Mikrosan vreba umorne vozače, kako se boriti protiv toga?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
28.155
Mikrosan, koji karakterišu kratke epizode nedostatka svesti, jedan je od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda u svetu.

707853468642e6ea49a71d289721266_v4_big.jpg

Mikrosan karakteriše trajanje između dve i četiri sekunde tokom kojih se vozač "isključuje", ne shvata šta se dešava i veruje da je u pitanju nedostatak koncentracije.

Prema studiji koju je sprovela NHTSA (Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima) Sjedinjenih Država, kada vozač vozi brzinom od 80 km/h i doživi mikrosan u trajanju od samo 3 sekunde, on tada vozi naslepo više od 50 metara.

Klimanje glavom, nehotično zatvaranje očiju i usporene reakcije su karakteristični simptomi koji prethode mikrosnu. Nedostatak odmora, posebno nakon intenzivnog radnog dana, dovodi do umora i pospanosti, a simptomi se pojačavaju i nakon obilnog ručka ili večere.

Prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na putevima, periodi između 10 i 12 sati uveče, 2 i 5 sati ujutru, kao i rano popodne između 2 i 4 sata posle podne su trenuci kada umorni organizam najlakše tone u san.

Ako primetite simptome, najbolje je da se zaustavite na bezbednom mestu, napravite pauzu i unesete tečnost u organizam.

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2023&mm=04&nav_id=2314014

Mikrosan, koji karakterišu kratke epizode nedostatka svesti, jedan je od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda u svetu.

707853468642e6ea49a71d289721266_v4_big.jpg

Mikrosan karakteriše trajanje između dve i četiri sekunde tokom kojih se vozač "isključuje", ne shvata šta se dešava i veruje da je u pitanju nedostatak koncentracije.

Prema studiji koju je sprovela NHTSA (Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima) Sjedinjenih Država, kada vozač vozi brzinom od 80 km/h i doživi mikrosan u trajanju od samo 3 sekunde, on tada vozi naslepo više od 50 metara.

Klimanje glavom, nehotično zatvaranje očiju i usporene reakcije su karakteristični simptomi koji prethode mikrosnu. Nedostatak odmora, posebno nakon intenzivnog radnog dana, dovodi do umora i pospanosti, a simptomi se pojačavaju i nakon obilnog ručka ili večere.

Prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na putevima, periodi između 10 i 12 sati uveče, 2 i 5 sati ujutru, kao i rano popodne između 2 i 4 sata posle podne su trenuci kada umorni organizam najlakše tone u san.

Ako primetite simptome, najbolje je da se zaustavite na bezbednom mestu, napravite pauzu i unesete tečnost u organizam.

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2023&mm=04&nav_id=2314014
Mozda nije bas to (mozda i jeste); juce kolegin parkiran auto spucao lik u sred dana, presao na levu stranu. Ni on nema objasnjenje, verovatno zadremao na par sekundi.
Steta velika na oba auta.

Ja sam jednom prilikom prosle godine isao motorom na more i to u 00:30 i stigao u 8:30 u Budvu a izsao sam iz kafane posto pre toga citav dan nisam spavao. Zatim sam citav dan bio na plazi sa devojkom i u 18h krenuo nazad i u 00:30 mi nestane goriva kod Obrenovca jer ne ebenom ilosu Velikom niko se nije udostojio da napravi benzinsku pumpu pa ajd peske po gorivo i nazad tako da sam presao 14 km peske u motoopremi a onda dok sam vozio skontam da menjam trake jer spavam i odem na Krnjesevce pa na Pazovu da bi me okupirao malo put a pred Indjijom secam se mosta ali se ne secam da sam ga presao i kad sam otvorio oci ja u kontra traci pred semaforom koji pali crveno a ja na narandzastom i samo sam dao gas i vratio se u traku.
Trebalo je to izdrzati jer nije isto voziti auto i motor al eto i to sam prosao.

Back