Milos Vujanic

I jos nesto....1999. na pocetku NBA karijere on je zeleo da igra jer tad jos nije imao "status""zvezde"a tada mu je i te kako koristilo za rejting da igra za reprezentaciju tadasnjih Svetskih i Evropskih prvaka i Olimpijskih vicesampiona.....

Clayman:
Postoji nesto sto se zove izazov...
Lako je biti prvi u selu, ali budi prvi u gradu...
To je u vezi ovoga zasto svi idu u NBA...
Pozdrav.

Kakav je to izazov? Pa svi oni znaju da nikada nece biti ni medju 10 igraca u NBA, Novickom svaka cast, a sta da ocekuju Milicic,Pavlovic,Radmanovic...

Za Krstica se slazem da je on od svih njih najmanje talentovan, ali je najpametniji i stoji cvrsto na zemlji pa ce najvise i postici!!!

O Stojakovicu necu vise, mislim da je sve razocarao iako ima jos nekih koji ga gotive i veruju u njga, ipak za mene je on "0"....
Pozdrav...

vlada_susa:
Radmanovic je konj uobrazeni...pa sta on zamislja svake godine dodje i glupira se...nek se tera on...
Drugo, ko to ima neku minutazu sem Krstica i Stojakovica, Jaric i Radmanovic igraju po 15-20 min, Milicic 15min, Pavlovic 5-6 min, ne znam koga jos tu ima, ali svi su uglavnom statisti koji menjaju glavne igrace kad se umore...DA Cabarkapa koji ne znam ni da li igra uopste...ma katastrofa, zar nije logicnije da dodju u Evropu i igraju vazne uloge, zar to nije bolje nego sedenje na klupi i igranje u LIGI BEZ BRIGA u kojoj nema ispadanja, a kvalitet za titulu ima 5-6 timova, ako i toliko (Detroit,Miami,New Jersey sa istoka i Dallas, San Antonio i Phoenix sa zapada, zar ne?)!!!

Za radmanovica se svi slazu ja mislim, ukljucujuci i mene, da je uobrazen do neba, on je cak izjavio javno posle EP da samim tim sto je on u nba, da mora obavezno da ima mesto u startnoj petorci .mozda i jeste u pravu, ali treba biti skroman, a on je daleko od toga. I podred svega toga, mislim da ce kao drugi covek da dodje na SP, samo gledajte .. :)

A sad cu da ti kazem u cemu je razlika izmedju toga da igraju tamo u NBA, ili u evropi, posto ocigledno ne pratis toliko NBA (bez uvrede).

Radmanovic od kako je presao u kliperse, ima odlicnu minutazu, kao krstic recimo ima. oko 30 minuta po tekmi, cak i kad nije starter, jer na njegovoj poziciji igra i Walter McCarty, Corey Maggette (koji je bolji igrac od radmanovica), a na poziciji krilnog centra (tu poziciju vlada je igrao u sijetlu) igra Elton Brand. Dakle to su 3 odlicna igraca na pozicijama gde igra radmanovic, i pored te konkurencije on ima bukvalno neverovatnih 30 minuta po mecu, sto je mene licno iznenadilo. Mozda nekada ne bude starter, cisto da udovolji nekom igracu drugom (tako ispada), on vrlo brzo ulazi u igru, i igra kao sto rekoh oko 30 min. U klipersima igra najbolje u karijeri do sad. shut za 3 poena je 44%, efikasnost (koeficijent efikasnosti mislim) mu je 16 sto je dosta dobro. Tako da radman ima super minutazu.

Milicic igra oko 20 min po tekmi, ali ima najvecu minutazu sa klupe, i za tih 20 min bukvalno ne moze bolje da odigra, efikasnost za tih (samo) 20 minuta mu je 12, sto je zaista vrhunski.

Cabarkapa i Pavlovic slabo igraju.. to se slazem.

A zasto je bitno da igraju tamo? Pa sad cu ti objasnim :) Ugovori su bukvalno 3x veci tamo nego u evropi. Evo dacu ti primer, najplaceniji igrac u italiji U FUDBALU je totti sa 6 milione evra (7 500 000$) a to je u nba prosecna plata nekog malo boljeg igraca, recimo stojakovica konkretno koji bas toliko prima :) a ove godine ce potpisati novi ugovor , i primace oko 10 - 11 miliona $ po sezoni :) , kevin garnet je prosle godine primio 28 000 000$, sto je skoro 4 totijeve plate.

A sto se tice ovih sto manje igraju? :) oni i dalje primaju vise para nego najplaceniji svetski igraci :) , milicic sa tih svojih "pisljivih" 20 min po mecu prima 4 000 000 $ godisnje :) krstic skromnih 1 000 000 , ali on kad potpise novi ugovor bice od prilike 6 sigurno :) .

Poenta ove price je, da se iz NBA VRLO lako ispada, i da ako ne pruzas maximum za tih 20 min, zavrsices u evropi i tamo ces da primas platu ko minimalac u NBA, i mozda cete svi da mislite ne znam ni ja sta, ali po meni to je VRLO VELIKI motiv da neko igra maximalno :)

A iskreno, ja kad gledam utakmice NBA, pa "naglo" predjem na evropsku kosarku, kao da gledam englesku premier ligu u fudbalu, i onda englesku trecu ligu (bukvalno).

Zaboravio sam da kazem... marko "fakin" jaric prima 6 600 000$ godisnje :) sto ti je del pjerova plata lol

I da, jaric je do januara bio starter u minesoti, i imao oko 32 min po mecu, i igrao je.. solidno sasvim nije igrao lose, ni nesto najbolje, ali solidno je igrao, i rezultati tima su bili solidni. On je izgubio minutazu posle trejda, kad su iz bostona dovedeni Marcus Banks i Ricky Davis , i jedan i drugi igraju na obe pozicije koje jaric inace igra, i on je odjednom SKROZ ispao, i iz startne petorke, i iz tima, nije mi jasno zasto stvarno jer je solidno igrao, pretpostavljam da je bio konflikt sa trenerom ili tako nesto, i kad je on ispao iz petorke rezultati tima su bukvalno uzasavajuci bili. Jaric polako dobija minutazu nazad, ali dosta losije igra nego na pocetku sezone). Jaric je odlican asistent, i odlican odbranbeni igrac, i moze reprezentaciji sigurno da koristi. (sobzirom da vujanica necemo videti)

Ja vam kazem... pare su VEELIIIKI motiv :)

(tacno znam sad ce svi da me iskritikuju lol)

frozen1982.:
On je otisao sa 17 u Grcku ali ga niko nije oterao iz zemlje...kriva je nesposobnost ljudi iz Zvezde koji su uvek terali najperspektivnije igrace(Djordjevic je sa 15 u Zvezdi oznacen kao "neperspektivan",Tomasevic,Tarlac,Rakocevic,.....).Da je rodjen u Zimbabveu NE bi napravio istu karijeru iz razloga sto je prvo SFRJ a onda Jugolavija posle raspada rezultatima postala naslednik Ex Yu kosarkaskih uspeha(za razliku od Hrvata)-kakva nam god bila zemlja kod nas jos postoji kakva-takva infrastruktura u smislu pronalazenja i plasiranja talenata koji se onda na racun proslih 50 godina uspeha,pre svega REPREZENTACIJE kotiraju znatno vise nego sto realno vrede(Pavlovic,Cabarkapa,Milicic,....)i mogu ga odu u NBA.Dokaz za to je da zadnjih par godina od kako nema vise reprezntativnih uspeha NEMA ni odlaska nasih prosecnih mladih igraca na draft ili NBA(Bogdanovic,Tripkovic,Perovic.....)Svojim pristupom i NEigranjem za reprezentaciju te nabedjene"zvezde"pre svega "minraju"prodju mladih,to je svojevremeno Divac rekao i u pravu je.
Sustina je- da,oni duguju,jer su ovde otkriveni,selektirani,trenirani a i pre par godina su sami NBA treneri rekli da najobuceniji kosarkasi dolaze iz SRBIJE NE IZ USA.(To je bilo na NBA com-u).I u drugim zemljama ima zvezda ali se ne postavlja pitanje njihovog igranja(Gasol,Nowitzki,Parkert,Ginobili,....).Jedini kod nas i u USA igrace zabole ona stvar za reprezentaciju,ali ko sto rekoh od sad ako vec oce da budu "profesionalci"sve treba da bude ko privatno-DA SE PLACA.A ne da i ih besplatno "iskoluju",oni to naplate,ne zele da igraju,i jos se oni zale da su "necenjeni" a ovde ima i likova koji ih podrzavaju u tome.

Pazi, ovo sto si sad napisao zahteva ili mnoooogo dugacak odgovor, ili nikakav... :)
Posto me mrzi sad da toliko pisem, probacu da skratim i da maksimalno uopstim a ti probaj da razmislis o tome...
Za njegov odlazak iz zemlje dosta krivice ima Zvezda tj. rukovodstvo ali je vise kriva situacija u zemlji...sto opet ima veze i sa rukovodstvom Zvezde...
Ali nije on jedini koji je otisao, kao sto sam vec napisao, svi koji su mogli su bezali odavde...
Sto se tice toga gde je rodjen...koliko igraca je rodjeno i odraslo u Srbiji?
Koliko njih je uspelo kao Peja?
Veoma mali broj, tj. samo oni ekstremno vredni ili ekstremno talentovani...
Veruj mi, ako neki igrac iole vredi ili je bar malo talentovan, Amerikanci ce ga naci gde god bio... :)
Bilo je u NBA igraca iz Konga, Devicanskih Ostrva, Nigerije, Brazila, Kine, Rumunije i mnogih drugih zemalja koje nisu bas poznate po kosarci...
Moram da priznam da nasi igraci imaju malo bolju reputaciju nego drugi ali im to ne garantuje uspeh...
Znas i sam verovatno koliko je nasih igraca propalo u Americi...cak i neki koji su bolji od Peje...sto znaci da je on bio mnogo uporan i mnogo vredan pa bi verovatno uspeo i da je rodjen negde drugde..
Sto se tice drafta...na draft moze da se prijavi svako...mozes i ti... :)
Ali draft ne znaci nista.
Amerikanci draftuju svakog ko ima imalo talenta.
Postoji jako puno igraca koji su draftovani a nikad nisu igrali u NBA.
Isto tako postoje i igraci koji nisu draftovani a otisli su u NBA.
Kod nas postoji ta fama oko drafta, da je svaki draftovani igrac extra i da ce biti zvezda...
A posto su to uglavnom klinci, oni uglavnom poveruju u sve to i onda misle da su vec igraci...a nisu ni blizu uglavnom...
E sad dolazimo do sustine problema... :)
Najveci problem u svemu su kucno vaspitanje, stanje u zemlji, klubovi i novinari...
Vecina tih mladih kosarkasa su rasli u vreme kad je veoma poremecen sistem vrednosti...
Njima nije cilj da budu sto bolji igraci i da napreduju u karijeri nego da sto pre uzmu neku kintu...
Tu su mnogo krivi i klubovi koji hoce sto pre da ih prodaju i da se bar malo ovajde...
A i roditelji, koji uglavnom takodje zele da im se dete sto pre obogati...
Retko ko gleda u buducnost...
U skorijoj proslosti imamo dva savrsena primera:
Krstic kao pozitivan i Milicic kao negativan.
Krstic je bez mnogo pompe draftovan, nikad nije proglasavan za nekog extra talenta, ostao je jednu sezonu duze u Partizanu, cak i kad su novine pisale hvalospeve o njemu nije se nafurao, decko je cutao i radio...plus je otisao za manju kintu ali ce ako ovako nastavi, verovatno za par godina dobiti maksimalan ugovor...
Milicic je bio 2. pik na draftu, proglasavan je za najveceg talenta na svetu, pricao kako je prerastao nasu ligu ( iako je igrao prosecno 3,5 min. i imao 3 poena, 0,5 blokada i 1 izgubljenu po mecu... ), govorio kako ce biti najbolji centar na svetu i jos mnogo gluposti.Kad je otisao tamo, mislio je da je dovoljno to sto je 2. pik i da ne treba vise nista da radi...a sad kad su ga malo spustili na zemlju, vidis kako se trudi i napreduje...
Znaci, nije problem to sto Predrag Stojakovic ili neko drugi ne igra za reprezentaciju, problem je u glavama tih igraca...
I na kraju o dugovima... :)
Jel ti mislis da oni za dzabe odlaze u inostranstvo?
Jesi li cuo nekad za obestecenje?
Jel znas da igraci koji odlaze u NBA sami placaju vecinu svog obestecenja zato sto NBA klubovi ne placaju vise od 350000$?
Znaci klubovi ulazu u te igrace, treniraju ih, daju im smestaj, placaju ih, a onda ih PRODAJU i kroz tu prodaju isplacuju sve sto su ulozili...
A Peju Stojakovica niko ovde nije ni trenirao posteno, tako da on mozda treba Grcima da plati nesto... :)
Bio sam malo opsirniji ali to nije ni polovina od onoga sto treba da se napise o ovoj temi...
Nadam se da se neces mnogo smoriti dok citas i da ces razmisliti o svemu ovome... :)
Mozda sam bio i pomalo konfuzan ali jbg, koncentracija mi nije nesto na nivou trenutno... :)
Pozdrav.

vlada_susa:
Pa mislim meni je interesantnija Evroliga od NBA za gledanje!!!
A ako su tamo zbog novca, onda je to druga stvar...

E da, zaboravio sam da spomenem pare kao dosta veliki motiv... 8-)
A sto se tice EL i NBA, slazem se s' tobom...konacno i da se slozimo u necemu... :)
NBA je mnogo propala u poslednjih par godina...sem play-offa ne vredi ni da se gleda.
A kvalitet EL raste iz godine u godinu...
To se vidi i po tome sto je Maccabi prosle godine pobedio Toronto...
Ako se ovako nastavi, do 2010. ce EL i NBA biti skoro izjednacene.
A od 2010. bi trebalo da naprave zajednicku ligu, sto pokazuje da su Amerikanci sve lepo predvideli... :)
Pozdrav.

Clayman:
A sto se tice EL i NBA, slazem se s' tobom...konacno i da se slozimo u necemu... :)
NBA je mnogo propala u poslednjih par godina...sem play-offa ne vredi ni da se gleda.
A od 2010. bi trebalo da naprave zajednicku ligu, sto pokazuje da su Amerikanci sve lepo predvideli... :)
Pozdrav.

Pa nisu ni oni ludi, za NBA i u USA opada interes i gledanost, na taj nacin ce da "naprze" Evropljane...

Clayman:
Pozdrav.

Iskreno, to se nikada nece desiti, tj, barem ne za sledecih 20 godina, a sad cu ti reci zasto.

U evropi postoji isto, ako ne i vece interesovanje za kosharku nego u americi, ali radi se o tome sto ce nba sve najbolje igrace da privuce. Evropa ce imati sve vise i vise "stojakovica" i "Dirkova" , ali svi ce pravac u NBA, zato sto... tamo se ne zaradjuje 20% vise, ili 40% vise, vec bukvalno 4 puta vise nego sto biste dobili u evropi. Znam da sam dosadan sa ovim, ali mislite da bi jaric dobio u bilo kom evropskom klubu blizu 6 i po miliona dolara po sezoni? Jaric uopste nije toliko dobar igrac, a 6 i po dobija JBT!! I iz tih razloga, NBA ce uvek najbolje igrace da ima, jer finansiska moc se nalazi u USA.... i dok se to ne izmeni, evropa ce zaostajati za NBA ligom...

Btw, makabi je aktuelni prvak evrope, toronto je jedan od timova sa najlosijim skorom u NBA, tako da...

Pogledajte samo bodirogu, pre 3 sezone ili 4 ne znam ni ja tacno, kao NAJBOLJI IGRAC EVROPE, dakle BROJ 1!, dobio je 2 000 000 evra za godinu dana! To je smesno, ali stvarno SMESNO... sobzirom da je PROSEK u NBA ove sezone $4,037,899 lol ... I ko ce sad da ostane da igra u evroligi kad se razvije kao igrac?

btw, koga zanima vise o ugovorima igraca u NBA, moze videti svaki ugovor detaljno na ovom sajtu http://www.nationwide.net/~patricia/contracts

Pazi ovo sad gledam ove ugovore i vidim da STEFON MARBERI i STIVEN FRENSIS, igraci New York-a koji je najgori u ligi, imaju vecu platu od CITAVE PRVE PETORKE DETROITA koji je PRVI
U CELOJ NBA ligi.....G L U P O S T I

Achilles:
Iskreno, to se nikada nece desiti, tj, barem ne za sledecih 20 godina, a sad cu ti reci zasto.

U evropi postoji isto, ako ne i vece interesovanje za kosharku nego u americi, ali radi se o tome sto ce nba sve najbolje igrace da privuce. Evropa ce imati sve vise i vise "stojakovica" i "Dirkova" , ali svi ce pravac u NBA, zato sto... tamo se ne zaradjuje 20% vise, ili 40% vise, vec bukvalno 4 puta vise nego sto biste dobili u evropi. Znam da sam dosadan sa ovim, ali mislite da bi jaric dobio u bilo kom evropskom klubu blizu 6 i po miliona dolara po sezoni? Jaric uopste nije toliko dobar igrac, a 6 i po dobija JBT!! I iz tih razloga, NBA ce uvek najbolje igrace da ima, jer finansiska moc se nalazi u USA.... i dok se to ne izmeni, evropa ce zaostajati za NBA ligom...

Btw, makabi je aktuelni prvak evrope, toronto je jedan od timova sa najlosijim skorom u NBA, tako da...

Pogledajte samo bodirogu, pre 3 sezone ili 4 ne znam ni ja tacno, kao NAJBOLJI IGRAC EVROPE, dakle BROJ 1!, dobio je 2 000 000 evra za godinu dana! To je smesno, ali stvarno SMESNO... sobzirom da je PROSEK u NBA ove sezone $4,037,899 lol ... I ko ce sad da ostane da igra u evroligi kad se razvije kao igrac?

btw, koga zanima vise o ugovorima igraca u NBA, moze videti svaki ugovor detaljno na ovom sajtu http://www.nationwide.net/~patricia/contracts
Ok je sve to sada, ali jednom ce morati da stane to preterivanje...mislis da ce gazda Knicksa da daje toliko para za par godina kad vidi da Detroit uzima titulu sa 10x jeftinijim timom?
A jos kad mu padne gledanost, sto se vec desava...
I ko ti kaze da evropski klubovi nece poceti da ulazu vise para?
Razmisli, to je i za jedne i za druge potpuno novo trziste od vise stotina miliona ljudi...
Citao sam skoro intervju sa Sasom Obradovicem, kaze da Keln vec gradi dvoranu ( ili su je mozda vec zavrsili, nisam siguran... ) za dvadesetak hiljada ljudi, spremaju se za NBA...
Ove godine ce nekoliko NBA klubova ici na turneje po nekim evropskim zemljama.
I vise nije kao pre, da igraci koji imaju velike ugovore moraju da igraju po svaku cenu...
A u vezi Maccabia i Toronta...
Poslednji ( i jedini... :) ) poraz neke NBA ekipe van NBA je bio 1988, kad je reprezentacija SSSR-a pobedila Atlanta Hawk-se, tako da je ovo dosta veliki uspeh...
Jeste Maccabi prvak Evrope a Toronto jedna od losijih ekipa ali da li je iko do pre par godina mislio da bilo koji evropski tim moze da dobije bilo koji NBA tim?
Samo kazem da je ovo dosta veliki napredak i da se Evropa polako priblizava...
A to znaju i amerikanci... :)
Pitaj Sterna... :)
Pozdrav.

Clayman:
Ok je sve to sada, ali jednom ce morati da stane to preterivanje...mislis da ce gazda Knicksa da daje toliko para za par godina kad vidi da Detroit uzima titulu sa 10x jeftinijim timom?
A jos kad mu padne gledanost, sto se vec desava...
I ko ti kaze da evropski klubovi nece poceti da ulazu vise para?
Razmisli, to je i za jedne i za druge potpuno novo trziste od vise stotina miliona ljudi...
Citao sam skoro intervju sa Sasom Obradovicem, kaze da Keln vec gradi dvoranu ( ili su je mozda vec zavrsili, nisam siguran... ) za dvadesetak hiljada ljudi, spremaju se za NBA...
Ove godine ce nekoliko NBA klubova ici na turneje po nekim evropskim zemljama.
I vise nije kao pre, da igraci koji imaju velike ugovore moraju da igraju po svaku cenu...
A u vezi Maccabia i Toronta...
Poslednji ( i jedini... :) ) poraz neke NBA ekipe van NBA je bio 1988, kad je reprezentacija SSSR-a pobedila Atlanta Hawk-se, tako da je ovo dosta veliki uspeh...
Jeste Maccabi prvak Evrope a Toronto jedna od losijih ekipa ali da li je iko do pre par godina mislio da bilo koji evropski tim moze da dobije bilo koji NBA tim?
Samo kazem da je ovo dosta veliki napredak i da se Evropa polako priblizava...
A to znaju i amerikanci... :)
Pitaj Sterna... :)
Pozdrav.

Pa pazi ti koliko tek zaostajemo ako je to "toliki" uspeh ako je PRVAK evrope pobedio jedan od najlosijih timova NBA lige... ali jeste napredak, ali i dalje zaostajemo.

A za knickse ne kapiram tvoju poentu. Prvo da te pitam, si ti cuo nekada da je neki tim u nba bankrotirao? Oni TOLIKE pare dobijaju od tv prava i sponzora, da NIKADA nece biti u minusu. Kao sto rekoh, da li si cuo nekada da je BILO KOJI TIM IKADA bankrotirao u nba? Za razliku od evrope,gde su konstantno i fudbalski i kosarkaski timovi u finansiskim problemima, cim uloze malo vise para, a ne naprave ocekivan uspeh.

Kad bi bilo koji tim u evropi, bilo da je to u fudbalu ili kosarci ulozio u tim kao new york knicksi, i da zavrse skoro poslednji, znaci debakl bukvalno, taj tim bi MOMENTALNO PUKO. Dok knicksi ovako vec 5 godina za redom (bez zezanja) imaju najplaceniji tim u NBA, i uvek su bili najvise prosecni za to vreme, i sledece godine ce opet da pukno gomilu para i tako dalje i tako dalje.. jer jednostavno MOZE IM SE.

A za detroit pistonse od sledece godine vec ce biti malo veca plata, jer ban valas potpisuje novi ugovor ;)

Ja i ti se slazemo u jednom, da evropa ima sve bolje i bolje igrace, ali dokle god je amerika toliko finansiski mocna, a to je MNOGO, evropa ce zaostajati, jer ne moze da zadrzi svoje najkvalitetnije kosarkase.

I nemoj pogresno da me shvatis, ja ne "navijam" za NBA, ja bi najvise voleo kad bi evropa mogla da zadrzi svoje igrace, ali kad neko tamo zaradjuje BUKVALNO 3 PUTA VISE NEGO NAJPLACENIJI FUDBALER U EVROPI , onda evropa ne moze NI DA PRISMRDI, nba ligi... na zalost, tako je.

Achilles:
Pa pazi ti koliko tek zaostajemo ako je to "toliki" uspeh ako je PRVAK evrope pobedio jedan od najlosijih timova NBA lige... ali jeste napredak, ali i dalje zaostajemo.

A za knickse ne kapiram tvoju poentu. Prvo da te pitam, si ti cuo nekada da je neki tim u nba bankrotirao? Oni TOLIKE pare dobijaju od tv prava i sponzora, da NIKADA nece biti u minusu. Kao sto rekoh, da li si cuo nekada da je BILO KOJI TIM IKADA bankrotirao u nba? Za razliku od evrope,gde su konstantno i fudbalski i kosarkaski timovi u finansiskim problemima, cim uloze malo vise para, a ne naprave ocekivan uspeh.

Kad bi bilo koji tim u evropi, bilo da je to u fudbalu ili kosarci ulozio u tim kao new york knicksi, i da zavrse skoro poslednji, znaci debakl bukvalno, taj tim bi MOMENTALNO PUKO. Dok knicksi ovako vec 5 godina za redom (bez zezanja) imaju najplaceniji tim u NBA, i uvek su bili najvise prosecni za to vreme, i sledece godine ce opet da pukno gomilu para i tako dalje i tako dalje.. jer jednostavno MOZE IM SE.

A za detroit pistonse od sledece godine vec ce biti malo veca plata, jer ban valas potpisuje novi ugovor ;)

Ja i ti se slazemo u jednom, da evropa ima sve bolje i bolje igrace, ali dokle god je amerika toliko finansiski mocna, a to je MNOGO, evropa ce zaostajati, jer ne moze da zadrzi svoje najkvalitetnije kosarkase.

I nemoj pogresno da me shvatis, ja ne "navijam" za NBA, ja bi najvise voleo kad bi evropa mogla da zadrzi svoje igrace, ali kad neko tamo zaradjuje BUKVALNO 3 PUTA VISE NEGO NAJPLACENIJI FUDBALER U EVROPI , onda evropa ne moze NI DA PRISMRDI, nba ligi... na zalost, tako je.
Nisam cuo da je neki tim bankrotirao zato sto to ne moze da se desi... :)
Uvek ce se naci neka budala da daje pare...kod njih je to malo drugacije nego u Evropi...
Gazda nikad nece dopustiti da tim bankrotira ali ce jednostavno prestati da ulaze u njega i tim ce tavoriti na dnu dok se ne nadje neko drugi da daje pare ili gazda ne proceni da je opet vreme da ulozi neku kintu...
Takvih primera ima mnogo...Clippers, Nuggets, Bucks, Hawks, Kings...skoro svi... :)
A ko ti garantuje da se nece pojaviti neki novi Abramovic... :)
I onda ce morati svi da ulazu vise...
I ulaganja u Evropi rastu...
Ko je do pre 7-8 godina mogao i da pomisli da ima 2 miliona po sezoni...a sad je to sve cesce i cesce...
Takodje je cinjenica da popularnost NBA opada...bilo je dosta ispada, tuca i loseg ponasanja u poslednje vreme, a to se Amerikancima ne dopada...a kad im se nesto ne dopada, oni to ne gledaju... :)
Nisam ni ja rekao da je Evropa jednaka sa Amerikom, nije ni blizu, ali je cinjenica da se razvija i da stvari idu ka tome da se NBA i EL spoje...
Mozda to nece biti bas 2010, ali bice...
Bice tesko i verovatno dosadno u pocetku ali vremenom ce se sve to srediti...
Trziste je trziste...
Nema to mnogo veze sa kosarkom, vise sa ekonomijom... :)
Nemoj da mislis da ja ne volim ili omalovazavam NBA ili velicam Evropu, naprotiv, ali cinjenice su cinjenice...
Ne bi Stern toliko o tome pricao da se tu ne radi nista...
Razlika je samo u tome sto je u Americi kosarka biznis a u Evropi je jos uvek negde na pola puta...kad Evropljani pocnu da razmisljaju kao Amerikanci, sve ce se to brzo uskladiti...
Post mi je pomalo konfuzan ( zato sto mi se spava... ) ali nadam se da ces skapirati sta hocu da kazem... :)
Pozdrav.

Ja lično ne verujem u neko spajanje evropskih i američkih klubova u jedno takmičenje jer sami Ameri neće to dozvoliti. Oni su sebe smatrali i uvek će smatrati da su iznad Evropljana po svemu.
Americi kad god zaškripi ekonomija jer se uvozi jeftina roba, npr. iz Kine, oni odmah blokiraju uvoz dok se to ne stabilizuje.
Ista stvar bi bila i sa košarkom tako da ne verujem u tu priču.

vlada_susa:
Pa mislim meni je interesantnija Evroliga od NBA za gledanje!!!
A ako su tamo zbog novca, onda je to druga stvar...

Naravno da su zbog novca. Ratko, jebeni, Varda je otisao u NBA, sta mislis da se nadao da ce da igra? Otisao je tamo jer je NBA minimalac 4 puta veci od onoga cemu je on mogao da se nada u Evropi.

Slazem se sa Clayman-om da ce se Evroliga i Nba spojiti kad tad, cisto iz ekonomskih interesa. I u ostalim sportovima ce se do desiti. Uostalom, krajnje je glupo ogranicavati takmicenje na jedan kontinent.

Pojma nemam kakve sve ovo ima veze sa Milosem Vujanicem al dobro.... :)

Heavyside:
Naravno da su zbog novca. Ratko, jebeni, Varda je otisao u NBA, sta mislis da se nadao da ce da igra? Otisao je tamo jer je NBA minimalac 4 puta veci od onoga cemu je on mogao da se nada u Evropi.

Slazem se sa Clayman-om da ce se Evroliga i Nba spojiti kad tad, cisto iz ekonomskih interesa. I u ostalim sportovima ce se do desiti. Uostalom, krajnje je glupo ogranicavati takmicenje na jedan kontinent.

Pojma nemam kakve sve ovo ima veze sa Milosem Vujanicem al dobro.... :)

Nije krajnje glupo ograniciti takmicenje na jedan kontinent vec je krajnje nemoguce da se igra na 2 kontinenta u totalno dve vremenske zone, gde je razlika po 11 sati cak, jer to bi znacilo da ce igrac po svom vremenu (biolosko vreme na koje telo navikne) igrati utakmicu u 3 ujutru.

Kao prvo kakvo ogranicenje uopste? Pa sad ispada kao da je zabranjeno svima osim u americi da igraju kosarku?

Samo mi objasnite kako ce to da funkcionise, sobzirom da se u nba igraju 3 utakmice nedeljno u proseku, to ce da ide znaci.... danas u moskvu, sutra u rim, prekosutra u los andjeles, spavas u avionu? zena deca to preko emaila ce da komuniciraju... ?

Sta mislite da ce igraci ili bilo ko hteti da putuje 8 sati non stop? Pa vec im je muka sto se po celoj americi shetaju, samo jos fali i da evropu da ukljuce... sta je sledece, australija?

NBA i Evro liga nikada se nece ukrstiti, moze samo da bude tipa.. kao sto u fudbalu ima interkontinentalni kup jedna utakmica samo, prvak juzne amerike protiv prvaka evrope. I ne zaboravite da se ta utakmica igra u japanu bas zbog vremenske razlike. tj nema domacina, da nikom ne bi bilo lakse.

Kao sto rekoh, od spajanja nema nista... to su samo prazna nadanja da ce evropa imati svoju "nba" ligu, sto je apsolutna iluzija.

Ono sto jedino vidim kao realno reshenje, to je da se finansiski (za minimum 10ak godina), evropa dodje koliko toliko rame uz rame sa NBA ligom, i da zadrzi svoje najbolje igrace, i da evropska liga dobije na kvalitetu..eto to jedino.

Achilles:
Nije krajnje glupo ograniciti takmicenje na jedan kontinent vec je krajnje nemoguce da se igra na 2 kontinenta u totalno dve vremenske zone, gde je razlika po 11 sati cak, jer to bi znacilo da ce igrac po svom vremenu (biolosko vreme na koje telo navikne) igrati utakmicu u 3 ujutru.

Kao prvo kakvo ogranicenje uopste? Pa sad ispada kao da je zabranjeno svima osim u americi da igraju kosarku?

Samo mi objasnite kako ce to da funkcionise, sobzirom da se u nba igraju 3 utakmice nedeljno u proseku, to ce da ide znaci.... danas u moskvu, sutra u rim, prekosutra u los andjeles, spavas u avionu? zena deca to preko emaila ce da komuniciraju... ?

Sta mislite da ce igraci ili bilo ko hteti da putuje 8 sati non stop? Pa vec im je muka sto se po celoj americi shetaju, samo jos fali i da evropu da ukljuce... sta je sledece, australija?

NBA i Evro liga nikada se nece ukrstiti, moze samo da bude tipa.. kao sto u fudbalu ima interkontinentalni kup jedna utakmica samo, prvak juzne amerike protiv prvaka evrope. I ne zaboravite da se ta utakmica igra u japanu bas zbog vremenske razlike. tj nema domacina, da nikom ne bi bilo lakse.

Kao sto rekoh, od spajanja nema nista... to su samo prazna nadanja da ce evropa imati svoju "nba" ligu, sto je apsolutna iluzija.

Ono sto jedino vidim kao realno reshenje, to je da se finansiski (za minimum 10ak godina), evropa dodje koliko toliko rame uz rame sa NBA ligom, i da zadrzi svoje najbolje igrace, i da evropska liga dobije na kvalitetu..eto to jedino.
Polako, nemoj da se nerviras... :)
Sto se ne bi igralo na 2 kontinenta?
Ko kaze da mora da se igra svaki 3. dan?
Mozda ce se igrati jednom nedeljno...
Mozda ce klubovi da prave turneje...
A mozda ce se igrati na neutralnom terenu u Australiji... :) :) :)
Interkontinentalni kup se ne igra u Japanu zbog vremenske razlike nego zato sto Japanci najbolje placaju... :)
A ovo za finansije sam ti rekao, kad u Evropi kosarka postane biznis, bice i vise para...
A kad ce to biti, ne znam...a ne znas ni ti... :)
U sustini mi nista ne znamo, samo lupamo ovde zato sto nam je dosadno... :) :) :)
Svako ima svoje misljenje a sta ce biti u buducnosti ne zavisi od nas...nazalost... :)
Pozdrav.

Back