kisela bombona
Elita
- Poruka
- 20.104
...Често ми мисли улепшају наши сусрети и дивни разговори које смо сатима водили. Није било теме о којој се са њом није могло дискутовати. Умела је да прихвати сугестије, али и да чврсто брани своје ставове водећи притом рачуна да се ниједног момента не осећам непријатно. Некакав другачији став заиста не би могао да се повеже са ликом жене каква је била Мира - образована, одмерена, јака. Оно што је посебно било упечатљиво јесте да се енергично противила свакој врсти национализма. Имала је звање доктора социологије, а знање кудикамо шире, надограђено у многим областима. Била је угледни универзитетски професор како у Србији тако и у Русији, члан Руске академије друштвених наука и почасни професор Ломоносовског уневерзитета, писац чија су дела превођена на енглески, немачки, руски, бугарски, грчки, кинески, русински, словачки, мађарски, румунски, чешки, албански, турски, словеначки, македонски, јапански и тамилски језик! Само ово последње је довољно набројати па да свакоме буде јасно колико су је ценили у свету.
Кад год сам био у прилици обилазио сам је у Москви у којој је са сином Марком пронашла уточиште од политичког прогона, док ћерка Марија ево безмало већ две деценије живи на Цетињу. Велика братска Русија је Мири пружила највеће могуће гостопримство. Тамо је провела своје последње године неуморно радећи. И надајући се повратку у своју Србију. Није прошао ниједан наш разговор а да ме није питала: "Шта мислиш када ћу моћи да се вратима у Србију?" То је била једна од њених највећих жеља. Можда и највећа. Нажалост, није дочекала да се испуни.
Али ако је за утеху, сада почива под липом у дворишту породичне куће у Пожаревцу покрај свога мужа са којим је од школских дана делила добро и зло.
Поносан сам што ме је сматрала пријатељем. С тугом се сећам, док ово пишем, нашег последњег сусрета. Била је у болници. Веровали смо у опоравак. И лекари су говорили да ће бити све у реду. Договорили смо се да се видимо поново за три дана, 11. априла. Али тада је већ пала у кому. Заувек је склопила очи 14. априла.
Не верујем да ће се у скорије време појавити неко ко ће писати о свом и раду свог супруга, а да никога својим писањем не повреди, као што је то управо она чинила. А на историчарима је да истраже и утврде њен политички утицај у време владавине Слободана Милошевића.
Драга другарице Миро, почивај у миру.
Вјечнаја памјат.
Народни посланик Драгомир Ј. Карић са супругом
ТРАГИЧНО је, колико су многи грађани Србије имали криву слику о професорки Мирјани Марковић, супрузи председника Србије, Слободана Милошевића, убијеног у хашком казамату.. А тек, колико нису имали појма каквог су имали председника. САДА МНОГИ "УЖИВАЈУ" У ПЛОДОВИМА ТОГ ЊИХОВОГ НЕЗНАЊА! Нажалост и сви ми остали, због те њихове кратковидости и још много, много тога ... ево,
скоро да смо дотакли ДНО!!!

.