dežurno zvocalo
Elita
- Poruka
- 22.606
BEOGRAD 19. 03. 2011
PRESS
Plan - Ministarstvo obećava nadoknadu smanjenih plata kada prosvetari odrade sve časove
Odbijaju im u februaru, vraćaju u junu
Prosvetni radnici će u ponedeljak primiti smanjene plate, a predstavnici Vlade obećavaju da će im to biti nadoknađeno nakon što odrade propuštene časove. Sindikati za sada ne prihvataju taj predlog i napominju da odluka o obustavi nastave u utorak i dalje važi.
Načelnik školske uprave za Moravski okrug Danilo Beodranski objašnjava za Press da nema tačnih uputstava iz Ministarstva prosvete po kom modelu će biti smanjene plate, već da je direktorima škola ponaosob ostavljeno „na savesti" da procene koliko je časova izgubljeno i da na osnovu toga odrede koliko bi kome trebalo da bude umanjena plata.
- Nakon što direktori dostave izveštaje da su nadoknađeni časovi, koji su propušteni zbog štrajka, odbijeni iznos biće uplaćen na račune zaposlenih. Po završetku školske godine i obračuna u junu, ista suma koja će u ponedeljak biti odbijena, jednokratno će biti vraćena sa junskom zaradom - precizira Beodranski.
U Uniji sindikata prosvetnih radnika potvrđuju da je Vlada „džentlmenski" ponudila da vrati iznos za koji su umanjene zarade, ukoliko direktori dostave izveštaje o potpunoj realizaciji nastave, ali da oni to neće prihvatiti.
- Uslov svih uslova da se nastave pregovori sa Vladom je isplata plate za februar u celosti. Eventualna umanjenja zarada mogu biti od junske plate, shodno procentu nerealizovanih obaveza na godišnjem nivo - kažu u USPRS.
Sindikati upozoravaju da će zbog, kako navode, protivzakonitog smanjenja zarada tužiti Ministarstvo prosvete i direktore škola, a ne libe se ni da idu do Strazbura. Podsetili su i da Ministarstvo prosvete zbog izgubljenih sudskih sporova godišnje plaća velike kazne, te je u budžetu za ovu godinu planiralo 512 miliona dinara za te svrhe.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/154945/Odbijaju+im+u+februaru,+vraćaju+u+junu.html
Da sam juče umrla ne bi ovo videla.

I kako sad čovek nekoga ko vodi ovu zemlju da shvati ozbiljno? prvo će da im oduzmu od plate ali će to da im vrate za par meseci.

..qq....majko mila, šta ću ja sve da vidim.

E da pošto nije bila tema o štrajku prosvetara, koliko se sećam

Po meni je to sasvim ok jer ako nekom nije nešto dobro, treba da se bori za sebe,jer niko drugi neće uraditi to za njega