MOĆ 2

(Ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime )

MOĆ 2 - DOPUNJEN TEKST

1. deo objavljen 15.11.2009.

I reče davno jedan čovek „moćna je reč“
a drugi čovek poverova u reči ove
I reče dalje “moćna je reč”
pa treći čovek poverova
I tako, reč po reč ljudi počeše da veruju u reč.

I jeste moćna, najmoćnija na svetu, to oružje britko il’ meko ko pamuk. Umilna može biti, mazna I pitka il’ kao kamen teška, kao sablja britka. Ljubav da daje il’ mržnju da nudi…….ma može bolan I da ti sudi. Da spase svet, da povrati život……..il’ da ga zgasne ko’ žar cigarete. I sne da vrati, I krv u vene, I osmeh na tužnom il’ mrgodnom licu…..il’ san da uzme, krv da istoči I osmeh da skrije da se mrgud sa njim nikad ne umije.

Reč je misao izgovorena na glas. Reč je osećaj pretočen u glas. Znači, na kraju, ipak je glas. A glasova ima od raznih fela……milih I blagih, zvučnih il’ šupljih, zvonkih, veselih, dubokih ko’ klanac, ledenih ko reka što planinom juri ili toplih, mekih kao Niška banja.

A glas vlasnika ima……I imalaca glasa svakojakih ima. visokih I niskih, debelih I tankih, veseljaka, pijanaca,ćutologa, mudrologa, besnologa, udarača, presretača, tužnih ljudi, tamnih ljudi, zlih I zavidnih,….ima I dobrih, nežnih I dragih, razumnih I naglih ko’ I onih što ko’ sunce sjaju…….ma ima ih raznih.

I glasovi razni govore nam reči……..iste reči različito zvone…..na primer

Kad vam mek glas kaže “Lepa si” , onako osećajno, nežno kao miris ruže, ma jedva da čuješ, prosto misliš san je

Kad vam hladan, grub glas kaže “Lepa si”, sledi te hladnoića što iz njega bije I tamno se platno oko tebe svije

Eto kako reči, apsolutno iste, zavisno od toga koji vlasnik glasa kojim glasom kaže I šta taj glas kaže……..mogu čuti drugi, mogu čuti I ja…….i ti……..i svako……I ovako, al' I naopako.

2. deo dodat danas

E sad.....reči imaju rok....većina ih izumire ostavljajući trag...
Neke su kao vino, opiju te odmah al su kratkog daha....izvetre brzo osim ako ne postaneš alkoholičar te ih samo dolivaš. Neke su kao ravničarska reka te te tiho i dugo nose, ljuljuškaju na talasima i vode računa da ne potoneš. Ima i brzih reka....i traju dugo....treba imati snage to izdržati.....sve te udare o kamenje, izbeći sve brzake i talase dok reči jure...paziti da te ne progutaju svojom energijom....Do nekih je jako teško doći jer su kao vrhovi visokih planina pa ti treba mnogo snage i hrabrosti da se uspentraš a kad planinarenje završiš na prelepoj malenoj visoravni....onda reči traju kratko jer su na vrhu a odatle put vodi samo na dole.....ali dovoljno da se pamte ceo vek. Neke reči važe za uvek.....toliko su jake i trajne da su kao vreme ...bez roka trajanja, vazda prisutne u nama samima jer smo njima zadojeni i sa njima sahranjivani. Druge pak, traju samo minut-dva dok traje i euforija njihovog kazivanja i dok ne nestane odjek koji govorilac sluša....e, one važe samo tad i nikad više....reči leptiri.....već narednog minuta radjaju se novi leptiri da odžive u sopstvenom odjeku svoj kratki život. E, ovih letećih ima najviše.
Eto kako reči, apsolutno iste, zavisno od toga koji vlasnik glasa kojim glasom kaže, šta taj glas kaže i koji rok rečima svojim dadne…..mogu čuti drugi, mogu čuti i ja…….i ti……..i svako……i ovako, al' i naopako.

Gospodar si reči koju nisi izrekao,
I rob one koju si izgovorio……..arapska poslovica

Što nikako ne znači da treba ćutati ali znači da treba misliti kada se reči govore. Nije važno samo šta kažemo nego i kome, kako i kad kažemo….naš slušalac ili čitalac shvata na svoj način koji može biti sličan našem ali i mnogo drugačiji.

PS Dobro jutro.......ajmo u dan svako sa svojim rečima​

rečji zu nekjada izuvjišne pa zatjo jocika šutji i samjo gleda sanjicu duboko u oči - u njenu dušu... i kaže: "jubim te sanja, jubim dušo moja" mislim očima.:zima2:

Si dobro?

joca frljoka;bt123930:
rečji zu nekjada izuvjišne pa zatjo jocika šutji i samjo gleda sanjicu duboko u oči - u njenu dušu... i kaže: "jubim te sanja, jubim dušo moja" mislim očima.:zima2:

Si dobro?

Pa Joco, ti najbolje znaš kako treba sa Sanjicom ....ma važno da te ona pravilno razume z:)
Dobro sam Joco.....svi smo dobro, samo me nešto podstaklo da dopišem stari tekst...širi vidici pretpostavljam :zimag::zimag:

Evo, ja sada nemam REČ kojom bi njena moć
nešto objasnila, ja kojoj uglavnom ne manjkaju reči,
delanje još pokušavam da savladam. nekakoz;)
Ljiljo, grlim te, ovako evo:zag:

bud@;bt123969:
Gospodar si reči koju nisi izrekao,
I rob one koju si izgovorio……..arapska poslovica

koji pac'enici

...лепо си то рекао ...ислам па и део хришћанске цивилизације ову мудрост преузима од арапске диктаторске културе ...иначе , изрека потсећа на хинду памет "пурише " - оног који иде бос по земљи ... заправо каже : ћути бићеш паметнији , а самим тим успешнији ; не критикуј и не показуј ум да не изазиваш гнев ; моли и пузи ако мораш - слаткоречиво и умилно .....дакле , буди ћутолошки мудрац , улизица .... клинци кажу данас : сморан ништак

...признајем : сморна паћеничка позиција ноја z:poz:z:poz:

Pobogu Lončar i Budo....od svih mojih reči u ovom tekstu vi ste našli arapsku poslovicu da pljujete.
Prvo.....nisam je stavila jer je arapska nego zato što mislim da je pametna i da njen smisao važi na svim kontinetima.
U kontekstu teksta ta poslovica kaže:
Pazi i misli šta ćeš reći, kome, kako, zašto i kada jer dok ne izgovoriš ti vladaš tom rečju.
Kada je izgovoriš postaješ njen rob jer ako si reč neadekvatno uputio ili ćeš nekoga povrediti ili će je neko iskoristiti protiv tebe

Toliko od mene

LJILJA MMM;bt123979:
Pobogu Lončar i Budo....od svih mojih reči u ovom tekstu vi ste našli arapsku poslovicu da pljujete.
Prvo.....nisam je stavila jer je arapska nego zato što mislim da je pametna i da njen smisao važi na svim kontinetima.
U kontekstu teksta ta poslovica kaže:
Pazi i misli šta ćeš reći, kome, kako, zašto i kada jer dok ne izgovoriš ti vladaš tom rečju.
Kada je izgovoriš postaješ njen rob jer ako si reč neadekvatno uputio ili ćeš nekoga povrediti ili će je neko iskoristiti protiv tebe

Toliko od mene

Pobogu Gospođo Ljiljana , odkud Vam pade napamet takva misao ....Izneo sam stav povodom jedne izreke ; pa ako pažljivo pročitate Vašu opasku ( naročito ovo : "Pazi i misli šta ćeš reći, kome, kako, zašto i kada jer dok ne izgovoriš ti vladaš tom rečju." ) , morate priznati da izreka nastoji da nas uputi na ćutološku mudrost - a to je onda za slobodna čoveka "mimikrija" - indijci , slobodni mudraci kažu : majmunisanje .....nevidim razlog da ne otvorimo polemiku oko viđenja stvari o bilo čemu rečenom ....zar Vas samo oduševljuavaju ovacije ..ipak molim te pokušaj iz svih uglova da sagledaš tu izreku ( njenu univerzalnost ) - nezavisno od teksta u Blogu ...Izvini ako sam te povredio Gospođo Ljiljana ; ja još uvek učim i packe podnosim zarad učenja ( šala nikad nije suvišna - zar ne )...z:poz:z:poz:z:poz:

123loncar;bt123981:
Pobogu Gospođo Ljiljana , odkud Vam pade napamet takva misao ....Izneo sam stav povodom jedne izreke ; pa ako pažljivo pročitate Vašu opasku ( naročito ovo : "Pazi i misli šta ćeš reći, kome, kako, zašto i kada jer dok ne izgovoriš ti vladaš tom rečju." ) , morate priznati da izreka nastoji da nas uputi na ćutološku mudrost - a to je onda za slobodna čoveka "mimikrija" - indijci , slobodni mudraci kažu : majmunisanje .....nevidim razlog da ne otvorimo polemiku oko viđenja stvari o bilo čemu rečenom ....zar Vas samo oduševljuavaju ovacije ..ipak molim te pokušaj iz svih uglova da sagledaš tu izreku ( njenu univerzalnost ) - nezavisno od teksta u Blogu ...Izvini ako sam te povredio Gospođo Ljiljana ; ja još uvek učim i packe podnosim zarad učenja ( šala nikad nije suvišna - zar ne )...z:poz:z:poz:z:poz:

Ama nisi me povredio Lončar....i packe nisu problem. Samo objašnjavam zašto sam je uzela u tekst. Zato što smatram da treba promisliti pre nego se reči izgovore.....o razmišljanju je reč a ne i ćutanju. Kada to prevedemo na govor sa bliskim i dragim nam ljudima, to razmišljanje znači da o nekom brineš vodeći računa da ga ne povrediš ili bar da na neki način kažeš koji će najmanje štete naneti. O brizi je reč Lončar......ne o ćutanju.....
Ili pak o brizi za sagovornika ako smatraš da treba o njemu da brineš. O nivou brige odlučujemo mi sami u zavisnosti da li nas je uopšte briga za sagovrnika ili samo želimo da govorimo pa ga tretiramo kao publiku.
Zar ti ne vodiš računa kad razgovaraš sa svojim ukućanima, prijateljima.....kad se obraćaš nadredjenom biraš reči.....kad se obraćaš milicioneru koji te je zaustavio biraš reči.....jer mogu biti upotrebljene protiv tebe ako govoriš bez razmišljanja.
U tekstu se govori o tragovima koje ostavljaju izrečene reči......u tom smislu je izreka data.
Dakle.....samo su nam prilazi različiti mada govorimo o istoj stvari...ja doduše na lokalnom nivou z:)
naravno da može biti diskusije i šale

Poslednja izmena:
...tu se slžemo i to nije problem ..izreka je uzeta na razmatranje bez tvog teksta ....njena univerzalnost ....
iz tog ugla može se videti i drugojačije---zar ne....u ostalom i nije važno....Izvini...

123loncar;bt123990:
...tu se slžemo i to nije problem ..izreka je uzeta na razmatranje bez tvog teksta ....njena univerzalnost ....
iz tog ugla može se videti i drugojačije---zar ne....u ostalom i nije važno....Izvini...

Nemaš za šta da se izvinjavaš.....u pravu si kada se ona posmatra sama iz tog ugla, samo mi nije bila namera da je samu razmatram a nisam shvatila da tebi jeste baš to bila namera. Zato, ti izvini na mojoj oštrini....prenaglasila sam je....nepotrebno jer se nismo razumeli

Arhimed 1;bt124013:
Ljiki hvala ti na predivnom blogu.:cmok:
Reči su prolazne kao i ljudi. Trajni su utisci o njima.

Drago mi je da ti se dopada Arhi.
Da....utisci i tragovi. Kada ljudi prodju pamtimo ih po tragovima što za njima ostaše.....pa, to je to....
Hvala što čitaš

Ljiljo, slažem se sa tobom...reči imaju veliku moć.. samo ovaj deo da citiram, tu je sažeto sve : Eto kako reči, apsolutno iste, zavisno od toga koji vlasnik glasa kojim glasom kaže, šta taj glas kaže i koji rok rečima svojim dadne…..mogu čuti drugi, mogu čuti i ja…….i ti……..i svako……i ovako, al' i naopako.
:zag:

magdalena48;bt124032:
Ljiljo, slažem se sa tobom...reči imaju veliku moć.. samo ovaj deo da citiram, tu je sažeto sve : Eto kako reči, apsolutno iste, zavisno od toga koji vlasnik glasa kojim glasom kaže, šta taj glas kaže i koji rok rečima svojim dadne…..mogu čuti drugi, mogu čuti i ja…….i ti……..i svako……i ovako, al' i naopako.
:zag:

Znam da si saglasna.....i ti vodiš računa o rečima :zag:

"Ali Dama zahvaljuje džentlmenu....može ovako ."

Благодарим Госпођо. Мој наклон !

П.С. и крадом ћу да читам твоје текстове, кад се љутиш на мене ...
...некако ми нешто значе....Поздрав !

123loncar;bt124062:
"Ali Dama zahvaljuje džentlmenu....može ovako ."

Благодарим Госпођо. Мој наклон !

П.С. и крадом ћу да читам твоје текстове, кад се љутиш на мене ...
...некако ми нешто значе....Поздрав !

Hahahaha pobogu Lončar, pa ne ljutim se na tebe....taman posla
Čuj kradom......pa da Gospodju lišiš džentlmenske pratnje ....:manikir:

Back