Мисија Халијард - Операција Ваздушни мост

Наравно и комунистичке подвале у вези тога после рата су већ познате.
https://www.pogledi.rs/једно-откриће-из-књиге-сломљена-кр.html
Књига се бави спашавањем савезничких пилота на Златибору, па је аутор решио и питање ‘’убиства два пилота од стране четника’’: то је измислио удбаш Драгољуб Делић, ког су представили као земљорадника.

Bem mu , jos ces poceti sam sebe da lazes da su mrtvacke lobanje , popularni " gibanicari" dobili rat :hahaha:

ФИЛМ - ,,ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА":
Главне улоге:
ДРАЖА И ,, ПОЖАРЕВАЦ".:hahaha:

ДОКУМЕНТОВАНЕ ИСТИНЕ, КОЈЕ НЕЋЕТЕ ВИДЈЕТИ У ФИЛМУ РАДОША БАЈИЋА- ,,Хероји Халијарда" !
ЗАШТО ?
ЈЕР ЈЕ ФИЛМ У СЛУЖИ ВЕЛИЧАЊА ДРАЖЕ И ,,антифашистичког" РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА
Ubistvo engleskih pilota
Prema zapisima u Okružnom sudu u Zaječaru Požarevac je ovako оpisao istražnom sudiji Radojici Nikoliću kako je ubio dvojicu engleskih pilota:
»U proleće, godine 1944, ne znam u kom mesecu, dok sam se nalazio u štabu korpusa Ljube Jovanovića, u Salašu, jedna grupa četnika dovela je dva engleska pilota. Ne znam iz koje su brigade, pored Dunava ili Timoka, bili ovi četnici. Pričalo se da su ovi Englezi učestvovali u bombardovanju Rumunije i da je njihov avion pogođen od protivavionske artiljerije ali da nije pao u Rumuniji već u našoj zemlji.
Mesto pada primetili su četnici i tako su ih oni zarobili i doveli u štab Ljube Jovanovića. Svi mi četnici koji smo se tada nalazili u Salašu videli smo njihov dolazak.
Ovi engleski piloti bil su mladi ljudi, ispod trideset godina. Na sebi su imali lepe, uredne uniforme, žute boje. Na glavama kape slične boje, u kratkim kožnim kaputima kao sadašnje vindjalkne. Docnije, prilikom saslušavanja, ja sam video nekakve pločice na stolu ispred četničkog sudije Makse. Pričalo se da su te pločice oduzete od ovih engleskih pilota. Na tim pločicama bili su neki brojevi. Ne znam šta su ti brojevi predstavljali i zašto su im te pločice bile potrebne. Oni su dovedeni danju, ali ne znam u koje doba dana.
Ovi engleski piloti zadržani su u Salašu nekoliko dana, ali u Salašu nisu zatvoreni. Posle nekoliko dana, ja sam ih sa još jednom grupom četnika sproveo u Sikole. Sećam se dobro da je u to vreme čitav štab korpusa Ljube Jovanovića prešao u Sikole, gde smo pilote zatvorili u štalu. Neko je od četničkih komandanata naredio da im se skinu uniforme i daju seljačka odela, pa je tako i urađeno.
U to vreme preki sud je neprekidno zasedao u Sikolu. Da bi ovi engleski piloti mogli da budu saslušani, doveden je jedan četnik iz brigade Siniše Pazarca iz Homolja, koji je znao engleski, da bude tumač. Njima je u Sikolu održano suđenje. Osuđeni su na smrt. Pročitana im je smrtna presuda, ali zbog čega su osuđeni -na smrt, nije mi poznato.
Po obavljanju smrtne presude ova dva engleska pilota su ostala u Sikolu još nekoliko dana, a onda sam ja od 128 kapetana Đoke i sudije Makse, kao i Gandića, dobio naređenje da ih likvidirani. Ova dva engleska pilota ubio sam odmah blizu Sikole, iznad štaba na jednoj utrini. Prvo sam ubio manjeg, a zatim većeg. Ova ubistva sam izvršio klanjem, kao i ranije. Meni su u tome pomagali Ljuba Koljač i Bosanac.
Engleskog pilota nižeg rasta zaklao sam dok je bio u stojećem stavu. Držali su ga Ljuba i Bosanac. Kada su potom doveli onog višeg rasta, mi smo ga naterali da sedne i ja sam onda prišao otpozadi i prerezao sam mu grkljan. I jednom i drugom ruke su bile vezane pozadi. Znam da su oni neprekidno govorili: »ingliš, ingliš« i slično. Oni nisu odmah izdahnuli. Onaj viši rastom duže vreme se koprcao i trzao. Kada su izdahnuli, ja sam obrisao kamu i njihovi su leševi ostali na tom mestu.
Po povratku u štab, raportirao sam Đoki kapetanu da sam izvršio zadatak. Hajduković mi je potom dao englesku bluzu manjeg engleskog pilota, koju sam nosio i u kojoj sam se slikao. Na kraju dodajem da su od padobrana ovih engleskih pilota u Salašu šivene košulje za četnike. I ja sam dobio jednu košulju koja je sašivena od engleskog padobrana... U vezi sa ubistvom ovih Engleza više nemam šta da izjavim.«

Pogledajte prilog 1174391
888.jpg

Наравно и комунистичке подвале у вези тога после рата су већ познате.
https://www.pogledi.rs/једно-откриће-из-књиге-сломљена-кр.html
Књига се бави спашавањем савезничких пилота на Златибору, па је аутор решио и питање ‘’убиства два пилота од стране четника’’: то је измислио удбаш Драгољуб Делић, ког су представили као земљорадника.
Комунци су познати фалсификатори и лажови. Чуди ме да и саме пилоте који су протестовали у Америци ниси убеђивали да су убијени, заклани лично од Дражине руке.

НИЈЕ ЗА Радоша БАЈИЋА И СРБСКЕ МЕДИЈЕ,
ПОСЕБНО ЗА ,,угледни" ТОАЛЕТОИД ,,Вечерње НОВОСТИ".
ДА НЕ БИ СРБИ САЗНАЛИ ЦЈЕЛОВИТУ ИСТИНУ О СПАШАВАЊИМА САВЕЗНИЧКИХ ВАЗДУХОПЛОВАЦА.
ЈЕР, У ,,Хероји Халијарда" ЋЕ
- КАКО ТО НАЈБОЉЕ И ЗНАЈУ-
И ОВЕ ФОТОГРАФИЈИ ПРЕДСТАВИТИ КАО ЊИХОВУ: ,,историјску акцију спашавања савезничких пилота, иза непријатељских леђа ,,":hahaha:

289012970_137568338936712_3884665702816469301_n.jpg

288663670_137567512270128_3058653940359331945_n.jpg

НИЈЕ ЗА Радоша БАЈИЋА И СРБСКЕ МЕДИЈЕ,
ПОСЕБНО ЗА ,,угледни" ТОАЛЕТОИД ,,Вечерње НОВОСТИ".
ДА НЕ БИ СРБИ САЗНАЛИ ЦЈЕЛОВИТУ ИСТИНУ О СПАШАВАЊИМА САВЕЗНИЧКИХ ВАЗДУХОПЛОВАЦА.
ЈЕР, У ,,Хероји Халијарда" ЋЕ
- КАКО ТО НАЈБОЉЕ И ЗНАЈУ-
И ОВЕ ФОТОГРАФИЈИ ПРЕДСТАВИТИ КАО ЊИХОВУ: ,,историјску акцију спашавања савезничких пилота, иза непријатељских леђа ,,":hahaha:

Pogledajte prilog 1178952
Pogledajte prilog 1178954
Какве ово везе има са операцијом Халијард?

Какве ово везе има са операцијом Халијард?
Naravno da ima veze , jer se slikovitim dokazima pokazuje da su cetnicke ublehe da su samo oni spasavali saveznicke pilote,a spasavali su ih 3 puta manje od Partizana neistinite, i da je poslijeratno davanje na " vaznosti" Cetnicima u tom kontekstu, rezultat " hladnog rata".

Naravno da ima veze , jer se slikovitim dokazima pokazuje da su cetnicke ublehe da su samo oni spasavali saveznicke pilote,a spasavali su ih 3 puta manje od Partizana neistinite, i da je poslijeratno davanje na " vaznosti" Cetnicima u tom kontekstu, rezultat " hladnog rata".
Питао сам какве везе има са операцијом Халијард?
То је операција где су савезнички авијатичари спашавани од стране југословенске војске или ти четника и то нема везе са партизанима уопште, осим што здравом логиком поништава комунистичку пропаганду да су сарађивали са окупатором.
Нико није рекао да партизани нису спашавали пилоте него да немају везе са овом операцијом.
Па хладни рат је одавно завршен и шта би опет нико партизане не спомиње тим поводом.
Овде се овој операцији као и о много чему другом почело причати тек по паду комунизма, а и у свету такође нарочито после разлаза Тито Стаљин 1948 године.
Истину су наравно знали спашени пилоти који су о томе писали и припадници четничких удружења који су их и спашавали.

Питао сам какве везе има са операцијом Халијард?
То је операција где су савезнички авијатичари спашавани од стране југословенске војске или ти четника и то нема везе са партизанима уопште, осим што здравом логиком поништава комунистичку пропаганду да су сарађивали са окупатором.
Нико није рекао да партизани нису спашавали пилоте него да немају везе са овом операцијом.
Па хладни рат је одавно завршен и шта би опет нико партизане не спомиње тим поводом.
Овде се овој операцији као и о много чему другом почело причати тек по паду комунизма, а и у свету такође нарочито после разлаза Тито Стаљин 1948 године.
Истину су наравно знали спашени пилоти који су о томе писали и припадници четничких удружења који су их и спашавали.
Koju istinu su pisali Cetnici, ovu? :hahaha:

290144278_140272738666272_5162581806368015070_n (3).jpg

290139998_140273861999493_1938534054574899133_n (3).jpg

290058893_140274505332762_1386289656854995379_n (3).jpg

Дакле комунистички сплачинари сматрају да операција уопште није постојала.😂🤣😂🤣😂, довољно речено о каквим дилетантима се ради.
Наравно Мекдауел се састао са немачким представницима септембра месеца када је операција Халијард већ увелико текла и преговарали су о предаји Немаца, не воде рачуна комунисти ни о тајмингу приликом лагања.
О изјави неког Пожаревца тридесет година по рату на комунистичком суду већ смо причали.

Дакле комунистички сплачинари сматрају да операција уопште није постојала.😂🤣😂🤣😂, довољно речено о каквим дилетантима се ради.
Наравно Мекдауел се састао са немачким представницима септембра месеца када је операција Халијард већ увелико текла и преговарали су о предаји Немаца, не воде рачуна комунисти ни о тајмингу приликом лагања.
О изјави неког Пожаревца тридесет година по рату на комунистичком суду већ смо причали.
Niko pa ni Komunisti nisu negirali nikada da je cetnicka operacija spasavanja saveznickih pilota postojala, ali je jasno bilo da je do spasavanja dolazilo sa pokuasjem da cetnicki izdajnici koji su tada vec uveliko gubili teritorije vrate saveznicku podrsku koju su od 1943 poceli gubiti, opravdano, jer se protiv Njemaca, Italijana, Ustasa, sa kojima su zapravo saradjivali citrav rat uopste nisu borili:D
Naravno da su ljigavi i kvarni Cetnici svo vrijeme igrali duple igre, izmedju pokusaja prikazivanja zapadnim saveznicima kao laznih antifasista, i apsolutne saradnje sa Hitlerom i Musolinijem.:mrgreen:

Niko pa ni Komunisti nisu negirali nikada da je cetnicka operacija spasavanja saveznickih pilota postojala, ali je jasno bilo da je do spasavanja dolazilo sa pokuasjem da cetnicki izdajnici koji su tada vec uveliko gubili teritorije vrate saveznicku podrsku koju su od 1943 poceli gubiti, opravdano, jer se protiv Njemaca, Italijana, Ustasa, sa kojima su zapravo saradjivali citrav rat uopste nisu borili:D
Naravno da su ljigavi i kvarni Cetnici svo vrijeme igrali duple igre, izmedju pokusaja prikazivanja zapadnim saveznicima kao laznih antifasista, i apsolutne saradnje sa Hitlerom i Musolinijem.:mrgreen:
Они су то негирали потпуно јер се о томе уопште није ни говорило ни писало, и чак пласирали дезинформације да су четници убијали пилоте.
А о томе наравно савезници и њихови официри код четника ништа не знају него пишу супротно.

Они су то негирали потпуно јер се о томе уопште није ни говорило ни писало, и чак пласирали дезинформације да су четници убијали пилоте.
А о томе наравно савезници и њихови официри код четника ништа не знају него пишу супротно.
Pisao sam vec o tome, ali ti ne zelis da citas stvari koje ti ne odgovaraju i pobijaju iluzije i lazi o cetnickom antifasizmu, i zato je razgovor sa tobom apsurdan.

Istoriografija o tome je bila obojena hladnoratovskim bojama. Tu je priču otvorio poručnik Richard Felman, koji je 1944. bio srušen na četničkoj teritoriji, a spasili su ga četnici. On je, podstaknut hapšenjem i suđenjem Draži Mihailoviću 1946, u kontekstu hladnog rata, preuveličavao Mihailovićevu ulogu kao vođe pokreta, a umanjivao partizansku ulogu. Njegovi memoari su potali osnova sve kasnije istoriografije o toj operacji spašavanja američkih pilota.

Amerikanci su tu priču aktualzirali i u 21. vijeku kada su preko nje pokušali ubijediti Srbiju da se pridruži NATO.

Ali mrtvacke lobanje na crnim fasisticim zastavama prije par mjeseci daju ipak podrsku Putinu :hahaha:

Na kraju, ostaje ipak činjenica da su jugoslavenski partizani, prevdođeni komunistima, bili jedini istinski američki saveznici tokom Drugog svjetskog rata, a četnici su ostali jedini istinski fašistički saveznici.

Pisao sam vec o tome, ali ti ne zelis da citas stvari koje ti ne odgovaraju i pobijaju iluzije i lazi o cetnickom antifasizmu, i zato je razgovor sa tobom apsurdan.
О чему си писао, да комунисти пишу о мисији Халијард, јеси ли ти при себи.Почели су да пишу и ниподаштавају исту када су се појавили први текстови о њој и то раде и данас и то ти је све.
Istoriografija o tome je bila obojena hladnoratovskim bojama. Tu je priču otvorio poručnik Richard Felman, koji je 1944. bio srušen na četničkoj teritoriji, a spasili su ga četnici. On je, podstaknut hapšenjem i suđenjem Draži Mihailoviću 1946, u kontekstu hladnog rata, preuveličavao Mihailovićevu ulogu kao vođe pokreta, a umanjivao partizansku ulogu. Njegovi memoari su potali osnova sve kasnije istoriografije o toj operacji spašavanja američkih pilota.

Amerikanci su tu priču aktualzirali i u 21. vijeku kada su preko nje pokušali ubijediti Srbiju da se pridruži NATO.

Ali mrtvacke lobanje na crnim fasisticim zastavama prije par mjeseci daju ipak podrsku Putinu :hahaha:

Na kraju, ostaje ipak činjenica da su jugoslavenski partizani, prevdođeni komunistima, bili jedini istinski američki saveznici tokom Drugog svjetskog rata, a četnici su ostali jedini istinski fašistički saveznici.
Постављао сам велики број текстова о томе од стране америчких авијатичара, Фелдман није једини.
О томе су писали и у току рата и после.

Много ти је лоша теорија, Американци су управо због раскида Броза са Стаљином и приближавања западу избегавали да објављују и популаризују ову тему, чак су и орден који су доделили Дражи предали његовој ћерки тек по паду комунизма овде.
Слабо ти је то синак.......слабо.

У НИН-у је 1979-1980. излазио фељтон Пере Стојановића о спашавању савезничких авијатичара од стране четника.
У њему су објављени подаци о броју евакуисаних током мисије Халијард, табеларно по датуму, аеродрому, националностима, који су из извештаја АЦРУ.

Оно што је занимљиво, са објављивањем нових књига о тој мети 90-их, нико се није сетио да објави те податке, већ је радила некаква инфлација и фан фикција...

У НИН-у је 1979-1980. излазио фељтон Пере Стојановића о спашавању савезничких авијатичара од стране четника.
У њему су објављени подаци о броју евакуисаних током мисије Халијард, табеларно по датуму, аеродрому, националностима, који су из извештаја АЦРУ.

Оно што је занимљиво, са објављивањем нових књига о тој мети 90-их, нико се није сетио да објави те податке, већ је радила некаква инфлација и фан фикција...
Да немаш можда те бројеве НИН-а?

Ово је неколико страна из фељтона које говоре о евакуацији.
Ту се јасно наводе подаци о броју евакуисаних током Халијарда - који ће наредних деценија бити заборављени у модерној историографији.

У фељтону говоре и о широј причи - колаборацији четника са Немцима у том периоду, Мекдауеловој мисији.
Наводе се и ранији наводни злочини према авијатичарима.

Свеукупно, један врло озбиљан рад за своје време. Користио је све изворе доступне у своје време везане за мисију Халијард.
Део неких навода додуше није тачан (део о наводним злочинима према авијатичарима), јер није било могуће проверити неке наводе у америчким документима.

Неколико наставака је посвећено евакуацији америчких авијатичара који су били код Ђуришићевих четника. Коришћени су подаци из мемоарске књиге америчког пилота Џејмса Инкса. Група авијатичара која је пала у Црну Гору била је од 8 до 12 месеци код четника. Опис њиховог боравка и повлачења преко Босне је врхунско историјско сведочење. Вероватно најбоља књига неког од Англоамериканаца - не само евакуисаних авијатичара - који су током рата боравили у Југославији. Међутим, и ова књига је заборављена у новијој историографији - уопште се не спомиње у новијој продукцији. Питам се зашто?

NIN - Istina o spasavanju-19.jpg
NIN - Istina o spasavanju-21.jpg

Обратите пажњу на страници са табелом, први пасус са десне стране "Крајгер је као..."
Спомињу се документи о ислеђивању евакуисаних авијатичара. Они су од пре двадесетак година постали доступни јавности. Међутим, проблем је што су разбацани на више места у архиви 15. ваздухопловне армије и није било лако доћи до свих. За око 95% евакуисаних авијатичара сам пронашао ове изјаве, а за скоро 99% евакуисаних авијатичара имамо име, јединицу, датум пада.
На основу тога можемо да видимо прилично детаљно како је текла евакуација авијатичара из целе Југославије, као и да упоредимо са операцијама у другим земљама.

Back