Mobilni telefon ubija moždane ćelije za samo 30 dana

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.508
1752607979962.png

Nova studija otkrila je nešto duboko uznemirujuće: samo 30 dana izlaganja zračenju mobilnih telefona izazvalo je vidljivo oštećenje mozga kod laboratorijskih pacova. Istraživači su pacove podvrgli elektromagnetnim poljima od 2100 MHz, iste frekvencije koju koriste moderni pametni telefoni. Nakon mesec dana, uzorci moždanog tkiva pokazali su široko rasprostranjenu neuronalnu smrt, posebno u slušnim regionima.

Pod mikroskopom, oštećenje nije bilo suptilno. Naučnici su videli kako se neuroni raspadaju, rastvaraju i pokazuju znake programirane ćelijske smrti apoptozom. Ovo nije bila spekulacija. Bilo je merljivo, vidljivo i duboko alarmantno.

Zašto bi vas to brinulo? Zato što je ovo izlaganje zračenju imitiralo normalnu upotrebu mobilnog telefona, a ne prekomerne ili ekstremne uslove. Ako mozak pacova pokazuje ovaj nivo degeneracije za samo 30 dana, šta bi nam godine stalnog izlaganja telefonu mogle učiniti?

Razmislite o svojim navikama:
  • Držanje telefona uz glavu tokom poziva
  • Spavanje sa njim pored jastuka
  • Držanje telefona u džepu ceo dan
  • Stalno slanje poruka, pregledanje i strimovanje

Kupamo se u elektromagnetnim poljima niskog intenziteta skoro 24/7, često bez razmišljanja. I dok je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili dugoročni efekti na ljude, ova studija postavlja stvarna pitanja.

Sa današnjim telefonom je stanje takvo da stalno nešto skrolujemo i pregledamo bez ikakvog smisla ili realne potrebe. Razgovor sa AI je svrsishodniji od pregledanja novosti, premda će se naći neko ko smatra da su Chat GPT ili Gemini kao primeri iz mnoštva nekakvi demoni.
Postavim smisleno pitanje, i Gemini mi smisleno odgovara.
Nekad su se kupovali magazini sa novostima, pa čak i kad te nešto izuzetno zanima, čitaš dok te nešto ne omete iz realnosti, pa ostaviš. Nastavićeš kasnije, šta sad? Nigde to sve lepo spakovano u knjižicu koja izlazi na 7 dana ili 30 dana, neće pobeći. Ni novost neće ostarati/izlapeti preko noći!
E, sad se mozgovi peru i blajhaju viškom neupotrebljivih informacija, i kontam-šta moj mozak da radi osim da gleda kako da se samoubije???
"Kakvo smeće me teraš da gledam! Šta ti je, seko/brale?"

Back