MOBING

baby jane

Buduća legenda
Poruka
44.496
O mobingu se sve više priča po gotovo svim firmama al ne znam koliko se u praksi stvarno pristupa rešavanju ovog problema...da li ste bile žrtve mobinga i kako ste izašle iz te situacije?
Ako niste, kako biste probale da se isčupate iz svega toga bez nekih većih posledica( kao što je ostajanje bez posla recimo)
Koliko je zapravo dobro da se dopadate svom nadređenom, jel to može biti mač sa dve oštrice:D?

p.s. naravno, priča važi i u obrnutom smeru al ipak je češći slučaj da je žena žrtva mobinga;)

ma ne jednom i nista se tu ne moze.....u mom velikoms elu tesko je naci posao i kad saberem i oduzmem nigde mi nece biti bolje....posledice odbijanja su bile od premestanja na drugor radno mesto do slanja na prinudni (izazvano zenskom ljubomorom iako sam njenog svalera odbila a i on se nudio svakoj, ne znam sto se na mene nameracila)......

ne znam koliko postoji zakon o mobingu al sam čula da još niko nije procesurian za mobing, osudjen ili kako god se to pravno zove...
nedavno je jedna osoba iz mog okruženja zvala da se raspita (agenciju za mirno rešavanje sporova na radnom mestu) i rekli su joj da se bolje ne bakće sa tim jer je teško dokazivo, proces traje itd, kazne za poslodavce su visoke ali do saa još ni jedna nije realizovana

i tako ja stičem utisak da još jednom imamo zakon koji ne služi ničemu : I

ma ne jednom i nista se tu ne moze.....u mom velikoms elu tesko je naci posao i kad saberem i oduzmem nigde mi nece biti bolje....posledice odbijanja su bile od premestanja na drugor radno mesto do slanja na prinudni (izazvano zenskom ljubomorom iako sam njenog svalera odbila a i on se nudio svakoj, ne znam sto se na mene nameracila)......

al to je realno veliki problem...
i kompleksan...
a žrtve najčešće ne znaju kako bi izašle iz svega toga a da se ne obije njima o glavu:think:

ne znam koliko postoji zakon o mobingu al sam čula da još niko nije procesurian za mobing, osudjen ili kako god se to pravno zove...
nedavno je jedna osoba iz mog okruženja zvala da se raspita (agenciju za mirno rešavanje sporova na radnom mestu) i rekli su joj da se bolje ne bakće sa tim jer je teško dokazivo, proces traje itd, kazne za poslodavce su visoke ali do saa još ni jedna nije realizovana

i tako ja stičem utisak da još jednom imamo zakon koji ne služi ničemu : I

zato i kažem da je to kod nas još uvek samo u domenu teorije prisutno...
i eto, niko neće da se bakće sa tim kao da je to neka tamo beznačajna sitnica

pa da, a sećam se koliko se naveliko pričalo kada je taj zakon donet
al šta da radiš i kako da se osećaš npr kada u agenciji, koja je na neki način nadležna, dobiješ savet da se ne bakćeš sa tim stvarima jer će se pre desiti da će ti biti još gore na tom radnom mestu nego što će se nešto rešiti

moja drugarica je u svojoj firmi javno istupila u zastitu zene koju su sikanirali
ta zena je ubrzo promenila posao,a drugarica se namucila ko niko jer se sav bes i maltretiranje prenelo na nju

pa da, a sećam se koliko se naveliko pričalo kada je taj zakon donet
al šta da radiš i kako da se osećaš npr kada u agenciji, koja je na neki način nadležna, dobiješ savet da se ne bakćeš sa tim stvarima jer će se pre desiti da će ti biti još gore na tom radnom mestu nego što će se nešto rešiti

moja drugarica je u svojoj firmi javno istupila u zastitu zene koju su sikanirali
ta zena je ubrzo promenila posao,a drugarica se namucila ko niko jer se sav bes i maltretiranje prenelo na nju

bila na nekom predavanju pa sam baš pod utiskom, pričali su o nekim primerima koji su se stvarno dogodili( doduše u naprednim zemljama) i da su neke žene uspele da dobiju spor na sudu...
zato i pitam...jer nisam čula da kod nas to funkcioniše:think:

Vec odavnosam obecala sebi da necu nikad trpiti nikog i nista tako da ne bih ni na poslu trpila da me gaze, ali da i sad naglasim kao i u prethodnim postovima na ovakve teme, pisem ovo danas sita i nikom duzna.

al to je realno veliki problem...
i kompleksan...
a žrtve najčešće ne znaju kako bi izašle iz svega toga a da se ne obije njima o glavu:think:

kako radis posao je bitno, ne kazem da nije, ali dok god se na polozaje postavljaju ljudi koji su poltroni, koji ne prezaju od nicega, koji nemaju skrupula, bice i mobinga....mene su sklonili iz mnogih desavanja jer nisam htela da ogovaram kolege, jer sam uvek govorila istinu, jer nisam htela da se uvlacim nadredjenima a da maltretiram kolege, i stavljala posao na prvo mesto....ali, s obzirom da radim vazan i vrlo komplikovan posao od koga svi beze (standardi) :))), imam svoju kancelariju, solidnu platu i niko me ne dira iako me nista ni ne pitaju....

Када се, нека, упусти у везу са својим дир-ом и фрустрира је та ситуација, је л то мобинг?
Па поводом посла је и однос је неједнакости надређени-посилни..

bila na nekom predavanju pa sam baš pod utiskom, pričali su o nekim primerima koji su se stvarno dogodili( doduše u naprednim zemljama) i da su neke žene uspele da dobiju spor na sudu...
zato i pitam...jer nisam čula da kod nas to funkcioniše:think:

Јуче сам видео у басу жену са транспарентом мобинг-мобинг-мобинг
Све је лепо нацртала слова различитим бојицама ..значи то је то предавање, можда је био и неки антимобинг митинг.

Када се, нека, упусти у везу са својим дир-ом и фрустрира је та ситуација, је л то мобинг?
Па поводом посла је и однос је неједнакости надређени-посилни..

ako se svojom voljom upustila u vezu, to sigurno nije mobing:D

ako se svojom voljom upustila u vezu, to sigurno nije mobing:D
Добровољно се сви људи запошљавају. Послодавац не бије по ушима било кога да га запосли.
Ако те неко малтрерира у прив. фирми онда даш отказ..дешава се, али то људи ретко раде,
Сакрију се негде као мишеви јер - примљени су преко везе, немају појма са послом, лаки су за манипулацију и још се жали неко да је мобигован..
А о женама и наскакањима на дир. ките да не причамо ; ) Ма не мора ни дир да буде..
Јако мало има карактерних особа.

to što je neko preko veze došao ne posao ne znači da napaljeni matorac od direktora il bilo koji kolega ima prava da bilo koga uznemirava
druga je stvar kad mlada žena oće do dobre pozicije na taj način, to ne spada u domen mobinga: )))

Back