Milošte

AlexandarNS

Domaćin
Poruka
3.703
Jel vi kad idete u goste rodbini , prijateljima koje dugo niste videli nosite miloste tipa secer i kafa, cokolade neko pice itd...

Da li vama nose poklone , oni koji prvi put dolaze, gosti iz daleka.

Ovo se ne racuna za slave i neka slavlja vec onako.

Meni danas bila neka rodbina iz daleka , dosla masuci rukama, nije da sam ocekivao ali takav je red i obicaj kod na Srba.

Ispalo da me ne postuju, krivo mi je bilo jer sam se namucio da i rucak spremam.

Kako ko i kako kome.
Evo na primer, moja tetka iz BG nikad nista ne donese tako da mi ne pada ni ja njoj nista da nosim mada ni ne idem nikad kod nje jer je kucka nevidjena.
Tetka iz NS uvek nesto donese, mada poslednji put kad sam isao kod nje ja njoj nisam nista odneo, zaboravio, kasnije mi bilo bas glupo zbog toga.

Код оних код којих идем често, не носим ништа.

У другим случајевима носим. Не мора кафа и чоколада, може и нешто практично за кућу или саксијско цвеће.

Nosim
Ne samo onima kojima prvi put idem u kuću,
nego i kod komšinice kod koje idem svaki dan---njoj ponekad odnesem 100 ili 200 gr kafe, čokoladu za dete i sl.
I meni donose isto--kafu i slatkiše za decu.

Носим. Кад поклониш домаћину значи да га поштујеш као човека. Не мора скупо ако се нема лове, може нешто ситно као гест пажње.

Nosim ne samo kad prvi put idem kod nekoga. Doduše kod ovih sa kojima se viđam često ne nosim svaki put, već povremeno- kafu, voće, kolače ili slatkiše za decu... generalno se trudim da ne idem praznih ruku ako u porodici ima dece. Koliko god da imaju klinci se uvek raduju kad nešto dobiju.
Osim toga, mislim da je glupo meriti da li je ko kome i koliko doneo.... ja se svojim gostima radujem i pre bih da mi dođu bez ičega, nego da ne dođu zato što nemaju...

Nosim
Ne samo onima kojima prvi put idem u kuću,
nego i kod komšinice kod koje idem svaki dan---njoj ponekad odnesem 100 ili 200 gr kafe, čokoladu za dete i sl.
I meni donose isto--kafu i slatkiše za decu.

Meni je to sasvim normalno da nosim i kod ljudi kod kojih stalno idem... Ako mi vec kuvaju kafu i posluze nekim slatkisem, pa mogu valjda i ja njima nesto da odnesem...

Nosim uvek nešto kod svih kojima idem u posetu, bilo da su kumovi,prijatelji ili rodbina, neki sokić,čokoladice, keksiće za decu, ređe kafu. Kad baš želim da pokažem da mi je stalo onda nosim nešto što sam ja lično pravila (medenjaci lepo ukrašeni, ili neki slični kolači), a kad nisam pri parama onda ponesem crtež koji su pravile moje ćerke ili neki pelcer cveća ili slično. Kad nekog pozivam na ručak ili večeru, ne očekujem poklon, ali kad bi mi neko došao više puta na ručak ili večeru, i nikad ništa mi ne donese - možda ga više ne bi pozivala na ručkove,već samo na kaficu ili kolače...

Kako kad,nisam formalista, ne ocekujem darove kad mi neko dolazi u goste. Cak sta vise osecam se duznom kad mi neko nesto daje, a ne volem da se osecam duznom! Poklanjam ljudima oko sebe, ali ne sa namerom, vec eto kad imam zelju za tim. Skoro sam odnela malo torte prodavacicama u lokalnoj prodavnici, bez zadnje namer, jer sa tim zenama se ne druzim privatno, imala sam zelju da im dam i dala sam. Ne ocekujem nista za uzvrat.

Jel vi kad idete u goste rodbini , prijateljima koje dugo niste videli nosite miloste tipa secer i kafa, cokolade neko pice itd...

Da li vama nose poklone , oni koji prvi put dolaze, gosti iz daleka.

Ovo se ne racuna za slave i neka slavlja vec onako.

Meni danas bila neka rodbina iz daleka , dosla masuci rukama, nije da sam ocekivao ali takav je red i obicaj kod na Srba.

Ispalo da me ne postuju, krivo mi je bilo jer sam se namucio da i rucak spremam.

Nosim :)))))

Tetkama, strinama i ujnama uvek me dochekaju draga srca i ruchkom ili vecherom

Rodjacima nishta sem djecici , njima slatkishe koja igrachica starijoj djeci koji evritj ....

Back