Минималне дужине улова!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Esox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stanojko,

Vidim da si spomenuo usce Tamisa u Dunav.imao sam prilike da proletos putujem vise puta za banatske Karlovce naravno preko Panceva.Snimio sam usce Tamisa u Dunav,i od onda se sve penalim da probam tu da nadjem neko mesto(skrovitije malo po mogucstvu) pa da probam da dobijem kojeg sarana.Nisi me bas razveselio sa tvojom pricom ali sam nesto otprilike u tom stilu i naslucivao da se desava tamo.svaki teren koji izgleda pecarosu lepo isto tako izgleda i jeb3nim ribokradicama.
Kazi mi, molim te ,hvata li ko tamo nesto(sem ribokradickih goveda) i imali realno smisla da probam.Moje je misljenje(posto sam gledao kako riba mreze preskace i kako se saran ukopava u mulj kad vuku mreze tako da verujem da ga tamo ima)je da je mesto prelepo i voleo bih da probam tamo makar nista ne dobio.Hala ti i pozdrav

E sad da odgovorim na Esoxovu temu....
Meni je licno trebao jedan period da se naucim pecaroskoj kulturi.Ucio sam se pecanju od mog matorog a on je bio samouko posleratno dete i hvatao je ribu posle izlivanja Save rukama po Makisu,bukvalno savijao igle i pravio udice,pecao na stapove od bambusa itd. ...Kada je on ucio da peca i pecao ribe je bilo ko pleve!Nije bilo potrebe utvrdjivati minimalnu meru jermalog sarana niko nije ni nosio kuci iz razloga sto nije mogao da ga uhvati od onih vecih!!Bilo je to vreme kada kod nas nije bilo babuske vec je gospodario Zlatni i Srebrni Karas...U potocima i kanalima ,oko Save u Makisu,bilo je stuka od preko 10 kila i sarana koliko hoces,imam sliku iz 62 odine gde moj matori stoji pored nekih zapreznih kola u kojima je som ciji rep visi i vuce se po zemlji(som je inace ostao u nekom kubiku kad se povukla sava pa ga seljaci izvikli cim su znali i umeli).E posle je dosla industrijalizacija,zagadjenja,ljudi podivljali,pocelo je rokanje dinamitom,mrezama,krecem,plinom,mrezama.....
Tako sam i ja kao klinac poceo da nosim kuci sve sto mrda(videlo dete od oca).E sad,jednom prilikom,kada sam izasao na svoj omiljeni kanal(imao sam 10ak godina) prisustvovao sam uzivo trovanju ribe jer je fabrika Ivo Lola Ribar pustila fenol u taj kanal i zamislite sta je u njemu napravila!!Gledao sam klenove,babuske,sarancice i sve ostalo sto je u vodi bilo kako umire u najgorim mukama.Hvatali smo ribu rukama i prebacivali je u neka jezerca okolo ali dzabe!!Sve je pocrkalo!!Ne znam koliko je tu stotina kila ribe bilo...Nikad ni pomislio ne bi da toliko ribe moze biti u tako maloj vodi...
E tada sam skapirao da je riba najlepsa kad je ziva!Naucili smo i ja a i moj matori da ako ne cuvas neces ni imati i ja evo vec bukvalno 20 godina pecam i trudim se da cuvam.
Da ne budem pogresno shvacen,obozavam da jedem ribu i uvek je u mom zamrzivacu ima ali zna se,krupniji komadi idu nazad jer oni bacaju mnogo ikre a sica ide naza da poraste.Verujte da ima smisla,veci sarani su masni(do dva kg su najsladji)a oni ispod kila su stvarno mali.Pretprosle godine u Golupcu vratio sam soma od 12,5 kg ali sam poneo sa tog mesta jednog od 2 kg i jednog od 3.Babuska i bela riba idu uvek kuci jer od njih se prave riblje pljeskavice ili "sardine " i to je to.
Znate li ljudi da je i Sava do sredine 60ih godina isto "cvetala" kao sto se to jos samo na Tisi kod nas desava(mozda ste gledali na TV-u skoro je bila reportaza o cvetanju Tise).Toga vise nema...Ima plasticnih flasa,guma,starih sporeta,govana,nafte....Ako se ovako nastavi jos malo pa ce i ribe da nema...
Koji je to pametnjakovic gore rekao da u nasim vodama ima dosta ribe??Jel to onaj Kamper??!
Kamperu ne lupetaj bre Shabane!Ima krsh ribe a plemenite sve manje i manje!!Cini mi se da ti kao malo provociras ovde...mani se toga i idi na temu "On trazi njega" ili na neki gej forum jer mi mirishe da si odatle slucajno upao ovde.
MORAMO DA CUVAMO VODE i ne mozemo se ponasati kao da posle nas nije ni bitno sta ce biti.Ukoliko se dozovemo pameti i damo prirodi malo danfa popravice se stanje jako brzo u to sam siguran.U medjuvremenu,ko naleti negde na mrezu neka je isece,ja to radim,ne mora se bas tuci svako na vodi sa ribokradicama ali moze bar da ih iznapushava,ucite klince sta valja a sta ne valja raditi na vodi(to je neko gore vec spomenuo).U medju vremenu,mozda se u ovoj zemlji ljudima malo popravi standard pa pocnu da se necim drugim unosnijim bave a prestanu da upropascuju ribu i da je nose po pijacama.E sad,za one extremne primerke riboubica i lopovske stoke,ja im od mene garantujem razne neprijatnosti ukoliko mi se nadju u domasaju.
Svim ribolovcima bistro zelim....

@ magnet

Brate, ribe ima na uscu Tamisa, ja sam tu cesto, sidjem pored prevodnice sa tamiske strane i idem preko puta luke u Pancevu. Tu jurim stuku i ima je dosta. Ove godine smudja ima vise nego stuke. Ako hoces na dunav, kada sidjes sa prevodnice (desno kad ides iz BG-a) ima prelepih mesta za pecanje kod kula svetilja na uscu pa prema beogradu. Ako ides camcem, isti potez. Pazi ima smudja, vade ga dosta ove godine na muvanje, dno je kamenito, pa ti probaj. Za sarana brate kazu da ga ima, hrane mesta i biju se za njih. Zato sto ja trazim mir, izbegavam ovo usce, zato sto ako budes isao da pitas za smer, naicices na bazu 'lokalnih pirata' - kucu punih pasa i nekih likova koji ti vicu da ne prilazis. Ne pitaj tamo nikoga nista - to su velike budale. Prodji kroz sljunkaru, i idi stazicom do dve kule kroz sumicu - to ti je par stotina metara pesaka.
Ja sarana pecam na belom bageru u Banatskom karlovcu ili na Zimovniku u Ivanovu (rukavac dunava pored Panceva, fenomenalna priroda, ptice, mir, mrestiliste sarana). Tu je zakon, a ima i ostale ribe. Soma i sarana imas u Pancevu kod zeleznickog mosta (malo tezi prilaz bez camca - fenomenalna priroda) i to ako mene pitas samo na crnu glistu. Pozdrav

Stanojko,

Hvala ti na odgovoru kolega.Na zalost vidim da je i tu kod tebe isto stanje kao i ovde.Kreteni svojataju obalu kao da im je to otac u nasledstvo ostavio.Evo kod mene ovde na Savi,naredjali su splavove jedan do drugoga i ne mozes do vode ni da dodjes.Bukvalno na potezu od Chukarice pa do Umke nema 3 mesta za pecanje sa obale.Splavadzije su sve zauzele i ponasaju se kao da je to njihovo.Voda je javno dobro a recimo u racunu za komunalije ja imam stavku koju placam svaki mesec i ta stavka je(verovao ili ne) PRIOBALJE!!?Pretprosle godine sam tako jednog pijanca ubacio u vodu jer je krenuo da mi se unosi u lice i da se dernja kao sta ja trazim tu to su privatni posedi(!?),a ja se zavukao izmedju neke vrbe i nekog raspalog splava sa devojkom i pijuckamo pivce i gledamo u reku.Kunem ti se da se otreznio u sekundi kad je upao u mulj do kolena a u vodu do brade!Od tad ne idem vise tamo jer su mi se skurcili.
Hocu da prodjem bas preko te sljunkare kako si mi opisao i da vidim sta tamo ima i ako treba raskrcicu sebi mesto,(a te jajare u toj kucici neka ga duvaju) mada mi najlepse po tvojoj prici izgleda taj zimovnik..
Nemam camac tako da sam malo u podredjenom polozaju ali nisam lenj i ne mrzi me da ostavim kola i da malo propesacim i nadjem neko lepo mestasce.
Hvala ti jos jednom.
Pozdrav svima i bistro junaci!

Back