Метатезе

У неком раздобљу развоја прасловенскога језика је настао закон отворених слогова који је изазвао низ промена како би се сваки слог завршавао на самогласник.

i mi to znamo kako? kako mi znamo da je nekad postojala rec *ortь koja se promenila u *ratь. Daj mi primer reci koja znaci rat a ima koren ortь. pusti ti to ortaci i drugari. ne volim kad me neko gleda sa visine a nema argumente. daj mi jedan primer na osnovu koga je ovaj tvoj gornji zakljucak izveden. Ja sam ti dao konkretan koren iz sanskrita i iz staro irskog.

rat se kolko ja znam kaze rat samo na juzno slovenskim jezicima. ali mi takodje imamo i boj i vojna. jel ti palo na pamet da rat nije slovenska vec pre slovenska rec? da je mozda keltska? koliko ima kod nas R1b? koliko I1 i I2? isto kao i toka za koju si tvrdio da potice iz turkog a sa turskim veze nema....

Poslednja izmena:
i mi to znamo kako? kako mi znamo da je nekad postojala rec *ortь koja se promenila u *ratь. Daj mi primer reci koja znaci rat a ima koren ortь. pusti ti to ortaci i drugari. ne volim kad me neko gleda sa visine a nema argumente. daj mi jedan primer na osnovu koga je ovaj tvoj gornji zakljucak izveden. Ja sam ti dao konkretan koren iz sanskrita i iz staro irskog.
rat se kolko ja znam kaze rat samo na juzno slovenskim jezicima. ali mi takodje imamo i boj i vojna. jel ti palo na pamet da rat nije slovenska vec pre slovenska rec? da je mozda keltska? koliko ima kod nas R1b? koliko I1 i I2? isto kao i toka za koju si tvrdio da potice iz turkog a sa turskim veze nema....
Права комедија, ниси ни у стању схватити колико си неук.
А да ти прво прочиташ неко штиво о ПИЕ језику, компаративној лингвистици или ишта такво? Онда дођи па паметуј.

Прасловенско *ortĭ потиче из ПИЕ корена *h1or-, kognati su грчко ἔρις (бес), и санскртскo rti- (напад).
Овде можеш видети још неке словенске наследне облике као и још који когнат:

[Макс Васмер, Этимологический словарь русского языка, том III, Москва 1987, 448.]
tpnu.png

Ајде сад, жив и здрав - досадише ми твоја неукост, надменост, Келти и објављивање непроверљивих тврдњи.

Poslednja izmena:
Прасловенско *ortĭ потиче из ПИЕ корена *h1or-, kognati su грчко ἔρις (бес), и санскртскo. rti- (напад).

aaaaaaaaaa pa sto ne kazes da pokusavas da nakalemis srpsku rec rat na "PIE" ne postojecu, izvedenu, rec *h1or-.

pa sad mi je sve jasno.

Dakle ako imamo grcki ἔρις (bes), i sanskritski. rti (napad) onda MORA da je srpska rec rat nastala izvrtanjem jedne od ove dve reci. Jer srbi nisu nikako drukcije mogli da je dobiju? Hvala sto si me uputio u ovu tajnu.

А да ти прво прочиташ неко штиво о ПИЕ језика, компаративној лингвистици или ишта такво?

A da ti malo ukljucis mozak?

Zar rti nije moglo da postane rati?

sta cemo sa svim ovim drugim sanskritskim recima za napad:

http://www.spokensanskrit.de/index....+&tinput=+attack&trans=Translate&direction=ES

ili sa ovom sanskritskom recju (rat)

http://www.spokensanskrit.de/index....g=0+&tinput=rath&trans=Translate&direction=SE

Poslednja izmena:
Dakle ako imamo grcki ἔρις (bes), i sanskritski. rti (napad) onda MORA da je srpska rec rat nastala izvrtanjem jedne od ove dve reci. Jer srbi nisu nikako drukcije mogli da je dobiju? Hvala sto si me uputio u ovu tajnu.

Niko nije rekao da je nastala iz neke od tih reči, već da sve imaju zajedno ishodište u PIE osnovi.

Niko nije rekao da je nastala iz neke od tih reči, već da sve imaju zajedno ishodište u PIE osnovi.

Ta osnova ne postoji. Ona je izvedena iz postojecih reci indo evropskih jezika koje znace rat. iz kojih su reci dosli do osnove *h1or? sigurno ne iz reci rat...Rat moze da bude jako stara rec, koja je starija od Indo Evropskih jezika a sacuvana je na balkanu jer je pre indo evropsko stanovnistvo delom sacuvano na balkanu. To je moje misljenje. A ti ako mi pokazes kako je rat nastao normalnim putem a ne izvrtanjem reci iz *h1or ja cu da se izvinem.

Ta osnova ne postoji. Ona je izvedena iz postojecih reci indo evropskih jezika koje znace rat. iz kojih su reci dosli do osnove *h1or? sigurno ne iz reci rat...Rat moze da bude jako stara rec, koja je starija od Indo Evropskih jezika a sacuvana je na balkanu jer je pre indo evropsko stanovnistvo delom sacuvano na balkanu. To je moje misljenje. A ti ako mi pokazes kako je rat nastao normalnim putem a ne izvrtanjem reci iz *h1or ja cu da se izvinem.
Невероватно је колико лапрдања си у стању ставити у неколико редова, прихвати се књиге ако већ нешто желиш знати.

[Этимологический словарь славянских языков, выпуск XXXII, 214-215]
u18k.png

Poslednja izmena:
nemoj da mi ponavljas isti argument kao papagaj.

pogledaj predposlednji paragraf u svom "dokazu". kljucna rec je "verovatno". Dakle nezna se odakle potice tec rat, i jedino sto su mogli da smisle je da verovatno potice od art. To je zato sto lingvisti ne znaju nista o istoriji i arheologiji pa samim tim nemaju mogucnost da povezu rath (kruzna tvrdjava u koju su se sljudi u bronzanom dobu sklanjali za vreme rata) i rat. Zasto je nemoguce da je Rat pre indo evropska, Centralno evropska, koja je potekla iz jezika kojim su nekad pricali preslovenski Srbi i Irci I2 genetske grupe? Ta rec je sacuvana u Balkanskim juzno slovenskim jezicima u originaly i u Irskom u prenesenom znacenju. Usla je kao pozajmica u slovenske jezike kada su oni dosli u kontakt sa centralno slovenskim narodom. Ne razumem zasto se odbija svaka mogucnost da su svi ovi neslovenski srbi pricali nekim svojim jezikom pre nego sto su se stopili sa R1a populaciom i da su uspeli da deo tog jezika sacuvaju?

Back