Mislite da zivite u najboljoj epohi ljudske civilizacije????

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.715
Epa moram da vas razocaram. Mi danas zivimo u najgoroj epohi ljudske civilizacije. ZASTO??? Zato sto je zivot danas jako stresan, tezak i ultra nezivestan sa najvise siromasnih i gladnih i beskucnika ikad u civilizaciji. Sve je determinirano, sve se zna cije je sta, sve kroz novac i sve se placa. A novca sve manje i manje i sve je teze doci do novca.A i ovio koji ga imaju u izobilju tesko je odrzati se na tom nivou moci tako da kad se sabere i oduzme i podvuce crta jako jako malo ljudi je danas srecno iz adovoljno. A kao dokaz tome evo jedan starinski filmn od pre pedesetak godina da vidite kako su ljudi sretni razgdragani nasmejani i svi se pomazu i niko ne gleda stvari kroz pare i moc vec kroz prijateljstvo i drugarstvo. Znaci na sledecem videu videcete da su bukvalno svi nasmejani celog dana i svi su veseli i srecni. danas naci grupu ljudi koja je tako srecna je bukvalno nemoguce bilo gde us vetu.

Epa moram da vas razocaram. Mi danas zivimo u najgoroj epohi ljudske civilizacije. ZASTO??? Zato sto je zivot danas jako stresan, tezak i ultra nezivestan sa najvise siromasnih i gladnih i beskucnika ikad u civilizaciji. Sve je determinirano, sve se zna cije je sta, sve kroz novac i sve se placa. A novca sve manje i manje i sve je teze doci do novca.A i ovio koji ga imaju u izobilju tesko je odrzati se na tom nivou moci tako da kad se sabere i oduzme i podvuce crta jako jako malo ljudi je danas srecno iz adovoljno. A kao dokaz tome evo jedan starinski filmn od pre pedesetak godina da vidite kako su ljudi sretni razgdragani nasmejani i svi se pomazu i niko ne gleda stvari kroz pare i moc vec kroz prijateljstvo i drugarstvo. Znaci na sledecem videu videcete da su bukvalno svi nasmejani celog dana i svi su veseli i srecni. danas naci grupu ljudi koja je tako srecna je bukvalno nemoguce bilo gde us vetu.

Никада није било мање сиромашних гладних и бескућника (процентуално у популацији) у историји људске врсте.

Новца је све више и све је лакше доћи до новца.

САмо се запослиш и ето новца. Кад је у историји било више новца него данас, кажи нам.

Zivimo pred kraj postojece civilizacije.

Sledi restart cim probamo da se oslobodimo okova. Vracanje na fabricka podesavanja. Ostace samo piramide.

Не. Знам да очекујеш смак света и пропаст свега како би се поново поделиле карте, и како би овај пут имао боље карте од осталих, јер мислиш да си у прошлом извлачењу лоше прошао, али неће доћи до смака света и пропасти свега и боље карте никада нећеш добити и неће бити новог дељења.

Мораћеш да схватиш да су ти карте већ подељене и да ћеш морати да играш већ подељеним картама.

u kom god periodu ljudi da žive uvek im se čini da je to najteži period u istoriji ikad i da su svuda oko njih najteži,nezamisliuvo veliki problemi i jao,kuku svima nama...nema veze da li se dešava stvarno nešto strašno ili su u pitanju samo tehnološke/kulturoiloške promene koje će nas jao lele koštati skupo u budućnosti jer kako ćemo da živimo ako se trenutni status quo promeni...a kad to vreme prođe i postane prošlost uvek nam se čini da koliko god da je bilo teško u tom trenutku ipak je nekako bilo mnogo bolje jer je "ovo sad" ne bitno koji period,bitno da je sad uvek strašnije,ne bitno da li je stvarno gore ili bolje nego ono pre toga.

Tu si gde si, kakve veze ima sa tobom to kako je bilo nekome pre pedeset godina?
Ti ljudi pre pedeset godina uglavnom nisu imali vremena da budu nesrećni, depresivni, uspavani, indolentni, ne znači da su se uvek smejali jer su bili srećni i zadovoljni... Uvek je bilo posla koji ih je zaokupljivao.
Za njih nije bilo ovoliko praznog hoda koliko ga imamo mi danas jer nam nešto neživo završava x poslova koje su oni morali lično.
Ponekad mislim da samo imamo više vremena u rukama i iz te dokonosti smišljamo šta ne valja.
Besposlen um je đavolje igralište...
Doduše, detektovati šta ne valja uvek može da bude neki pozitivan start za genijalne ideje koje samo ljudskom biću mogu da ''padnu'' na um, i u tom smislu pozdravljam akciju!

Vrlo prost odgovor na temu daje budizam tpjest prva od 4 plemenite istine"zivot je patnja"/ Sta, mislite da se u praistoriji lepo zivelo? Ljudi su vise bili gladni nego siti, prosecan zivotni vek neandertalca je bio mislim 40-50 godina ako i toliko. Ako ga ne pojede divlja zivotinja, ako ne umre od gladi, od smrzavanja, od vremenskih nepogoda, u sukobu sa drugim plemenima, ako....Da ne pominjemo srednji vek-glad, stalni ratovi, kuga, ceo zivot ziveli(vecina)kao najveca beda. Mnogi nisu nikad videli nista dalje od svog sela/grada. I OVO sad vreme Vam je lose? Haha. DObar vic.
Poenta je-ljudi su zaboravili da ZIVE-da CENE ono sto imaju-pa i na najnovije tehnoloske tekovine koje zluze da nam zivot ucine BOLJIM-mi gledamo kao na pretnju, opasnost(kao nekad nasi pra=preci sa strahom na vatru). Zaboravili smo da koristim MOZAK, da se prilagodjavamo-sto je coveka odrzalo u zivotu. Problem je sto STAGNIRAMO. A stagnacija vodi u izumiranje.

Previse gledas vesti.

Не. Знам да очекујеш смак света и пропаст свега како би се поново поделиле карте, и како би овај пут имао боље карте од осталих, јер мислиш да си у прошлом извлачењу лоше прошао, али неће доћи до смака света и пропасти свега и боље карте никада нећеш добити и неће бити новог дељења.

Мораћеш да схватиш да су ти карте већ подељене и да ћеш морати да играш већ подељеним картама.
Razumem ja tebe.

Ali kada ja idem all in svi sagnete glave i foldujete. Nije bitno kakve karte imas vec stil igre.

u kom god periodu ljudi da žive uvek im se čini da je to najteži period u istoriji ikad i da su svuda oko njih najteži,nezamisliuvo veliki problemi i jao,kuku svima nama...nema veze da li se dešava stvarno nešto strašno ili su u pitanju samo tehnološke/kulturoiloške promene koje će nas jao lele koštati skupo u budućnosti jer kako ćemo da živimo ako se trenutni status quo promeni...a kad to vreme prođe i postane prošlost uvek nam se čini da koliko god da je bilo teško u tom trenutku ipak je nekako bilo mnogo bolje jer je "ovo sad" ne bitno koji period,bitno da je sad uvek strašnije,ne bitno da li je stvarno gore ili bolje nego ono pre toga.
nikad vecina nije zivela luksuznije

zivimo mnogo bolje od najbogatije osobe svih vremena

nikad vecina nije zivela luksuznije

zivimo mnogo bolje od najbogatije osobe svih vremena
Šta je za vas tačno luksuz u kojem mi danas uživamo?
Nemojte obesmišljavati ljude koji mesecima svake zime obitavaju bez struje, vode.... a internet im je nepoznanica.
Svakako da imamo mnogo toga, ali mnogi od nas nemaju to što uzimamo zdravo za gotovo!
Ne znam da li se smeju i izražavaju zadovoljstvo životom, ali se pitam.
Samim tim što se pitam, mnogo više njih postoji uskraćeno za neke potrebe koje mi neki nazivamo osnovnim.

Nemojte obesmišljavati ljude koji mesecima svake zime obitavaju bez struje, vode.... a internet im je nepoznanica.
Svakako da imamo mnogo toga, ali mnogi od nas nemaju to što uzimamo zdravo za gotovo!
Samim tim što se pitam, mnogo više njih postoji uskraćeno za neke potrebe koje mi neki nazivano osnovnim.
luksuz u poredjenju sa proslim vremenima

sada vecina moze na put avionom, vozi auto , ima lepse uslove za zivot , vodu , kanalizaciju struju.

uzivas u raznovrsnim vizuelnim zadovoljstvima , tv , komp, knjiga.

nije ti hladno , toplo , lako dolazis do hrane , ne strahujes za svoj zivot svakodnevno.

malo li je

Nema bolji trenutak od trenutnog,i svake decenije je sve lakše. Za svakog,onaj koji ga nema,do njega samo nije došlo,ne znači da nije u opticaju. Mislilac ili dokona osoba da širi svoje misli kroz internet umesto da zadrži za sebe ili da kaže nekolicini,radoznao da dodje do znanja brže,ludak dobija tretman koji nije mogao ranije,bolestan ima šansu da živi duže..sretan da živi još sretnije,putnik da putuje još brže..naša deca će videti još lakši život,kao što smo mi videli lakši,u odnosu na naše očeve i majke,dedove i bake..

Можда је ово најбурније време до сада. Или сада имамо телевизију и интернет па се све лако чује? :think:

Највише сам сигуран да тренутно стање не може дуго да опстане, свет се превише мења.
Већ сада видимо да се улаже велики труд да би све остало у претходном стању, а историја нас учи да су промене извесне, само је питање да ли мало раније или касније.
Свако царство је у једном тренутку настало, неко време трајало, па нестало.
Сам назив "царство" није обавезан.

Samim tim što se pitam, mnogo više njih postoji uskraćeno za neke potrebe koje mi neki nazivamo osnovnim.

Kad bi se kojim čudom izmislio vremeplov i da se bilo koji čovek dovede iz prošlosti da vidi kako žive prosečni ljudi rekao bi da je to što imaju na rasolaganju luksuz...Ne samo stuja,voda i internet...Ljudima je u prošlosti bio luksuz ako imaju mogućnost da uopšte odu kod lekara koji ima bar neko osnovno medicinsko znanje...Bio im je luksuz da nabave namirnice i začine koji nisu lokalno uzgajani jer je što bviše gledaš u prošlost transport je bio sve sporiji i teži,to možda ne zvuči strašno ali kad se uzme u obzir da su ljudi do pre 100 godina umirali od gladi ako se zapadne suša ili neka poplava ili kakava god elementarna nepogoda u nezgodno vreme,ili pomor stoke jer im je to bio jedini (ne baš tako)siguran izvor hrane i da je moglo da potreje dok stigne i kad se nađe od koga da se kupi,onda jeste strašno...Odeća i obuća,isto koliko gledaš dublje u prošlost to je bilo teže dokopati se gotovog prizvoda bez truda i muke ili malo veće količine novca...Danas to nije luksuz da kupiš na primer kupus u supermarketu ili na pijaci iako je u tvom kraju udario grad u nezgodno vreme,nije luksuz da odeš i kupiš sebi gotovu garderobu i obuću(osim ako se ne uhvatiš za nešto markirano a nemaš platu koja to može da pokrije),nije luksuz da odeš kod lekara koji zna šta radi...a za one koji su toliko siromašni da ne mogu sebi da priušte to najosnovnije postoje socijalne službe i humanitarne organizacije koje su tu da pomognu koliko toliko dok neko ne uspe da se snađe.Inače ni toga nije bilo ako gledaš koji vek unazad.

Porodice koje drmaju svetom udarile su na porodice koje drmaju. Znas ti koliko se dugo zna za virus koji cisti jedan narod... ili grupu naroda...

neposlusni smo. Ne treba da nas iznenadi ako skup porodica uradi veliki restart nad odredjenom ili kompletnom ljudskom populacijom. Ali ako to probaju dobice odgovor kakav se ne pamti u istoriji ratovanja.

Da li je moguće upoređivati dva istorijska trenutka ako se pri tome živi u jednom od njih?
Oni koji ih upoređuju a pri tome žive u jednom od njih zavaravaju sebe, verujući da je njihovo gledanje i procena jedino objektivna stavka.
Da li je?
Nartavno da nije.
Da bi se objektivno sagledalo treba se biti sposoban videti ono drugo i ovo stanje iz pozicije svesti ljudi koji su živeli tada i ljudi koji žive sada.
Jedina prava mera ne bi bilo upoređivanje samo materijalnih pogodnosti, jer čovek iz prošlosti je sigurno bio u mogućnosti da se oseća srećnim i sa mnogo manje materijalnoga. Da nije tako oni bi nestajali i pre nego im dođe prirodna smrt.
Ono što nama nedopstaje je da sagledamo da je jedina prava, a samim tim i najbolja mera stanje svesti iz kojeg posmatramo i analiziramo. Praktično ti ljudi u prošlim vremenima bili smo MI, Kao Bića ili Duše i sve te uslove i sva ta iskustva već smo upili u sebe i sva taiskustva iz tih patnji i srećnih momenata nas su podizala da možemo sveobuhvatnije razmišljati i analizirati.
Sama mnaterijalna strana niti je onda ali ni sada ne daje usllove za sreću. Ono što nas kao humanog bića čini srećnim nije opno što nam dolazi iz spoljašnog sveta već smo to Mi, Biće, ili Duša.
Nisam u pravu?
Pogledajte u jednom nizu desetak dana i analizirajte lični osećaj sreće i svim tim danima. Da li su vaša unutarnja osećanja sreće istovetna? Koliko puta se probudite a vama se ne ustaje jer vam sve izgleda preteško a koliko puta biste zapevali iako je sve u okruženju isto kao i ostalih dana.
Šta je to što unutar čoveka generiše osećaj sreće?
To je ono što mi jesmo.
Ovo kaže da trebamo to uočiti i shvatiti da trebamo nastojati delovati vsa svih mogućih pozicija da damo dodatni doprinos da češće opstajemo i živimo u tom povoljnijem stanju - sreći.
Kada to kao pojedinci uspemo po prvi put ćemo biti na putu da sagledamo ključ življenja i da ga koristimo za uspešnije kretanje kroz život, da budemo srećni i veseliji nezavisno od spoljašnih uslova.
To će nam reći, ili otkriti pravu svrhu, smisao i cilj našeg postojanja. Drugačije rečeno, mi samo moramo otkriti to i znalački živeti i da niko drugi nije obavezan da nam to otkriva niti iko drugi može to da nam otkrije.
Ovim ne kažem da život odmah postaje lakšim, jer i neće.
Zašto?
Zato što je život dizajniran tako da kada smo sposobniji da nosimo veći teret, zbog uzvišenije svesti, onda nam se daje još veći teret.
Zašto?
Baš zato što život ima svoju svrhu, smisao i cilj!
Život ovde školuje nas da se uzdignemo u svojoj svesti dosegnemo na stanja svesti koja čak ni filozofija naziva nesaznajnim iako ona postoje. To su ona stanja svesti i one oblasti življenja koje suz naša prirodna obitavališta. To sz svetovi čiste svesti, ljubavi i mudrosti. Svetovi u koje možemo ući tek što sebe kao Bića potpuno transformišemo, ne na intelektualan način, jer um nije nosioc svesti, već duhovno zato što je svest duhovna kategorija a mi jesmo Duša.
Zato je Sokrat i govorio, "Čoveče, znaj Sebe!"
Koga 'Sebe'?
Naravno, Sebe, Dušu.
Šta mislite zašto je on tek tako mirno popio čašu otrova?
Zato što je znao da je kao Duša besmrtan i zato što je iz dosegnutog stanja svesti znao da je njemu ionako došlo vreme da napusti ovaj svet.
Ako mi kao humana bića uđemo u ovaj svet sa jednim određenim stanjem svesti i u tom istom stanju svesti provedemo ceo život pa čak i napustimo ovaj svet u istom stanju svesti, onda mi nismo ni živeli. Koja korist od lepih kuća i komfora u njima od interneta i aviona, vina i rakije ili bilo čega drugog.
Čovek je pre svega lenjo biće koje kada se nebi pritiskalo da razmišlja ne bi ni prstom mrdnulo. Iz njega bi celog života isticale iste reči, isto zapomaganje i ista kuknjava.
Okrenimo se i pogledajmo naše komentare unazad.
Šta vidimo?
Da mnogi od nas ne bi ni trebali da komentarišu više ni po koju cenu jer iz njih izlazi sve potpuno istovetno od pre deset godina pa do današnjeg dana.
Koliko njih će se obrušiti da dokazuje da je sve ovo besmislica? Zašto bi to rado učinili ili će čak i učiniti?
Odgovor je već ispričan!
Prijatno svakom onom ko se prihvati da pročita ovaj duži tekst. Ujedno i pitam, šta se može reći u par rečenica?

Back