Misljenje o konfiguraciji

Pa onda stavi da ti je SSD kesh za HDD i uradices isto sto i ja :P
То не би нешто драстично променило, јер ми је системска партиција већ на ССД.

Решење проблема са малим капацитетом ссд-а је да се купи већи ссд.Но, и поред ссд-а, хард диск је неопходан бар још неку годину док ссд-ови већих капацитета не буду ценовно приступачнији(код нас ће то можда трајати 10 година, имајући у виду цене наших увозника).

Стварно ми није јасно што би неко куповао нов рачунар са укупним складишним простором од 120 или 240 гб, то је било мало и пре 15 година, а не данас.

Стварно ме занима како неко мисли да има само ССД , када неке новије игрице имају и преко 100 гб.Дакле, треба ти 100 гб да сместиш скинуте податке, и још 100 гб простора за инсталацију , а ти имаш само ССД од 240 гб или 120 гб.

Знам да нису сви гејмери, али неком негејмеру може пасти на памет да инсталира неку игрицу, и онда види да то не може да уради због малог капацитета ссд-а.Некоме можда дође да инсталира и линукс, направи дуал бут и онда му треба 40-50 гб за ту намену, а има само 120/240 гб.

Реално, и са ссд-ом од пола терабајта је мало тесно, а са 120гб или 240 гб рачунар је на граници употребљивости.

То разумем ако је реч о минималном рачунару, са интегрисаном графиком, мало слабијим процесором, који кошта 20-30 хиљада динара, и где се штеди на свакој компоненти, да би се цена уклопила у неки предвиђени оквир.Гледам неке "јаке" готове конфигурације са солидним процесором и графиком, и углавном имају само ссд од 480, 240 гб или чак 120 гб, и није ми јасно што би то неко куповао.Што ће му солидна графичка, када се на 120 гб може ставити систем од 40-50 гб и онда не остаје места за ништа друго?

Poslednja izmena:
Стварно ме занима како неко мисли да има само ССД , када неке новије игрице имају и преко 100 гб.Дакле, треба ти 100 гб да сместиш скинуте податке, и још 100 гб простора за инсталацију , а ти имаш само ССД од 240 гб или 120 гб.
Pa opet, kazem igra ima 100GB ali ona ne ucitava svih 100GB ;)
Dakle resenje kesh SSD ;)
Tako ti i taj od 120GB moze zavrsiti posao.

Сећам се да сам пре 17-18 година имао рачунар са хдд од 40 гб и windows-ом 98(нешто ми се није прелазило на хп), и онда убацим још један хдд од 80 гб, тако да је имао укупно 120 гб.После пар месеци напуни се и тих 120 гб, а тада су windows, програми и игрице заузимали много мање простора него данас.Сећам се да је Unreal tournament 2004 изашао на невероватних 6 цд-ова, што је онда било неуобичајено, и да је заузимао 3-4 гб простора инсталиран.Друге игрице су биле на 1 или 2 цд-а, а програми по неколико мегабајта, неки велики и до 100-200 мб.Упркос малој величини система, програма и игрица, хдд од 120 гб се брзо напунио, и морао је да се убаци и трећи хард са још већим капацитетом.

Како они мисле да ће неком просечном кориснику 2021 године бити довољно 240 гб стварно не знам.

Сећам се да сам пре 17-18 година имао рачунар са хдд од 40 гб и windows-ом 98(нешто ми се није прелазило на хп), и онда убацим још један хдд од 80 гб, тако да је имао укупно 120 гб.После пар месеци напуни се и тих 120 гб, а тада су windows, програми и игрице заузимали много мање простора него данас.Сећам се да је Unreal tournament 2004 изашао на невероватних 6 цд-ова, што је онда било неуобичајено, и да је заузимао 3-4 гб простора инсталиран.Друге игрице су биле на 1 или 2 цд-а, а програми по неколико мегабајта, неки велики и до 100-200 мб.Упркос малој величини система, програма и игрица, хдд од 120 гб се брзо напунио, и морао је да се убаци и трећи хард са још већим капацитетом.

Како они мисле да ће неком просечном кориснику 2021 године бити довољно 240 гб стварно не знам.
Kazem cela fora je da ti ne igras sve odjednom niti igre ucitavaju sve podatke odjednom, pa cak nesto nikada nece ni ucitati tako da kesh na SSD-u ima
da vrti tacno ono sto koristis pa ces imati brzinu SSD-a i velicinu HDD-a.

Ево мог предлога за солидну конфигурацију:

win 98.png

Само вас зајебавам, наравно да не може Windows 98 да се користи на данашњим рачунарима, не може ни 32 битни xp да се (лако) инсталира, а не 98-ица.

Реч је о емулатору PCem.

Mislim da moze, u BIOS modu. UEFI vec ne moze.
Можда може некако да се инсталира, али не може да се заиста користи на модерним рачунарима, тешко се сналази са рам-ом преко 1 гб и вишејезгарним процесорима, хард дисковима већим од 137 гб, а и не верујем да се могу наћи драјвери за модернији хардвер за 98/Ме.Неке верзије се инсталирају и преко флопија.

Мислим да је имао неки проблем да се инсталира и у виртуелној машини на рајзен-машинама.

Poslednja izmena:
Можда може некако да се инсталира, али не може да се заиста користи на модерним рачунарима, тешко се сналази са рам-ом преко 1 гб и вишејезгарним процесорима, хард дисковима већим од 137 гб, а и не верујем да се могу наћи драјвери за модернији хардвер за 98/Ме.Неке верзије се инсталирају и преко флопија.

Мислим да је имао неки проблем да се инсталира и у виртуелној машини на рајзен-машинама.
To svakako. Zaboravio sam na sve limite koji su bili aktuelni u to vreme.

Al ako staru mašinu restauriraš i nabudžiš može.Ograničen si u surfu ali preko nekih brauzera može na fejs sa se izađe i slično.Naravno zoom i viber nemaju šansi da rade na njemu...Može da bude solidna kancelarijska mašina jer office stvari,mejlovi i sl.rade

Back