Mizantropija

Да, али не у моралистичком смислу речи.

Замисли сценарио у ком имамо чопор напредних мајмуна на нивоу свести изнад обичног мајмуна, али испод човека. У том чопору имамо два мајмуна који су другови — Гиле и Крле. Крле је задовољан својим стањем, а Гиле није јер осећа да може да постане нешто више. Једног дана, Гиле узме и подели своју идеју са Крлетом, а овај се уплаши онога што чује и одбаци је. Гиле се мало разочара, али ипак крене да спроведе оно што је замислио. Гилетова моћ крене да расте из дана у дан, а Крле то примети и крене да окреће остале чланове чопора против њега, причајући им како ће Гилетове опасне идеје довести до истребљења целог чопора. Џаба је Гиле покушавао да им објасни како су њихови далеки преци радили исто и да захваљујући томе имају надмоћ над обичним мајмунима; чопор је донео пресуду да Гиле мора да престане са тим што ради или ће бити прогнан.

Гиле се после тога страшно разочарао не само у Крлета, него и у све мајмуне из свог чопора.
znaci, Gile treba da tuzi Krleta za kradju ideja :lol:

Kakav Gile i Krle ne verujem ja u tu teoriju evolucije

Нема ово нужно везе са теоријом еволуције. Дао сам такав пример зато што се помоћу њега најлакше објашњава поента. Могао сам да напишем исту такву причу где би актери били два човека — један који је дошао на извесни ниво и рекао да нема потребе да иде даље, и други који је хтео да иде даље, при чему га је овај први саботирао из страха или зависти или чега год.

Hoce neko dokaz da su danas ljudi zli ili vise zli nego nekada?
Treba li da se vrati nekadasnji sistem, boja na kosovu , ili francusko britanskih bitaka gde 30 000 ljudi ostane bez glave ili ekstremiteta, vecinom bez glave...

Zasto relativizovati nesto vracanjem 200 godina u proslost , ako je bio neki period kad je bilo bolje a pre 50 godina...?

Zar to nije zla namera brisanja tog boljeg perioda?

Mislim da su ljudi nesrećniji, bar mislim neki naši ljudi u nekim zrelim godinama, poučeni mnogim negativnim iskustvima naroda koji živi na ovom podneblju, iskusniji, oprezniji.

Inače, što se tiče tih tzv.teških i mračnih tema, tu podržavam Jungovo viđenje, da treba čeprkati po sopstvenoj tami. Mislim da je bolji iskren mizantrop, nego lažan filantrop, koji pritom i ne poznaje sebe. Ovaj prvi je na početku nekog možda boljeg puta, ovaj drugi nije ni počeo.

Hoce neko dokaz da su danas ljudi zli ili vise zli nego nekada?
Treba li da se vrati nekadasnji sistem, boja na kosovu , ili francusko britanskih bitaka gde 30 000 ljudi ostane bez glave ili ekstremiteta, vecinom bez glave...

Zasto relativizovati nesto vracanjem 200 godina u proslost , ako je bio neki period kad je bilo bolje a pre 50 godina...?

Zar to nije zla namera brisanja tog boljeg perioda?
nisu bili depresivni i bili su nekako casniji, pa sad neka ode glava.. :hahaha:

nisu bili depresivni i bili su nekako casniji, pa sad neka ode glava.. :hahaha:
To sam pokrio u temi identitet i integritet, danas su ljudi bez integriteta pa su skloni da svasta pristanu da rade , radi pripadnosti grupi , grupnog identiteta...
To ukljucuje modernu teznju da saradjuju u zlu...
Izmedju saradnje u dobru i saradnje u zlu ima mnogo razlike..
U dobro se ne veruje interesno , ko to da je dobar ima interes za tvoje dobro....ali se veruje kad neko kaze lose i zlo a da ti moze doneti interes....onda verujes i lakse saradjujes pod uslovima da ti je to interes...

Dakle ljudi danas lakse se ukljucuju u zle projekte kod kojih vide neki svoj interes, nego u dobre projekte koji im prodaju da imaju neki svoj interes...
Jer ne veruju u postizanje tog interesa..
To je osnova moje teorije, ali gde god sam je primenio, razumevanje ljudi je bilo po 10x vece i prihvacenije nego tamo gde ljudi ne vide zlo kao ugradjeni motiv projekta..

Inače, što se tiče tih tzv.teških i mračnih tema, tu podržavam Jungovo viđenje, da treba čeprkati po sopstvenoj tami. Mislim da je bolji iskren mizantrop, nego lažan filantrop, koji pritom i ne poznaje sebe. Ovaj prvi je na početku nekog možda boljeg puta, ovaj drugi nije ni počeo.
Tačno. To je bolje i za njega jer je načisto sa sobom, iako je cena hronična gorčina, a i za druge jer bar znaju šta mogu da očekuju/ne očekuju.

Не знам да ли је могуће...можда...
Они које познајем су као хрид, не мењају се, бар на први поглед.
Вероватно је нека траума из детињства узрок.
А ту ја не могу много да помогнем.
Осим да имам разумевавња и кад вређају, или да се склоним од таквих.
А то понекад није баш једноставно.

Uvek sam bio mizantrop, čak i kao dete, kad nisam shvatao šta to znači zapravo. Sećam se da su mi mnoge stvari smetale još u obdaništu - a to je povuklo sa sobom i tešku depresiju jer nisam dobro podnosio svet oko sebe i jedva sam ga trpeo. Kako se to očitavalo - pa upravo kroz mržnju, pritajenu ili otvorenu prema drugoj deci, njihovim dosadnim navikama, prema odraslima i dosadi koju šire i prema stvarima kojima svi robuju 'jer se tako mora'. A i generalno su mi smetale mnoge stvari kod ljudske rase - razgovori, stvari o kojima su lupetali, sastanci sa komšijama, kućnim prijateljima i slično.

Nikad nisam podnosio naredbe, uslovljavanje, da nešto 'moram' i da 'to tako treba', uvek sam se pitao - zašto idem u školu kad mogu negde u parku da se opijam ili blejim, ili da ležim u krevetu, slušam muziku, spavam. Ko bre sme da mi ograniči vreme sna?

Vremenom sam ukapirao da je to konstanta - i samo se pojačavala mizantropija. Čak i kod bliskih prijatelja sam primećivao stvari koje su me iritirale, pa sam bežao u opijanje, u što jaču stimulaciju... samo da skratim dosadu, ljudska prenemaganja i priče. Jedino sam cenio slobodne duhove, najviše tinejdžere, ali sam i tinejdžerstvo zamišljao kao daleko veću slobodu i tome težio. Uvek je tu bila neka obaveza iza ćoška da me obori na zemlju i vrati u 'realnost'.

Mogao bih ovde da nabrojim šta me sve iritira kod ljudi i čovečanstva generalno - od načina na koji sede i pričaju, od tema kojima se bave, preko forsiranja male dece, bljutavog naklapanja uvek istih stvari, ljubavi prema robovanju firmama i trendovima, sklonosti glupim putovanjima i turizmu, kad se svi kao ovce natrpaju na nekoj jadranskoj plaži pa se guraju u vodu kao morski psi i mažu uljima... pa škole, kao robijašnice, pa to famozno 'odrastanje' koje te nabije u kancelariju kao hrčka što trčakara na točku... pa one priče o poštenju, moralistička proseravanja, uzaludni životi... ima toga dosta, o tome sam već i pisao ali eto da opet napišem jer sam u depresiji već dugo vremena, od detinjstva, nikad nisam bio zadovoljan svetom oko sebe i ljudskom rasom... yebiga bajo moj tako ti je to :(

da nastavim... 😁

pa sad... mizantrop. šta je to.

Ima ljudi koji kao sve vole i svuda ističu kako pomažu, vole ljude... kao da sve samo ubeđuju u to. nisu me ubedili. mada me i ne interesuje...

No, imaš osobe koji beže od ljudi baš jer ih u principu vole. možda su previše samokritični... ne žele da smetaju. žele mir. ali tu su kad zatreba.

Ako mizantropija znači da ne voliš ljude, onda su to i svi površni likovi kojih ima mnogo? koji su tu kad je smeh, ali ih nema kad je teško?

Ne znam.

Nekako sam stekao utisak da je danas IN biti mizantrop, negde sam čak pročitao neko zezanje tipa "mrzeo sam ljude i pre nego što je to postalo popularno". :D

Svi su nešto razočarani u ljude, svi su nešto ljuti i besni... A istina je da ljudi počesto ignorišu crvene linije koje vide kod ljudi i onda se iznenade silno kad vide da su u kontaktu sa budaletinama.

Plus to i da te povredi 10 ljudi, uzmi samo koji je to postotak od 8 milijardi koji je na planeti, znači naravno da ima seronja, naravno da ima idiota i svega ostalog, ali imaš i pozitivnih primera. Evo, ovo je forum gde obitavaju ljudi koje ni ne znaš, pa ja mogu reći da me prijatno iznenadila relativno skoro osoba pisanjem... A zamisli tek u stvarnom životu čega sve ima. Naravno da svako svoju muku muči, pola ljudi ima i samo odbrambeni mehanizam, ali su zapravo samo uplašeni ljudi ispod te maske "NE TREBA MENI NIKO, SVE VAS MRZIM".

Back