Moderna čipka

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Agnes-Herczeg.jpg

U intervjuu prošle godine za creativeroom4talk.com, Herczeg je govorila o tome šta je inspiriše u njenom radu. Na pitanje o svom omiljenom dizajneru, Herczeg je govorila o tome da su je inspirisali umetnici praistorije, koji su koristili resurse prirode, koji su pećinu slikali mineralnom bojom, koji su oblikovali njegove skulpture od gline, koji su znali kako tačno koristiti sve prirodne resurse. Taj uticaj zaista možete videti u njenom radu. Njena upotreba boja je neverovatna i smatram da me posebno privlače njeni radovi u crvenim i narandžastim i žutim bojama, možda zato što je jesen sada pred nama.

Ponekad osećam da tradicionalno čipkarstvo može naići na nešto sasvim primamljivo, a ponekad i previše zamršeno i cvetno. Za mene Herczegovi komadi čipke ostaju zamršeni, a istovremeno se čipkarstvu vraćaju u nešto sasvim sirovo i prirodno i ja to volim. Pomaže mi da se setim da se tradicionalni ručni radovi vraćaju daleko dalje nego što često razmišljamo. Čini se da svaki komad govori toliko. Smatram da je njen rad zaista očaravajuć.

Delikatne, složeno izrađene čipkaste slike - modernog izgleda i uokvirene pažljivo odabranim malim čvorovitim granama - donele su mađarskoj umetnici Agnes Herczeg međunarodno priznanje.

Njena fina, detaljno orijentisana umetnička dela kreću se od sitnih 5 cm do 18 cm za više komade. Često prikazuju mirne prizore kućnih poslova i bukolične pejzaže, a žene prikazuju kao introspektivne i odmarajuće se, pokazujući svoju povezanost sa prirodom.

Na mađarskom Univerzitetu likovnih umetnosti, gde je proučavala restauraciju tekstila, Agnes je prvi put otkrila svoju ljubav prema „gotovo zaboravljenim“ tehnikama finog veza, a posebno izrade čipke. Kroz sopstvenu marljivu praksu, učeći se iz niza specijalnih knjiga ručnog rada kod kuće, Agnes je razvila svoje izvrsne i pedantne veštine.

Eterični komadi često prikazuju tradicionalni ženski rad u bašti ili na selu. Niti plave, zelene, narandžaste i smeđe boje prepliću se u voćke i figure. Komadi prenose upečatljivu vizuelnu kombinaciju labavosti čipke i čvrstoće drveta i njene odlučnosti da pomeri granice pokazuje se u svakom komadu koji napravi.

Samo čitanje Agnesine priče i razmišljanje o njenim likovnim delima uliva osećaj mira i tišine koji će sa stranice doprijeti do svakog čitaoca. Kroz njene reči shvatamo zašto ovaj umetnik nije potražio slavu izložbama, nagradama i nagradama; za nju je kontinuirano profesionalno usavršavanje nešto urođeno, a ne označavanje polja radi zadovoljavanja potreba profesionalnih udruženja.

Agnes Herczeg je umetnica koja je pronašla mir, sreću i zadovoljstvo kroz svoj tihi, fokusirani osećaj postignuća.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back