Dugo se nisam obracala na ovoj temi, jer sam bila progonjena. Zasto? Zato sto sam napravila revoluciju u svetskoj knjizevnosti onog trenutka, kada sam rekla MOJE misljenje, a ne misljenje nekog kriticara, koje se godinama prezvakava o Dostojevskom i njegovom konfuznom i dosadnom stilu pisanja. Od mnogih sam dobila podrsku, a mnogi su me precutno podrzali. Jasno je da to ne odgovara nikome - ni prokomunistima i jugonostalgicarima, a ni rusofilima. Moja iskrena i ostra kritika napravila je od mene zrtvu, ali istovremeno i pobednika, jer kako se drugacije neki umetnik moze priznati, osim ako ga ne progonite. Sami znate kako su prosle mnog moje kolege tokom istorija. Ja sam svesna da je to sve jedan zivot i da moja dela vec govore dovoljno o meni. Razmisljala sam da se potpuno posvetim pisanju pesama, ali ne zelim da zapustim knjizevnost, eseje, muziku, film itd. vec moze da postane i neukusno, jer mnogi mi zavide na mnogim mojim talentima. Zelela bih da znam, pre svega, kako ste?
Poznato je da ja citam Bibliju non-stop. Imam i Android telefon, pa sam na njemu nasla aplikaciju za Bibliju. Pomocu nje sstalno citam Bibliju. I kada setam i kada vezbam, a i kada izadjem u usce. Zahvaljujuci Androidu, osecam se kao da sam onlajn sa Bogom. Naravno, ja i primenjujem sve sto procitam u Bibliji, tako da to nije samo neka prazna maskarada. Trenutno zivim s deckom. Zivimo nesto vise od mesec dana. Pod istim krovom, ali u razdvojenim sobama. Nista pre braka! To je poznato. On je sladak, ali ponekad i davi sa svojim navikama, ali posto sam za kompromise, prihvatam ga pod nekim uslovima. On bas ne cita mnogo. Pretpostavljam da nema vremena, ali zato ja citam za njega, a u njegovoj sobi, kao i u svim drugim prostorijama u stanu posebno mesto zauzima Biblija. Da li cita ili ne? Ne znam, ali ce morati da je procita. Sada ce se vecina sablaznuti: "Pa, ZASTO?????" Zato sto je Biblija najvaznije delo svetske knjizevnosti.
Pre par meseci, da ne kazem godinu i nesto, jedna clanica foruma, koja je filoloskinja bo obrazovanju me je sokirala, kada je rekla da niej procitala Bibliju i da je neikada nece procitati. Biblija jeste sveta knjiga, ali je bila vecna inspiracija meni, a i mnogim drugim umetnicima od pocetka sveta i istorije. Ona je zbitka zakona, zbirka pesama, ali i zbirka prorocanstava. Iako u danasnje vreme masovne hiperprodukcije mozete naci svakojake kriticare Biblije ili one koji joj se ismvaju, ili je osporavajau, kao sto pokusavaju da je dopune ili nastave, bez obzira na njihov negativan cilj, iapk, njima je ta ista Biblija inspiracija. Posto je ovo podforum knjizevnost, htela bih da vas pitam o mestu Biblije u (svetskoj) knjizevnosti?
Koliki je znacaj Biblije? Koji biblijski motivi u knjizevnosti i kod kog autora su na vas ostavili najjaci utisak? Koji biblijski citati su vredni (za vas i uopste)? Da li je moguce pronaci neko delo, bez biblijskog uticaja? Poredjenje izmedju zapadnih knjizevnosti sa judeo-hriscanskog podrucja i podrucja van ovog podrucja.
Pod "delom" ne mislim neka beznacajan dela poput "Ceracemo se" i sl. dela iz marginalnih knizevnosti.