MI,NAROD,TREBA DA SE EMANCIPUJEMO...og gradskog

Veoma mnogo se govori kod nas,o tom nesretnom nasem "prijemu" u Evropu,odnosno u Evropsku Uniju.Da li ce

do tog "prijema",ikada doci,ne znam.Ali znam,da smo mi geografski oduvek bili i jesmo,u Evropi.Ali,ono sto meni,

i ne samo meni,smeta,to je nase necivilizacijsko ponasanje,na javnim mestima.Prvo i najvaznije.Ceo svet je zabranio

pusenje,na javnim prostorima.Kod Srba,ne ide to nikako.Pusi se sve vise i :dontunderstand:vise.Pusi se besomucno.

Puse vozaci taksija,gradskih autobusa,pusi se u Kafeima.Puse deca iz Osnovnih skola.U vozilima gradskog

saobracaja,mnogi putnici,govore beskonacno,preglasno,mobilnim telefonima.U svim restoranima,vecina gostiju,

preglasno razgovaraju,i ometaju ostale,pristojne goste.Na ulicama...mnogi pljuju,bez ikakvog stida i srama.

Mnogi pripadnici adoloscentnoj generaciji,grubo se pri ulasku u autobuse,tramvaje i trolejbuse,odnose prema

starima i bolesnim ljudima.Oseca se neka "divljina",neki nekontrolisani besovi mladih.U javnim parkovima,mladi

ne sede na klupi,nego na naslonu od klupe.Sve je to,samo delic,naseg varvarskog mentaliteta,koji se cini mi se,

nikada nece uklopiti,u nacin,kako se ljudi,bez obzira na svoje skolsko obrazovanje,veoma civilizovano ponasaju.

Nama to primetno fali,mi tapkamo za tim zapadnim svetom,i kao da se tim prostaklukom,na neki nacin,dicimo.:dash:

Na morbidne primedbe "Trinita",ne zelim da odgovaram,jer je on zapusten slucaj.Sto se tice drugog komentara:"Sta mislis zbog cega",pa ja
nemam sta da mislim,znam,zbog cega.Biti cetiri ipo veka,okupiran,os strane jedne duboko primitivne drzave,kao sto je Turska Imperija,nije sasvim
razumljivo,moglo da prodje,bez mentalnih posledica,po narod,koji u Srbiji zivi.U pitanju je dakle,genetski faktor,koji je prisutan,kod mnogih srba i
dalje.Potom,Srbija je potpuni nepotrebno,vodila tri balkanska rata.Jos neoporavljena,od tih ratova,jedan je od glavnih uzrocnika,pocetka Prvog
svetskog rata,najstrasnijeg u istoriji,do tada.Jedva da je proslo dvadeset godina,Ondasnja Jugoslavija,opet upada,sada u Drugi,najstrasniji rat,
od kako zivot na zemlji postoji.Po zavrsetku tog rata,Tadasnjom Jugoslavijom,na nesrecu,snalazi dugi period tzv.Komunistickog upravljanja.Nakon
tog perioda,dvadeset godina terora nove Komunisticke partije,pod Diktaturom,bracnog paara Milosevic.I kada,pitam ja sve Vas,i sebe naravno.
kada smo mi to imali vremena,da emancipujemo,da se priblizimo civilizacijskim evropskim standardima,zivota i ponasanja.???

INTELEKTUALNO ŠIBICARENJE

pojmovni koreni :

1. mancipacija
-
podvrgavanje pod vlast

2 . emancipacija
- Oslobađanje od svake zavisnosti, potčinjenosti, ugnjetavanja, dobijanje potpune samostalnosti i nezavisnosti, tj. osamostaljivanje i nezavisan život od drugog

.....rasprava o citiranim opštim značenjima pojmova je suvišna......zar ne !?

....no , ako se ovde u tekstu prepozna poziv na oslobođenje porobljenih / podčinjenih / opljačkanih /poniženih i destruktivno uređenih od svoje prirode i njenog grubog i nasilnog stanja , za koje se bez ikakvog dokazivanja može reći da je klasičan proizvod grube i nasilničko prostačke vlasti - onda bi bilo posve časno i pošteno pozvati tu vladajuću strukturu , od uličnog žandara , preko ćate , učitelja , popa i kulturnjaka , do patrijarha i krunskog vladara na EMANCIPACIJU ......no , pitanje je mogu li se oni odreći ličnog vlastoljuba , srebroljublja , tronoljublja , nečovekoljublja , paraziterstva i svog onog ništavila koje karakteriše tiraniju....!

....oslobađajući se od prostačke vladajuće tiranije , stvara se prostor za sveopšte narodno prosvetljenje.....sa njim , prosvetljenjem , izčileće svako nekulturno ponašanje stanovništva.....
....naravno , za činodejstvovanje PROSVETITELJA u narodu , potrebna je sloboda i njena prvana sigurnost , koja mora biti podupreta egzistencijalnom sigurnošću svakog stanovnika u državi.....
.....bez ovakvih stvari , sve je podlo mlaćenje prazne slame - ili kako se to danas međ ovim državnim nekulturnim nasilnicima kaže : BEDNO BOTOVANJE !

.....inače , posve je bedasto osuđivati ideju komunizma za neprosvetiteljsko delanje....časni i pošteni sećaju se kako se narod učio da pere zube , da ne pljuje po podu ( pljuca bilo na sve strane) , da ne baca otpadke gde stigne , da ne galami i lumpuje po kafana , da ne uništava državnu i tuđu imovinu --- jednom rečju , svaki stanovnik je bio obuhvaćen programom vaspitanja ; te što je još važnije , svak je morao da radi i zaradi - a to znači bilo je posla za sve i svakoga , a sa njim i egzistencijalna sigurnost koja je u svakom čoveku pokretala volju za obrazovanjem - prosvetljenjem.....a to se zove spirala humanizovanja stanovništva - očovečenje !
......sad se pojavila ŠIBICARSKA INTELIGENCIJA koja mora da opravda tranziciono razbojništvo i njegovo bestijalno orgijanje , koje nam utuvljuje medijski nasilno , da je ovaj primitivno prostački , naš ratno profiterski kapitalizam - nebeski rajski sistem , sa svojom elitom , samo eto NAROD NE VALJA !

....pa "gospodo" intelektualni šibiceri , menjajte ovaj narod za neki drugi....vi evropejci , današnji , koji ste nekad za jednu vašu glavu tražili sto drugih , možete i to sebi da priuštite !....iskorenite nekulturu !

U celoj ovoj "prici",postavlja se jedno krunsko pitanje.! Da li ovaj narod,ili bar gro-vecina,zeli,da se ponasa onako,kako se ponasaju ostali
evropski narodi,ili to ne zeli.?!? Kako se meni cini,posmatrajuci okolinu,i svuda gde se krecem,vecini odgovara,ovako haoticno,nedefunisano,
opusteno drustveno uredjenje.Nema nikakvih stega.Nema moralnih normi ponasanja.Sve to,"zulja" na neki nacin,ovaj nas puk.Zivi se bahato,zivi
se "kako hocu".!Tu skoro,rece u jednom intervjuu,nas uvazeni Kulturolog,Profesor Ratko Bozovic:Danas je sve kod nas,u znaku agresije.
Pogledajte samo,te agresivne reklame,na raznim TV stanicama.Mladi uzivaju u sto agresivnijoj muzici. Svadbena. veselja su nam puna agresije!
Svi skupovi,razni Bir Festovi, doceci Novih Godina.Svuda,bilo da se veselimo,bilo da zbog necega protestujemo,sve je to,prozeto jednom zaista
uznemirujucom agresijom.Moje misljenje je,da smo mi Srbi,kao vino koje nije dovoljno odlezalo.Nije sazrelo,nije jos,za javnu prodaju i koriscenje.
Pa u vezi sa svim iiznetim,mislim da bi nam bolje bilo,da "zamrznemo" nasu aplikaciju za prijem u EU.Da sacekamo jedno pedesetak godina,da malo "zrenemo",kako to moji Crnogorci,lepo umeju da kazu.

G-din Prof. treba da razotkrije koren i uzrok naše duhovne bede , te da ustane protivu tog korova......no on , kao i sve njegove kolege , intelektualni šibicari , nisu ludi da ruše svoju parazitsku poziciju koju vladajuća ovdašnja tiranija suvim zlatom plaća.......preskupo plaća ovaj narod njihovo akademsko resavljenje i upodobljvanje vladajućoj tiraniji - naročito u poslednjih 3-4 decenije.....

......vama , evropskim emancipovanim sluganima ne preostaje ništa drugo do da napustite ovaj narod , ili da ga izgnate iz svojih vekovnih domova i zamenite sa nekim drugim narodima - kinezima , sirijcima , koreancima , avgabnistancima , crncima , pa i turcima ( što da ne ) !

....da ne budem pogrešno shvaćen , nisam ja rusofil - taman posla.....nit sa anti protivan evropejstvu - ali ne vidim dobro koje dolazi od recikliranih šešeljista , slobista , stiroporaca i ostale prekodrinske političke mafije , ratnoprofiterske buržoazije i njihovih parazitskih akademskih intelektualaca ; pa tako ne vidim ni boljitak od njihovog današnjeg evropejstva emancipacije - to jest njihova sloboda koju donose gora je od svake druge robijašnice !

Moram,i ako sam rekao,da necu odgovarati liku,koji se predstavlja Avatarom : Rolo Tomazi.Pretpostavljam,da se on javlja iz neke Specijalane Ustanove,pa ne bi imalo smisla,njega u takvoj situaciji,uznemiravati,ma kakvim odgovorima.Sto se tice Tebe,dragi moj uvazeni Kolega Loncar.
Moram ti nazalost reci,da imas krivo.MI se izgleda nismo razumeli.Nije ovde uopste pitanje,ko danas,ili sutra ili prekosutra,ovde cini vlast.
Nije Vlast nista kriva,sto mi,kao narod,nismo uspeli da "zrenemo".Srbi su do Drugog svetskog rata,davali krv,srce i zivote,za svoju Dinastiju.Onda
je,ni odkuda,dosao neki samozvanac,rekao da se zove Broz,da su ga poslai Rusi (citaj,NKVD). I...Srbi poludese za njim, za laznim "komunizmom".
Kada je posle 45 gogina diktatorske vladavine umro,Srbi htedose masovno da izvrse hara kiri,od zalosti za njim.A za tih 45 godina,pljunuli su na svoju veru,na svoju naciju.Onda dodje neki Milosevic,Srbi opet popi....se,za njim.Pade Milosevic,Srbi masovno nagrnuse u Crkve u Manastire
pocese da se ispovedaju crnim mantijasima...Sta reci za takav narod,osim da nije zreo.Mi treba bar pedesetak godina,da gledamo,sta rade drugi
evropski narodi.Da ucimo,da ih kopiramo.Pa kada "zrenemo", da apliciramo za ulazak u EU. A sto se tice sadasnje Vlasti u Srbiji,ona je vise nego
odlicna,i za nas je jedini spas,da svi zajedno,zamolimo Predsednika Vucica,da promenom Ustava,On postane dozivotni Predsednik nase zemlje.

.....može se slobodno reći da ovo stanovništvo u ta dva pomenuta veka , gotovo dobrovoljno , bez pobune , samo sebe žrtvuje.....dokaz su prepune masovne grobnice , nastale u ta dva veka , za koje niko ne haje , a svi humanisti se srebrenišu - i nikom ne pada u oko ta njihova podlost i ništavilo njihove neljudskosti.....
.....mora se reći , da je ovo stanovništvo destruktivno sistematski uređivano , zaglupljivano , zatucavano i sluđeno do imbicilnosti - postalo neljudsko , jer ne ceni život : svoj , svoje tece - nerođenih potomaka....!
.....ta sluđenost proizvod je obrazovnog sistema , koji je večno ispunjen takvom strategijom , koji je sad već institucionalizovana stvar - od porodice , preko škole , crkve , kulture , medija , posla - svud !

....toliko smo sluđeni da pričamo o nekakvoj našoj duhovnoj i verskoj posebnosti -kao kakav nebeski narod na zemlji !

Back