Milovan Djilas

• Začetnik teme Začetnik teme Altar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ипак, испрва, док је још био комунистички функционер, Ђилас је заступао теу о црногорској нацији која се кроз НОБ и револуцију самостално формирала издвојивши се из српског националног корпуса. НОБ је, по Ђиласу, био родно место црногорске нације. Наглашавам да је ово писао док је још био на власти.

Ово показује да је комунизам био идеологија која је, из не баш потпуно јасних разлога, спроводила политику систематског расрбљавања где год је могла.

Ima baraba koje lepo pišu i koje bi možda vredelo pročitati bez obzira na njihom moralni lik, ali Milovan Djilas ne spada u tu kategoriju. Ako si dobro shvatio ono boldovano onbda je Djilas bio i totalna neznalica.

Nastajanje nacija se u nauci vezuje za razvoj proizvodnih snaga i formiranje nasionalnih grupa na prezalu iz feudalizma u kapitalizam. Tako su formirane sve nacije, neke ranije neke kasnije. Crnogorska je nastajala kad i Nemačka, krajem XIX i početkom XX veka. Ako to Djilas nije znao onda je, pored mnogih mana bio i neobrazovan.

Ni jedan pokušaj totalne asimilacije nekog naroda u istoriji nije uspeo pa ni pokušaj velikosrpske buržoazije da od Makedonaca, Crnogoraca i Muslimana napravi Srbe.

Istina život u zajedničkoj državi bio je šansa da se nacionalne razlike prevazidju, ali nismo imali dovoljno pameti da to iskoristimo.

Poslednja izmena:
Nastajanje nacija se u nauci vezuje za razvoj proizvodnih snaga i formiranje nasionalnih grupa na prezalu iz feudalizma u kapitalizam. Tako su formirane sve nacije, neke ranije neke kasnije. Crnogorska je nastajala kad i Nemačka, krajem XIX i početkom XX veka. Ako to Djilas nije znao onda je, pored mnogih mana bio i neobrazovan.

Ni jedan pokušaj totalne asimilacije nekog naroda u istoriji nije uspeo pa ni pokušaj velikosrpske buržoazije da od Makedonaca, Crnogoraca i Muslimana napravi Srbe.

Stvarno bi me zanimalo da pročitam nešto o crnogorskom kapitalizmu koji je uslovio formiranje nacije krajem 19. i početkom 20. veka. :hahaha:

Tumačenje o "velikosrpskoj buržoaziji" koja pokušava da asimiluje druge narode je očigledna boljševička propaganda, što se vidi i iz terminologije koju koristi ("buržoazija"). Kao i svaka propaganda, ona je poluistinita.

Tačno je da je Beograd nastojao da asimiluje stanovništvo Makedonije. Samo što u to vreme to stanovništvo još uvek nije bilo potpuno jasno profilisano kao nacija, tačnije taj proces je bio tek u začetku. Dakle, u tom trenutku se još ne može govoriti o Makedoncima u današnjem smislu. Što se Muslimana tiče, a prtepostavljam da se to odnosi na Bošnjake, oni ni danas nisu potpuno profilisani kao nacija.

Kao i svi komunisti, I Đilas je hteo da istorija započne od njih. Pa pošto crnogorske nacije nije bilo, ali jesu ipak bili neka posebnost u okviru srpskog nacionalnog korpusa, on je NOB i revoluciju proglasio za retortu u kojoj je nastala crnogorska nacija. Mislim da je kasnije, i to ubrzo, sam uvideo koliko je to bilo glupo.

Đilas je bio ovakav i onakav, ali reći za njega da je neobrazovan, to govori jedino o onome ko tako nešto kaže.

Stvarno bi me zanimalo da pročitam nešto o crnogorskom kapitalizmu koji je uslovio formiranje nacije krajem 19. i početkom 20. veka. :hahaha:

Tumačenje o "velikosrpskoj buržoaziji" koja pokušava da asimiluje druge narode je očigledna boljševička propaganda, što se vidi i iz terminologije koju koristi ("buržoazija"). Kao i svaka propaganda, ona je poluistinita.

Tačno je da je Beograd nastojao da asimiluje stanovništvo Makedonije. Samo što u to vreme to stanovništvo još uvek nije bilo potpuno jasno profilisano kao nacija, tačnije taj proces je bio tek u začetku. Dakle, u tom trenutku se još ne može govoriti o Makedoncima u današnjem smislu. Što se Muslimana tiče, a prtepostavljam da se to odnosi na Bošnjake, oni ni danas nisu potpuno profilisani kao nacija.

Kao i svi komunisti, I Đilas je hteo da istorija započne od njih. Pa pošto crnogorske nacije nije bilo, ali jesu ipak bili neka posebnost u okviru srpskog nacionalnog korpusa, on je NOB i revoluciju proglasio za retortu u kojoj je nastala crnogorska nacija. Mislim da je kasnije, i to ubrzo, sam uvideo koliko je to bilo glupo.

Đilas je bio ovakav i onakav, ali reći za njega da je neobrazovan, to govori jedino o onome ko tako nešto kaže.

1. Ako te zanima potrudi se pa pročitaj.

2. Ako si pismen i ako si dobro parafrazirao Djilasa "Ђилас је заступао теу о црногорској нацији која се кроз НОБ и револуцију самостално формирала издвојивши се из српског националног корпуса. НОБ је, по Ђиласу, био родно место црногорске нације" onda je on očigledno nedovoljno obvrazovan čovek. Samo nedovoljno obrazovan čovek može da kaže "НОБ је био родно место црногорске нације" ili si to izmislio".

3. Da li je bilo Crnogorske nacije i šta su ljudi sa tog područja mislili o svojoj nacionalnoj pripadnosti može se pratiti iz američkih carinskihg listova tokom iseljavanja s kraja XIX veka. Oni koji su dolazili iz Srbije i Hercegovine su kao nacionalnu pripadnost upisivali Srbin, oni iz Crne Gore Crnogorac.

Ne samo da aktuelna velikosrpska klerofašistička "elita" precenjuje Djilasa samo zato što je ovaj izdao Tita, nego ga čak neki kao što je Latinka Perović nazivaju velikim srpskim misliocem.

Goveda!

2. Ako si pismen i ako si dobro parafrazirao Djilasa "Ђилас је заступао теу о црногорској нацији која се кроз НОБ и револуцију самостално формирала издвојивши се из српског националног корпуса. НОБ је, по Ђиласу, био родно место црногорске нације" onda je on očigledno nedovoljno obvrazovan čovek. Samo nedovoljno obrazovan čovek može da kaže "НОБ је био родно место црногорске нације" ili si to izmislio".

3. Da li je bilo Crnogorske nacije i šta su ljudi sa tog područja mislili o svojoj nacionalnoj pripadnosti može se pratiti iz američkih carinskihg listova tokom iseljavanja s kraja XIX veka. Oni koji su dolazili iz Srbije i Hercegovine su kao nacionalnu pripadnost upisivali Srbin, oni iz Crne Gore Crnogorac.

Ne samo da aktuelna velikosrpska klerofašistička "elita" precenjuje Djilasa samo zato što je ovaj izdao Tita, nego ga čak neki kao što je Latinka Perović nazivaju velikim srpskim misliocem.

Goveda!

ovo nije tacno . . .

Зар су потребни некакви "амерички царински листови" да би се знало шта су Црногорци?Довољно је прочитати шта су писали и говорили они који су их предводили.

Goveda!

Đilas je "baraba", Latinka Perović je "govedo", ja sam "nepismen", samo si ti Bogom dan.

Toliko me mrzi da se s tobom raspravljam da neću ni da tražim onu temu gde je fino izdiskutovano o tim "američkim carinskim listovima", kapitalnom dokazu za bilo šta Balkanu, zavisno šta kome treba.

Đilas je "baraba", Latinka Perović je "govedo", ja sam "nepismen", samo si ti Bogom dan.

Nisam rekao da si nepismen, rekao sam "Ako si pismen i ako si dobro parafrazirao Djilasa"
Ovo drugo si dobro shvatio. Ne podnosim ljude koji su ceo život lepo žoveli od "Crvene knjižice" a posle na nju pljuvaliu. Medju boljim primerima za to su Djilas i Latinka.

Kako se i u starosti ostraje dostojanstven najbolje je pokazao uvaženi general Jovo Kapičić pre nekoliko meseci!

Poslednja izmena:
Ti si prijatelju, Savo Vlahovac, neopevani kreten i budala!
Kakve gluposti pises, pa to zahteva ozbiljnu analizu.
Trenutno sam malo umoran, kada pocinem natenane cu ti odgovoriti i pokusati da ti razbistrim zamuceni um.
Pozdrav svima do tada.

Nisam rekao da si nepismen, rekao sam "Ako si pismen i ako si dobro parafrazirao Djilasa"
Ovo drugo si dobro shvatio. Ne podnosim ljude koji su ceo život lepo žoveli od "Crvene knjižice" a posle na nju pljuvaliu. Medju boljim primerima za to su Djilas i Latinka.

Kako se i u starosti ostraje dostojanstven najbolje je pokazao uvaženi general Jovo Kapičić pre nekoliko meseci!

Nadam se da ste ovo izjavili sa izvesnom dozom ironije:think:,inače ako je ovo vaše stvarno razmišljanje...:bye::bye::dontunderstand:

Ima baraba koje lepo pišu i koje bi možda vredelo pročitati bez obzira na njihom moralni lik, ali Milovan Djilas ne spada u tu kategoriju. Ako si dobro shvatio ono boldovano onbda je Djilas bio i totalna neznalica.

Istina život u zajedničkoj državi bio je šansa da se nacionalne razlike prevazidju, ali nismo imali dovoljno pameti da to iskoristimo.

Evo genije, idemo redom.

Djilas nije bio baraba nego klasican idealista (sto kazu klinci zaludjenik), daleko od toga da je bio neznalica a pisao je vrlo lepo.
Crnogorska nacija (tzv.) je nastala posle II Sv. rata na poznati nacin i sa poznatim motivima.
Kakve bre asimilacije, koga? Asimilacije etnickih Srba ili onih kojima ni ocevi i dedovi nisu znali sta su zapravo? :roll:
Kako li smo asimilovali Mesu Selimovica npr. ? :think:
O zajednickoj drzavi i sansama necu, treba mnogo vremena, ovo sto si napisao je notorna glupost.

Ne samo da aktuelna velikosrpska klerofašistička "elita" precenjuje Djilasa samo zato što je ovaj izdao Tita, nego ga čak neki kao što je Latinka Perović nazivaju velikim srpskim misliocem. Goveda!

Sam se sebi cudim sto ti odgovaram, ali nije mi prvi put, sve mislim cinim dobro delo, ima Boga.

Genije, ta nebulozna prica sa americkim carinskim dokumentima (koju su dudukljanci lansirali)
je ispala takva sprdnja da je se i oni sami sada odricu.
Citaj malo, ima o tome dosta na netu.
Nije NOB rodno mesto crnogorske nacije nego KPJ i Kominterna.

Djilas jeste znacajan srpski mislilac, svako ima pravo na gresku (cak i tako strasnu i pogubnu kao sto je Djllasova)
i to (njegova zivotna prica) je neuporedivo bolje, ljudskije i postenije nego istrajavanje u zlocinu, fukarluku i lazi
kako to demonstrira Jovo Kapidzic.
Prosto receno, treba imati muda da bi bio Djilas, lasno je biti Titova pudlica.

Poslednja izmena:
Како ја схватам, човек је киван на Ђиласа што је овај написао да су Црногорци посебна нација. Он му поверовао, а Ђилас се после предомислио.

meni se cini da sam negde u tvom pisanju naisao na to da si rekao da su za tebe crnogorci srbi ...sada si kontradiktoran sam sebi

meni se cini da sam negde u tvom pisanju naisao na to da si rekao da su za tebe crnogorci srbi ...sada si kontradiktoran sam sebi

Nema teorije da sam to rekao. Možda sam rekao da nemam ništa protiv ako neko kaže da je to isti narod, ali da sam rekao da su Crnogorci Srbi to sigurno nisi dobro pročitala. Za mene je čovek ono što kaže da je. Nisam sklon kao 90% ovdašnjih forumaša da prebrojavam ljudima krvna zrnca. To nije bio ni običaj partije kojoj sam pripadao i kojoj duhovno podjednako još uvek pripadam.

Što se tiče generala UDB Jova Kapičića pročitajte mu biografiju. Šta može prosečni srpski fašista da zna o tome kako izgleda proživeti život onako kako su ga živeli jugoslovenski junaci.

Na sve to, za razliku od mnogih boraca koji su loše procenili promene 90-tih, general Kapičić je ostao dosledan, Jugosloven, veran Titu i Partiji do kraja. Nadam se da ću i ja imati snage da ga sledim.

Takvi ljudi svugde u svetu svakoga minuta osećaju zahvalnost svoga naroda. General Kapičić je pokazaso svim domaćim kameleonima kako se visoko drži čelo i kako se ponaša jugoslovenski komunista, visoki funkcioner UDB.

]Nema teorije da sam to rekao. Možda sam rekao da nemam ništa protiv ako neko kaže da je to isti narod[/B], ali da sam rekao da su Crnogorci Srbi to sigurno nisi dobro pročitala. Za mene je čovek ono što kaže da je. Nisam sklon kao 90% ovdašnjih forumaša da prebrojavam ljudima krvna zrnca. To nije bio ni običaj partije kojoj sam pripadao i kojoj duhovno podjednako još uvek pripadam.

Što se tiče generala UDB Jova Kapičića pročitajte mu biografiju. Šta može prosečni srpski fašista da zna o tome kako izgleda proživeti život onako kako su ga živeli jugoslovenski junaci.

Na sve to, za razliku od mnogih boraca koji su loše procenili promene 90-tih, general Kapičić je ostao dosledan, Jugosloven, veran Titu i Partiji do kraja. Nadam se da ću i ja imati snage da ga sledim.

Takvi ljudi svugde u svetu svakoga minuta osećaju zahvalnost svoga naroda. General Kapičić je pokazaso svim domaćim kameleonima kako se visoko drži čelo i kako se ponaša jugoslovenski komunista, visoki funkcioner UDB.

nije sija nego vrat

Nema teorije da sam to rekao. Možda sam rekao da nemam ništa protiv ako neko kaže da je to isti narod, ali da sam rekao da su Crnogorci Srbi to sigurno nisi dobro pročitala. Za mene je čovek ono što kaže da je. Nisam sklon kao 90% ovdašnjih forumaša da prebrojavam ljudima krvna zrnca. To nije bio ni običaj partije kojoj sam pripadao i kojoj duhovno podjednako još uvek pripadam.

Kog naroda? Potomaka onog naroda što ih je bez suda tamanio po jendecima i po Golom otoku?

U jednoj stvari jesi u pravu. Kapičić je odličan primer nekoga ko je ostao privržen idealima one vlasti i onog sistema čiji deo je bio. I istovremeno odlična ilustracija koliko je ta vlast bila nasilnička.

Ne razumijem, da li se to vrši poređenje Đilasa i Kapičića?

Vrši se poređenje jednoga komunističkoga reformiste, koji je bio za vladavinu prava i demokratski progres, i Kapičića, jednoga Staljiniste, koji promoviše batinjenje i propagandističku indoktrinaciju i koji je po svojem ponašanju vrlo nalik jednom Miloševićevcu?

Jedino što im je zajedničko jeste da su obojica bili politički oportunisti, oni koji se okorištavaju položajem, bez neke veće škole (obojica su ostali zauvijek na srednjem općem obrazovanju).

Не знам како си закључио да се пореде Ђилас и Капичић, осим ако не мислиш на поређење по супротности. Све је отуд када је Savo Vlahovac навео да не поштује Ђиласа и неке друге који су били комунисти па се после пресалдумили, за разлику од Капичића који је остао доследан својим првобитним убеђењима.

Do jednog trenutka to su dve veoma slične ličnosti. Narodni heroji Jugoslavije, predratni komunisti, španski borci, prvoborci i visoki ratni rukovodioci NOV. Djilas je išao toliko daleko u svom levičarenju da je /pisao sam vam o tome ali vama i nekom zidu .../ napravio nepopravljivu štetu u Crnoj Gori. Trebalo mu je da sprca skoro 50 godina u guzicu da shvati da je on u stvari demokrata. /Dobrici je trebalo 70/ Počeo je da radi protiv svojih dotadašnjih drugova, protiv svoje partije da bi završio kao klasični plaćenik koji za dolare po Americi pljuje po svojoj zemlji, pardon, drži predavanja o problemima u Jugoslaviji.

Za razliku od njega, čovek čiji je karakter kao stena, nepopravljivi jugosloven i komunista, visoki funkcioner ali i pripadnik jedne od najčasnijih institucija u istoriji ovih naših nesretnih prostora UDBE, i sa 90 godina, kao jedan od retkih, brani svoju ideju i svoja dela.

A ako neko misli da inforbiraše nije trebalo apsiti i terati na Goli otok, Grgur i Bileću, da aktivne četnike i aktivne ustaše nije trebalo likvidirati gde god se pruži prilika /u zemlji i inostranstvu/, ako neko misli da nije trebalo zavoditi diktaturu proleterijata, bez obzira što je to trenutno demode, ako neko misli da nije trebalo ćorkirati u BiH za vic na nacionalnoj osnovi, to me baš zabole.

Ja govorim ono što mislim, prilagodjeno funkciji kojia mi je bila poverena u toj najdemokratskijoj i nejlepšoj zemlji koju čovečanstvo pamti.

A to što je vašim biološkim i ideološkim rodjacima 1945. godine došao kelner da naplati šta ste popili, pojeli, popalili i poklali, to vi tamo raščišćavajte sa svojima.

Wikipedija: "1967. godine Đilas je dobio jedno posebno priznanje. Američki časopis „National Review“, uvrstio ga je na svoje stupce zajedno sa poznatim antikomunistima".

Lepo ja kažem ...

Milovan Đilas je uvek živeo u Beogradu, u svom stanu u Palmotićevoj ulici broj 8 /stan je nacionalizovan od nekog narodnog neprijatelja, nije ga Djilas doneo iz Mojkovca. U Beogradu se najviše družio sa akademikom Matijom Bećkovićem.

Treba još?

Poslednja izmena:
U vezi poredjenja M.Djilas / J.Kapicic:

- Ni jedan ni drugi nisu bili Spanski borci.
- Djilas je robijao pre rata u Staroj Jugoslaviji i vec tada dokazao svoju moralnu i ljudsku cvrstinu.
- Djilas je bio izuzetno obrazovan i nacitan covek, za razliku od poluintelegenta Kapicica.
- Djilas je bio izrazito talentovan knjizevnik.
- Djilas je, makar i sa zakasnjenjem, shvatio svoje greske i pravu prirodu i prave ciljeve komunistickog Titovog rezima,
komunisticke ideje uopste, imao hrabrosti i dostojanstva da to prizna i da se tom rezimu suprostavi.
Platio je (svesno) visoku cenu za to.
- Djilas je bio u samom vrhu rezima, u prvih 4/5 najvaznijih licnosti YU u to vreme.
- Kapicic je prakticno bio (i ostao) samo jedan od mnogih Titovih dobermana. Ili pudlica, svejedno.

Znate, dobro poznajem Crnu Goru i lokalne mentalitete.

Milovan Djilas me najvise podseca na tipicne crnogorsko/srpske idealiste, heroje,
vagabunde sa umetnickim zicama, koji nikada ne miruju.
Jovo Kapicic me neodoljivo podseca na cetinjske lupeze, hohstaplere i probisvete
(doduse, ne bez sarma i specificnih talenata), kojima, na zalost, Cetinje i CG ni danas ne oskudeva.

Razlika je velika i mozda se moze sazeti u sledecem:

- Prvi ne trpi gospodara, voli slobodu iznad svega.
- Drugi trazi gospodara, ne zna da se orijentise bez njega.

Poslednja izmena:
Može li neko da postavi citate Đilasa u kojima izvodi Crnogorce kao posebnu naciju ? hvala

Evo, ga iz manifesta iz 1945. godine, prva definicija Crnogoraca kao zasebne nacije; ovim govorom je formalno i nastala:

Stvaranje nacije u Crnoj Gori počelo je čitavo stoljeće kasnije nego u Srbiji. Ovdje su postojali sasvim drugi i svi uslovi (teritorija, ekonomska povezanost i dr.), kojih nije bilo kod manjina u Bosni i Hercegovini. Proces formiranja crnogorske nacije i dan-danji traje, a u ovome ratu posebna crnogorska individualnost, ispoljavanje nacionalne svijesti i nacionalne osobitosti, najoštrije su došli do izraza. Ovaj rat, u izvjesnom smislu, označava kulminacionu tačku procesa formiranja Crnogoraca u posebnu naciju, posebnu nacionalnu individualnost. Po plemenskoj tradiciji oni se osjećaju, a i jesu, Srbi (srpska plemena u Srednjem vijeku, srpska raja, srpski narod pod Turcima), ali su oni u nacionalnom pogledu danas i nešto posebno, svoje, crnogorsko (kao što i npr. Srbi iz Srbije nijesu Crnogorci i ne osjećaju se takvima). Gledajući stvar tako, kroz istoriski razvitak, sasvim je razumljivo zašto se Crnogorci nacionalno danas osjećaju nečim posebnim...

Mi komunisti nijesmo za federalnu Crnu Goru ni iz kakvih "političkih" razloga (t.j. iz potrebe za privremenim manevrom) niti mi - cijepamo srpstvo. Mi smo za to, jer smo uvjereni, znamo da to hoće crnogorski narod, a on to hoće jer se osjeća, jer jeste nešto posebno, posebni, drukčiji "Srbi" od svih Srba, - Crnogorci. A tradicionalno srpstvo cijepaju oni koji su htjeli da ga uprljaju saradnjom sa okupatorom, koji pričaju o Srbima (u Srbiji) i Crnogorcima kao o jednom narodu, a istovremeno reže protiv Crnogoraca u centralnom državnom aparatu, govore da su Crnogorci gori od ustaša i psuju majku crnogorsku djeci koja su prebačena u Beograd da budu zbrinuta.

Tih početnih godina komunističke Jugoslavije, Đilas je lično po svojem ubeđenju Crnogorce definisao kao 'so Srpstva'.

Poslednja izmena:

Back