Mladić otkrio kod zubara da su mu kosti pocrnele

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.444
Tokom srednje škole, Arčiju je dat minociklin (vrsta tetraciklinskog antibiotika) za lečenje akni. Ne razmišljajući ništa o tome godinama, činilo se da nije imao nikakve neželjene efekte. Međutim, kada su Arčiju probili umnjaci, odmah je primetio problem.

„Uzvadili su mi umnjak i bio je crn i bio sam kao 'o moj Bože, moji zubi trule', rekao je on u TikTok videu. "I ispostavilo se da mi je vilica crna, a verovatno i ostatak moje lobanje i većina mojih kostiju kako kaže lekar."

Kako su ostali Arčijevi zubi došli pre nego što je počeo da koristi lek za akne, ostali zubi su mu ostali beli.

1*skJvyWBtmNeaJOAbxsQUUg.jpeg

Jedna 52-godišnja žena, kako je opisano u izveštaju o slučaju objavljenom u Journal of Orthopedic Surgery and Research, uzimala je minociklin za lečenje akni oko 32 godine kada je operisana zbog bolova u kolenu. Tokom ove operacije njeni hirurzi su otkrili da su joj kosti crne, zbog onoga što nazivaju „bolešću crnih kostiju“.

Iako se operacija nastavila i bila uspešna, oni upozoravaju druge lekare da bi trebalo da budu svesni stanja i potencijalnih efekata minociklina, za razliku od drugih zabrinjavajućih uzroka promene boje kostiju.

Kada jednom započne, proces promene boje je brz i trajan, ali bolest crne kosti (kada je uzrokovana minociklinom) je prilično benigna i nije povezana sa nekrozom ili smrću tkiva. Iako nije u potpunosti shvaćeno, postoje mogući mehanizmi promene boje.

„Smatra se da se crna pigmentacija kostiju minociklinom javlja tako što se gvožđe vezuje za oksidovani lek u razvoju kosti“, napisao je tim koji je proučavao pet slučajeva retke bolesti u Klinici ortopedske hirurgije. "I preko akumulacije nerastvorljivog kinina od degradacije aromatičnog prstena leka u zreloj kosti."

Back