Metatopic

Verbal_Kint

Iskusan
Poruka
5.339
good_neighbour
Ovaj pdf je sada ozbiljno inficiran kokice-filmovima.

Plus sto svaki drugi post sadrzi komentare tipa:

Citat:
ali ta "poenta" u ponavljanju jednog istog, 10-sekundnog zvuka u trajanju od dva sata na mene nije blagotvorno delovala, izvinjavam se sto se usudjujem da mislim drugacije od ostalih.
A svaki treci sadrzi smajlije u nizovima.

Mislim, krivo mi je.
Nekada sam mogao da otvorim ovu temu i na aktuelnoj ili eventualno prethodnoj
strani bih pronasao preporuku za neki odlican film.

Sada ovde mozete naci nizove totalno nebitnih filmova i naravno
gomilu nekih chit chat sranja izmedju pojedinih korisnika, kojima
je tesko za skapirat' komplikovani koncept teme... uz naravno
konstantno vitlanje standardnim pateticnim upadicama tipa: "Ukusi su razliciti!".

Toliko

Ponuka me citirani post da otvorim ovu temu... Odavno me žulja nešto na podforumu film, a kako vreme odmiče to nešto postaje
sve ekstremnije... Bez želje da idealizujem svetlu prošlost i ko neka zadušna baba cokćem na neshvatljivu mi sadašnjost,
ali nekada se ovde pričalo o filmovima. Bilo je neke razmene mišljenja, bilo je interakcije, bilo je, da, i nerazumevanja
i prepucavanja, ali ta prepucavanja nikad nisu toliko izlazila van okvira teme o kojoj se raspravlja. Bilo je foruma.
Sada mi ovo liči na mračni hodnik u kom luta gomila na večnost osuđenih solipsističkih utvara... Ocena, 3-4 emocije: matrica koja
se reprodukuje u beskonačnost, pa čak ni sa nešto drugačijim izrazom... Svak dolazi da ostavi svoju presudu i netragom nestane do
sledeće donešene presude. Bifla se samom sebi, ko posle neke traume, a ako neko i poželi da uđe u dijalog o temi koja se započela
davanjem suda o filmu, pa samim tim pristalo na igru u kojoj možeš da osporavaš i budeš osporen, a ja bih čak rekao i izražava
želja za tim, po automatizmu se pravi zid od stava 'ukusi su različiti' i onemogućava svaki dalji pokušaj. "Ja sam svoje rekao!" Ne
znam kad sam zadnji put video da je ovde neko postavio pitanje o nečemu što mu u filmu nije jasno, pitanje da li je nešto ispravno
protumačio ili ima i drugačijih viđenja, kada se zajednički došlo do nekog zaključka ili kada je neko promenio mišljenje... Ne, ovde
se dolazi ko u toalet: ostaviš što treba i ideš svojim poslom... Ko će da zagleda šta su drugi ostavili po susednim kabinama? Nadu
unese tek poneka svađa u kojoj optimističniji vide možda i zametak neke, pa, priče o filmu, ali se to zakonomerno završi na staroj
dobroj srpskoj pljuvačini...

Svako malo pročitam primedbu na funkcionisanje podforuma film, pa sam se, eto, osetio pozvanim da dam svoje viđenje uzroka takvog stanja.
Isto želim da čujem i od vas, kao i da li je to nužno loše, kakvim sam ja pokušao da predstavim, i ako jeste, kako to promeniti... ili
ima i svojih dobrih strana i možda baš tako treba da ostane? Ja mislim da ne treba i imam neke ideje kako to promeniti, ali prvo da ustanovimo
da li uopšte treba menjati, možda me ubedite u suprotno.

Izvolite.

I mene zanima.
Drago mi je da si otvorio temu.
Slobodno iznesi ideje koje imas,
nadam se da ce i drugi, jer pdf
gubi kreativnost. Trudio sam se da ozivim
neke stare teme najpre Pajine, jer
smatram da su kvalitetne i da ima
mesta za dobru diksusiju na njima,
medjutim neko napise post, dva,
one padnu i sve se svodi na to...
Postoji i tema "Analiza filma" gde bi mogla
da se razmenjuju kvalitetna misljenja.
U svakom slucaju, meni je duznost da brisem spam
poruke i vredjanje, pogotovo ako je takvo ponasanje
prijavljeno.
Nije rec o razlicitim stavovima vec o nacinima na koji
se ti stavovi iznose.
A danas sam bio i optuzen, jer sam, ne obrisao,
vec izmenio poruku koja je direktno vredjala drugog korisnika.

Ja sam otvoren za sve ok predloge.

Poslednja izmena:
Nisu problem teme, nego ljudi koji dolaze na njih da ostavljaju komentare. Iskreno.
To tesko moze da se promeni.
A i koju diskusiju da razvijes, kad god neko napise vise od 3 recenice o nekom filmu koji je odgledao, dodje drugi i smara da je to spojler i "zahvaljuje se" sto mu je upropastio gledanje filma.
A tek ona "o ukusima ne vredi raspravljati"...ma ajde...o cemu raspravljati onda?

Trebalo bi razgraniciti klasicnu plodonosnu raspravu
i svadju oko ukusa. Iz polemike oko necega moze
dosta da se nauci, ali ona mora biti vodjena sa stilom
i sa postovanjem sagovornika.
Kada neko krene ostrije, drugi se oseca prozvanim
i nastaje prebacivanje lopti do beskonacnosti i na nacin
koji nije pozeljan.
A korisnike ne mozemo da biramo. Neki ok ljudi su otisli
ili tek dodju povremeno, ali nedovoljno dugo se zadrze da bi
nesto mogli da promene.
Nikom nije u cilju da se poveca cenzura, jer to ne bi povecalo
kvalitet konverzacije, vec smanjilo nju celu.
Cekam ideje. :)

Trebalo bi razgraniciti klasicnu plodonosnu raspravu
i svadju oko ukusa. Iz polemike oko necega moze
dosta da se nauci, ali ona mora biti vodjena sa stilom
i sa postovanjem sagovornika.
Kada neko krene ostrije, drugi se oseca prozvanim
i nastaje prebacivanje lopti do beskonacnosti i na nacin
koji nije pozeljan.

To je problem. Sto ako napises da je film koji je neko opisao kao odlican, teska glupost, ovaj prvi skoci kao da si mu uvredio clana porodice. I onda krene prepucavanje na licnoj osnovi.
Diskusija na nivou dece prvi razred osnovne skole. "Ti si glup." "Ne, ne, ti si glup."
Ali, opet, to je do korisnika.
Naravno da ako neko ima konstante napade agresije i koristi neprikladan recnik, da bi ga trebalo cenzurisati. Niko nije duzan da trpi uvrede i psihicke ispade drugih. Ako dobijes nervni ispad jer je neko tvoj omiljeni film "uvredio", onda Forum nije mesto za tebe.

Odbijanje komunikacije, koga je stav "ukusi su različiti" apoteoza, je najveći problem. Osnovna pretpostavka,
ili je to samo moja nakaradna logika (?), dolaska na forum je želja za komunikacijom. Ja ovde tu želju
ne vidim. Ovo kao da je pijaca ličnosti, gde svoju ličnost svako prodaje - samom sebi. Cilj defekacije postova
je učvršćivanje slike o sebi, pred samim sobom, za samog sebe, a svako ugrožavanje toga tretira se kao čin agresije
prema krhkom integritetu ličnosti i zato se tako burno reaguje. Ovaj osećaj je samo podgrejan drskim i bezobraznim
načinom komentarisanja takvih postova. Sad ću malo da skačem sebi u usta, pa da kažem da i u tim postovima, ma koliko
meni bili bezvezni za čitanje, postoji neki zametak želje za razgovorom. Samo što taj zametak biva abortiran prvim
nailaskom nekog nervoznog starosedeoca koji se po tom postu popljuje i ismeje ga. Naravno da će se u toj situaciji
zauzeti odbrambena poza, pa bilo to i "ukusi su različiti" ili uzvraćanje istom merom. A onda će taj modus da se
prihvati kao podrazumevani na podforumu film. Iako sumnjam da bilo ko od nas ovde želi takav podforum, pa ni mi/oni
koji su taj modus silom prilika prihvatili.

"Da je bilo tako dobro, ne bi propalo."

Periklovo doba ovog podforuma, za kojim malo-malo, pa u nečijem postu proveje nostalgija, nije opstalo. Takva struktura
nije uspela koliko-toliko da se okameni, pa je, odlaskom nekolicine kvalitetnih korisnika, cela gradnja samo
tresnula o zemlju... Novi korisnici su uleteli u vakuum, bez predstave o vrednostima na kojima je ovo mesto pre počivalo,
starosedeoci su njih i njihove revolucionarne pojmove o filmu dočekali na nož i odjednom je postalo nejasno kako se to ovde
treba ponašati... Pljuvanje ili pričanje samom sebi su postali jedini načini, a suvislog teksta skoro više da i ne možeš
pročitati... Samo beskonačna nabrajanja naslova i imena režisera i, kako već rekoh, 3-4 emocije koje se ne opisuju čak ni
različitim rečima. U nekom trenutku u budućnosti verovatno se više ni reči neće trošiti, biće dovoljni smajliji... Ova
tri primerka: :(, :) i :confused:.

Nemojte me pogrešno razumeti, meni se sviđa malo oštriji dijalog, a ne foliranje sa: te "dragi kolega", te "poštovani
sagovorniče", te "vi ste izvoleli pogrešiti"... Ali podrazumevano je da taj oštriji dijalog može da se odvija između korisnika
koji se poznaju neko vreme i koji svi prihvataju takav način razgovora. Kao ono "de si, bre, ***** ti materina", među dobrim
prijateljima. To ne kažeš kad nekog vidiš prvi put. Ovde se drvlje i kamenje osipa na ljude koji prvi put ostavljaju poruku.

@darkghost: Rano je za ideje, kao što rekoh, prvo da ustanovimo šta to sve ne valja i da li uopšte ne valja. Nema poente u
bilo kakvom pokušaju ako na ovoj temi ostane na postovima tri korisnika... Pošto si ti moderator, od tebe se očekuje da iz
naših fragmentarnih trabunjanja izoluješ konkretne probleme i u nekom budućem trenutku nam ih izložiš u obliku neke uređene
liste, sa sve brojevima ispred stavki. :lol:

Evo, već imaš 4:

1. Agresija prema novim korisnicima.
2. Nepostojanje inicijacije novih korisnika.
3. "Ukusi su različiti" komunikacioni zid.
4. Generički postovi (nabrajanja, gole ocene, proste emocije i imdb linkovi).

Ok. Nastavite sa trabunjanjem, kako si rekao.
Ja pratim.
Ipak, ako sve te stavke, koje si nabrojao, izdefinisemo
i pritom dodamo nove, to ne znaci resavanje problema,
vec zaokruzivanje glavnih falinki rezima ovog pdf-a.
Mada i to je nekakav pocetak. Kako ukloniti te falinke
je jos teze pitanje - gotovo nemoguce.
Genericki postovi, recimo, ce uvek postojati,
a savrsenstvo nema sanse da stvorimo.

Licno mislim da, ma koliko u poslednje vreme,
se takve falinke dogadjale na ovom pdf-u, on
je ipak solidno organizovan.
U njemu ima vise zdrave konverzacije nego
na televiziji ili muzici.
Ova dva pdf-a sam nasumice pomenuo,
jer se takodje nalaze u umetnosti.

Osnovna pretpostavka,
ili je to samo moja nakaradna logika (?), dolaska na forum je želja za komunikacijom. Ja ovde tu želju
ne vidim. Ovo kao da je pijaca ličnosti, gde svoju ličnost svako prodaje - samom sebi. Cilj defekacije postova
je učvršćivanje slike o sebi, pred samim sobom, za samog sebe, a svako ugrožavanje toga tretira se kao čin agresije
prema krhkom integritetu ličnosti i zato se tako burno reaguje.

:ok: Pravo u centar.

Kao prvo, hvala na otvorenoj temi. Prizeljkivala sam da je neko otvori, s obzorom da ne bi imalo smisla da to ja uradim.
Sto se tice kvaliteta komunikacije na podforumu, zao mi je sto cu to reci, ali... verujem da je problem u odsustvu zelje pojedinih korisnika za normalnom komunikacijom uopste.
Moje ideje kako poboljsati stvari:
Za pocetak, kaznjavati svaki post koji ima negativnu licnu konotaciju. Ako se film preporucuje, to se radi na temi Preporuci film, ako se analizira, to se radi na temi Analiza filma, ako se zeli diskutovati o filmu, trebalo bi otvoriti posebnu temu na kojoj ucesnici mogu to da rade, npr. sa naslovom, Dajte da diskutujemo. :) Da mozemo da postavimo pitanje, kazemo svoje misljenje, cujemo druga i drugacija misljenja... Naravno, sa postovanjem i uvazavanjem, ili u ostrijem tonu, kako ko oseti, ali bez obracunavanja na licnom nivou i vredjanja drugih korisnika koji misle drugacije. Zbog nespremnosti nekih korisnika na bilo kakvu komunikaciju dolazimo u corsokak, gde se svako iole normalan brani ofucanom frazom "ukusi su razliciti", dok ga hard-core korisnici vredjaju.

Poslednja izmena:
@darkghost: Rano je za ideje, kao što rekoh, prvo da ustanovimo šta to sve ne valja i da li uopšte ne valja. Nema poente u
bilo kakvom pokušaju ako na ovoj temi ostane na postovima tri korisnika... Pošto si ti moderator, od tebe se očekuje da iz
naših fragmentarnih trabunjanja izoluješ konkretne probleme i u nekom budućem trenutku nam ih izložiš u obliku neke uređene
liste, sa sve brojevima ispred stavki. :lol:

Evo, već imaš 4:

1. Agresija prema novim korisnicima.
2. Nepostojanje inicijacije novih korisnika.
3. "Ukusi su različiti" komunikacioni zid.
4. Generički postovi (nabrajanja, gole ocene, proste emocije i imdb linkovi).
Mada ovo poslednje mozda izgleda najbezazlenije, meni izgleda kao zacetnik neproduktivne komunikacije, koja vodi u sve ostalo. Kao sto je Nina rekla, ako neko oceni film kao odlican, neko drugi kaze da je glup, bez da je iko od njih rekao zasto misli jedno ili drugo, niti ima zelju onog drugog da pita, automatski krece decja rasprava koja zavrsava vredjanjem. A ako se covek ne daj Boze usudi da kaze zasto mu se film nije svideo, odjednom ce se javiti duhovi, koji u osnovi mozda i nemaju nista bolje misljenje o istom filmu, ali su zeljni rasprave na licnoj osnovi...
Mnogo negativne energije, i zao mi je sto sam uvucena.
A darkghostu mogu samo da kazem da treba bude ostriji, i da kaznjava, pa makar da sam prva na listi. Red mora postojati, bez toga nista.

Da, jos nesto mi je palo na pamet.
Mogli bismo napraviti temu Film koji ne preporucujem. :P Zvuci suludo, ali mislim da bi dopinelo boljoj komunikaciji. To bi bila neka vrsta "korpe za smece" za sve negativne emocije. Odgledali ste los film, besni ste zbog izgubljenog vremena, i umesto da tako iznervirani odete na temu i replicirate na post onoga ko vam je film preporucio (avaj, koja kombinacija), :lol: vi lepo odete na doticnu temu i ocenite film onoliko niskom ocenom koliko zelite, i punog srca i mirne duse legnete da spavate. :D Replike bi ovde bilo pozeljno zabraniti, a ako neko zeli da postavi pitanje zasto je film los, to moze uraditi na temi o diskusiji...
Ovde bi genericki postovi mogli biti dozvoljeni, s obzirom da mnogi na doticni film ne bi zeleli da izgube vise vremena nego sto je neophodno. :mrgreen:
Mislim takodje da bi trebalo uvek da pisemo naziv filma, bez obzira da li je vec ukljucen link ili poster, to bi omogucilo laksu pretragu (nevezano za ovu temu).

Poslednja izmena:
Ovde se drvlje i kamenje osipa na ljude koji prvi put ostavljaju poruku.

Inicijacija Verbale,ko oni gusteri u sjajnom parcetu celuloida Fight Club.
If he stick around nece puno proci dok se i novajlija ne osmeli da pokrene vlastitu destileriju psovki,uvreda,shit,devalvira to svaku je.benu stvar na forumu al' sta ces.
(cek,stani malo,ti si sve ovo vec napisao:lol:)
Nemo' da mi sad neki pametnjakovic ekshumira neki moj post u kojem sam novom clanu
pozelio "toplu dobrodoslicu".Sto bi reko Laki:"Ja sam se samo salio".
A sto se tice ovih forumskih diverzifikacija,ne pitajte me nista,suvise sam glup da bi mogao pomoci.
Cek,cek,banovi su nedjelotvorni,nije to adekvatna retribucija,ja bih uveo ostrakizam za neugledne,permanentno izgnanstvo.Utvrdimo kvorum i protjeramo madrfakra:lol:
Ne mogu da vjerujem da je bodyexumf banovan,,njega treba imenovati za ajatolaha ovog pdf-uma,al' kod nas vazda naopako.

Poslednja izmena:
Nemam nista protiv neke rasprave i dijaloga o nekom filmu,ali samo do te mere da to ima smisla.A taj smisao se sastoji u tome da se ljudi lise preterane sujete i stava "ja sam posisao svo znanje na ovom svetu" i da je samo on u pravu...I naravno da se sve to na kraju ne pretvori u licno prepucavanje...

Dobro, prepucavanje na ličnoj osnovi smo apsolvirali, to je ionako najbenigniji problem. Neizbežno je, a i ljudski, da
do toga ponekad dođe, kod nas i akademici jedni druge hrane raznim stvarima, možda smo i previše pažnje posvetili
tome, a adekvatan pravni lek već postoji. Zna čovek pokatkad iz ko zna kog razloga da u raspravu uđe ostrašćenije
no uobičajeno, nije to toliki greh, samo dok nije default mode... bodyexumf je, čini mi se, zbog nečeg sličnog
banovan (nadam se ne trajno), a on je neko čiji su postovi još uvek na nivou i odaje taj utisak autoriteta, što kaže
Antara, na polju filma i koječega drugog.

Najviše smeta što ovde nema šta da se pročita, odnosno, ima, ali u tragovima. Nekad je dosta toga moglo da se nauči od
ovdašnjih korisnika, a sad se i ti korisnici ustežu raspisati... Voleo bih kad bi više postova ličilo na postove
Borca_za_prava_životinja sa teme Analiza filma, dobro, ne možemo svi da pišemo sa tolikom erudicijom, ali valjda smo
svi u stanju da iz filma izvučemo još nešto, osim par emocija i ocene. Čini mi se da ovde vlada mišljenje da ako se ne
može pisati na nivou Hegela il Marksa - ne treba ni pisati, ni pokušavati bilo šta reći. A nije tako.

Kada vec pominjete bodyexumf-a i njegov ban.
(nije trajan - 5 dana)
On je lik koga sam do izvesnog vremena postovao,
medjutim presao je granicu.
Logicno je da ja moram reagovati na
prijave korisnika i brisati stvari koje nalikuju vredjanju
ili jesu vredjanje. To smo apsolvirali.
Tako da sam obrisao jednu recenicu u postu koja
je bila sve samo ne primerena.
Niti sam ga kaznio, niti mu dao poen.
Medjutim on se sada osetio uvredjenim
i napao me na krajnje niskom nivou i
potpuno neadekvatno, a to sam jedino
mogao kazniti banom, i opet cu ako za
to bude motiva.
I o cemu mi zapravo pricamo?

Zar ne bi stari korisnici,
koji ponekad pametno zbore,
i vade diskusiju trebalo
da budu otvoreniji i pristupacniji,
a ne da padaju u vatru zbog
prijavljene recenice koju sam obrisao...
Smesno i jadno.

I jos nesto...
Ovde postoji sistem prijava,
a njega retko ko koristi.
Meni je duznost da resavam te prijave
ma kog karaktera one bile.
Ako neko misli da je post spam,
ili neprimeran - jednostavno nek klikne
na uzvicnik.
Iako sam uglavnom na forumu citavog dana,
nisam robot, bar jos uvek,
pa da svaki novi post citam
i vecam o njemu.

Poslednja izmena:
Moram priznati da je moje znanje o filmovima skromno ...ali da li to automatski znaci da ne treba da gledam filmove ...ili da ne treba da se pojavljujem ovde na forumu ...
Osetio sam na svojoj kozi sta znaci biti nepozeljan i neprihvacen ,i kako izgleda kada nema apsolutno nikakve veze sta se pise ,vec samo KO pise ...
Ne mogu da gresim dusu ...kao relativno mlad clan ovog foruma ,nemam bas prevelik kredibilitet ovde ,ili ga nemam uopste ...a i kako da ga steknem ...jako je tesko naterati nekog ovde da bude objektivan ,kada je iz nekog razloga - potpuno subjektivan ! Ekipe su stare ,dobro se poznajete medjusobno ,postoje i neki "mini klanovi" ...smesno zvuci ali neka neko kaze da nije istina ...ali definitivno je na forumu i dosta "zle krvi" -delimicno i zbog tih vasih ograda !
Ja sam se ipak nekako izborio za neko svoje "mestasce" ovde ...spustio sam gard ,citam i dalje pazljivo ,drzim se svog ukusa jer tesko mogu da ga menjam nakon 28. godina ...mozda i nije valjan ali godine unazad ( moram na nesto da se vadim :p ) nisu nam davale previse izbora ...prozborim po koju ,i nerviram se vrlo cesto ali se suzdrzavam ...nedostaje nam medjusobne tolerancije ,ali mnogi ovde ni ne znaju sta ta rec znaci ...i onda od toga sve polazi ,nema veze koji je pdf ,nema veze koja je tema ...tako vam je kako vam je ...tesko cete dobiti "onaj stari forum" ,pa ne moze ni od babe devojka ;) ! I tako dalje.

Ali evo malog ohrabrenja za Verbala ,Paju ...good_neiborgh-a i ostale filmske znalce ...cak iako vam nedostaju sagovornici ,cak iako vam se desi da vas neko izbaci iz koloseka ...znajte da neko uvek jednako uziva u vasim porukama ,pa cak i kad se ne slaze uvek sa vama ! Govorim iz licnog iskustva ...ja uvek nadjem nesto zanimljivo da procitam ,a da se nesto ovde i nauciti ,i zato ne posustajte ,pa mozda ovaj pdf i zalici na ono sto ste nekad imali :ok: !

Iako imam dug staz na Forumu, imam relativno mali broj postova upravo zbog toga sto mi sam nivo komunikacije ovde vrlo cesto ne odgovara. Ovde postoji par onih, koji za mene verovatno i ne znaju, a cije sam ja postove kroz ove godine s uzivanjem dolazio i citao - Paja, pre svega, pa i nekolicina onih koji ovde vise ne dolaze. Film se pre svega voli. Film se potom cuti. A tek potom, kad sazri, o filmu se govori. To je neki moj nacin. Primetio sam npr. da je na temi na kojoj se ''obrazlazu'' i ''ocenjuju'' odgledani filmovi, citav komentar i ocena svode na prostu prosirenu recenicu i ocenu koja nicim nije potkrepljena. Osetio sam koliko je to na mene delovalo demotivisuce, da vise nikad ne pozelim da tamo ostavim poneki komentar, pa mi se ipak omaklo - za preko 3 godine mozda 5-6 puta! Dalje, niciji komentar nikoga ni na koji nacin ocigledno ne pobudi na neku konstruktivniju diskusiju, ili bar na pokazivanje interesovanja za odredjeni film.
Mislio, mislio i shvatio da problem lezi u tome sto iako forum nosi naziv Film i samim tim implicira da bi ovde trebalo da je najvise pravih zaljubljenika u sedmu umetnost, doslo je do situacije da su se ljudi koji film ne samo vole, nego i ''znaju'', potpuno ili bar delimicno povukli iz svega toga - sve manje ih je u raspravama, glasanjima i to i ne cudi. Veliki broj forumasa ciji bi se ukus zaista mogao dovesti u pitanje jer nema mnogo toliko prozaicnih i isforsiranih floskula kao te ''o ukusima se ne raspravlja''. Da bi se moglo govoriti o ukusu, tu treba mnogo vode da protece. Bavim se knjizevnoscu, posredno i filmom, pa ne bih smeo decidirane tvrdnje nikada da iznosim ako su zasnovane iskljucivo na mom ukusu i nikakvim drugim parametrima.
S druge strane, ovde je mnogo ljudi koji svakog ko na neki nacin iznese stav oprecan njihovom, dozivljavaju kao potencijalnog neprijatelja. Ja ne znam da li je rec o nekoj emocionalnoj nedovrsenosti ili ozbiljnijem antisocijalnom ponasanju, tek, takve reakcije nisu normalne. Ja prelazim preko istih najcesce, ali su ovde svi postali uzasno drski, drcni, nadobudni. Ovde ljudi cak nemaju prostora u sebi za preporuku/savest/primedbu koliko god da je dobronamerna i konstruktivna, sve se svodi na inat koji je ocigledno proistekao iz nekog ozbiljnog straha da ti jedan suprotan komentar na forumu moze ozbiljno uzdrmati zivotno uporiste, odnosno, dovesti vlastiti identitet u pitanje.
Mislim da se kulturi komunikacije ljudi tesko uce i u zivotu, a kamoli na forumima. Zato mi se dopala ideja koju je neko u prethodnim postovima izneo - treba da postoji jedna tema u kome ce svako da prosipa smece i frustracije - gde ce moci da pljuje po filmovima do mile volje. Zatim, da se naznaci da se na tom i tom forumu pise/prica/diskutuje samo o tome i tome i da se svako skretanje s teme koje ide u pravcu unosenja nemira ili dekonstrukcije primarne ideje (koja u svakoj temi treba jasno da se naznaci u prvom postu, da ne pricam o tome kako iz naziva teme cesto nije jasno sta neko zeli da postigne tom temom) kaznjava i to prilicno rigorozno. Treba da se uspostavi sistem na odredjenim vrednostima, jer iako je ovo samo ''forum i zabava'' kako svi repliciraju na bilo koju ozbiljniju i nesto konstruktivniju kritiku, ako je vec tematski forum i podrazumeva izvestan inicijalni afinitet, onda je osnovni red da se u tom smislu forum i njegove teme i oblikuju.

Pri tom, svi oni koji ''imaju svoje misljenje i koji su rekli svoje'' jako su netolerantni prema tudjem. Ovde retko ko iznosi svoje, a da time usput ne dokaci i misljenje onog prethodnog. Shvatih u vise navrata, npr. na forumu Film na Krstarici ne smes da volis Kusturicine filmove. Ako napises da volis Kusturicu, sledi 5 postova koji ocigledno tendenciozno i neargumentovano krenu da pljuju sve sto je on ikad napravio (?!) i to na takav nacin koji posredno ili neposredno vredja i tebe itd.Ako nekom kazes, znas, taj film je ipak klasik, ako ga nisi pogledao nije u redu da mu dajes 1 poen - onda dozivis sikaniranje, prigovaranje, citave ispovesti nekoga ko je jako uvredjen sto ti njegov ''ukus'' o filmu koji nije gledao dovodis u pitanje.

To su banalni primeri, ali svi, na neki nacin, ukazuju na to koliko se sustina foruma Umetnosti odvojila od onog sto on jeste. Ovde ima svega vise (ukljucujuci cesto i svu ljudsku mizeriju i netoleranciju) nego sto ima umetnosti i razgovora o njoj.

Nema vise novih, lepih i kreativnih tema. Ako se takve i otvore, ponovo svi radije iznose svoje misljenje po principu ''ja u klin ti u plocu'' i ''vazno je da ja kazem svoje, a sta kaze drugi boli me uvo'' .... nego sto zele da cuju nekoga ko ima nesto da kaze i da pri tom to i obrazlozi.

@ Verbal:
Znas sta je problem najveci, a to je jedan univerzalan koncept koji i u zivotu funkcionise, a ne samo na forumu. Taj zid koji u komunikaciji prave: ja sam svoje misljenje rekao i tacka - proistice iz cinjenice da velika vecina ljudi nema misljenje vec imaju stav a razlika je bitna i drasticna - iza misljenja stoje misaone operacije koje same po sebi pruzaju dovoljno materijala za analiziranja, diskuzije, razlicite sinteze, komparacije itd. Stav je suv i jalov. On se formira u nedostatku znanja, zelje za znanjem, kognitivnih sposobnosti i sveopste izmanipulisanosti posredstvom medija i prihvacenih kulturnih i socijalnih obrazaca. Ja imam stav i drzim ga se ko mazga, a onaj ko ima drugaciji pa jos hoce da ga argumentuje - on mene ugrozava, ne postuje me, nije tolerantan, ne postuje razlicitost, zeli da me indoktrinira ili da me ponizi i tako dalje, a sve u vlastitoj ignoranciji i nemustosti.

Poslednja izmena:
Mrzi me da kontempliram i lamentiram na ovu temu,al' jos samo nesto.
Ja sam se srucio na ovaj forum ka meteor i iskreno meni je udobno u ovom krateru,ovdje ima cool likova.
Izvjesno vrijeme sam bio u nekoj vrsti virtuelne pecalbe,primarno zbog kontaminacije pdf-uma generickim postovima prilikom cijeg citanja
covjek ima osjecaj da mu necije g.ovno upada u pice.
Naravno,sto god ne podriva pravilnik ne moze biti podlozno cenzuri,tako da je to metastaziralo i vecina tema je pretvoreno u tuberkulozne ispljuvke.Nema tog' resenja koje ce ovo ispravit da domoroci budu zadovoljni osim da im se kreira zasebni vilajet u kojem ce postovati samo odabrani,akutni elitizam al' sve drugo je nemoguce.
To ce ovim visim forumskim instancama zvucati ridikulozno al' ko ih je.be.
Mi znamo svoja prava:lol:
Il' to,il' ka Snejk Pliskin fino resetovat pdf-um pa pocet ispocetka,ne mos' bona napravit nesto kvalitetnijim ukoliko ne srusis ono sto ne valja,konstruktivna anarhija.
Jer ovo je za narodne mase,dostupno svima,ni nalik recimo "Znaku Sagite" koji je namjenski forum.
Nema antidote-a za mediokritete.

Poslednja izmena:
Mrzi me da kontempliram i lamentiram na ovu temu,al' jos samo nesto.
Ja sam se srucio na ovaj forum ka meteor i iskreno meni je udobno u ovom krateru,ovdje ima cool likova.
Izvjesno vrijeme sam bio u nekoj vrsti virtuelne pecalbe,primarno zbog kontaminacije pdf-uma generickim postovima prilikom cijeg citanja
covjek ima osjecaj da mu necije g.ovno upada u pice.
Naravno,sto god ne podriva pravilnik ne moze biti podlozno cenzuri,tako da je to metastaziralo i vecina tema je pretvoreno u tuberkulozne ispljuvke.Nema tog' resenja koje ce ovo ispravit da domoroci budu zadovoljni osim da im se kreira zasebni vilajet u kojem ce postovati samo odabrani,akutni elitizam al' sve drugo je nemoguce.
To ce ovim visim forumskim instancama zvucati ridikulozno al' ko ih je.be.
Mi znamo svoja prava:lol:
Il' to,il' ka Snejk Pliskin fino resetovat pdf-um pa pocet ispocetka,ne mos' bona napravit nesto kvalitetnijim ukoliko ne srusis ono sto ne valja,konstruktivna anarhija.
Jer ovo je za narodne mase,dostupno svima,ni nalik recimo "Znaku Sagite" koji je namjenski forum.
Nema antidote-a za mediokritete.
Ko bi rekao, dodjosmo do istog zakljucka. :cool:
Pa ja ne znam sta elita ceka, je li vam neko brani da otvorite topic Kutak za elitu i diskutujete do mile volje? Zelim vam svu zabavu... Ili sta je vec bit. :)

"Budimo realni ,trazimo nemoguce" :ok:

Ukratko to je to :)

Kad vec gledamo staz ovde na forumu, (kroz mesec dana) punih 6 godina pratim desavanja izmedju ostalih i u ovom podforumu ali se nisam upustao u neke diskusije osim u jednom trenutku o filmu "Donnie Darko", i secam se da su to bili dugi postovi i veoma objektivna a u neku ruku i subjektivna analiza. Bio sam bez interneta mozda nekih 3 meseci, kada sam otvorio ovaj podforum ponovo i procitao par postova stvarno kao da sam promasio adresu. Sigurno da se oseti nedostatak tih "dubokoumnih" i detaljnih analiza, ali jedino resenje je da se to na neki nacin "odvoji" kao sto je neko rekao. Imamo ovu temu "gledali,obrazlozili,ocenili..", ja tu vidim samo poster i ocenu (cast izuzetku), ne postavlja se pitanje ZASTO (ta ocena), vec se daje kritika i mozda narusava necije misljenje.

Vidim imate negativan stav o onome "stvar ukusa". Sta se tu moze, jeste stvar ukusa, i nazalost ne vidim nacina da se dva clana upuste u neku duzu diskusiju o filmu ukoliko je taj "ukus" jako izrazen. Ja sam probao da odgledam par klasika iz 50-ih i 60-ih, ali jednostavno mi ne odrzavaju paznju..tako da je nekad ta odbrana i okej sto se tice vremenskog razdoblja. A definitivno da nedostaje ta civilizovana rasprava kada se govori o nekom filmu koji je prihvatljiv sto se tice tog vremenskog razdoblja. Ljudi ponesto i nauce u diskusiji pa mozda i pruze sansu novom zanru ili uopste filmu.

Pre bih rekao da se ovde staz meri po aktivnosti na podforumu (a ne forumu u ovom slucaju), i opstem pozitivnom utisku a izmedju ostalog i godinama...a imam utisak da se neki (van ove teme) ogledaju u broju postova. Uopste mislim na ceo forum pa izmedju ostalog i ovde.

edit:

Odgledah "Hotel izgubljenih duša" (iliti "Lost Highway", ako ste od onih koji su prestali
da referišu filmove po zvaničnim (šta to uopšte znači i zašto više ne postoji?), domaćim
lucidnim prevodima naziva) po treći ili četvrti put... Moj odnos prema filmovima Dejvida
Linča ovih dana doživljava izvesnu renesansu... od početnog divljenja, iz vremena kada sam,
realno, o filmu malo znao, pa to divljenje i nije imalo neko jako uporište, osim prirođenog
osećaja privlačnosti ka uvrnutom, misterioznom i zbunjujućem. Onda sam ga potpuno odbacio
smatrajući njegove filmove amorfnim smesama tog uvrnutog, misterioznog i zbunjujućeg bez
ikakve ideje koja ih povezuje, jednostavno nabacanim da zblenu gledaoca i bace ga u očajanje
zbog sopstvene gluposti i nemoći da pojmi bilo šta od onog što gleda. Sada se vraćam korenima,
ali ih postavljam na nešto čvršće temelje... Što kaže Niče: "Da bi bio ateista, moraš prvo da
postaneš pop." "Da bi zavoleo Linča, moraš prvo da ga mrziš." "Hotel izgubljenih duša" nikako
nije besmislen i zbrkan, već razotkriva ideologiju u svojoj temeljnoj manjkavosti i ruši njeno
poslednje uporište... Sjajan!

10/10

Nakon ovakve analize ja moram da ga pogledam ! Bravo.

Poslednja izmena:

Back