Mitraizam

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.565
Mitraizam ili Misterije Mitre je bila Rimska misticna religija koja je postala popularna u vojsci u doba kasnog Rimskog Carstva (1-4 v.n.e)
Najrasprostranjenija je bila u Rimu i Ostiji i nekim drugim provincijama Carstva,posebno Mauritaniji,Britaniji i u provincijama duz Rajne i Dunava.

Mitraizam je bila religija u kojoj je neko morao biti iniciran,prenosila se sa jednog clana na novog.Nije bila zasnovana na pisanoj dogmi i zbog toga veoma malo pisanih dokumenata je ostalo.Najbrojniji clanovi su bili vojnici i nize plemstvo.Do skora mislilo se da zenama nije bilo dozvoljeno da pristupe religiji,ali po novim dokazima izgleda da su zene bile inicirane u Mitraizam u nekim delovima Carstva.

Mithraeum

Riligijski obredi su se vrsili u mitreumu - "mithraeum" (Latinski od Grckog mithraion),obicno prirodna sredjena pecina ili vestacka gradjevina uredjena da lici na pecinu.Mitreumi su bili mracni i bez prozora,cak i kada nisu bili u podzemnoj prostoriji ili pecini.Gde je bilo moguce,mitreum je bio gradjen unutar ili ispod postojece zgrade.
Unutrasnjost je nazivana spelaeum ili spelunca,sa izdignutim klupama na uz oba zida za ritualni obred,na kraju suprotno od ulaza se nalazio izdignut oltar
Mitreum je bio uredjen kao "slika univerzuma".

Mitraisticki cinovi

Sledbenici su bili podeljeni u 7 stepena ili cinova.Svi sledbenici su mogli da napreduju kroz prva 4 stepena,dok su preostala 3 mogli da dostignu samo retki.
Prva 4 stepena predstavljaju duhovni progres
- Corax (gavran)
-Nymphus (mladozenja)
-Miles (vojnik)
- Leo (lav)
-Perses(persijanac)
-Heliodromus (suncev glasnik)
-Pater(otac)

U svako Mitraistickom hramu,pocasno mesto je zauzimala predstava Mitre kako ubija svetog bika sto se povezuje sa prolecem.Mitra je predstavljen ka snazan mladic koji nosi Frigijsku kapu,kratku tuniku,pantalone i plast.

Zmija i pas su predstavljeni kako piju krv bika koja je nekad predstavljena kao zito koje izvire iz rane a ne krv, i skorpion koji predstavlja jesen,kako napada slabine bika,i tako ga slabi.
Poneka su prikazani gavran i vrana ili mali lav.

Iznad Mitre simboli za Sunce i Mesec su nactrani na zvezdanom nebu

Tacno. Potice iz Persije i slavio je cara Mitru, koji je pokusavao da dobije besmrtnost pijuci otrove i tako sticuci imunitet na njih. To uzima princip homeopatske magije. Inace neki u Engleskoj su pokusali da obnove mitrizam, pod uticajem neokeltskog/ dravidskog pokreta, ali nije bilo moguce, posto nema mnogo izvora. Jedna moja prijateljica je dala donaciju i trazila od mene, ali meni je to delovalo kao New Age sarlatanstvo, a ja ipak, pare vise volim nego budalastine.

Колико прихватате идеју да су "Митровице" по Балкану заправо остаци имена Митра, а не Димитрије... па чак и наша балканско-словенска варијанта имена Димитрије - Митар?

osnovno dok se ne snadjem za vise (radicu na tome jer mi je ovaj bog strasno gotivan)

Mitra je prvobitno bio bog pogodbi i prijateljstva. U Iranu se razvija u cuvara istine. Pre verskog reformatora Zoroastera Mitra se obicno povezuje sa Ahurom Mazdom,nacelom dobra. Mitra je bio svetlost : verovalo se da vozi svoju zlatnu dvokolicu (vuku je 4 bela konja), sunce, preko neba. Imao je 10000 ociju i usiju, posedovao i snagu i znanje, i bio na glasu zbog hrabrosti u borbi. Ovaj bog mogao je usreciti one koji ga obozavaju pobedom nad neprijateljem kao i mudroscu ali prema protivnicima nije imao milosti. Kao bog plodnosti, uzrokovao je kisu i rast biljaka.
Prema jednoj tradiciji, Mitra je kao sunce formirao vezu izmedju Ahure Mazde i Angra Mainjua,nacela tame. Ova pretpostavka izgradjena je na verovanju da sunce obelezava konstantne smene svetla i tame. Pod Zoroasterovim reformama iranske religije, Mitra je zbacen sa moci a Ahura Mazda postaje vrhovno bozanstvo. Iako se u IV. veku pne. Mitra vraca kao srediste ekstremno popularnog Kulta Zoroasterijanci ga i dalje ostavljaju bez priznanja.
Na rodjenju mu je receno da je nastao iz stene naoruzan nozem i bakljom. Obozavan je u podzemnim svetilistima od kojih su gotovo svi bili dekorisani reljefom na kojem ubija bika Geus Urvana, iz cijeg su se lesa ponovo podigle sve biljke i zivotinje.
Redovna zrtvovanja,posebno bikova, cinjena su Mitri sa verovanjem da ce se time osigurati plodnost prirode. Kada se Rimsko carstvo u I. veku pne. prosirilo u Malu Aziju Mitra je asimilovan u grcko-rimsko verovanje.

Poslednja izmena:
''male slicnosti'' sa Jesuom

- Mitru radja devica u pecini 25. decembra a rodjenju prisustvuju pastiri koji nose darove

- smatran je velikim putujucim uciteljem

- imao je 12 sledbenika

- njegovim sledbenicima obecavana je vecnost

- izvodio je cuda

- kao ''veliki bik sunca'' Mitra se zrtvovao za svetski mir

- nakon tri dana ustao je iz grobnice

- njegovo vaskrsnuce slavljeno je svake godine

- zvali su ga '' bozji pastir'' i poistovecivali ga sa jagnjetom i lavom

- smatran je ''Putem,Istinom i Svetlom'' kao i Logosom, Spasiteljem i Mesijom

- njegov sveti dan bila je nedelja, ''dan gospoda'' stotinama godina pre pojave hrista

- Mitrina glavna svetkovina kasnije ce postati uskrs

- njegova religija imala je evharistiju ili ''gospodnju veceru'' na kojoj je Mitra rekao ''nece biti spasen onaj koji ne jede moje telo ili ne pije moju krv tako da moze biti jedno sa mnom a i ja sa njim''

Колико прихватате идеју да су "Митровице" по Балкану заправо остаци имена Митра, а не Димитрије... па чак и наша балканско-словенска варијанта имена Димитрије - Митар?

Hej, sita sam gluposti. Troja u Dubrovniku, Mitra u Mitrovicama, Zlatno runo u Kladovu, Odisej u Crnoj Gori, Olimp na Fruskoj Gori, Beograd - centar bele magije, Vincansko pismo prvo srpsko pismo. Pa, ljudska glupost nema granice.

Hvala, NW ;)

Нису глупости, нимало. Кад већ имамо српску епику и митологију у коју су уткане личности из предсловенског доба (Константин, Трајан, Диоклецијан, Арије и неки елементи везани за Александра), не видим због чега би нешто за Митру било толико изненађење, посебно с обзиром на то да је култ Митре постојао на нашим просторима. Питање уопште није безвезно.

Poslednja izmena:
- njegov sveti dan bila je nedelja, ''dan gospoda'' stotinama godina pre pojave hrista

- njegova religija imala je evharistiju ili ''gospodnju veceru'' na kojoj je Mitra rekao ''nece biti spasen onaj koji ne jede moje telo ili ne pije moju krv tako da moze biti jedno sa mnom a i ja sa njim''

За ова три бих волео да добијем неке јаче потпоре.

А за недељу (6. дан у седмици) је тим интересантније што њу није увео Исус, него је почела да се светкује вековима након њега. До тада је светкована субота (7. дан у седмици), према старозаветним обичајима.

За ова три бих волео да добијем неке јаче потпоре.

А за недељу (6. дан у седмици) је тим интересантније што њу није увео Исус, него је почела да се светкује вековима након њега. До тада је светкована субота (7. дан у седмици), према старозаветним обичајима.

nasao sam to ovde http://www.geocities.com/inquisitive79/godmen.html

temu cemo nadam se razraditi

И ја се надам, пошто ми је ово веома интересантно, а о митраизму мало знам.

За саму прославу која се поклапа са датумом Божића није ништа чудно, јер је 25. децембар већ постојао као нека ранија прослава, којој је тек касније додељен хришћански значај, у време институционализовања и стандардизовања хришћанства. Отприлике као што је и обичај крсне славе оригинално највероватније био култ поштовања породичног бога или претка. А даље, пре митраизма, народне светковине везане за крај децембра су биле везане за култ Сунца и његовог повратка са југа на север, као и обредима у којима се Сунце "призивало" да се врати, у којима су паљене ватре око којих се играло, што је опет слично са нашим бадњаком. Наравно, ту су само реконструкције, пошто о тако давним временима немамо сведочанства.

Ocito je da hriscanstvo nije originalna religija ..... pokrali su isto kao rimljani grcki pateon

Hej, Budo, opet ti, iznenada s levog krila. Prazan komentar, a mi ovde raspravljamo o Mitri. Uozbilji se i ne spamuj.

Kao sto sam rekla da Mitra predstavlja razvoj u razvoju kulture/ civilizacije. U latinoamerckoj mitologiji (indijanskoj naravno, da ne pomislite spanskoj) postoji Litlud, koji se uzima ko paralela za Mitru, a kasnije Ohara Mazdu kod Zaratustre. Za nega je karakteristicno da je na glaci imao klipove kukuruza umesto kose.

Bozic se slavi od 436. godine, kada je uveo papa Martin III ili tako neki, inace sami hriscani nisu slavili nista sem nedelje i to kao secanje na uskrsnuce. Postojale su i grupe koje su slavile sabat negujuci kontinuitet sa starozavetnim zakonom.

- Mitru radja devica u pecini 25. decembra a rodjenju prisustvuju pastiri koji nose darove

- imao je 12 sledbenika

- izvodio je cuda

Vilo jel ovo tebi ne lici na opis Isusa? :heart:

Naravno da ne, jer ja proucavam hriscanstvo, a ne paganluke koji su u medjuvremenu prikljuceni. Kao sto sam navela za latinoamerickog boga litluda i za njega vaze slicne price.

Pih.... Skroz mi pokvariste merak sa ovom temom. :confused:

Ja sve mislio - pazi Ga - nije loše za stolarevog sina, kako se on svega toga lepo setio i prokljuvio. Ili se nekako domogao ovog i onog učenja sa istoka ili šta ti ja znam.

Kad ono - ne da nije trebalo ništa da smišlja. Oko njega sve sami Mitrovi sledbenici. Samo da sedne i prepiše.

E, ovako sam se poslednji put osećao kad je bila neka serija na televiziji u kojoj su objašnjavali mađioničarske trikove. :evil:

Pih.... Skroz mi pokvariste merak sa ovom temom. :confused:

Ja sve mislio - pazi Ga - nije loše za stolarevog sina, kako se on svega toga lepo setio i prokljuvio. Ili se nekako domogao ovog i onog učenja sa istoka ili šta ti ja znam.

Kad ono - ne da nije trebalo ništa da smišlja. Oko njega sve sami Mitrovi sledbenici. Samo da sedne i prepiše.

E, ovako sam se poslednji put osećao kad je bila neka serija na televiziji u kojoj su objašnjavali mađioničarske trikove. :evil:

e bas mi je zao gosn Zazijavalo.. da mi nije omiljeni bog obrisao bih temu :mrgreen:

oko sebe je zaista mogao imati gomilu Mitrinih sledbenika (i on a jos vaznije ljudi koji su pisali jvandjelja) jer su vojnici ovaj Kult prosto gutali

- imao je 12 sledbenika

- izvodio je cuda

Ovo iz Zeitgeist-a? :)

Back