Michael Cheval-umetnik apsurda

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520

Michael Cheval-1966​

Michael Cheval je savremeni umetnik poznat po svojim "apsurdističkim" slikama, crtežima i portretima
koji zaokupljaju maštu okrećući stvarnost u glavi. Cheval svoje genijalno umetničko delo predstavlja
kao slagalicu. Poziva gledatelja da reši skriveno značenje iza njegove umetnosti pomoću tragova
unutar naslova i slika umetničkog dela.

Apsurd se može koristiti na mnogo načina, od nasmejavanja ljudi do otkrivanja novih perspektiva starih
ideja. Za Michaela Chevala apsurd je njegov poziv na kreativnost. Inspirisan nadrealističkim pokretom
i književnim djelima Lewisa Carrolla, Cheval okreće stvarnost i logiku u svojoj apsurdističkoj umetnosti.
Njegova upotreba realnih detalja, fantastičnih slika i zagonetnih naslova podstiče gledaoce da zamisle
priče iza njegove umetnosti i postanu „koautori“ njegovih slika.

761Michael Cheval art.jpg

Michael Cheval art

1. Kada ste prvi put shvatili da želite postati umetnik?
Koliko se sećam, uvek sam sanjao da budem umetnik. Bilo mi je prirodno jer sam odrastao
u umetničkoj porodici u kojoj su svi znali crtati, svirati, pisati poeziju i pevati. Moje igračke
su bile boje i četke, plastelin ili običan komad ugljena.
d1604a30f7255dcbd7fe22cda878dbdeMichael Cheval art.jpg

2. Šta nadahnjuje vašu umetnost?
Sve me inspiriše. To može biti knjiga, pesma ili film. Što je najvažnije, moj mozak mora biti prilagođen ovom kreativnom talasu, poput dobre i moćne ultrazvučne antene.

55e9e3bbd97db8dd34330914598a25faMichael Cheval art.jpg

3. Koji su umetnici imali ulogu u uticaju na vaš stil?
Impresionirao me Salvador Dalí kad sam imao 15 godina. Njegova umetnost pokazala mi je
da ne postoje ograničenja za let fantazije, da ne postoje pravila i zabrane za ono mesto gde
istinska umetnost živi.

4. Rođeni ste u Rusiji, ali ste se kasnije u životu preselili u Sjedinjene Države. Je li preseljenje
u SAD uticalo na vaš umetnički stil?
Naravno. Preseljenje u SAD promenilo je moj pogled na svet. Sve što sam radio pre emigracije
bilo je mračno i depresivno. Život u Americi, uprkos svim poteškoćama adaptacije s kojima sam
se suočio, promenio je moju umetnost. Moje slike postale su svetlije i pozitivnije, mada se
nisam odmaknuo od filozofskih "stvari" u svojim radovima.
michael-cheval-lullaby-of-uncle-magritte-364320.jpg

"Lullaby of Uncle Magritte,” Michael Cheval

5. Vaš rad uključuje puno zamršenih detalja. Koliko je potrebno da završite jednu od svojih slika
od koncepta do završetka?
Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje jer je svaka slika kreirana pojedinačno. Ovo je dug proces
koji započinje od rođenja koncepta, zatim se traži kompozicija, vizualizacija detalja, glavnih
likova, kostima, rasvete i tako dalje. To je poput stvaranja pozorišne predstave. Jednom kad
je to završeno, rad započinje na platnu i ponekad se dogodi da usred posla ne nađem potreban detalj - metaforu. U tim slučajevima odložim platno dok ne rešim problem.

2493938b10f1541cdbafafc3fc585cbdMichael Cheval art.jpg

6. Šta želite da kolekcionari oduzmu od vaše umetnosti?
Želim da se održi dijalog - dijalog između umetnika i gledatelja i dijalog između gledatelja i slike.
Ono što je najvažnije, rezultat ovog dijaloga trebao bi biti da gledatelj kreira vlastitu prezentaciju,
svoj koncept, zasnovan na ideji moje slike. To je ono što ja nazivam zajedničkim stvaranjem.
e8ee0faaafdfb1b82b25ec5925b15749Michael Cheval art.jpg

7. Zašto verujete da je apsurdizam tako dobra metoda za ispitivanje i razumevanje života? Apsurdizam je igra. Ovom igrom poznate stvari i pojave dobijaju novo, svetlo značenje. Samo
malo pomicanjem ugla možete stvari preokrenuti. Uz to, gledaoc se nikako ne bi trebao slagati
sa mnom. Svaka osoba ima svoje iskustvo, svoju viziju sveta, i to je dobro!
Apsurdizam je poziv na dijalog.

michael-cheval-magicians-birthday-364330.jpg

Michael Cheval-Magicians birthday

10. Potičete svoje kolekcionare da smisle svoja značenja za vaše slike. Postoji li priča koju
vam je kolekcionar ispričao o vašoj umetnosti koja vam pada na pamet?
To se dogodi s vremena na vreme i izuzetno sam srećan kada gledaoc ponudi svoj vlastiti
koncept moje slike, koncept o kojem nisam ni sanjao. Ovo smatram svojom pobedom,
jer je postojao pravi dijalog i upoznao sam iskusnog gledaoca.
michael-cheval-promises-of-the-parting-summer-364340.jpg

“Promises of the Parting Summer,” Michael Cheval

Back