frozen1982.:
On je otisao sa 17 u Grcku ali ga niko nije oterao iz zemlje...kriva je nesposobnost ljudi iz Zvezde koji su uvek terali najperspektivnije igrace(Djordjevic je sa 15 u Zvezdi oznacen kao "neperspektivan",Tomasevic,Tarlac,Rakocevic,.....).Da je rodjen u Zimbabveu NE bi napravio istu karijeru iz razloga sto je prvo SFRJ a onda Jugolavija posle raspada rezultatima postala naslednik Ex Yu kosarkaskih uspeha(za razliku od Hrvata)-kakva nam god bila zemlja kod nas jos postoji kakva-takva infrastruktura u smislu pronalazenja i plasiranja talenata koji se onda na racun proslih 50 godina uspeha,pre svega REPREZENTACIJE kotiraju znatno vise nego sto realno vrede(Pavlovic,Cabarkapa,Milicic,....)i mogu ga odu u NBA.Dokaz za to je da zadnjih par godina od kako nema vise reprezntativnih uspeha NEMA ni odlaska nasih prosecnih mladih igraca na draft ili NBA(Bogdanovic,Tripkovic,Perovic.....)Svojim pristupom i NEigranjem za reprezentaciju te nabedjene"zvezde"pre svega "minraju"prodju mladih,to je svojevremeno Divac rekao i u pravu je.
Sustina je- da,oni duguju,jer su ovde otkriveni,selektirani,trenirani a i pre par godina su sami NBA treneri rekli da najobuceniji kosarkasi dolaze iz SRBIJE NE IZ USA.(To je bilo na NBA com-u).I u drugim zemljama ima zvezda ali se ne postavlja pitanje njihovog igranja(Gasol,Nowitzki,Parkert,Ginobili,....).Jedini kod nas i u USA igrace zabole ona stvar za reprezentaciju,ali ko sto rekoh od sad ako vec oce da budu "profesionalci"sve treba da bude ko privatno-DA SE PLACA.A ne da i ih besplatno "iskoluju",oni to naplate,ne zele da igraju,i jos se oni zale da su "necenjeni" a ovde ima i likova koji ih podrzavaju u tome.
Pazi, ovo sto si sad napisao zahteva ili mnoooogo dugacak odgovor, ili nikakav...
Posto me mrzi sad da toliko pisem, probacu da skratim i da maksimalno uopstim a ti probaj da razmislis o tome...
Za njegov odlazak iz zemlje dosta krivice ima Zvezda tj. rukovodstvo ali je vise kriva situacija u zemlji...sto opet ima veze i sa rukovodstvom Zvezde...
Ali nije on jedini koji je otisao, kao sto sam vec napisao, svi koji su mogli su bezali odavde...
Sto se tice toga gde je rodjen...koliko igraca je rodjeno i odraslo u Srbiji?
Koliko njih je uspelo kao Peja?
Veoma mali broj, tj. samo oni ekstremno vredni ili ekstremno talentovani...
Veruj mi, ako neki igrac iole vredi ili je bar malo talentovan, Amerikanci ce ga naci gde god bio...
Bilo je u NBA igraca iz Konga, Devicanskih Ostrva, Nigerije, Brazila, Kine, Rumunije i mnogih drugih zemalja koje nisu bas poznate po kosarci...
Moram da priznam da nasi igraci imaju malo bolju reputaciju nego drugi ali im to ne garantuje uspeh...
Znas i sam verovatno koliko je nasih igraca propalo u Americi...cak i neki koji su bolji od Peje...sto znaci da je on bio mnogo uporan i mnogo vredan pa bi verovatno uspeo i da je rodjen negde drugde..
Sto se tice drafta...na draft moze da se prijavi svako...mozes i ti...
Ali draft ne znaci nista.
Amerikanci draftuju svakog ko ima imalo talenta.
Postoji jako puno igraca koji su draftovani a nikad nisu igrali u NBA.
Isto tako postoje i igraci koji nisu draftovani a otisli su u NBA.
Kod nas postoji ta fama oko drafta, da je svaki draftovani igrac extra i da ce biti zvezda...
A posto su to uglavnom klinci, oni uglavnom poveruju u sve to i onda misle da su vec igraci...a nisu ni blizu uglavnom...
E sad dolazimo do sustine problema...

Najveci problem u svemu su kucno vaspitanje, stanje u zemlji, klubovi i novinari...
Vecina tih mladih kosarkasa su rasli u vreme kad je veoma poremecen sistem vrednosti...
Njima nije cilj da budu sto bolji igraci i da napreduju u karijeri nego da sto pre uzmu neku kintu...
Tu su mnogo krivi i klubovi koji hoce sto pre da ih prodaju i da se bar malo ovajde...
A i roditelji, koji uglavnom takodje zele da im se dete sto pre obogati...
Retko ko gleda u buducnost...
U skorijoj proslosti imamo dva savrsena primera:
Krstic kao pozitivan i Milicic kao negativan.
Krstic je bez mnogo pompe draftovan, nikad nije proglasavan za nekog extra talenta, ostao je jednu sezonu duze u Partizanu, cak i kad su novine pisale hvalospeve o njemu nije se nafurao, decko je cutao i radio...plus je otisao za manju kintu ali ce ako ovako nastavi, verovatno za par godina dobiti maksimalan ugovor...
Milicic je bio 2. pik na draftu, proglasavan je za najveceg talenta na svetu, pricao kako je prerastao nasu ligu ( iako je igrao prosecno 3,5 min. i imao 3 poena, 0,5 blokada i 1 izgubljenu po mecu... ), govorio kako ce biti najbolji centar na svetu i jos mnogo gluposti.Kad je otisao tamo, mislio je da je dovoljno to sto je 2. pik i da ne treba vise nista da radi...a sad kad su ga malo spustili na zemlju, vidis kako se trudi i napreduje...
Znaci, nije problem to sto Predrag Stojakovic ili neko drugi ne igra za reprezentaciju, problem je u glavama tih igraca...
I na kraju o dugovima...
Jel ti mislis da oni za dzabe odlaze u inostranstvo?
Jesi li cuo nekad za obestecenje?
Jel znas da igraci koji odlaze u NBA sami placaju vecinu svog obestecenja zato sto NBA klubovi ne placaju vise od 350000$?
Znaci klubovi ulazu u te igrace, treniraju ih, daju im smestaj, placaju ih, a onda ih PRODAJU i kroz tu prodaju isplacuju sve sto su ulozili...
A Peju Stojakovica niko ovde nije ni trenirao posteno, tako da on mozda treba Grcima da plati nesto...
Bio sam malo opsirniji ali to nije ni polovina od onoga sto treba da se napise o ovoj temi...
Nadam se da se neces mnogo smoriti dok citas i da ces razmisliti o svemu ovome...
Mozda sam bio i pomalo konfuzan ali jbg, koncentracija mi nije nesto na nivou trenutno...
Pozdrav.