Milosrdje bogatih

U Srbiji a posebno među Srbima nije razvijeno karitativno delovanje. Ni među bogatima a kamo li među siromašnima. Naravno iz različitih poriva. Neću ih objašnjavati jer su prosti.

A eto, mene bi zanimalo tvoje objasnjnje za nedostatak empatije kod Srba. Kazes da su razlozi prosti ( a ja mislim da nisu nikako prosti)
pa bih te zamolila da napises dve, tri proste recenice na tu temu.

A eto, mene bi zanimalo tvoje objasnjnje za nedostatak empatije kod Srba. Kazes da su razlozi prosti ( a ja mislim da nisu nikako prosti)
pa bih te zamolila da napises dve, tri proste recenice na tu temu.

Nisam u mogućnosti da odgovorim pozitivno na tvoju molbu usled nedostatka empatije i poštovanja pravilnika foruma.

Zbog cega se na milosrdje bogatih gleda kao na neki humanizam kad je to najodvratniji oblik ponizavanja ljudi?
uopste,prihvatanje milosrdja je samo jos jedan nacin integrisanja potlacenih u vladajuci poredak.

Kroz tvoja pitanja nazire se par zabluda koje gajis u vezi sa bogatima. Tako mi se bar cini. Ako gresim, izvinjavam se unapred.

Prvo, pretpostavljas da su bogati ljudi neposteni, da tlace ostale i da samo kroz tlacenje odrzavaju bogatstvo. To nije istina, sigurno da takvih ima, ali mnogi ljudi se obogate, a da pri tom ne urade nista nezakonito, nemoralno, niti bilo sta sto bi povredilo nekog drugog. Zapravo vecina imucnijih ljudi (a da nisu bas tajkuni) koje znam imaju para jer jednostavno mnogo rade i malo trose.

Drugo, pretpostavljas da je neko nekom duzan da pomogne. Nije. Niko nije duzan da bude milosrdan ni u kojoj meri. Ako daju nesto u dobrotvorne svrhe, lepo od njih, koliko god da su dali.

U Srbiji a posebno među Srbima nije razvijeno karitativno delovanje. Ni među bogatima a kamo li među siromašnima. Naravno iz različitih poriva. Neću ih objašnjavati jer su prosti.

Evo gosn miskovic se ukljucuje u svetske kapitalisticke tokove kroz takozvanu drustvenu odgovornost kompanija. Zida objekat koji ce biti namenjen smestaju bolesne dece i njihovih roditelja.
Dok je recimo za roditelje i decu dok im je bio gazda imao malo drugaciji scenario. Sto se tice siromasnih i njihovog davanja tu je rec o marginalnoj zabludi koja je uglavnom vezana za religiju.

Kroz tvoja pitanja nazire se par zabluda koje gajis u vezi sa bogatima. Tako mi se bar cini. Ako gresim, izvinjavam se unapred.

Prvo, pretpostavljas da su bogati ljudi neposteni, da tlace ostale i da samo kroz tlacenje odrzavaju bogatstvo. To nije istina, sigurno da takvih ima, ali mnogi ljudi se obogate, a da pri tom ne urade nista nezakonito, nemoralno, niti bilo sta sto bi povredilo nekog drugog. Zapravo vecina imucnijih ljudi (a da nisu bas tajkuni) koje znam imaju para jer jednostavno mnogo rade i malo trose.

Drugo, pretpostavljas da je neko nekom duzan da pomogne. Nije. Niko nije duzan da bude milosrdan ni u kojoj meri. Ako daju nesto u dobrotvorne svrhe, lepo od njih, koliko god da su dali.
Kad kazem bogati mislim na javno uocljive tipove poput bila gejtsa i ostalih vlasnika kompanija koji imaju takozvane charity fondove kroz koje opravdavaju svoje pogubno delovanje u globalu.
Niko nikom nije duzan da pomogne vec bi covek trebao biti okrenut na drugog coveka u gradjenju nekog humanijeg i boljeg drustva. Pri tom ne podrazumevam zamenu teza na koju sam i aludirao a to je da kroz milosrdje bogati stvaraju iluziju da izgradjuju neko humanije drustvo. Vec sam gore pomenuo miroslava miskovica i njegovu laznu humanost kojom se zeli prikazati nekakvim dobrotvorom.
Milosrdje treba prepoznati kao pokusaj laznog dodvoravanja bogatih onima koje eksploatisu upravo da bi ih onemogucili da prepoznaju i promene svoj nedostojan polozaj u kome se nalaze.

Tamo gde ne funkcionisu sistemi, ne funkcionisu ni drustveno korisne aktivnosti. Sve to nema veze sa empatijom.

Zbog cega se na milosrdje bogatih gleda kao na neki humanizam kad je to najodvratniji oblik ponizavanja ljudi?
uopste,prihvatanje milosrdja je samo jos jedan nacin integrisanja potlacenih u vladajuci poredak.

Kako god gledao svrha postoji i treba je sto vise razvijati.

Kako god gledao svrha postoji i treba je sto vise razvijati.

ne sporim uopste da svrha postoji i vec sam je pomenuo.
Sto se tice njegovog daljeg razvijanja treba ga posmatrati kroz sve vecu destrukciju prirode a zatim pruzanja surogata ostecenima od strane onih koji su je unistili.
Isto kao sto je milosrdje u vidu novcane pomoci surogat onoga sto bi trebalo osoba da privredi kroz pristojan i posten rad.

Podrzavam tvoje misli. Ako sam te dobro razumeo ( a cesto je to na delu - da se ne razumemo , sto nije slucajno, od ovih mocnika, vec kreirano ! ), to jeste ponizavanje ! Znas, oni od naroda kradu, pljackaju ga, a onda mu daju "milosrdje " u vrednosti 0,01 % ( procenta ! ) svog profita, bar kod nas. Ovi na Zapadu su velikodusni, pa od svoje pljacke ( kao i ovde ! ) , odvoje cak 0,02 % profita ( cak ne i ekstra profita ! ). A sve misleci, da to daju za stoku . Ko je tu u pravu ?

Plitko ko plitak tanjur-kad moram kasti...
Da bi posto gazda moraš biti vredan,a ne lenj i ne smeš gubiti vreme na čekanje da ti nešto padne s neba...
S neba ne padaju dobre stvari sem prolećnih i letnjih kiša kad trebaju...
I MORAŠ biti čuvaran i MORAŠ biti pametan jer ako si glup oma će te izvarati...
Najgori su oni koji kad zarade kakvu paricu-oma idu du je potroše...Jerbo nemaju ovo ,nemaju ono...
A nemaju jer navek potroše ono šta nije za trošak već za da se oplodi...
Pa i kad se naoplođuje-daj ženi i deci nek potroše malo,al uči decu da to ne valja... Ženu
nemoš naučiti-ona zna da te svojim troškarenjem čini obaveznim...Ta kome ja to...Ko da ste mi
kakva dica...Sačuvaj me bože...:mrgreen:

Jos je Labrijer ( danas, La Brijer ), filozof u tadasnjem vremenu ( ! ) , rekao da se veliko bogatsvo ne stice postenjem ( i nikako radom ! ) .A on je vec bio pre mnogih. Pametan filozof, pre kapitalizma., i naravno i pre Kanta. :per:

Jos je Labrijer ( danas, La Brijer ), filozof u tadasnjem vremenu ( ! ) , rekao da se veliko bogatsvo ne stice postenjem ( i nikako radom ! ) .A on je vec bio pre mnogih. Pametan filozof, pre kapitalizma., i naravno i pre Kanta. :per:
Da je bio pametan kao Tales Milećanin ne bi tako govorio...
Da je samo pamet dovoljna za sticanje bogatstva i ti bi bio bogat i ne bi se sada okomljavao na imućne...:mrgreen:
No,siromaštvo nije greh...Zavist je ta koja unesrećuje siromašnog...
Jednom zavidljivcu sam skoro sav pribor za ribolov dao,a opet vidim da mu krivo kad vidi da sam uhvatio kakvu veću ribu...
I ribe sam mu davao-ne vredi...
Zavist je ,inače,"ukras" balkanski i kao suvenir se đaba poklanja na svakom ćošku...

Naravno da ne treba - da ne zive u zabludi da su humani, niti da "ubiju coveka a onda kazu "izvini"".

Ipak, ponekad je neophodno da se neko izrazito sposoban "uvuce" u njihove strukture i "primi milost" kako bi ih unistio kasnije. Iskljucivo a tim ciljem. Jedino tada ima opravdanja.

edit: Nesto kao Putin koji ih sada "dere" cenama gasa i drzi na tankom stapu, a radio je kao spijun na zapadu.

Poslednja izmena:
Da je samo pamet dovoljna za sticanje bogatstva i ti bi bio bogat i ne bi se sada okomljavao na imućne...:mrgreen:
Jednom zavidljivcu sam skoro sav pribor za ribolov dao,a opet vidim da mu krivo kad vidi da sam uhvatio kakvu veću ribu...
Zavist je ,inače,"ukras" balkanski i kao suvenir se đaba poklanja na svakom ćošku...

Ja ne govorim o zavisti. Govorim o pljacki, otimacini,,,kao danasnjem nacinu da se postane bogat. Stoka je preko noci iz opanaka uskocila u ogromnu, neukusno uredjenu kucu, u sto veci i skuplji auto, skupocena a glupo " srocena " odela...parada kica, dojucerasnjih golja ! I uz to ide i milosrdje... jer, tako se valja.
Mene ne muci zavist, vec sazaljenje. Sazaljevam te skorojevice sto imaju nemacko-seljacku ravnodusnost prema ukusu, kako bi rekao Nice, sto su pljackom i otimacinom nezasluzeno stekli to sto imaju, sto slusaju razne karleuse, sto obavezno " kace " sliku ( nije vazno kakvu, vec koliko su je platili ! ) na zidu, sto uzimaju knjige na metar, iako nisu ni jednu procitali, jer im je omiljena izreka - ja sam sve to stekao jer nisam gubio vreme na citanje knjiga, itd., itd...
Treba li iko iole svoj da zavidi tom ljudskom sljamu ? :dash:
Nisam imao nameru da se prepoznas, veruj mi.:)

Treba da budemo gadljivi prema milosrdju bogatih?
Vise ili manje nego prema sebicnosti bogatih?

pa to su dva lica istog novcica
sebicnost radja milosrdje kao neku cak ni ne grizu savesti vec kozmetiku kojom se na banalan nacin zeli postici komercijalno-humanisticki efekat
setih se sad onog bacanja hleba 1993 u Beogradu u gomilu... prvo su unistili te ljude zatim podmetnuli laznog opozicionara i njegovu zenu da glumi majku terezu
ili jos bolje fond trece dete koji je osnovala arkanova supruga... primera je bezbroj i sto je rec o vecem pljackasu i bitangi to je i komercijalni efekat milosrdja sve bljestaviji...
moglo bi se isto reci i za tramvaje,autobuse i slican otpad kojeg su se nasi vajni "prijatelji" otarasili u vidu poklona gradjanima Beograda... naprave stetu direktnu od 100 milijardi dolara bombardovanjem,uvedu sankcije i uniste privredu a zatim dele "poklone" i preko svojih glasnogovornika u vidu laznih "demokrata" pozivaju narod na zahvalnost...

Pojedinci pricaju kao da nisu ljudi, daj bilo kome od siromasnih pare pa ce prica biti ista. To je priroda. I ovaj kaze sazaljeva osobe sto slusaju karleusu sto imaju neukusne kuce itd. Ti ga mjeris po svojim standardima.. Po toj logici bi trebao da sazaljevas sve ljude koji se ponasaju drugacije od tebe...Kako ne sazaljevas pedere? Jbg to nije kul pa ne bi da se predstavis u negativnom svjetlu, ovako ces biti urbaniji.

Pa ima li zavidljivijih ljudi od revolucionara? Ti si izgleda fifti fifti, sad bi ubio aristokratu ali ne bi i bogatog Jeshu, nisi samoubica...

Naravno da ne treba - da ne zive u zabludi da su humani, niti da "ubiju coveka a onda kazu "izvini"".

Ipak, ponekad je neophodno da se neko izrazito sposoban "uvuce" u njihove strukture i "primi milost" kako bi ih unistio kasnije. Iskljucivo a tim ciljem. Jedino tada ima opravdanja.

edit: Nesto kao Putin koji ih sada "dere" cenama gasa i drzi na tankom stapu, a radio je kao spijun na zapadu.

Koje zvjersko deranje koze zvjerskog "fishija"!

Platon je vec sve rekao, ostalo je ...
katze-laeuft-im-rad.jpg

Pa ima li zavidljivijih ljudi od revolucionara? Ti si izgleda fifti fifti, sad bi ubio aristokratu ali ne bi i bogatog Jeshu, nisi samoubica...

Nisam ni blizu ubica,a ni samoubica,ako ne računamo samoubistvo hranom...
Nisam bogat,tek imućan,ali i dalje veoma sposoban da "stvorim" pare...I to u
kojoj hoćeš branši...
Vremena su pogodnija nego u vreme Talesa...:mrgreen:
Za razliku od tebe sam sažaljiv jer provajderski doživljavam mnoge živote drugih...Pritom
nisam moralista-i loši ljudi su takvi samo u sociosredini sa svojim ovakvim i onakvim faktorima,
koja im super ega oformila i ovako i onako...Naravno,neka regulacija je nužna,ali valja imati
bar skandinavsku meru u regulaciji...
Najčešće,u stvari,brinem o onima o kojima niko ne brine...Povremeno-da se ne naviknu...:mrgreen:
Ali što se tebe tiče-priznaj da mi zavidiš na mojoj opuštenosti...:lol:

Nisam ni blizu ubica,a ni samoubica,ako ne računamo samoubistvo hranom...
Nisam bogat,tek imućan,ali i dalje veoma sposoban da "stvorim" pare...I to u
kojoj hoćeš branši...
Vremena su pogodnija nego u vreme Talesa...:mrgreen:
Za razliku od tebe sam sažaljiv jer provajderski doživljavam mnoge živote drugih...Pritom
nisam moralista-i loši ljudi su takvi samo u sociosredini sa svojim ovakvim i onakvim faktorima,
koja im super ega oformila i ovako i onako...Naravno,neka regulacija je nužna,ali valja imati
bar skandinavsku meru u regulaciji...
Najčešće,u stvari,brinem o onima o kojima niko ne brine...Povremeno-da se ne naviknu...:mrgreen:
Ali što se tebe tiče-priznaj da mi zavidiš na mojoj opuštenosti...:lol:

Nije mi se jos desavalo da se toliko umorim da bi mi zatrebao tvoj mozak ...
Nego, cini mi se da si bio vatreni pobornik, "revolucionar" u proslom forumskom zivotu. Ali hoce to kod onih crvenih koji ugrabe neku kintu, moraju okrenuti novi list. Uzmimo Joshku Fishi-Fishera za primjer. Cudi se sad sam sebi kakav jebio ranije. A isto se naduo kao i ti sad...

Ali nije lijepo ubijati druge samo zato sto imaju vise, ili ne ubijati ih zato sto nemas priliku.

Zavist jeste velika mana Jugoslovena. Oni jesu jos uvijek u velikoj mjeri robovi, a sad smo cak u dobu kad svi polako postaju robovi.

Demokratija zavrsava u javnim kuhinjama, samo da znate! Pa se onda zalite na bogate i otmjene!

Back