Minimalizam u umetnosti

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
91.550
Minimalistička umetnost se uopšte odlikuje preciznim, oštro oivičenim, jedinstvenim geometrijskim oblicima;
napregnute površine boje – obično hladni prelivi komercijalno pomešanih boja, ponekad tek jedna jedina boja; nehijerarhijske, matematički pravilne kompozicije, često zasnovane na šablonskoj osnovi; redukcija do čisto
samoreferentnog oblika, ispražnjenog od svih spoljnih referenci; anonimna površna pojavnost, bez ikakvog
gestovnog pregibanja.
Piet-mondrian-kompozicija-A-arsmundi.jpg

Piet Mondrian-kompozicija-A-arsmundi

Minimalizam se češće povezuje sa skulpturom nego slikarstvom. Minimalistička skulptura takodje eliminiše
reprezentativni izraz, a ponekad i sam dodir umetnika. Industrijski proizvedeni i tipizirani, ovakvi elementarni
geometrijski oblici nazvani su i primarnim strukturama, po uticajnoj izložbi istog naziva koju je organizovao
Kynaston McShine u njujorškom Jevrejskom muzeju 1966. godine.
slavko7.jpg

Minimalizam je dominirao umetnošću kasnih 1960-tih, na isti suvereni način kao i apstraktni eskpresionizam
pedesetih. A gledani iz jedne šire istorijske perspektive minimalizam je bio poslednji pravi modernistički stil.
U sedamdesetim i osamdesetim godinama nijedan slikarski stil neće imati takvu dominaciju.

broadway-boogie-woogie.jpg

Zbog formalnih odlika, minimalizam su još nazivali ABC umetnost, hladna umetnost,
pop bez slika, literalistička umetnost, objektna ili umetnost primarne strukture.
Sa pop artom deli odbacivanje artističke subjektivnosti, a u svoj dubini posedovao je
i herojski gest apstraktnog ekspresionizma.

Značajni autori ovog stila su;
Carl Andre, Ronald Bladen, Dan Flavin, Donald Judd, Sol Lewitt, Robert Mangold, Brice Marden, Agnes Martin, John McCracken, Robert Morris, Dorothea Rockburne, Robert Ryman, Richard Serra, Tony Smith, Frank Stella (njegovi rani radovi), Anne Truitt, Joa Baera, Ellswort

Generalno govoreći Minimalizam mi se ne svidja: niti forme niti boje.
Recimo ovo mi je "bezveze"

Pogledajte prilog 844744
“Red Green Blue”, by Ellsworth Kelly (1964). Material: Oil on canvas.
Size: unframed 90 x 66 inches. Collection: Walker Art Center.
Tu se slažem s tobom.Suviše su hladne i neskladne boje.Nisam poklonik minimalizma.
Umetnost izlazi iz duše i tada je ona iskrena.Ako kalkulišemo umetnošću i podvrgavamo
je strogim pravilima,onda je ona neiskrena.Generalno,namerno osiromašenje izraza
umetnika,za mene je zločin.Malo je teška reč,Ali sama reč umetnost dolazi od umeti
umeće.
Zato ne verujem ljudima koji nam kazu da samo ovo umeju.
Ja znam da umetnici rastu i eksperimentišu tokom stvaralačkog života,dolazi do promena
u stilu izražavanja.Za sad toliko.

Evo i ja da dodam neke poznate radove, tek tolko da podsetim sam sebe zašto mi se ne svidjaju mada respektujem priču iza njih

Jiro Yoshihara (1905-1972)

Jiro Yoshihara - Wikipedia

Renomirani japanski slikar. Godine 1954, zajedno sa Shōzō Shimamoto, bio je suosnivač avangardne gutai Grupe u Osaki. Jošihara je predavao slikarstvo u zapadnom stilu pre nego što je postao Gutaijev vođa. Jošihara je napisao "Gutai manifest" 1956. Radio je u nadrealističkim i apstraktnim ekspresionističkim stilovima slikarstva pre nego što se, u poslednjim godinama, okrenuo ponovljenom prikazu krugova koji podsećaju na "satori", prosvetljenje Zena. Predvodio je Gutai grupu sve do svoje smrti 1972. godine.

f78dda84-15ee-444b-bcd7-0f69f7dbbd3f.jpg!Portrait.jpg

Ovaj beli krug je napravljen tako što je farbao pozadinu u crno ostavljajući originalnu
belu pozadinu platna. Kada su ga pitali o njegovim krugovima, Jošihara je rekao da
ne može da uspe da naslika ni jedan krug sa zadovoljstvom, što je pokazatelj dubine
njegove težnje ka ovom obliku. Uistinu, nijedna dva njegova kruga nisu ista.

Back