Mitologija

• Začetnik teme Začetnik teme Kejt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kejt:
Mene ineresuju sve mitologije! Zato to i ucim.I mislim da ne vredi raspravljati koja je najstarija jer ne raspolazemo sa dovoljno podataka, a i naravno mnogo toga je zauvek izgubljeno. Ne znamo ni polovinu svega i nikad necemo saznati. Trinaesti Ratnik je super film. Volim istorijske filmove bili oni radjeni po pravoj prici ili ne. Friedrich i Crow pozdrav!!! A evo linka za nordijsku mitologiju http://en.wikipedia.org/wiki/Norse_mythology
Ljudi slobodno ostavljajte korisne informacija i linkove naravno ako su vezani za mitologiju :D

hello to u to... ;)

e nasho sam mnogo dobar sajt... samo da ga nadjem...

aha

evo ga

http://www.shee-eire.com/

pozz

Eh pa onda dodjite na Lord of the dance...... :P ,ko voli nek izvoli.....super su..
Prosle godine sam, ih gleado i ....izuvaju iz patika,cipela,opanaka....kako hocete.
True Irish..... :P
Collins lives.... :P ..forever

Pa neznam bas ...ali sam citao jednu Irsku knjigu....i kako je pisac rekao,"Irska zemlja mitologije".Pa i ovaj Lord of the Dance je u stvari napravljen po mitoloskoj prici.Don Dorcha i drustvo....na sajtu www.tiketservise.com mozete pogledati kad je show.......ali evo posto ja imam sat.internet mogu Vam reci......samo malo, 18-19.09.2005 Sava Centar.....tek sada vidim .... :cry: bicu tad u Grckoj :cry: :cry:

Pozdrav za Kejt,Crow i Gigule....

da anglosaksonski narodi su koristili rune sto u prevodu znaci tajna, i njihov alfabet se zove futhark po prvim slovima istog. svako slovo ima svoj naziv, tj oznacava neki pojam. bilo ih je 24, i poslagani su u tri aeta po osam slova....keltsko pismo se zove ogam.jedino su ga kelti koristili kao tajno pismo.predpostavlja se da je poreklo ogama u libiji, odakle je doneto u irsku i rekonstruisano, ali to nije sigruno utvrdjeno.....

gigule nije spomenula cuvenu Valhalu raj za hrabre ratnike, u koje su ih sa bojnih polja (tj, njihove duse)vodile Valkire, pratilje Odinove.Pored vuka simbol Odina su i vrane, i on je uvek predstavljan sa obe zivotinje.

friedrich:
Eh pa onda dodjite na Lord of the dance...... :P ,ko voli nek izvoli.....super su..
Prosle godine sam, ih gleado i ....izuvaju iz patika,cipela,opanaka....kako hocete.
True Irish..... :P
Collins lives.... :P ..forever

aaaaaaaaa,nisam znala da dolaze.moram da kupim kartu :shock: :D

crow:
Kejt:
Mene ineresuju sve mitologije! Zato to i ucim.I mislim da ne vredi raspravljati koja je najstarija jer ne raspolazemo sa dovoljno podataka, a i naravno mnogo toga je zauvek izgubljeno. Ne znamo ni polovinu svega i nikad necemo saznati. Trinaesti Ratnik je super film. Volim istorijske filmove bili oni radjeni po pravoj prici ili ne. Friedrich i Crow pozdrav!!! A evo linka za nordijsku mitologiju http://en.wikipedia.org/wiki/Norse_mythology
Ljudi slobodno ostavljajte korisne informacija i linkove naravno ako su vezani za mitologiju :D

hello to u to... ;)

e nasho sam mnogo dobar sajt... samo da ga nadjem...

aha

evo ga

http://www.shee-eire.com/

pozz

hvala za link :D

gigule:
e aj da se ne ponavljam, rekla sam već da sam u kratkim crtama gotovo tezama prepričala germansku mitologiju...
a ko ima vremena i volje da piše dalje... izvolite!
gi u redu je! sto se nerviras, ja sam upravo to i uradila dodala sam ono za sta mislim da je vazno.

gigule:
Sumrak bogova ili Ragnarok je germanski eshatološki mit.

Posle pada Igrasila nastaje opšti haos: zli duhovi oslobođeni okova, napadaju bogove i ljude...Ljudi se ubijaju među sobom...nastaje borba dobra i zla.
Bog ODIN gine u borbi sa vukom Fenrijem, TOR ubija džinovsku zmiju Midgard ali i on gine od zmijskog otrova. ...
Na kraju Sunce će potamneti, nebo će se srušiti a Zemlja će nestati u potopu...
Posle izvesnog vremena, iz te velike vode izroniće nova Zemlja a par bogova sakriven u drvetu Igrasilu postaće roditelji novih, plemenitijih ljudi.
Dobri bog BALDER i njegov slepi brat HODER ( koji je prevaren da imelom iseče brata Baldera i tako ga usmrtio) će oživeti i biće prvi novi bogovi.
moram dodati malu ispravku... vuk koji ubija Odina (i nakon toga i sam umire) zvao se Fenrir, a ne Fenrij :wink: .
Joj, bash cjepidlachim... :oops:

imam pitanje za poznavaoce slovenske mitologije: da li je zaista postojala boginja Leda?
postoje neke teorije da takvo božanstvo nije postojalo već da su je neko romantičaski pisici izmislili...dakle šta je tačno?

gigule:
imam pitanje za poznavaoce slovenske mitologije: da li je zaista postojala boginja Leda?
postoje neke teorije da takvo božanstvo nije postojalo već da su je neko romantičaski pisici izmislili...dakle šta je tačno?

Lada je staroruska boginja... mislim da je svarogova zena, al neznam sve njene karakteristike

Back