Mirjana Karanović

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.373
Ne verujem da ima ikoga ko je i minimalno zainteresovan za pozorište i glumu uopšte a da ne zna barem osnove stvari o Mirjani Karanović. No, ipak da pomenem, kakav je i red

1280px-Mirjana_Karanovic.jpg

Mirjana Karanović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Rođena je u Beogradu 28. januara 1957. godine. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, na klasi profesora Milenka Maričića, zajedno sa Ljiljanom Blagojević, Merimom Isaković i Mimom Karadžićem Na filmu je debitovala 1980. godine naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića Petrijin venac. Svetsku slavu je stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice Otac na službenom putu.

Godine 2005. pojavila se u filmu Grbavica koji je prvenac rediteljke iz BiH Jasmile Žbanić. Film je dobio zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. U njemu Mirjana Karanović igra majku koja zajedno sa ćerkom preživljava period posle balkanskih ratova sa kraja XX veka.

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Dekan Akademije umetnosti bila je u dva mandata, od 2001. do 2003. i od 2009.[1]

Godine 2010. je učestvovala u radionici za glumce i reditelje na Filmskom festivalu u Utrehtu i Pozorišnoj radionici na Pozorišnom festivalu u Bogoti.
...

Meni se njena gluma svidja, kakvi su vaši utisci?

Mirjana Karanović: Neću više da igram sa Branislavom Lečićem

Glumica Mirjana Karanović poručila je danas, da u znak protesta zbog afere Štajnfeld-Lečić, ubuduće neće da igra predstave sa Branislavom Lečićem, koga je Štajnfeld optužila za silovanje.
„Poštovani, obaveštavam vas da odbijam da igram sa Branislavom Lečić u predstavi ‘Mamu mu je*em ko je prvi počeo’, u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema koleginici Danijeli Štajnfeld“, objavila je Karanović na društvenim mrežama.

Ona u poruci navodi kako se to „odnosi i na sve eventualne buduće predstave sa istim glumcem“.

„Spremna sam da predstavu igram ukoliko se odlučite da ga zameni drugi glumac“, poručila je Mirjana Karanović na Instagramu.

Glumica Danijela Štajnfeld, koja poslednjih nekoliko goidina živi u Americi, optužila je kolegu Branisalva Lečića za silovanje i o tome dala izjavu tužilaštvu u Beogradu, a u intervjuu za Insajder navela kako je njena odluka da o tome javno govori pitanje društvene odgovornosti.

“Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivist protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, rekla je Štajnfeld za Insajder.

Lečić je, reagujući na optužbe, izjavio da je to „najgnusnija laž“ koja ga diskredituje.

„Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovaram u Tužiteljstvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje“, naveo je Lečić, a u naknadnoj izjavi poručio kako je spreman da ide i na poligrafskao ispitivanje.

Mirjana Karanović: Neću više da igram sa Branislavom Lečićem

Glumica Mirjana Karanović poručila je danas, da u znak protesta zbog afere Štajnfeld-Lečić, ubuduće neće da igra predstave sa Branislavom Lečićem, koga je Štajnfeld optužila za silovanje.
„Poštovani, obaveštavam vas da odbijam da igram sa Branislavom Lečić u predstavi ‘Mamu mu je*em ko je prvi počeo’, u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema koleginici Danijeli Štajnfeld“, objavila je Karanović na društvenim mrežama.

Ona u poruci navodi kako se to „odnosi i na sve eventualne buduće predstave sa istim glumcem“.

„Spremna sam da predstavu igram ukoliko se odlučite da ga zameni drugi glumac“, poručila je Mirjana Karanović na Instagramu.

Glumica Danijela Štajnfeld, koja poslednjih nekoliko goidina živi u Americi, optužila je kolegu Branisalva Lečića za silovanje i o tome dala izjavu tužilaštvu u Beogradu, a u intervjuu za Insajder navela kako je njena odluka da o tome javno govori pitanje društvene odgovornosti.

“Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivist protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, rekla je Štajnfeld za Insajder.

Lečić je, reagujući na optužbe, izjavio da je to „najgnusnija laž“ koja ga diskredituje.

„Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovaram u Tužiteljstvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskredituje“, naveo je Lečić, a u naknadnoj izjavi poručio kako je spreman da ide i na poligrafskao ispitivanje.
Mogu da je razumem samo kao aktivistu za prava manjina mada ne opravdavam njen potez. Smatram da je neiskren i da ima neku drugu podlogu.

Mogu da je razumem samo kao aktivistu za prava manjina mada ne opravdavam njen potez. Smatram da je neiskren i da ima neku drugu podlogu.
Mislim, cak sam sigurna da gresis.Zasto bi igrala sa manijakom,silovateljem..da bi ostala upamcena da sve moze..sem toga jedno je uloga na filmu a drugo na pozorisnim daskama...
Zato mislim da sam u pravu..

Seksualno zlostavljanje u Srbiji: Još jedna glumica optužila Branislava Lečića za silovanje, on se „ne oseća najbolje“

Glumci su u velikom problemu danas.
Čovek je takvo stvorenje, o svemu razvija neko mišljenje i deli ga sa drugima a u međuvremenu može i da ga promeni, a glumcima se odavno podmeće noga publiciteta kao da su javne ličnosti po ma kom osnovu, ali glumci su i neki intelektualci, ljudi koji stoje kao potpora kulture pored ostalih. Kultura traži kulturno, svedeno, promišljeno ponašanje.
Moraju da se uzdržavaju od blebetanja.
Mirjana nije morala da se izjašnjava, i pre svega nije trebalo da to radi, ali joj je 5 minuta u medijima bilo primamljivo.

što bi rekolo, i oni su ljudi, ali moj problem je što su oni profesionalni lažovi. Znaju kako da se pretvaraju da su nešto što nisu. Ja nikada ne mogu potpuno da im verujem
Да си упознао Данила Бату Стојковића или можда Перу Краља, не би ово никад написао, АЛИ, не пишемо о њима, па се са тобом могу сложити.

Да си упознао Данила Бату Стојковића или можда Перу Краља, не би ово никад написао, АЛИ, не пишемо о њима, па се са тобом могу сложити.
Obojicu volim kao glumce. Znam da je to moj problem jer uvek mislim kako su dobri da se pretvaraju mada ne mislim da to uvek rade

Раздвајам Мирјану Карановић као глумицу, стварно је вансеријски таленат, поготову на `даскама које живот значе`
од Мирјане Карановић проватно, та ме недотиче нит ставом, нит изразом.
i ja je striktno gledam kao glumicu

Раздвајам Мирјану Карановић као глумицу, стварно је вансеријски таленат, поготову на `даскама које живот значе`
од Мирјане Карановић проватно, та ме недотиче нит ставом, нит изразом.
Tako i treba, ali ona sama sebi skače u stomak i daje ljudima povoda da razmišljaju i o njoj privatno.
Ja sam poštovalac Cece Bojković, Milene Dravić, Mire Banjac, tako tih, od mlađih Ljiljane Dragutinović, Vesne Trivalić. To su dame, to se znalo dokle hoće da se igra sa medijima, a ne da padnu pod testom krvožednika.

Mirjana Karanović ima taj poriv da "brani" ugrožene pa je aktivna i za LGBT prava kao i jedan od osnivača Incest Trauma Centra.
Ovde se zeznula jer je istrčala da brani jednog iz priče koja je jedan na jedan.
Pre bilo koje legalne akcije se solidarisala sa ženom, i po ovome što je uradila smo dobili da je žena ipak uvek žrtva.
Mene briga za te afere, ne mogu da kažem da mi je zadovovljstvo da su se takve teme uopšte izrodile, ali bilo je uvek raznih afera i ljudi koji se time bave.
Odlična je glumica, to joj je posao i to treba da radi kao i do sad, a neka osude i presude ostavi nekom kome je to posao.

Back