Mileva ili Ajnštajn

random_cloud_form:
Slazem se s gostom, sva ta nasa prica o milevi je naduvena stvar. Drugo, to sto ju je ajnstajn ostavio ne znaci automatski da je on los, mozda je ona bila nepodnosljiva za suzivot, geniju je trebalo prostora. Ali nase nacionalisticko patrioske price su zaista neunistive. Eto neko ovde na forumu poredi milevu i ajnstajna c c c.
Verovatno ima i dilemu da li su se prvo na planeti pojavile amebe ili srbi, taj najstariji narod. Inace, buda je srpska rec, skracenica od budan. Ti drevni srpski koreni osnova su budizma....... i tako dalje...

aha, a poshto je iz srbije, nema shanse da bude ravnopravna velikom ajnstajnu koji je iz velike svajcarske tj evrope? ako je ostavio nju, zasto je zanemario decu? mileva je jedna od retkih _zena_ koja je uspela da ode na taj univerzitet sto znaci da je 'bila kapacitet'. oni su se dopisivali o nauci u svojim ljubavnim pismima i meni deluje sasvim OK da su bili tim, mozda je ona bila asistent a on davao ideje ali to ne znaci da tu nije bilo niceg. kada je ajnstajn dao poslednje otkrice? zar nisu oboje dobiil nagradu? mada mozda tu i gresim
tih guranja u zapecak tima na racun jednog ima vise, ako vec nekom smeta ovo kao musko-zensko, ili srbija-nesrbija. npr otkrice penicilina nije samo Fleming (jel on;) nego ih je bilo 3, od kojih se za ostalu 2 manje zna, a on je pokupio kajmak. o tome citajte u zabavniku ;>

Da smao sto je koriscenjem teske vode tehnicki neostvarljivo dobiti materijal za izradu nuklearnog oruzja a kroiscenjem grafita je to moguce :roll: :roll: :roll:

Inace ne bih bas podelio tvoje misljenje da ne znam nista o Hajzenbergu (taj istorijski aspekt fizike mi je oduvek bio najinteresantniji), a da li je on krio to sto je bio paaaaa to je stvar za raspravu samo sto sam ja sklon da prihvatim njegovo objasnjenje zasto Nemci nisu radili na konstrukciji bombe, a u prilog tome ide i cinjenica da ta istrazivanja nikada nisu bili ni blizu vrha liste prioriteta kada su u pitanju dodeljivanja resursa. Ma pomenuh vec da je celu frku oko Nemacke atomske bombe digao Bor i da su ga englezi pustili da "galami" iz politickih razloga iako su bili svesni da je stvar o kojoj je Hajzenberg pricao tokom njihovog susreta bio reaktor, istini za volju pomenuo je da bi se teorijski mogla napraviti i bomba a matori Nils dalje nije ni slusao. ma da ne davim sa time imas milon knjiga koje se time bave od onih koje velicaju Hajzenberga kao nekoga ko je namerno sabotirao nacisticki nuklerani program do onih koji zajedljivo tvrde da jednostavno nije bio dovoljno sposoban da napravi bombu :roll:
Nego da ne davimo vise sa time, daleko smo odlutali od teme.

Sto sad Anicina pominjes :shock: pa zar nisi ukapirao da sam ja "pricao" sa svima njima (manje vise) :wink: :lol:[/quote]

E, pa nisam bas ni rekao da ne znas nista. Ne znas mnogo, ili kako izgleda, ja i ti imamo razlicite izvore informacija. Nesto je definitivno od toga...
A Anicina sam pomenuo, usput, reko da ga nisi preskocio. No medjutim, i dalje imamo razlicite izvore saznanja.

rasa77:
Da smao sto je koriscenjem teske vode tehnicki neostvarljivo dobiti materijal za izradu nuklearnog oruzja a kroiscenjem grafita je to moguce :roll: :roll: :roll:

Inace ne bih bas podelio tvoje misljenje da ne znam nista o Hajzenbergu (taj istorijski aspekt fizike mi je oduvek bio najinteresantniji), a da li je on krio to sto je bio paaaaa to je stvar za raspravu samo sto sam ja sklon da prihvatim njegovo objasnjenje zasto Nemci nisu radili na konstrukciji bombe, a u prilog tome ide i cinjenica da ta istrazivanja nikada nisu bili ni blizu vrha liste prioriteta kada su u pitanju dodeljivanja resursa. Ma pomenuh vec da je celu frku oko Nemacke atomske bombe digao Bor i da su ga englezi pustili da "galami" iz politickih razloga iako su bili svesni da je stvar o kojoj je Hajzenberg pricao tokom njihovog susreta bio reaktor, istini za volju pomenuo je da bi se teorijski mogla napraviti i bomba a matori Nils dalje nije ni slusao. ma da ne davim sa time imas milon knjiga koje se time bave od onih koje velicaju Hajzenberga kao nekoga ko je namerno sabotirao nacisticki nuklerani program do onih koji zajedljivo tvrde da jednostavno nije bio dovoljno sposoban da napravi bombu :roll:
Nego da ne davimo vise sa time, daleko smo odlutali od teme.

Sto sad Anicina pominjes :shock: pa zar nisi ukapirao da sam ja "pricao" sa svima njima (manje vise) :wink: :lol:

E, pa nisam bas ni rekao da ne znas nista. Ne znas mnogo, ili kako izgleda, ja i ti imamo razlicite izvore informacija. Nesto je definitivno od toga...
A Anicina sam pomenuo, usput, reko da ga nisi preskocio. No medjutim, i dalje imamo razlicite izvore saznanja.[/quote]

ehej, ljudi, to bese pre 50-ak godina,....
cisto informacije radi, mozda bi ovo bilo prigodno nekoj temi vezanoj za istoriju........
hvala unapred.......

Back