Mihalj Kertes - Braca

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Zašto se vi kao Srbi plašite Srbije, kad se ja kao Mađar ne plašim?“,
Mihalj Kertes - Braca , za vreme Jogurt revolucije

mk.jpg

Rođen je 29. avgusta 1947. godine u Bačkoj Palanci, u tadašnjoj FNRJ. Bio je dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije.
Rođen je u Bačkoj Palanci od oca Mihalja, krojača, i majke Olge, domaćice. Završio je osnovnu i srednju školu, kao i višu „Školu za Upravljanje“, smer socijalni rad, u rodnom gradu. Počeo je da radi kao socijalni radnik u gradskoj administraciji, postao član Saveza komunista Jugoslavije 1974. Na lokalnom nivou je napredovao do pozicije sekretara gradskog komiteta Saveza komunista, za koga je postavljen 1986. godine. Tokom transformacije Komunističke partije u Socijalističku partiju Srbije, postao je pobornik Miloševićeve politike. Njegov uspon u visoku politiku je počeo tokom Antibirokratske revolucije, ustanka protiv „starog režima“ i podržavajući Miloševićevu politiku – započeo proteste u Bačkoj Palanci i vodio proteste do Novog Sada.

Događaj, poznat kao „Jogurt revolucija“, je doveo do ostavke pokrajinskog vođstva i postavljanja vođstva odanog Miloševiću. Njegova izjava „Zašto se vi kao Srbi plašite Srbije, kad se ja kao Mađar ne plašim?“, ga je posebno proslavila. Zahvaljujući toj ulozi, ubrzo je postao član Predsedništva, i 1990. je izabran za poslanika parlamenta, i to kao poslanik iz Grocke.
Nakon toga je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika federalnog ministra inostranih poslova Petra Gračanina. Vrh Kertesove karijere je pozicija direktora Savezne Uprave carina, na koju je postavljen 1993, i koju je držao do 2000. Tokom svoje vladavine, bio je čovek kome je Milošević neograničeno verovao.
mk2.jpeg

Posle petog oktobra, Mihalj Kertes - Braca je uhapsen od strane nenardonog rezimo, i onda su krenule optuzbe od pronevere novca, sverc cigareta, zloupotreba polozaja do Vukovara, Srebrenice, atentata na Ibarskoj magistrali...sve do atentata na Zorana Djindjica, sa optuznicama na staklenim nogama
Braca jedan jedini dinar nije stavio sebi u dzeb, ono sto je imao pre ima i sada. On je pomogao sve u Srbiji, kada i koliko je mogao ( nekad je tu bilo i prevazilazenja svojih ovlasecenja )
U Bačkoj Palanci je, između ostalog, upamćen po izgradnji zaobilaznice i po izgradnji hala u industrijskoj zoni i svim naseljenim mestima opštine (tkz. „Bracine hale“). Smatra se da su ovi infrastrukturni poduhvati utemeljili privredni razvoj Bačke Palanke.
Delio je sakom i kapom gde god je trebalo, finasirao gde god su trazili ( ne postujuci nekad bas sve zakonske propise ).
Postao je vrlo popularan u SR Jugoslaviji, pisane su pesme o njemu, pricani viceci o njemu ( gde Braca uvek pobedi druge ), ljudi bi govorili to je nas Braca !
Kada su sudili Braci , rekao je u svojoj odbrani - Ako vam lopov otme novac i vi ga vratite da li vas to cini lopovom ? ( Jedino sam vracao ono sto je ukradeno od Srbije. Ako sam kriv zbog necega, onda sam kriv sto sam branio pravo srpskog naroda.

Jedan jedini Mihalj Kerets - Braca !!!
Onda 2015 Braca se uclanio u SNS....eee.......katastrofa i veliko razocaranje....:sad2:

télécharger.jpg

Rokeri s Moravu - Ko sto rece Mihalj Kertes - (Official video 1990)HD​

https://en.wikipedia.org/wiki/Mihalj_Kertes

sta napisati a ostati pristojan :)
madjar koji nije znao madjarski...pokrao se za par generacija...
Ne znam koje su etničke oripadnosti njegovi, al nije nužno. Iz iskustva, znao sam devojku kojoj je jedan roditelj mađ.manjina poreklom, ali se izjašnjavali svi kao Srbi, baba i deca Mađari, a drugarica je zbog EU papira naučila jezik. I to, što nije zanemarljivo, usred Kanjiže, gde se rodila i odrasla...

Nego mi smešno malo da MK Braca ima temu. I to na istoriji :mrgreen:

Biti direktor carine nije beznačajna funkcija, posebno za krađu od strane baš ovakvih.

Sad se setih, kad je sa kalašnjokovim išao po Baranji, čini mi se. Njegova čuvena fotografija.
To mu je bio folklor za masu ... da vidi cestiti narod i da oni ratuju.
A zapravo su krali i pravili pravi monopol na trzistu.
Slicno se i danas desava u svim sferama ekonomije , sve kontrolisu.

Back