Misteriozni gospodin Šušani

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.800
(? - 1968.) je nadimak misteorioznog jevrejskog učitelja, čiji su učenici kasnije postali visoko cenjeni ljudi u posleratnoj Evropi. Među njegovim učenicima su, na primer Emanuel Levinas, francuski filozof, i Eli Vizel, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986. Malo toga se zna o Šušaniju, uključujući i njegovo ime.

Njegovo poreklo i kompletna biografija su čuvane u strogoj tajnosti. Na njegovom nadgrobnom spomeniku u Montevideu (gde je i umro), piše: "Blažena uspomena na visprenog rabina Šušanija. Njegovo rođenje i život su zapečaćeni u misteriji." Tekst je napisao Eli Vizel, koji je platio i izradu spomenika.

Ne postoji konkretna radna biografija gospodina Šušanija, ali je činjenica da je preneo ogroman intelektualni kapital svojim učenicima. Šušani se oblačio kao vagabund, ali je bio stručnjak u mnogim oblastima nauke, matematike, filozofije, a posebno se isticao u poznavanju Talmuda. Najveći deo poznatih činjenica iz njegovog života su iz zapisa i razgovora njegovih učenika.

Daj jos koju informaciju, kad si vec krenula...iskreno, nikad cuo za tog Jevreja, sa indoevropskim prezimenom ili nadimkom, sta li je vec...
Pa Shoshana je ucestalo jevrejsko ime, pitaj boga otkad..kako nikad nisi cuo za njega?:D
Cuo sam i ja za tu pricu, ne znam nista posebno...Moguce da je u pitanju neko od onih bistrih, samoukih genija i erudita
koji nicim ne privlace paznju, ponekad i ceo zivot, tihi i nenametljivi, bivajuci ili ne bivajuci uvazeni u narodu kao mudraci..
Ponekad se rascuje dobar glas o njima, pa ih sudbina ukrsti s nekim (buducim) zvucnijim imenom, s nekim ciji genije prepozna
ponesto iz bogate riznice znanja ovih ljudi, i biva sam inspirisan time...Koliko li je takvih ljudi svet dosad sakrio od prepoznavanja,
to samo Bog sveti zna... :cool:

Pa Shoshana je ucestalo jevrejsko ime, pitaj boga otkad..kako nikad nisi cuo za njega?:D
Cuo sam i ja za tu pricu, ne znam nista posebno...Moguce da je u pitanju neko od onih bistrih, samoukih genija i erudita
koji nicim ne privlace paznju, ponekad i ceo zivot, tihi i nenametljivi, bivajuci ili ne bivajuci uvazeni u narodu kao mudraci..
Ponekad se rascuje dobar glas o njima, pa ih sudbina ukrsti s nekim (buducim) zvucnijim imenom, s nekim ciji genije prepozna
ponesto iz bogate riznice znanja ovih ljudi, i biva sam inspirisan time...Koliko li je takvih ljudi svet dosad sakrio od prepoznavanja,
to samo Bog sveti zna... :cool:
Naravno da znam za ime Shoshana, ima i pjesma....ali - Susani, zvuci potpuno drukcije, cak Iranski...

Back