misljenje o konfiguraciji?

mrki93

Domaćin
Poruka
4.198
Pozdrav, potreban mi je brz i pouzdan racunar za rad. Web softver u kojem trenutno radim je najbolje optimizovan za google chrome ali ja zbog "kante" od racunara ipak radim u operi jer mi chrome na trenutkom racunaru sporije radi, pogotovo kada imam otvorenih 20-ak tabova, imam stari racunar sa ddr3 memorijom. Takodje, volim da igram sah i analiziram partije pa bi mi jaci procesor dobro dosao i sa te strane. Verovatno bih se povremeno i poigrao (nisam zahtevan, ova integrisana graficka bi mi bila sasvim dovoljna). Procitah negde da je za ovu maticnu potreban update biosa, nikada to nisam radio, verovatno ni sistem ne moze odmah da se instalira (neka me neko uputi).S obzirom da bi mi prijao dual channel ram, je l je moguce naknadno dodati jos 16 gigabajta bez gubljenja garancije, dakle da mi u win win-u samo dodaju memoriju i vrate etiketu. Unapred zahvalan na odgovorima.

Matična pločaGigabyte A520M S2H, DDR4 / SATA3 / GLAN / 7.1 / USB 3
SSD240 GB SATA3 Burst 555 Mbs / 500 Mbs, Patriot PBU240GS25SSDR
KućišteFalcon Cronos WLK-12
Napajanje500 W
ProcesorAMD Ryzen 5 PRO 4650G , 6 Cores, 12 Threads, 3,7 GHz / 4,2 GHz turbo
Količina memorije16 GB DDR4, 3200 MHz Kingston HyperX HX432C16FB4/16

Cena 47100

Poslednja izmena:
Ovo ti nije loše ali ne znam da li kupujete nameštenu mašinu ili ćeš komponentu po komponentu.
Vidi koja varijanta ti je jeftinija, ne daj da te deru.
ako nemas neku "vezu" za delove cesto su sklopljeni racunati povoljniji nego da ih sam sklapas..kad sam ja moj uzimao stavio sam na papir i ispalo bi me skuplje da sam sam sklapao komponenetu po komponentu kad uhvatis neku akciju za ceo komp.

sto se tice samog kompa ne razumem se u AMD procesore i njihove generacije pa ga necu komentarisati ali ti dajem savet..uzmi 500GB
240 je malo
dovoljno je taman da radis na "rezervi"
kapiram da ces imati eksterni HD za skaldiste ali svejedno.. setices me se jednog dana ako se odlucis za 240 :D
nabijen mu je ram ali ako dobro vidim ima integrisanu video kartu..jos jedan no..no .. iscrpece ti resurse ..
uzmi i neku makar najjeftiniju graficku ali da je posebna sa sopstvenom memorijom.

da kazemo da SSD i ne uzimes veci, grafiku uzmi obavezno posebnu.

AMD Ryzen 5 PRO 4650G ima grafiku posto je APU i to u rangu neke grafe od sigurno 50e
Ako koristi za rad onda mu ne treba externa garafa ovo ce mu sluziti odicno solidno cak i za neke ozbiljnije igre.

Ima domacu recenziju.
Neka poslusa sta prica u vezi komponenti.

Vidis @tab503 ja sam uvek jeftinije prolazio kada sam nabavljao komponentu po komponentu , gledajuci gde je jeftinije.
To traje duze ali nikada nisam zurio pri sklapanju racunara.
Oni ne bi imali zaradu da prodaju sklopljeno jeftinije , jednostavno je tako.
Njegova je odluka svakako , ako mu treba kao za pocetak onda moze svakako da nadogradi.

zavisi
firme koje prodaju kompjutere rade po slicnom principu
uzimaju 10 do 20% po komponeneti
da li ce je sklopiti ili prodati odvojeno ne igra veliku ulogu njima jer tog zaposlenog placaju na mesecnom nivou a ne "za ruke rada".
sam procenat koliko uzimaju zavisi i od toga da li su prva ruka, kako nabavljaju komponente,, da li zele da budu konkurentniji na trzistu itd itd...

i ja sam nekad sklapao komp i mogu se sloziti sa tobom da je ranije bilo povoljnije..sad je vec diskutabilno jer zbog manje kupovne moci gradjana padaju i cene sklopljenih kompjutera jer su stalno na nekim akcijama kojima anuliraju tu razliku od kupovine u komponentama..

ajde na primer vidis taj njegov komp.. imas punu specifikaciju.. za koliko bi ga sklopio iz delova?

znam pouzdano kad sam u novembru uzimao ovaj moj da sam 3x proveravao cene i svaka racunica mi se svodila na to da mi je povoljnije da uzimem sklopljen nego da te iste komponente kupujem odvojeno i sam sklapam...

a i ne zaboravi..ne moze svako ni da sklapa sam.. a ako ne poznaje nekog ko ume, onda mora i to dodatno da plati.

Svi ovi igraci nabavljaju preko Madjara ...
KP je pun procesora i ostalih komponenti izbor veci nego u radnjama a i cene manje ...
Samo gledam da me win win i ostali sljamovi ne opljackaju ... emi je nekada bio dobar dok ih master tajkun nije preuzeo.
Da tabe ko zna zna ... ko ne zna on plati vise uvek.

zavisi
firme koje prodaju kompjutere rade po slicnom principu
uzimaju 10 do 20% po komponeneti
da li ce je sklopiti ili prodati odvojeno ne igra veliku ulogu njima jer tog zaposlenog placaju na mesecnom nivou a ne "za ruke rada".
sam procenat koliko uzimaju zavisi i od toga da li su prva ruka, kako nabavljaju komponente,, da li zele da budu konkurentniji na trzistu itd itd...

i ja sam nekad sklapao komp i mogu se sloziti sa tobom da je ranije bilo povoljnije..sad je vec diskutabilno jer zbog manje kupovne moci gradjana padaju i cene sklopljenih kompjutera jer su stalno na nekim akcijama kojima anuliraju tu razliku od kupovine u komponentama..

ajde na primer vidis taj njegov komp.. imas punu specifikaciju.. za koliko bi ga sklopio iz delova?

znam pouzdano kad sam u novembru uzimao ovaj moj da sam 3x proveravao cene i svaka racunica mi se svodila na to da mi je povoljnije da uzimem sklopljen nego da te iste komponente kupujem odvojeno i sam sklapam...

a i ne zaboravi..ne moze svako ni da sklapa sam.. a ako ne poznaje nekog ko ume, onda mora i to dodatno da plati.
Nije pitanje za koliko bi ga sklopio iz delova nego sta bi bolje uzeo mesto tih komponenti koje oni serviraju u ponudi.
Evo ti primer , stavili su A520 plocu a tu ti lepo kaze onaj iz videa da bi bolje legla B550 koja nije mnogo skuplja.

AMD Ryzen 5 PRO 4650G ima grafiku posto je APU i to u rangu neke grafe od sigurno 50e
Ako koristi za rad onda mu ne treba externa garafa ovo ce mu sluziti odicno solidno cak i za neke ozbiljnije igre.

Ima domacu recenziju.
Neka poslusa sta prica u vezi komponenti.

ne radi se o igrama
uvek ce ma kako kvalitetna bila integirasna uzimati resurse kompa posto nema sopstvene i samim tim obara performanse samog kompa

Evo ti primer , stavili su A520 plocu a tu ti lepo kaze onaj iz videa da bi bolje legla B550 koja nije mnogo skuplja.
i to bas znaju oni koji sami sklapaju..aj ne preteruj
ne mozes sebe da poredis sa prosecnim kupcem kompjutera.

i na kraju..ko ti kaze da je lik iz videa u pravu?
ne zaboravi da svi ti blogeri/tuberi imaju sponzore i da hvale odredjene proizvode i za to su placeni.
ne veruje svemu sta cujes na YT-u

i to bas znaju oni koji sami sklapaju..aj ne preteruj
ne mozes sebe da poredis sa prosecnim kupcem kompjutera.

i nak raju..ko ti kaze da je lik iz videa u pravu?
ne zaboravi da svi ti blogeri imaju sponzore i da hvale odredjene proizvode i za to su placeni.
ne veruje svemu sta cujes na YT-u
Jok i ne znaju oni su glupi oni samo sklapaju ...
Daj tabe nije ta ekipa od juce , nasteluju kako im odgovara , recimo procesor je takav i takav tu nema prevare ... u maticne se ne razume korisnik , napajanje , ram ... tu se zakida.
Da ja bas gledam YT edukaciju nemam pojma , a 20 godina sklapam sebi i drugima lol.
Konkretno taj lik govori ono sto je tacno i nema sta da mu se zameri ali ajde ... melji na vodenicu sklopljeno je povoljnije.

Cemu sluzi forum ako ne da posavetujemo ljude ...

Svasta tabe.
nije savet da mu kazes - uzmi pa sam sklopi
covek je pitao za konfiguraciju sta mislimo a ne da mu pricas da treba sam da ga sklopi.
savet na njegovo pitanje je da mu kazes sta mislis o njegovoj konfiguraciji i da li moze da nadje neku bolju

evo..ajde ti stravi na papir bolju za taj iznos koliko kosta ta njegova...to je pomoc.

nije savet da mu kazes - uzmi pa sam sklopi
covek je pitao za konfiguraciju sta mislimo a ne da mu pricas da treba sam da ga sklopi.
savet na njegovo pitanje je da mu kazes sta mislis o njegovoj konfiguraciji i da li moze da nadje neku bolju

evo..ajde ti stravi na papir bolju za taj iznos koliko kosta ta njegova...to je pomoc.
Pa nije stavio budget :rtfm:
Skuplje je bolje ... sto skuplje uzme dobice bolje ako vec zeli sklopljeno.
Ako zeli da ustedi moze da mu se kaze koja kompnenta je bolja , tu smo.
Ova moja i tvoja rasrava mu ne pomaze ...
Ima da ode i kupi Sony na kraju :lol:

Najlepse od svega je kada stavi napajanje 500w i to je to,naravno verovatno neki krs kao i u svim gotovim konfiguracijama,sto naravno ne znaci da nece raditi ljepo sa tom konfiguracijom bez graficke......Bios ne treba da se radi,podrzava prvi taj procesor a sigurno ne bi valjda sklapali gotovu masinu a da nisu kasnije bar upaili racunar,i da ovo sto kaze Commie bolje 2x8 ili stavi jos 16 ako ti toliko treba....veci SSD ako se ima malo vise para,a sve u svemu nije los racunar

Back