Mobing ostavlja psihičke posledice

Tako je, socijalna inteligencija je jako važna. Razni su scenariji, nekada u grupi postoji bolesna dinamika pa pojedinac upadne u lošu situaciju ni kriv ni dužan, u drugom slučaju pojedinac remeti dinamiku grupe koja je relativno dobra i funkcionalna, ali važno je znati da svaki član grupe, kao pojedinac, može uticati na dinamiku i opšte raspoloženje.
Na žalost i socijalna inteligencija je velikim delom nasledni faktor ... ne kažem da ne može se nadogradi ... može ...

Da li ste vi, ili neko od vaših članova porodice i prijatelja bili žrtve mobinga?

Један директор је покушао да третира моју мајку као лаку робу.

Звизнула му је шамарчину за памћење.

Da li se slažete da mobing ostavlja psihičke posledice?

Нисам је питао да ли је после тога морао да иде код психијатра. :lol:

Da pokušamo da sagledamo stvari sa druge strane.
Zbog čega je neko predmet mobinga? Mislim da takva osoba ima previsoko mišljenje o sebi, a pri tom u najboljem slučaju ne donosi ništa posebno. Takva osoba je uobražena, tvrdoglava, gorda i prkosna, a uz to i naivna i previše lično doživljava posao. Iz tog razloga će kontrirati autoritetu i pokušavati nešto da dokaže, a opet s određenim ljudima biti previše otvorena i očekivati da se sprijatelji. Isti je razlog zbog koga će članove kolektiva videti kao mediokritete spremne na sve - i da ćute i trpe i da gaze preko mtrvih.
Takve osobe ne shvataju da svi zajedno provode 8 sati dnevno svakog radnog dana, da postoji hijerarhija, da je u igri egzistencija i na kraju, da su tu svi da bi se završio posao. Svako ima nekoga ko mu stoji nad glavom, pa i sam vlasnik firme, za njega su to klijenti, s toga svako mora pred nekim da ustukne.
Nema dileme da je lični izbor da li će neko učestvovati u mobingu takve osobe, ili ne, ili čak možda i stati na stranu te osobe, ali i ta osoba je nečim dovela sebe u takav položak. Ljudska priroda, ili tačnije priroda grupe je takva, to se vidi i u ratu i u svaki put kada uslovi nameću odricanje iznad nekog nivoa koji je prihvatljiv, ali mora se svako zapitati šta ga je dovelo u neprijatnu poziciju.
a kako to?
"previše lično smatraju svoj posao"?
a kako da smatram svoj jedini izvor prihoda?
računi su neumoljivi
briga njih kako ja shvatam svoj posao
traže da se plate
nema veze ni štrajk poštara...
evo ja došao, da prvo popijem jedan kafućino pa da čujem šta je ko kome rekao ili pogrešno uradio?
da se počešem malo iza uveta pa da prošetam da vidim ko šta radi?
iju, mogla bi pauza...
pa posle wc...
a mikromenadžer već našao 101 zamerku i počinje sa eksponencijalnom histerijom?

Један директор је покушао да третира моју мајку као лаку робу.

Звизнула му је шамарчину за памћење.

Нисам је питао да ли је после тога морао да иде код психијатра. :lol:
Свака част на брзом васпитном поступку, али то је "сексуално узнемиравање", додуше подврста мобинга, али ваша поштована госпођа мајка је то пропмтно решила и затукла потенцијалног мобера у зачетку. За класични мобинг је неопходан континуитет, релативно дужи период шикане.

Pogledajte prilog 1448489Tema mobinga je uvek aktuelna, pogotovo sada, u ovim vremenima...

Skoro dve godine pre odlaska u invalidsku penziju bila sam žrtva mobinga na poslu. Mobing je započela šefovica Odseka u kome sam radila, a njoj se pridružio kolega pravnik.

Kada sam prešla na to radno mesto, u taj Odsek, šefovica je na početku bila vrlo ljubazna i fina. Ja sam pogrešila što sam tu njenu ljubaznost prihvatila kao početak jednog prijateljstva i van radnog vremena.

Radila sam profesionalno i svoja osnovna znanja o računarima prenosila sam šefovici i starijim koleginicama kojima je "bauk" bio računar.
Sve je bilo u redu do leta.
Kada sam se vratila na posao, šefovica je počela da me prečesto opominje što ne radim svoj posao. Nisam mogla, zbog zdravstvenih problema da prenosim teške registratore sa kraja jednog hodnika na drugi..

Kada se u mobing umešao moj kolega, svakodnevno sam dolazila na posao uplašena. Nisam znala šta će mi se tog dana dešavati na poslu.

I ovde stajem sa mojim iskustvom mobinga.

Mobing, tačnije zlostavljanje na radnom mestu utiče ne samo na fizičko zdravlje već ostavlja i psihičke posledice.

Osoba koja je žrtva mobinga gubi samopouzdanje, preispituje sebe i misli da je kriva za neke stvari. Postaje anksiozna i depresivna.

Ukoliko može, žrtva mobinga odlazi na bolovanje i traži premeštaj na drugo radno mesto ili napušta taj posao.

Da li ste vi, ili neko od vaših članova porodice i prijatelja bili žrtve mobinga? Da li se slažete da mobing ostavlja psihičke posledice?

Pišite slobodno, ovde smo svi anonimni. I nije sramota reći da smo zbog posla išli na bolovanje i kod psihologa, psihijatra, psihoterapeuta.

Какве везе има мобилни са злостављањем??!

Свака част на брзом васпитном поступку, али то је "сексуално узнемиравање", додуше подврста мобинга, али ваша поштована госпођа мајка је то пропмтно решила и затукла потенцијалног мобера у зачетку.

86hb7t.jpg

Скоро идеалан рецепт уколико добар део живота желиш да проведеш у казненој установи! Ово није игра претњи насиљем и насиљем него перфидна и дуготрајна игра моћи и односа снага. Циљ мојих постова је да докажем да то не мора да буде унапред изгубљена битка за оног који је изложен мобингу, али да мора да буде веома добро психички и татичкии припремљен и да плати одређену цену. И да максимално суспендује емоције, оне су му непријатељ, а не савезник. Женама је то много теже, али ни мени није било лако, нарочито однос колега које би по природи ствари требале да буде управо колегијалне, а не да пожуре да покажу своју лојалност моберу. Схватам неутралност, али не могу да прихватим њихово активно и пасивно помагање мобера. Када се једном поломи најотпорнији, као пример, ко им гарантује да они неће убрзо да дођу на ред, успркос шлитхању?
Играо сам крајем прошлог века и ту игру на покушај уцене мог тадашњег директора око моје плате (тог пута не генералног) и веома пристојно сам га питао да ли причамо искључиво службено или можемо и приватно? Ма може и приватно, наравно Онда сам му рекао да слободно може да се носи у три пи*ке материне и да, уколико му нешто није јасно, можемо да се прошетамо изван зграде и директније попричамо. Само је апнуо и ни реч више није смео да писне.
Тада сам заиста морао на годину дана да одем из фирме, али када су се односи унутар фирме битно променили, вратио сам се на велика врата и пуштао измећаре да иду испред мене, отварају ми врата канцеларија и покажу ми шта се у међувремену променило у вези послова којима сам се тада бавио.
Али то су била и мало "дивља" времена, ја у међувремену свашта прошао изван фирме, као и многи други, а сада то ни у теорији не би могло.
Између ове две ситуације је прошло тринаестак година.
Завршетак прича је посебно занимљив. И са поменутим директором (који додуше после мог повратка у фирму више никада није био директор) и са генералном директоктом (која је то и данас) сам после свега био у веома коректним пословним односима. Штавише, када сам се озбиљно разболео, директорка ме је позвала и понудила ми финансијску помоћ фирме, коју сам са великом захвалношћу одбио.

Da li ste vi, ili neko od vaših članova porodice i prijatelja bili žrtve mobinga? Da li se slažete da mobing ostavlja psihičke posledice?
Да, јесам, неколико пута, а било је и последица, само не само по мене- две фирме сам уништио због тога, а неколико уназадио до те мере да им је пресело што су се качили са мном.
То је једино решење са проблемима мобинга, јер се мобери плаше отпора и само кад осете отпор- дозову се у памет.

Какве везе има мобилни са злостављањем??!

Mobing je zlostavljanje na radnom mestu. 2010. godine je donet Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Zakon

ja sam zbog mobinga promemio skoro 10 firmi, uvek su trazili od mene da radim to sto mi zadaju, da dolazim na posao i odlazim tacno na vreme, da postujem vreme pauze... nisam imo nikakvih sloboda

To nije mobing. To je poštovanje radne discipline.

"
Mobing na poslu podrazumeva svako psihičko ili pak verbalno zlostavljanje na radnom mestu sa namerom da se obezvredi rad pojedinca ili grupe (kolektiva).
Metode ovakvog postupka su najrazličitije, a mi ćemo izdvojiti najuobičenije.

• ponižavanje
  • zastrašivanje
  • uvredljivo ponašanje u nameri da se individua ili kolektiv kazni ili zastraši
  • neopravdano nametanje uslova rada
  • ugrožavanje zdravlja
  • izolovanje od drugih zaposlenih lica
  • navođenje da pojedinac da otkaz ili da raskine ugovor
  • ismejavanje
  • uznemiravanje (seksualno, psihičko, verbalno)
  • zakidanje na zaradi… samo su neki od oblika zlostavljanja.
Mobing nije novi fenomen i postoji od kad postoji ljudski rod i želja pojedinca za vlašću.

• Po svojoj strukturi, mobing je nasrtaj na čast i ugled, sadrži kletvu, uvredu, i kršenje osnovnih ljudskih prava.
  • Mobing je oblik ponašanja na radnom mestu, kojim jedna osoba ili više njih periodično ili permanentno psihički ponižava drugu osobu sa ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mesta.
Mobing izaziva zdravstvene smetnje i simptome, promene u psihičkoj i emocionalnoj sferi, promene na telesno-zdravstvenom planu i promene u ponašanju. "

Nastavak OVDE

Mobing je zlostavljanje na radnom mestu. 2010. godine je donet Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Zakon

"
Mobing na poslu podrazumeva svako psihičko ili pak verbalno zlostavljanje na radnom mestu sa namerom da se obezvredi rad pojedinca ili grupe (kolektiva).

• ponižavanje
  • zastrašivanje
  • ugrožavanje zdravlja
  • ismejavanje
Mobing nije novi fenomen i postoji od kad postoji ljudski rod i želja pojedinca za vlašću.

• Po svojoj strukturi, mobing je nasrtaj na čast i ugled, sadrži kletvu, uvredu, i kršenje osnovnih ljudskih prava.
  • Mobing je oblik ponašanja na radnom mestu, kojim jedna osoba ili više njih periodično ili permanentno psihički ponižava drugu osobu sa ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mesta.
Mobing izaziva zdravstvene smetnje i simptome, promene u psihičkoj i emocionalnoj sferi, promene na telesno-zdravstvenom planu i promene u ponašanju. "

Nastavak OVDE
pa i mene zadtrašuju i prete otkazom, uznemiravaju... nekidan mi zvone u 11 popodne, zašto nisam na radnom mestu, zašto nisu gotove anslize zašto nema mog potpisa u spisku redovnosti...

Zakon

"

• ponižavanje
  • zastrašivanje
  • ugrožavanje zdravlja
  • ismejavanje

Nastavak OVDE
У другом случају (са директорком) себе налазим под тачкама четири и седам.
У ранијем случају, са директором, није била у питању уцена смањења зараде, него понуда повећања зараде за огроман и веома компликован пројекат који би ми узео најмање неколико месеци, мада сам дотадашњим и текућим урадом већ вишеструко зарадио то повећање. Осетио сам се као да ме прави будалом, па сам зато и тако бурно реаговао.

Zakon

"

• ponižavanje
  • zastrašivanje
  • ugrožavanje zdravlja
  • ismejavanje

Nastavak OVDE
<SPAM>
Колегинаца, интерни ревизор, вођа нашег двочланог тима, економиста, али по природи свог посла веома упозната и са правним прописима и ја као као техничко-информатички сарадник на том пројекту, добили смо задатак од пословодства да израдимо комплетан сет интерних процедура, правилника и норматива који покривају све важне пословне процесе у фирми, са великим бројем пратећих образаца које сам направио у програму Excel.
Сама израда образаца је за мене био велики професионални изазов, зато што је буквално свако од нас био суочен са физички непопопуњивим званичним обрасцима где је простор за попуњавање основних података, најблаже речено, недовољан, двосмислен или чак бесмислен. То сам веома успешно решио зато што сам сваки образац прво лично попунио, уз многа прилогођавања и уз тестирања на корисницима.
Од самог почетка наше сарадње успостављен је равноправан однос, где је наравно њена реч била последња, али смо се "свађали" буквално око сваке речи у око педесет мегабајта Word/Excel документације (на ћирилици, наравно, ипак је буквално свако слово прошло преко мојих прстију). Конфликт интереса је постојао од почетка - њена обавеза је била да заступа искључиво интересе пословодства, а моја самопроглашена одговорност да све то буде коректно и за запослене. То је решено нашим интерним међусобним компромисом,
Резултат је био синергетски, а доказ за то што је пословодство све то у потпуности и без измена усвојило, изложило на интерном сајту фирме и учинило обавезним за све запослене. Пројекат је започет 2006. године, а званично завршен 2008 године. Потпуно је издржао пробу времена а и даље је функционалан у око седамдесет посто случајева. Остатак је неумитно прегазило време и промене, а сигурно неће бито никога да то настави и занови. Убедљиво највећи комплимент смо добили од чак четири понуђача увођења ISO стандарда који су унисоно изјавили да тако нешто још нису видели у својој пракси и да је чак преко седамдесет посто њиховог посла већ обављен. Преостале су им само неке допуне и формализације. На крају од ISO није испало ништа, али изјаве сам запамтио и поносимо се њима. Подразумева се да нисмо добили ни тапшање по рамену, а камоли некакву награду за оволики огроман и успешан труд, али и задовољство да је иза свега остало нешто релативно трајно је за мене лично награда по себи.
</SPAM>
Чему оволико непристојно преширок увод?
Једино "Процедура о интегритету и професионалном понашању запослених" је у потпуности мојих руку дело. Као "мустру" смо добили сличну процедуру фирме "Де*та" од које сам се згрозио на први поглед. Само једна илустрација у мору дискриминација и понижавања запослених, по сећању - "Уколико су испред лифта руководилац и запослени, руководилац улази сам, а запослени чека следећи долазак лифта".
Ту "мустру" сам бацио у канту и написао потпуно нову, уз ослањање на тадашњи "Закон о раду" и остало по мом мишљењу, а ипак уз консултације и са другима, нормалне норме и праксе пристојног понашања свих запослених, укључујући и пословодство. Процедура је тада одбрена и усвојена без измена.
Каква је веза са темом?
Чак две године пре доношења Закона, уз консултације са неким НВО које су се бавиле том проблематиком, увео сам члан са кратким описом шта је то мобинг и забраном мобинга у фирми. То је званично усвојено у склопу целе поменуте Процедуре.
Зашто ми све то није помогло када сам био лично изложен мобингу?
Након ступања Закона на снагу, један запослени је тужио фирму и брзо добио процес. Фирма је још била неприпремљени за тако нешто. Реакција пословодства је била тренутна. Први пут су сами интервенисали и одмах су изменили "моју" Процедуру и додали члан да уколико запослени тужи фирму за мобинг и изгуби тај процес, фирма има право да га дисциплински казни!
Мада је било постова да сам "наиван", толико наиван баш нисам. Фирма има иза себе независну адвокатску канцеларију и сваки мој покушај правне борбе са њима био би донкихотовски. Зато сам се определио за лични начин борбе, завршио га, понављам, нерешеним резултатом, али, опет понављам, уз приличну цену по здравље
На крају, опет доживех пуну пензију у истој фирми, па је и то ваљда неки доказ да нисам "џаба кречио".

Ne znam više i ne bih dalje da pišem jer svako ima svoja iskustva, pa tako i ja, a ona su samo mali deo cele slike. Ostajem pri svome ne iz tvrdoglavosti već jer mislim da sam bar delimično u pravu, pa neka svako od vas ako želi pokuša da sagleda stvari iz tog ugla. Nemam šta više novo da kažem, ne bih da vrtim u krug jedno te isto, a još manje da nekog uvredim, ili povredim nametanjem svog stava koji sigurno ne odgovara svačijoj prilici.
Fora sa mobingom, je kakve ti poslove dodeljuju i kako se ophode prema tebi. Kada ignorisu tvoje zasluge, a potenciraju nedostatke...
Sve u svemu cilj je da se osecas ko *****...

Back