Operi grozdje, odvoj od peteljki i samo zdrava i zrela zrna ispasiraj u blenderu ili rucno (bitno je da svako zrno pukne). Drzis tu kasu u rostfrajnoj ili staklenoj posudi poklopljenu (ne hermeticki zbog vrenja) 5 dana. Onda pokupis cediljkom ono sto se podiglo na vrh (ljuspe, zrno....) i procedis da ostane samo sok. Taj sok drzis 1 mesec takodje poklopljen ali gazom (da se ne kupe vinske musice) pa poklopcem ali da ulazi vazduh. Za to vreme se odvija alkoholno vrenje (secer se pretvara u alkohol) i stvara se sediment na dnu posude. Pretocis (mozes i sa nekim crevom a mozes i pazljivo da pretocis u drugi sud ali kroz cediljku u koju si stavila gazu( pazi da sediment ostane na dnu - to se baca. U toj fazi vino je kiselkasto ali ako ga stavis u staklene flase i hermeticki zatvoris posle mesec dana bude slatko. Ruzmarin mozes naci u prodavnici ali je bas skup a treba ti mnogo, ja sam moj nabrala na moru.
Ja sam prvi put pravila dok je vino bilo kiselkasto i bas mi je pomoglo (smanjilo bolove na pola), drugi put kad je bilo slatko (mislila ako ponovim nece me uopste boleti). Dve moje drugarice su takodje to pile, jedna ne znam ni zbog cega a druga posle operacije polipa. Obe su zadovoljne samo kazu da im je krvarenje bilo obilnije nego inace. Pre neki dan drugarica koja je operisala polipe bila na ultrazvuku i doktorka joj rekla da je sve ok. Pitala je znaci li to da ih vise nece imati a ona joj odgovorila - vece su sanse da ih ti dobijes nego ja
Moraces da sacekas jesen ne znam kakvo je ono grozdje koje sad prodaju ali paradajz je ocaj. Ako te jos nesto interesuje pitaj