Moć lekovitog bilja kod urinarnih infekcija

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
381.270
Podaci iz prakse kažu da infekcija i upala urinarnog trakta češće muči žene nego muškarce. Simptomi su veoma neprijatna i bolna stanja poput učestalog mokrenja, pečenja ili bola, koja su izazvana infekcijom nekom bakterijom (najčešće je to Escherichia coli). Upale mogu biti i posledica prehlade.

Uvin čaj
Uvin čaj može da uspori razmnožavanje bakterija u mokraćnim putevima. Ovaj čaj takođe olakšava izmokravanje, ublažava bolove i peckanje prisutne kod upale mokraćnih kanala i bešike. Fitoterapeut upozorava da se tokom trudnoće i u periodu dojenja ovaj čaj ne preporučuje.

Način upotrebe:

Supenu kašiku čaja od uve preliti sa 200ml ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sat, zatim procediti. Piti 2 do 3 puta dnevno po šolju toplog čaja.

Peršun
Veoma često u problemu urinarnih infekcija koristi se jedna začinska biljka koja postiže odlične rezultate – peršun.
Peršun stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz tela, čime efikasno ispira i bakterije iz urinarnog trakta. Listovi peršuna pospešuju mokrenje, čiste mokraćne puteve i bubrege.

Način upotrebe:

U pola litra prokuvane vode stavite 4 kašičice usitnjenog svežeg peršuna. Ostavite da odstoji 20 minuta, procedite, i pijte tri puta dnevno.

Brusnica
Brusnica je bobičasta voćka koja sadrži hipurilnu kiselinu i deluje kao prirodni antibiotik. Čaj od brusnice sprečava bakterije da prodru u urinarni trakt
a ako infekcija već postoji, ne dozvoljava da se dugo zadrži jer pospešuje izbacivanje.

Način upotrebe:

Pola litre vode prokuvati, nakon toga ubaciti brusnice, poklopiti i ostaviti da čaj odstoji 5 do 10 min. Ovaj čaj se pije odmah i dok je topao, a Jelena Simunović kaže da se ne preporučuje upotreba duže od dve nedelje.
https://www.eklinika.rs/

Te biljke uglavnom deluju ( uva i brusnica) da se bakterije ne bi hvatale za zidove mokraćnih kanala, spiraju ih
Dok pešun deluje i diuretički i antiseptično
Najbolje je ulje od divljeg origana ili čaj ( vranilova trava, vranilovka)
ulje je vrlo efikasno ali iritira stomak, te ga treba uzimati uz ili neposredno posle jela

Takođe je dobar i čaj od kukuruzne svile

Za šta je sve dobar čaj od kukuruzne svile?

Kukuruzna svila se vec jako dugo koristi kao lekovito sredstvo. Poznata je po tome da je zaista od velike pomoci kod nekih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posledice. Kukuruzna svila, u obliku čaja je jedan od najjačih prirodnih diuretika. Konzumiranjem ovog caja se u toku 24 sata može nekoliko puta povećati količina izlučene mokrace, i to bez štetnih posledica. Kukuruza svila deluje protivupalno i štiti i umiruje urinarni trakt i bubrege.

Ubrzava proizvodnju urina, bez dodavanja iritacije na već iziritirani urinarni trakt. Za tretiranje upaljenog urinarnog trakta kukuruzna svila se može kombinovati sa uvom. Za cistitis dobra je kombinacija kukururzne svile i hajdučke trave (stolisnika). Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega; ukoliko ga koristite duže vreme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pesak iz bubrega. Koristite čaj ili tinkturu u toku dana (4 ili 5 sati pre odlaska na spavanje), kako biste ojačali oslabljen urinarni sistem.

Možete i praviti kombinaciju sa bokvicom i hajdučkom travom za još bolji efekat. Čaj od kukuruzne svile se koristi kao lek protiv infekcija bešike, katara besike, upala bubrega, urinarnog trakta, upale prostate. On podstiče izlučivanje mokraće i bakterija iz organizma, zbog čega je od velike pomoći kod upale bešike i urinarnih infekcija, kao i kamena u bubregu.

Čaj za urinarni trakt

Kukuruznu “bradu” sakupljate i sušite na suncu (pokrivenu gazom) ili u dehidratoru. Čaj pripremate tako što potopite 1 kašiku suve kukuruzne svile u šolju kipuće vode na 15 do 20 minuta. (Držite poklopljeno). Dodajte meda po želji i možete popiti 3 šolje dnevno. Čaj možete davati deci ukoliko imaju problema sa noćnim mokrenjem ili osobama koje imaju neku infekciju urinarnog trakta. Izbegavajte ovaj čaj pred spavanje.

Kukuruzna svila deluje blagotvorno na urinarni trakt. Čaj od kukuruzne svile je dobar i protiv kamenja u bubrezima ili nekih infekcija bubrega – trebalo bi ga piti svaki dan, bar jednu šolju. Aktivni sastojci kukuruzne svile olakšavaju izlučivanje mokraće pa se koristi kod upale bešike, prostate, infekcija mokraćnih kanala, kod noćnog mokrenja, olakšavaju predmenstrualne tegobe, ublažavaju upalne procese u urinarnom traktu.

U narodnoj medicini čaj od kukuruzne svile ublažava grčeve bubreg. Ukoliko se koristi duže vreme, veruje se da rastvara kamen i izbacuje pesak iz bubrega. Pomaže i kod oboljenja mokraćnih puteva, upale mokraćnog mehura, eliminiše umanjeno lučenje mokraće.

Meni lisnati persun najbolje deluje na probleme bubrega i mokracnih kanala.Pijem ga vise od 2 decenije.Uopste ne uzimam nikakve lekove za to i nikada nisam.jednom sam pio Uvin caj,nije da ne deluje,vec sam dobio dijareju od njega,pa ga vise ne koristim.Brusnica i Persun sigurni.
Peršun je jako bogat i C vitaminom

Te biljke uglavnom deluju ( uva i brusnica) da se bakterije ne bi hvatale za zidove mokraćnih kanala, spiraju ih
Dok pešun deluje i diuretički i antiseptično
Najbolje je ulje od divljeg origana ili čaj ( vranilova trava, vranilovka)
Divlji origano -PROVERENO!!!
Odličan..I finearome ..(ja volim te mirise)
Dodala bih i RASTAVIĆ.
On je čak dobar i za izbacivanje peska..

Divlji origano -PROVERENO!!!
Odličan..I finearome ..(ja volim te mirise)
Dodala bih i RASTAVIĆ.
On je čak dobar i za izbacivanje peska..
Da,ima zbilja pravo bogatstvo biljnih lekova
Samo treba naći koja nam najviše odgovara ( kao u Joletovom slučaju peršun)
vranilovka mi ima i neku lepu energiju
Mislim da se čaj kao blaža varijanta može piti i preventivno a i zarad uživanja

Da,ima zbilja pravo bogatstvo biljnih lekova
Samo treba naći koja nam najviše odgovara ( kao u Joletovom slučaju peršun)
vranilovka mi ima i neku lepu energiju
Mislim da se čaj kao blaža varijanta može piti i preventivno a i zarad uživanja
Više čaj i koristim..
Da ,istina je to što kažeš..Ima toliko biljaka..
Toliko ih ni ne poznajemo , prođemo pored njih a nemamo pojma
kakvo "bogatstvo"kriju...

Samo ..Tako je ovde sve prašnjavo i zagađeno ..
Počela sam za sebe da gajim te "mirišljavce" a sve su one i lekovite..
U saksijama...
Ruzmarin ,Majčinu dušicu , žalfiju , matičnjak...
Nanu imam u jednom delu dvorišta odavno ..

Vranilovka (lat. Origanum vulgare) je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Lamiaceae. U narodu je poznata i pod sledećim nazivima: divlji origano, origanj, bakina dušica, džodžan, mravinac, mirišljavac, itd.

Poreklom je iz južne Evrope, a danas se gaji u celom svetu. Raste na livadama, brdima, pored puteva, itd. Nije zahtevna i najbolje uspeva na sunčanim terenima. Najviše se koristi na Mediteranu.

Biljka se zove vranilovka jer se ranije koristila za crno bojenje vune. Ime origano je nastalo od grčkih reči „oros“ koja znači planina i „ganos“ koja znači sreća, radost.

Raste u vidu žbuna čija je visina oko 50 cm. Stabljike su uspravne i prekrivene dlakama. Listovi vranilovke (divljeg origana) su ovalni i tamno-zeleni, dok su cvetovi crvene i svetloroze boje. Udruženi su u okrugle cvasti i imaju veoma prijatan miris za razliku od ukusa koji je gorak. Važno je napometi da origano sa belim cvetovima nije lekovit.

Cveta od juna do oktobra i u tom periodu se beru vrhovi sa cvetovima i listovi. Seku se makazama, suše se na prozračnim mestima i pakuju se u hermetički zatvorene ambalaže. Od njih se pravi čaj i začin.

Eterično ulje od vranilovke (divljeg origana) je veoma lekovito pa se upotrebljava u aromaterapiji i kozmetici kao sastojak za sapune i parfeme. Jak miris biljke je saveznik mnogih domaćinstava jer tera moljce iz ormara i štiti odeću.

Najviše se koristi kao začin u ishrani pa su njena lekovita svojstva nepravedno zanemarena. Zahvaljujući njima, deluje kao: analgetik, antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, paraziticid, itd. Važi za jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa. Po hemijskom sastavu i dejstvu, vranilovka (divlji origano) je slična majčinoj dušici.

Lekovitost i zdravlje​

Čaj sadrži karvakrol zbog kojeg je efikasan kao neki antibiotici koje kupujemo u apotekama. Takođe je bogat vitaminom A, vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, gvožđem, bakrom, cinkom, taninima, flavonoidima, itd. Trebalo bi ga piti jer:

• jača i štiti organizam;
  • leči bolesti organa za varenje (nadimanje, štucanje, itd.);
  • podstiče probavu;
  • poboljšava rad jetre i žuči;
  • pročišćava bubrege;
  • ublažava bolove u crevima i upale crevne sluzokože;
  • leči upale sinusa i grla;
  • ublažava grip i prehladu;
  • podstiče znojenje i iskašljavanje;
  • leči glavobolju i zubobolju;
  • pomaže u lečenju bronhitisa i astme;
  • olakšava disanje;
  • eliminiše bakterije iz mokraćnih kanala (Ešerihiju koli), kao i gljivice iz usne duplje (kandidu);
  • ublažava menstrualne tegobe i reguliše neredovni ciklus;
  • pomaže u lečenju depresije i nesanice;
  • opušta mišiće i ublažava grčeve;
  • jača nervni sistem;
  • pomaže u lečenju kožnih bolesti (psorijaze, ekcema, herpesa, itd.);
  • uklanja akne i druge nečistoće sa kože.
Čaj se može koristiti u vidu kupke i na taj način pomaže ženama koje imaju problema sa matericom.

Nuspojave i neželjena dejstva​

Čaj od vranilovke (divljeg origana) ne smeju da piju trudnice. Kontraindikacije nisu poznate, ali ako nameravate da ga dajete deci, obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Dnevno bi trebalo konzumirati 3-6 šolja ovog napitka. Uz čaj se preporučuje unos 2 l vode koja će poboljšati njegovo dejstvo.

Sastojci:

• 1 kašika cveta biljke;
  • 250 ml vode.
Primena i korišćenje:

1. Biljku preliti vrelom vodom.
  2. Posudu poklopiti i ostaviti pola sata da odstoji.
  3. Čaj procediti i u toku dana piti tri šolje pre glavnih obroka.

Više čaj i koristim..
Da ,istina je to što kažeš..Ima toliko biljaka..
Toliko ih ni ne poznajemo , prođemo pored njih a nemamo pojma
kakvo "bogatstvo"kriju...

Samo ..Tako je ovde sve prašnjavo i zagađeno ..
Počela sam za sebe da gajim te "mirišljavce" a sve su one i lekovite..
U saksijama...
Ruzmarin ,Majčinu dušicu , žalfiju , matičnjak...
Nanu imam u jednom delu dvorišta odavno ..
Moja drugarica to isto radi
I htela je da skupi semenčice od bosiljka za iduću godinu, dok nije shvatila da skuplja jaja od gusenice koja se razbaškarila u lišću
A verovatnoća da ti uđe gusenica na peti sprat u centru Beograda je minimalna :zcepanje:

meni je primamljiviji peršun i brusnica..uvin caj mi je gorak i bude mi muka od njega

Ne jaja, glupo sam lupila, sluđena sam malo, sto stvari u isto vreme radim!
Samo odrasli leptir nosi jaja!
Nego GOVANCA je skupljala!!!! :zcepanje:
Što je još gore!?
ne mogu da verujem mame mi da gusenica seje gofanca :lol: to nikada nisam videla i ne znam kako izgleda

meni je primamljiviji peršun i brusnica..uvin caj mi je gorak i bude mi muka od njega

ne mogu da verujem mame mi da gusenica seje gofanca :lol: to nikada nisam videla i ne znam kako izgleda
Sve što jede i s.ere!
A gusenice su vrlo ješne
Jako je sitno,kao makovo zrno

Još ona crkla od truda da ih onako sitne pokupi i stavi u vrećicu kako treba raditi sa semenkama bosiljka

Back