Misli poznatih mislilaca

miškoni;bt124527:
To mi je slava! A aždaja bi valjda trebalo da bude zlo, čim je Georgije ubija! E sada simbol aždaje može biti višestruk, i doro i loše. Zavisi od kulture naroda koji je ima u svojim mitovima i legendama!z:poz:

...ja to sagledavam ovako..Arhangel Mihail sneba zbaci sedmoglavu aždahu na zemlju...ljudi tim činom stiču saznanja o etičkim i moralnim vrednostima, po kojima bi trebalo da se vladaju - ali im ne ide baš sve od ruke .... a Sv. Georgije ubija jednoglavu aždahu ...dakle on ubija /oslobađa se samo jednog oblika zla koje se javlja u više obličja ( stoji u otkrovenju : sedam glava krunisanih sa krunom od sedam pera ... i t.d. --- dagle iva zlo više od 49 obličja ), a to može biti samo : neznanje / višebožje / srebroljublje zarad vlastoljublja ....dakle , sve ono što je odbacio kao rimski velemoža , što mu je nuđeno da prestane da izučava i širi hrišćansku filosofiju jednobožja....
....po meni , on biva međ prvima koji ljudima jasno ukazuje put duhovnog vazdizanja, i dosezanja ličnog duhovnog neba ( što podrazumeva kontinuirano činjenje dopadljivih i korisnih radnji - kako sebi tako i drugima / časno i etičko ponašanje uprkos svemu ) ....zato je važan za sve nas...

i tu se slažem potpuno, samo daleko smo mi od toga! dokaz je i ovaj Božićni post- kada svi misle da je to samo uzdržavanje od hrane, a gde je ostalo. Debelo su nas unazadile ove naše komunjare, a dosta smo i mi sami doprineli tome. zato hrvatima i slovencima svaka čast i čest, jer su pokazali kako se vera čuva i poštuje.

...mislim da nisu oni nešto bogzna šta odmakli ...jedno je čuvati veru , a drugoje negovati u sebi duhovnost - pa onda i duhovnost iz religijske filosofije .....sve balkanske države čuvaju veru kako tako , ali nemaju ni traga od religijske filosofske duhovnosti....čak šta više , ta verska posebnost ih sve više udaljava od religijske filosofske duhovnosti ....mislim da je u tome problem ...

Back