Bosansko-hercegovacki muslimani (prvenstveno Hadzi Mujo Mehovic) su ga oslovljavali "Omer peče" (Sluga Omer) umjesto Omer-pasa, ukazujuci na njegovu proslost kad je kao sluga bio kod begovske porodice Filipovic, a kasnije kod Bojica u Banjaluci. Mehovic je uputio Bosanskim muslimanima i hriscanima poziv na ustanak.
Dijelovi teksta:
"On odvodi naše sinove protiv raje i Crne Gore... Sluga Omer hoće da mi idemo da uništavamo hercegovačku raju... Ej vi, sa mnom zajedno, hrabri muslimani! Budući da vi za Osmanlije niste muslimani, to i vi snosite i trpite ista ova osmanlijska nasilja... Ako uništimo raju, onda smo uništili samo svoju snagu uopšte... Slušajte, muslimani ako se ne ujedinimo s rajom, ništa nećemo moći postići, a ako se ujedinimo, onda ćemo postati jaki i moći ćemo mnogo učiniti, a u prvom redu, moći ćemo skinuti s vrata jednu državu u kojoj ionako vlada anarhija! Zar nismo u stanju da se suprotstavimo gladnoj, goloj i bosoj i u svakom pogledu demoralisanoj osmanlijskoj vojsci?!
Bosanski muslimani, čujte moje riječi i vjerujte mi da se poslije svega neophodno moramo ujediniti s rajom i s njom živjeti u slozi, u kakvoj su živjeli naši djedovi. Svaki musliman koji se ne odazove ovim mojim riječima lišen bio na Sudnjem danu zauzimanja našeg Božijeg poslanika i dabogda zajedno sa Džehudom bio mučen.... Zato treba da se, i muslimani i raja, skupimo na jedno mjesto radi dogovora. To treba da bude takav skup kakav se u životu ne pamti, pa kad se digne čitava Bosna i Hercegovina i kad zajednički navali, onda se jadnik Omer sa svojom golom i bosom vojskom neće moći čak ni u Carigradu zaustaviti. Muslimani i rajo, na noge i jedni i drugi!"
Saban Hodzic, Poziv Hadzi Muje Mehovica upucen bosanskim muslimanima i hriscanima, Glasnik arhiva i Drustva arhivista BiH, I, Sarajevo, 1961, str. 327-332.