METABOLIZAM

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
boris0230:
WW, grdim te za postupke :)
@goshu, ja sam prvo mislio da se ovde radi o muzijaku, kad ono zenska osoba. Mislim, ko bi jos stavio pcelicu na avatar ?
Eh meni su 2 teme nestale, 3 valjda zakljucane - ne bunim se ;)

Ja se ne secam da si ti rekao bilo sta glupo. U odgovoru na ovu temu koji je nestao.
Ali ipak doktori moraju uvek da budu naj pametniji :) Znam rastao sam sa njima ceo zivot.

Borise ako si savetovao osobu iznad tebe da poveca UH valjda si prevideo da ima dijabetes melitus tip 1, dakle to bas i nije resenje. Gojenje sa dijabetesom, je gadno zajebana stvar i debelo otskace od standarda.

Pitanje za cika doktora :?:
Vec sedam meseci sam na atkinsovoj dijeti , mada iskreno vise sam gladovala no zaista postovala pravila. Za dva meseca postigla sam zeljenu tezinu, i vec mesecima u nastojanju da je odrzim i dalje lagano gubim kilograme ( sada pola kg/mesecno) ( sada 164cm/52kg, sto mislim da je OK). Pretpostavljala sam da mi se metabolizam jako usporio, kao odgovor na dugotrajno polugladovanje, medjutim jako sam se iznenadila kada sam uradila FT3, Ft4, T3, T4 - svi su neznatno iznad gornje granicne vrednosti. Kako se ovo objasnjava????
Inace biohemija mi je OK, samo je serumsko gvozdje nisko, ali to cu sanirati gvozdjem plus folnom kiselinom.

AcaBg82:
Borise ako si savetovao osobu iznad tebe da poveca UH valjda si prevideo da ima dijabetes melitus tip 1, dakle to bas i nije resenje. Gojenje sa dijabetesom, je gadno zajebana stvar i debelo otskace od standarda.[/QUOTE

E to si Aco potpuno upravu!!!Imam uzasnih problema da se ugojim samo zbog tog dijaetesa...stoga,ako neko ima ideju... :-)

Die Cinderella:
Pitanje za cika doktora :?:
Vec sedam meseci sam na atkinsovoj dijeti , mada iskreno vise sam gladovala no zaista postovala pravila. Za dva meseca postigla sam zeljenu tezinu, i vec mesecima u nastojanju da je odrzim i dalje lagano gubim kilograme ( sada pola kg/mesecno) ( sada 164cm/52kg, sto mislim da je OK). Pretpostavljala sam da mi se metabolizam jako usporio, kao odgovor na dugotrajno polugladovanje, medjutim jako sam se iznenadila kada sam uradila FT3, Ft4, T3, T4 - svi su neznatno iznad gornje granicne vrednosti. Kako se ovo objasnjava????
Inace biohemija mi je OK, samo je serumsko gvozdje nisko, ali to cu sanirati gvozdjem plus folnom kiselinom.

Mislim - ja prosto ne mogu da verujem sta radite svojim organizmima!!! Postoji inace cela tema koja se bavi atkinskovom dijetom, koja je STETNA, OPASNA i NEZDRAVA! Nije dosta sto sebe drzis na nekakvoj stetnoj dijeti 7 meseci vec ni to zapravo ne radis vec gladujes?! Za ime sveta! I sta si najzad napravila - totalno poremetila sve hormone u organizmu, uslovila disfunkciju tiroidee koja moze da te utera u VEOMA OZBILJNU BOLEST TIROIDEE KOJA SE TESKO LECI I MOZE IMATI FATALNE POSLEDICE zbog cega - da biza DVA MESECA postogla 'zeljenu' tezinu! Nisko serum gvozdje pri unosenju tolike kolicine mesa (Atkinskova dijeta fundamentalno pociva na ovoj pretpostavci - proteini, proteini i zivotinjski proteini) jeste jos jedan od pokazatelja da ti je sistem potpuno puko! Ne mogu da verujem kakvim glupostima pribegavate i kako stavljate glavu u torbu! Radi cega?! Radi toga sto necete da odete kod nutricioniste da vas pregleda i uradi neophodne analize, ustanovi vam potrebni rezim ishrane i vezbanja i kaze vam da se tezina NE SKIDA ZA DVA MESECA vec za 2 godine!!!!!! Stvarno neverovatno glupavo ponasanje, i samo jos jednom da vidim Acu i onog Borisa kako ga ovde promovisu a onda se ludost zapati pa pojedini dospeju do ovog stadijuma!

A sto se tebe tice, ti lepo da ides kod lekara, da uradis jedan opsti pregled, internisticki, kod endokrinologa zbog tiroidee, urin da das na analizu da se vidi kolko ti je alkalna mokraca i da li imas proteine u mokraci i da li su ti bubrezi uredu posle ovakve epizode ludosti. Onda kad sve to prikupis, da odes kod nutricioniste (ako si student u Bgdu - na studentskoj polikllinici, ako nisi na Institut za higijenu u Pasterovoj) da te izmere i da ti naprave plan ZDRAVOG rezima ishrane i vezbanja. U medjuvremenu - PREKIDAJ ODMA tu glupost od atkinskove dijete ukoliko ne zelis sebe da smestis u bolnicu! Za Boga miloga...!

WithdrawnWater:
Mislim - ja prosto ne mogu da verujem sta radite svojim organizmima!!! Postoji inace cela tema koja se bavi atkinskovom dijetom, koja je STETNA, OPASNA i NEZDRAVA! Nije dosta sto sebe drzis na nekakvoj stetnoj dijeti 7 meseci vec ni to zapravo ne radis vec gladujes?! Za ime sveta! I sta si najzad napravila - totalno poremetila sve hormone u organizmu, uslovila disfunkciju tiroidee koja moze da te utera u VEOMA OZBILJNU BOLEST TIROIDEE KOJA SE TESKO LECI I MOZE IMATI FATALNE POSLEDICE zbog cega - da biza DVA MESECA postogla 'zeljenu' tezinu! Nisko serum gvozdje pri unosenju tolike kolicine mesa (Atkinskova dijeta fundamentalno pociva na ovoj pretpostavci - proteini, proteini i zivotinjski proteini) jeste jos jedan od pokazatelja da ti je sistem potpuno puko! Ne mogu da verujem kakvim glupostima pribegavate i kako stavljate glavu u torbu! Radi cega?! Radi toga sto necete da odete kod nutricioniste da vas pregleda i uradi neophodne analize, ustanovi vam potrebni rezim ishrane i vezbanja i kaze vam da se tezina NE SKIDA ZA DVA MESECA vec za 2 godine!!!!!! Stvarno neverovatno glupavo ponasanje, i samo jos jednom da vidim Acu i onog Borisa kako ga ovde promovisu a onda se ludost zapati pa pojedini dospeju do ovog stadijuma!

A sto se tebe tice, ti lepo da ides kod lekara, da uradis jedan opsti pregled, internisticki, kod endokrinologa zbog tiroidee, urin da das na analizu da se vidi kolko ti je alkalna mokraca i da li imas proteine u mokraci i da li su ti bubrezi uredu posle ovakve epizode ludosti. Onda kad sve to prikupis, da odes kod nutricioniste (ako si student u Bgdu - na studentskoj polikllinici, ako nisi na Institut za higijenu u Pasterovoj) da te izmere i da ti naprave plan ZDRAVOG rezima ishrane i vezbanja. U medjuvremenu - PREKIDAJ ODMA tu glupost od atkinskove dijete ukoliko ne zelis sebe da smestis u bolnicu! Za Boga miloga...!

WW je nigde ne promovisem Atkins dijetu, ali znas kako, nesto sam naucio za sve ove godine. Recimo ako klinac od 16 god naumi da se napumpa steroidima neces ga od toga odgovoriti, mozes da pricas koliko hoces, mozes da mu govoris sta ce da mu bude, mozes da pokazujes slike, mozes da mu dajes da procita strucnu literaturu on ce to da uradi. I amin. I nece te poslusati makar crko. Onda je mnogo bolje da probas da ga odgovoris ali ako vidis da ne ide, onda bar da mu odbajsnis ili ga uputis kako da se informise da to sto je naumio uradi sto bezbednije po sebe.

Atkinskove dijete sto se tice, ja branim atkinskovu dijetu posto ovo sto se vrti po internetu nema veze sa atkinsovom dijetom, 7 meseci gladovanja da bi se odrzavala zeljena tezina nema a ma bas nikakve veze sa atkinsovom dijetom. To sto je neko prepisao 2 pasusa iz njegove knjige i smislio ovakvu ludost tipa "jedite samo meso". Lepo kaze da unos UH treba da bude oko 20 g na dan, A NE DA SE POTPUNO ISKLJUCE, to je kao prvo. Kao drugo kada se postigne zeljena tezina, onda treba da se uvodi zdrav nacin ishrane, a ne da se tezina odrzava izgladnjivanjem.

Ja sam procitao knjigu Atkinsova dijeta , i ovo sto ljudi daju po internetu i sto pisu, nema veze sa atkinsovom dijetom , evo knjiga je oko 500 din idi kupi pa procitaj, pa ces shvatiti da ovo sto ovi drze na internetu nema blage veze sa onim sto je covek napisao u svojov knjizi.

Problem sa tiroidonm zlezdom se posle 7 meseci izglednjivanja javlja to se i ocekuje, organizmu je potrebna energija, koju mora da dobije od negde, T3 T4 stimulisu dobijanje energije, zbog izgladnjivanja dolazi do hiperfunkcije zlezde zato sto organizam panicno treba energiju.

Od suta poceti sa vocem preko dana!!!!

Sto se nutricionista tice, sa njima na zalost imam lose iskustvo, mozda sam ja naleteo na loseg, ko ce ga znati. Mozda ima i dobrih. Ali kada mi je nutricionista sastavljao ishranu, dobio sam da pijem za dorucak i veceru neki prasak, a za rucak da jedam po nekim receptima , klasicno meso, ribu, povrce. Sve ukupno je bilo oko 1000 kcal. A samo moj bazalni koji su mi izmerili je bio 2200 kcal. E od te dijete u mal nisam crko od gladi.

Ali ko zna, mozda ko sto ima losih inzinjera ili i losih nutricionista.

Vezbanja sto se tice. Nutricionista ne sastavlja rezim vezbanja. Rezim vezbanja sastavlja DIF-ovac. I treninge treba da vodi DIF-ovac. Ili neko sa visokom ili visom skolom za to. Nutricionista sastavi jelovnik, po kom se hranis, u odnosu na to sta zelis da postignes, a trener je tu skolovan naravno sa zavrsenim DIF-om sportskom akademijom da uradi program vezbanja i prilagodi ga tebi , tvojim mogucnostima, i onome sto zelis da postignes.
Najbolje je mada je i najskuplje kada su i nutricionista i dif-ovac prisutni na jednom mestu, ali su ti fitnes centri mnogo skupi, meni bar ne pristupacni, i kad mogu da zajeno na licu mesta se konsultuju i urade idealan program za tebe.

sionski_priorat:
AcaBg82:
Borise ako si savetovao osobu iznad tebe da poveca UH valjda si prevideo da ima dijabetes melitus tip 1, dakle to bas i nije resenje. Gojenje sa dijabetesom, je gadno zajebana stvar i debelo otskace od standarda.

E to si Aco potpuno upravu!!!Imam uzasnih problema da se ugojim samo zbog tog dijaetesa...stoga,ako neko ima ideju... :-)

Tesko, ne pada mi na pamet fitnes centar po nekoj normalnoj ceni, a da ima ono sto tebi treba tj takav tim ljudi. Trebalo bi da ima doktora i trebao bi da ima trenera. Koji su stalno prisutni. Ali mi ni jedan takav ne pada na pamet ni na trenutak.

WithdrawnWater:
Nisko serum gvozdje pri unosenju tolike kolicine mesa (Atkinskova dijeta fundamentalno pociva na ovoj pretpostavci - proteini, proteini i zivotinjski proteini) jeste jos jedan od pokazatelja da ti je sistem potpuno puko!

Mogli ste makar da pazljivije da procitate da sam zapravo vise gladovala nego bila na pravoj atkinsovoj dijeti. Na stranu sto meso bas i ne obozavam, ali brokoli, spargle, krastavci i karfio npr imaju isto tako malo ugljenih hidrata. Atkins ne pociva na zivotinjskim proteinima, key word je redukcija uhljenih hidrata, pa ostavlja prostora za puno kvalitetnog povrca.

i da li su ti bubrezi uredu posle ovakve epizode ludosti.

Pa lepo sam napisala da mi je biohemija u redu, a najelementarnija biohemija pokriva odredjivanje uree, kreatinina, mokracne kiseline...toliko o odsustvu disfunkcije bubrega

Anyway, hvala na odgovoru, mada sam ocekivala samo strucan odgovor na pitanje kako je umesto smanjenja funcije tiroideje, koja prati veoma redukovan unos kalorija, doslo do povecanja te funkcije. Atkinsa sam samo pomenula kao mogucu indiciju da je povecan unos proteina ( pored zivotinjskih i biljnih) mogao da indukuje stimulaciju tiroideje

Die Cinderella:
WithdrawnWater:
Nisko serum gvozdje pri unosenju tolike kolicine mesa (Atkinskova dijeta fundamentalno pociva na ovoj pretpostavci - proteini, proteini i zivotinjski proteini) jeste jos jedan od pokazatelja da ti je sistem potpuno puko!

Mogli ste makar da pazljivije da procitate da sam zapravo vise gladovala nego bila na pravoj atkinsovoj dijeti. Na stranu sto meso bas i ne obozavam, ali brokoli, spargle, krastavci i karfio npr imaju isto tako malo ugljenih hidrata. Atkins ne pociva na zivotinjskim proteinima, key word je redukcija uhljenih hidrata, pa ostavlja prostora za puno kvalitetnog povrca.

i da li su ti bubrezi uredu posle ovakve epizode ludosti.

Pa lepo sam napisala da mi je biohemija u redu, a najelementarnija biohemija pokriva odredjivanje uree, kreatinina, mokracne kiseline...toliko o odsustvu disfunkcije bubrega

Anyway, hvala na odgovoru, mada sam ocekivala samo strucan odgovor na pitanje kako je umesto smanjenja funcije tiroideje, koja prati veoma redukovan unos kalorija, doslo do povecanja te funkcije. Atkinsa sam samo pomenula kao mogucu indiciju da je povecan unos proteina ( pored zivotinjskih i biljnih) mogao da indukuje stimulaciju tiroideje

Proteini ne daju energiju, dugorocno smanjenje unosa kalorija u velikim kolicinama moze da indukuje hiperfunkciju tiroidne zlezde.

Ako nije frka reci mi i da li vezbas nesto uz tu dijetu, da li trcis da li radis bilo kakve fizicke vezbe ili camo kuliras i mrsas.

AcaBg82:
Ja sam procitao knjigu Atkinsova dijeta , i ovo sto ljudi daju po internetu i sto pisu, nema veze sa atkinsovom dijetom , evo knjiga je oko 500 din idi kupi pa procitaj, pa ces shvatiti da ovo sto ovi drze na internetu nema blage veze sa onim sto je covek napisao u svojov knjizi.
I ja sam primerila na podforumima o dijetama da ljudi nemaju predstavu o sustini atkinsove dijete. Nije mi bas jasno da neko ocekuje efikasnost kada ne raspolaze osnovnim informacijama ( to se odnosi na svaku, pa i na ovu dijetu). Ja sam inace knjigu procitala, i kada sam smrsala odredila sam sebi limit od 50g ugljenih hidrata (u cetvrtoj fazi, dozivotnoj). Sve ja to lepo kapiram, samo sto sam ocigledno imala problem psiholoske prirode, preterani strah da ne povratim kilograme koje sam prilicno brzo skinula. E tu sam ocigledno preterala. Ovi rezultati su me opomenuli, pa sam vec od ponedeljka uvela ujutru voce, a kasnije u toku dana i povrce sa vise ugljenih hidrata ( paradaiz, sargarepa, socivo). Srecom radim u laboratoriji, pa cu pratiti dalje tokove cescim analizama.

Moja iskustva sa beogradskim nutricionistima takodje su losa, nema tu ni reci od nekog individualnog pristupa. Sin moje koleginice iz Beograda je uspesno i zdravo smrsao uz Jagodu Jorgu, ali sam cula da nije bas lako stici do nje.

AcaBg82:
Die Cinderella:
Proteini ne daju energiju, dugorocno smanjenje unosa kalorija u velikim kolicinama moze da indukuje hiperfunkciju tiroidne zlezde.

Ako nije frka reci mi i da li vezbas nesto uz tu dijetu, da li trcis da li radis bilo kakve fizicke vezbe ili camo kuliras i mrsas.
Proteini ne daju energiju direktno, ali su pozitivan stimulans rada tiroideje. Mada opet, uz redukovane uglljene hidrati oni se trose u glukoneogenezi, za odrzavanje nivoa glukoze u organizmu.

Sto je tice vezbanja, evo u proseku jednom, dva puta dnevno ( vikendom) vozim biciklu dva, tri sata. Imam svoju omiljenu rutu, pa negde na pola puta malo odmorim pa radim kalenetiks vezbe, nalik recimo pilatesu, samo bez lopte, naravno. Preko nedelje ujutru izadjem iz kuce oko 8h, odvedem decu u obdaniste, sa posla se vratim oko 18h, i ostatak vremena posvetim porodici, svakodnevnim kucnim poslovima, tako da mi je jedino vikend slobodan da se makar malo posvetim sportu.

Die Cinderella:
AcaBg82:
Proteini ne daju energiju direktno, ali su pozitivan stimulans rada tiroideje. Mada opet, uz redukovane uglljene hidrati oni se trose u glukoneogenezi, za odrzavanje nivoa glukoze u organizmu.

Sto je tice vezbanja, evo u proseku jednom, dva puta dnevno ( vikendom) vozim biciklu dva, tri sata. Imam svoju omiljenu rutu, pa negde na pola puta malo odmorim pa radim kalenetiks vezbe, nalik recimo pilatesu, samo bez lopte, naravno. Preko nedelje ujutru izadjem iz kuce oko 8h, odvedem decu u obdaniste, sa posla se vratim oko 18h, i ostatak vremena posvetim porodici, svakodnevnim kucnim poslovima, tako da mi je jedino vikend slobodan da se makar malo posvetim sportu.

Tacno tako. U glavnom moje misljenje je da ako si dostigla zeljenu tezinu treba da prekines sa dijetom.

AcaBg82:
Koji ti je bio nivo masti u ishrani? Da li si unosila masti? Zanima me koje si meso jela?
Na pocetku dijete fokusirala sam se uglavnom na namernice u kojima je minimalana kolicina ugljenih hidrata, pa sam bila relativno tolerantna prema mastima ( mada sve skupa nisam prelazila oko 900kcal/dnevno). Npr. jela sam tunjevinu nekada u sopstvenom ulju, nekada u maslinovom, masne ribe tipa dimljenog lososa, kuvana jaja, sireve, pavlaku, sunku, suvi vrat, uopste u pocetku zelela sam da sebi udovoljim makar uzborom lepe i ukusne hrane, a koja opet ima malo ugljenih hidrata. Kada sam bila sigurna da cu dijetu sigurno izgurati, povecala sam kolicinu povrca, uz meso ili ribu, uvela i jogurt i druge mlecne proizvode sa relativno vecom kolicinom ugljenih hidrata. A meso sam jela kao i ostatak porodice, samo naravno ne panirano, tipa becke snicle ili ribljih paniranih stapica. Sada kako polako ubacujem i ugljene hidrate, smanjujem kolicinu masti, i pokusacu da nadjem pristojnu, zdravu kombinaciju delotvornu na duge staze. Prvi put u zivotu ne primam se nesto na slatkise, tako da je definitivno doslo do nekih promena u navikama, koje su kljuc za uspeh kod osoba sklonijih gojenju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back