Mobing

Poruka
22.606
Da li ste bili izloženi maltretiranju na poslu ili ako niste da li znate nekog ko jeste?
da li bi ste imali hrabrosti da pomognete kolegi nad kojim se vrši mobing ako bi vas zamolio za pomoć?

Podsetnik:

Mobing (engl. work abuse, employee abuse) je specifični oblik ponašanja na radnom mestu, kada jedna osoba ili grupa osoba psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, sa ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mesta. Zlostavljana osoba je bespomoćna, u nemogućnosti da se odbrani. O mobingu govorimo kada se takve aktivnosti odvijaju najmanje jednom nedeljno, tokom najmanje šest meseci.

Poslednja izmena:
Koliko znam, skoro je donet "Zakon o mobingu", ili je to nova varijanta, nebitno... Ono sto je bitno, do danas, bar koliko ja znam nije prijavljen ni jedan slucaj mobinga u Srbiji????? :)

Koliko znam, skoro je donet "Zakon o mobingu", ili je to nova varijanta, nebitno... Ono sto je bitno, do danas, bar koliko ja znam nije prijavljen ni jedan slucaj mobinga u Srbiji????? :)

Nema....postoji jedan deo ili član zakona u kome, ukoliko radnik ne dokaže zlostavljanje i matletiranje na poslu dobija automatski otkaz....a dokazati matletiranje je jako teško.....
Gledala sam jednu emisiju na TV u kojoj je obrazližen ovaj problem....ljudi krenu da se obrate stručnjacima za pomoć...oni im spočitaju ovaj deo zakona....posle toga nikom ne pada napamet da pokrenu postupak.

Bio je jedan slučaj na sudu koji je ta žena i dobila i to samo zahvaljujući svojim kolegama koji su svedočili o tome ta je mobing postojao u njenom slučaju.

Tako da pitanje koje sam postavila u uvodnom delu stoji a to je da li biste imali hrabrosti da pomognete svom kolegi u takvom slučaju?

nema veze bas konkretno sa mobingom,ali nisam nasao temu.zanima me da li ima i ako ima osnova za pokretanje necega.imam dokumentovano u porukama i pozivima sa moblnih brojeva maltretiranje raznog sadrzaja,slanje poruka preko odredjenih sajtova,vredjanje na nacionalnoj osnovi,pozivanje clanova da sudeluju u pretnjama smrti osobe i porodice i sve to ,kako privatno tako i javno.kazem sve je dokumentovano.voleo bih da se javi neko ko je kompetentan pa da malo sire opisem dogadjaje

Bio je jedan slučaj na sudu koji je ta žena i dobila i to samo zahvaljujući svojim kolegama koji su svedočili o tome ta je mobing postojao u njenom slučaju.

Tako da pitanje koje sam postavila u uvodnom delu stoji a to je da li biste imali hrabrosti da pomognete svom kolegi u takvom slučaju?

Jedan deo pitanja se odnosi na pomoc i moj odgovor je DA, a drugi na to da li ste maltretirani na poslu, i tu je odgovor DA. Nazalost u mojoj firmi kolegijalnost ne postoji, ali zato nezvanico znam za par prijava za mobing koje su resene van sudski.

Da li si nekada pokušala da razgovaraš sa svojim nadležim u vezi toga?
Vise puta u poslednje tri godine. Ako razgovaras sa sefovima - oni nisu ovlasceni, ako razgovaras sa direktorima oni vas vracaju na sefove, i tako u krug. Na kraju sam se obratila HR sluzbi i umesto razgovora dobila aneks ugovora o radu za vise puta manju platu. Sad trazim dobrog pravnika.

Vise puta u poslednje tri godine. Ako razgovaras sa sefovima - oni nisu ovlasceni, ako razgovaras sa direktorima oni vas vracaju na sefove, i tako u krug. Na kraju sam se obratila HR sluzbi i umesto razgovora dobila aneks ugovora o radu za vise puta manju platu. Sad trazim dobrog pravnika.

Bolje nađi dobrog advokata.;) Ako si u sindikatu, onda se obrati advokatu sindikata.

Ako iko bude imao prilike da se zaposli u firmi Doka Serb u sektoru operacija ili sektoru finansija bolje da to ne radi. Direktori tih sektora vredjaju, omalovzvaju, i ne cene rad svojih podredjenih...cist mobing!!! Ostali sektori su odlicni za rad i direktori su pravi menadzeri !!!

Back