Mlekara šabac prevaranti

mario80

Stara legenda
Poruka
80.597
Tetka mi donela rekoh bolje da ćutim. Probam a unutra verovali ili ne, običan ala abc sir :hahaha:bruka i sramota! Na šta su spali srbi!

IMG_20240206_171341.jpg

Tetka mi donela rekoh bolje da ćutim. Probam a unutra verovali ili ne, običan ala abc sir :hahaha:bruka i sramota! Na šta su spali srbi!

Pogledajte prilog 1495030
ako do sada niste probali ovo ide savrseno uz jeftin parizer! :hahaha: :per:

(kad se ovaj konkretni pojavio, na pocetku vise je licilo na kajmak nego na krem sir (bio je nekako kremastiji i masniji), a sad mnogo vise lici na suvi krem sir tj uopste nema k od licenja na kajmak)

dok je mleko bilo mleko samo skuvas, pa sa vrha skupljas kajmak, i lako
napravis tu jednu posudicu...

kad sam ja bio mali mleko je imalo 5-6% masti, a kad si muzao i vise - popijes casu mleka ko da si pojeo pola kile praseceg pecenja - drzi te ceo dan :)

sad je mleko vodica, cudo bi bilo da skupis neku tanku skramu posle malo kuvanja. Jos nismo dosli do onog 0% ali ovi vegani ce i to da smisle (tj smislili su vec tamo po zapadu)

A nije to kajmak, to ti je ekvivalent sirka....sirko je prvi genericki proizvod takvog tipa...to je tvrdi sir koji je razmucen sa malo mleka ili mlecnice i onda postane kasast......odlicno se maze, nije los kao mazalica, nekad sam ga jeo....

Sir je neke masnoce, a daleko manje od kajmaka...nije ukus ni blizu kajmaku....
zato i pise namaz, kao svi namazi , nesto za mazanje...

1707305443172.png

Inace ko ne zna, ali i sir je odrzljiviji a i mleko kad su zajedno....tako da moze bez konzervansa sto i pise na takvim proizvodima...

Poslednja izmena:
kad sam ja bio mali mleko je imalo 5-6% masti, a kad si muzao i vise - popijes casu mleka ko da si pojeo pola kile praseceg pecenja - drzi te ceo dan :)

sad je mleko vodica, cudo bi bilo da skupis neku tanku skramu posle malo kuvanja. Jos nismo dosli do onog 0% ali ovi vegani ce i to da smisle (tj smislili su vec tamo po zapadu)
Pa nisi u toku , sad je u modi 0.4% a neke ribe traze i manje da bude jer onda mogu da stave i mleko i pavlaku....u kafu....
Iz ugla mleko kao pice , ukus, proteini , mlecne masti ne prave problem...
Tako da je prihvatljiva ta promena mlekara...
Mleko i dalje ima isto kalcijuma, isto d vitamina, i isto laktoznog secera....

Maslac je najcesci proizvod, a kajmak redji proizvod proizvodnje mleka...

A nije to kajmak, to ti je ekvivalent sirka....sirko je prvi genericki proizvod takvog tipa...to je tvrdi sir koji je razmucen sa malo mleka ili mlecnice i onda postane kasast......odlicno se maze, nije los kao mazalica, nekad sam ga jeo....

Sir je neke masnoce, a daleko manje od kajmaka...nije ukus ni blizu kajmaku....
zato i pise namaz, kao svi namazi , nesto za mazanje...

Pogledajte prilog 1495129
Inace ko ne zna, ali i sir je odrzljiviji a i mleko kad su zajedno....tako da moze bez konzervansa sto i pise na takvim proizvodima...
ne moze to tako 'namaz' - 'za mazanje' nije! nego 'namaz' - 'za mazenje'!

kad dodjem do dobrog kajmaka, kupujem - ne pitam za cenu - ako je dobar vredi svaku paru, i nek ga prave jos i da imaju da ga prave.
Eeee, prvo postoje dve vrste musterija za kajmak, oni koji vole jak ukus, i oni koji vole blag ukus kajmaka....
Ovi sto vole jak ukus oni vole slan, nakiseo , stari kajmak, a ovi sto vole blag ukus oni vole miris mleka, sukob ukusa kajmaka i soli, vole mladi kajmak, snase sa salasa...

Primer za prvi je sjenicki , primer za drugi su kajmak iz krajeva gde se tradicionalno skuplja kajmak, pa im je sir posan....

Vise ne znam koja je cena kajmaka, ali pretpostavljam nije ni niska a ni visoka...

Kajmak trazi dobar hleb uz njega , a kad ide sa dobrim hlebom i paradajsom koji nije karton ili kurton, onda je to okretanje ociju na unutra...
Kajmak se jede kao da nije specijalitet, tad je najsladji, hladan na vrucoj pogaci , uz narezan paradajs u salati ili paradajz kolutovi u samoj pogaci...
Najteze je ovo jesti ga kao da nije specijalitet....da ne obracas paznju na njega, a on ce te vec zabiti u stolicu drugim aftertejstom i trecim aftertejstom, jer kajmak ima aftertejst....prvo te udari ukus kajmaka , slano masne kombinacije, pa udara miris mleka, pa udara ukus hleba i kajmaka, pa na kraju udara ukus kajmaka i paradajza ili neke salate.....

Najveca greota za kajmak je kad postane gorak, znaci da je ostao van frizidera predugo ili nije dovoljno slan, moze se jesti , nece vam nista biti , ali je greota...

Back