МОБИЛНА БИБЛИЈА!!!!!!!!

Nisam imao prilike da vidim ovo izdanje ali bih reagovao na stav da treba prilagodjavati neke stvari (pa i Bibliju) nekim "mladim, prakticnim " ljudima.
Mislim da onaj ko zeli da procita Bibliju to treba da uradi u nekom osnovnom obliku (ili bar u prevodu koji je od strane crkve odobren). Onaj ko ne zeli da se bavi Biblijom, ne treba to da radi ni u kom obliku a ne da mu se prilagodjava jedan takav tekst.
Sve me to podseca na ove nove djake koji lektiru odgledaju u prezentaciji WB ili Paramount-a...skracivanje i prilagodjavanje je to sto unistava poentu, a to je da se Biblija ne cita kao petparacki roman...

Slažem se delimično. Ja i ne želim da se bavim Biblijom, pa mi je svejedno. Ono što mi smeta je taj neki dogmatični konzervatizam koij je u ovom slučaju besmislen, jer Biblija koju oni izučavaju takođe nije original.
Ja lično da želim da pročitam Bibliju pročitao bih normalno, obično izdanje, ali ne bih sudio nikoga ko bi čitao ovo 'novo'. Sama poenta molitve na narodnom jeziku je približavanje vere ljudima, ne vidim zašto bi se ovo tumačilo drugačije, pogotovu ako Crkva stoji iza toga.

Знам Зилоте чачански, али зар није боље да се нашим савременим будалчинама макар и на овој начин омогући макар мало схватања Књиге над књигама - а они
који буду заиста заинетересовани прочитаће и Библију
. Овако то компликовано штиво појединци у свом незнању тумаче како им падне на памет буквално схватајући и цитирајући садржину светих књига.
Овако како ти тумачиш испада да је и штампана Библија за децу - светогрђе!

Biblija za decu je i meni pala na pamet. U čemu je problem?

Eto, Mito, i da se složim sa tobom od reči do reči! :D

Biblija za decuje za decu.Ovo su nazvali Svetim Pismom i tako ga i smatraju.Znači ako nisam dobro shvaćen ,oni smatraju sa su unapredili Sveto Pismo. I to je i na političkom planu,udarac na srpsku dušu i tradiciju i istoriju i kako hoćeš.Jer od sv.Save do danas nismo ništa menjali niti "prilagođavali"..

Ја то тако нисам схватио јер зове се МОБИЛНА БИБЛИЈА - тј. чим је употребљена реч "мобилна" као и моб.телефон - има сасвим другачије значење, поготово што је сваком ко било шта зна о Светом писму јасно ДА ОНО НЕ МОЖЕ БИТИ УНАПРЕЂЕНО - и да би тако нешто било заиста светогрђе.

Цитат:
Оригинал поставио eremita
поготово што је сваком ко било шта зна о Светом писму јасно ДА ОНО НЕ МОЖЕ БИТИ УНАПРЕЂЕНО - и да би тако нешто било заиста светогрђе.

svetogrdje je unapredjivati nesto??????
c,c,c,c

Е, обере, немој да се љутиш, али много си брате - глуп!

znam :)
ali u tom slucaju ne mozemo da govorimo o "unapredjivanju", vec menjanju, prilagodjavanju ili nesto slicno...

nazalost, mozemo samo da govorimo o "jeresi" jer svako odstupanje od onoga sto je dogma moze se smatrati za jeres.
dogma podrazumeva da verujes a ne da unapredjujes i proveravas...hajde da proverimo da li postoji Bog? a verujes li u Boga?
kazem, nisam video izdanje ali sam imao prilike da se uverim da pojedine sekte stampaju svoje primerke Svetog pisma (u prevodu V. Karadzica i sve redno) u kojima postoje izmene u odnosu na Sveto pismo koje je zvanicno. Male su te promene i tesko ih je uociti na prvo citanje, nekada su u pitanju par reci ili cak promena mesta zareza koji menj smisao recenice...pogolema je to prica ...

Interesnatno, ne poznajem lično ni jednog vernika koji je pročitao bibliju.

Tako sam stekao utisak da većina vernika, zapravo samo prepričava, šta se sme šta ne sme, šta je rekao pop ... I tako od svega "znaju" po malo, a najviše kog datuma je sveti ovaj ili onaj.

Generalno gledano, Sveto pismo i nije knjiga za laku noc ili stivo koje citate kada ste na odmoru od 15 dana (radnih, bez vikenda)...ta kolicina informacija je za citanje uglavnom suvoparna..Sveto pismo a narocito Stari zavet su uglavnom (vecim delom) nabrajanja naslednika i razvoja hriscanstva sa ponekim tesko prepoznatljivim delom koji moze da se poveze sa konkretnim istorijskim dogadjajem...sa druge strane Novi zavet je , hajde da se tako izrazim, uputstvo o nacinu hriscanskog zivota. Visoke moralne norme koje se predocavaju (i uglavnom ne postuju) su najveci deo toga.

Back