Bem mu , jos ces poceti sam sebe da lazes da su mrtvacke lobanje , popularni " gibanicari" dobili rat
ФИЛМ - ,,ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА":
Главне улоге:
ДРАЖА И ,, ПОЖАРЕВАЦ".
ДОКУМЕНТОВАНЕ ИСТИНЕ, КОЈЕ НЕЋЕТЕ ВИДЈЕТИ У ФИЛМУ РАДОША БАЈИЋА- ,,Хероји Халијарда" !
ЗАШТО ?
ЈЕР ЈЕ ФИЛМ У СЛУЖИ ВЕЛИЧАЊА ДРАЖЕ И ,,антифашистичког" РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА
Ubistvo engleskih pilota
Prema zapisima u Okružnom sudu u Zaječaru Požarevac je ovako оpisao istražnom sudiji Radojici Nikoliću kako je ubio dvojicu engleskih pilota:
»U proleće, godine 1944, ne znam u kom mesecu, dok sam se nalazio u štabu korpusa Ljube Jovanovića, u Salašu, jedna grupa četnika dovela je dva engleska pilota. Ne znam iz koje su brigade, pored Dunava ili Timoka, bili ovi četnici. Pričalo se da su ovi Englezi učestvovali u bombardovanju Rumunije i da je njihov avion pogođen od protivavionske artiljerije ali da nije pao u Rumuniji već u našoj zemlji.
Mesto pada primetili su četnici i tako su ih oni zarobili i doveli u štab Ljube Jovanovića. Svi mi četnici koji smo se tada nalazili u Salašu videli smo njihov dolazak.
Ovi engleski piloti bil su mladi ljudi, ispod trideset godina. Na sebi su imali lepe, uredne uniforme, žute boje. Na glavama kape slične boje, u kratkim kožnim kaputima kao sadašnje vindjalkne. Docnije, prilikom saslušavanja, ja sam video nekakve pločice na stolu ispred četničkog sudije Makse. Pričalo se da su te pločice oduzete od ovih engleskih pilota. Na tim pločicama bili su neki brojevi. Ne znam šta su ti brojevi predstavljali i zašto su im te pločice bile potrebne. Oni su dovedeni danju, ali ne znam u koje doba dana.
Ovi engleski piloti zadržani su u Salašu nekoliko dana, ali u Salašu nisu zatvoreni. Posle nekoliko dana, ja sam ih sa još jednom grupom četnika sproveo u Sikole. Sećam se dobro da je u to vreme čitav štab korpusa Ljube Jovanovića prešao u Sikole, gde smo pilote zatvorili u štalu. Neko je od četničkih komandanata naredio da im se skinu uniforme i daju seljačka odela, pa je tako i urađeno.
U to vreme preki sud je neprekidno zasedao u Sikolu. Da bi ovi engleski piloti mogli da budu saslušani, doveden je jedan četnik iz brigade Siniše Pazarca iz Homolja, koji je znao engleski, da bude tumač. Njima je u Sikolu održano suđenje. Osuđeni su na smrt. Pročitana im je smrtna presuda, ali zbog čega su osuđeni -na smrt, nije mi poznato.
Po obavljanju smrtne presude ova dva engleska pilota su ostala u Sikolu još nekoliko dana, a onda sam ja od 128 kapetana Đoke i sudije Makse, kao i Gandića, dobio naređenje da ih likvidirani. Ova dva engleska pilota ubio sam odmah blizu Sikole, iznad štaba na jednoj utrini. Prvo sam ubio manjeg, a zatim većeg. Ova ubistva sam izvršio klanjem, kao i ranije. Meni su u tome pomagali Ljuba Koljač i Bosanac.
Engleskog pilota nižeg rasta zaklao sam dok je bio u stojećem stavu. Držali su ga Ljuba i Bosanac. Kada su potom doveli onog višeg rasta, mi smo ga naterali da sedne i ja sam onda prišao otpozadi i prerezao sam mu grkljan. I jednom i drugom ruke su bile vezane pozadi. Znam da su oni neprekidno govorili: »ingliš, ingliš« i slično. Oni nisu odmah izdahnuli. Onaj viši rastom duže vreme se koprcao i trzao. Kada su izdahnuli, ja sam obrisao kamu i njihovi su leševi ostali na tom mestu.
Po povratku u štab, raportirao sam Đoki kapetanu da sam izvršio zadatak. Hajduković mi je potom dao englesku bluzu manjeg engleskog pilota, koju sam nosio i u kojoj sam se slikao. Na kraju dodajem da su od padobrana ovih engleskih pilota u Salašu šivene košulje za četnike. I ja sam dobio jednu košulju koja je sašivena od engleskog padobrana... U vezi sa ubistvom ovih Engleza više nemam šta da izjavim.«