Месечна тема - Светло. сенка, време...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Moghrion

Veoma poznat
Poruka
13.010
Почетак месеца је управо време за почетак нове месечне теме, а ова ће да се базира на основним и суштинским елементима фотографије.
Светлу, сенци, као својеврсном, а супротном пандану светла и опет, времену, јер у суштини фотографија осликава тренутак тог времена, управо игром светлости и сенке...
Ево неког мог избора за ову тему, да послужи као увод, предлог идеја и основа за разговор...

bL63RhY.jpg

BN9kSuQ.jpg

NWxMBbG.jpg

t5KjbFQ.jpg

JNWP7iv.jpg

d2pdVtJ.jpg

JpIlwGC.jpg

fadVFuo.jpg

DxFfsJK.jpg

E3jnJZi.jpg

GyoZOHw.jpg

74M0lyJ.jpg

VfVX9i7.jpg

7JgtG9c.jpg

IVq8VyF.jpg

7CvXGCe.jpg

bOZ0Y8b.jpg

jezezD6.jpg

fjKnWff.jpg

I6G96wS.jpg

C6hYylM.jpg

aE6coTX.jpg

xOAaQZV.jpg

Yy9GGQF.jpg

YFL23mt.jpg

D1T1pwV.jpg

U5BGM8j.jpg

Надам се да нисам претерао као што се надам да ће ова тема да подстакне неки плодоносан разговор о типовима и особинама светла у раличитим околностима...
Какво светло ко од вас воли на својим фотографијама, какво светло се коме свиђа и зна ли како да га постигне?

У фотографији је све у светлу, као што је то и у сликарству. Светло и сенка ( који су неодвојиви) су основни елементи стварања волуминозности на фотографији и утиска треће димензије, дубине. зато је врло важно бирати време у коме желимо да фотографишемо у екстеријеру и кавлитет светлости као и њене топлотне карактиристике, нарочито у колор фотографији. Код фотографије у ентеријеру је то лакше јер се комбинацијом различитих извора вештачке светлости добија жељени резултат .
И за једну и другу врсту снимања је потребно стицање знања о природи светлости.

podne, podne je veliko :nono2: za fotkanje kad je suncan dan
mislim ne bukvalno podne no vreme oko podneva
zato sto su senke preostre i pretamne a osvetljeni deo presvetao, zbog polozaja sunca

sad naravno postoje momenti kad se ovo pravilo krsi pa se dobiju neki zeljeni rezultati, recimo namerno zelimo taj kontrast i sl situacije, ali treba tu vestine i kreativnosti da se to izvede

ako smo u situaciji da moramo slikati u to toba dana, a suncano je, onda je jedan od trikova - upotreba blica
sad ce neko reci kako blic na suncan dan
pa stos je da se ublazi taj prejaki kontrast koji bi se dobio, da ublazimo te prejake senke
naravno blic se stavlja na manuelno pa se podesava na jednu od najslabijih jacina, cisto samo malo da blicne da ublazi jacinu senke
ovo ide obavezno kad se rade portreti, ili neki closeup
jos je bolja varijanta softbox (ko ima)
za landscape tesko da ce blic da pomogne, nema dometa jelte :lol:

Ево мала илустрација за бирање доба дана због положаја сунца о чему је Метлица говорила, и квалитета светлости за добијања " штимунга" на фотографији у екстеријеру.

cO1dUHa.jpg

Ово друго је како у ентеријеру једноставним коришћењем два извора светлости разлличитих квалитета такође постижемо жељени штимунг. Топла светлост са стране и горњег ракурса и хладна за предњи план.

WKuDapV.jpg

Само ви мене хвалите, па кад се убацим у фазон да као знам шта радим... ее, тешко вама онда...
:hahaha:

а ово светло до витража ме подсети на ово

Није баш од витража, него од сијалице пуне воде, али шарени се...

Тако речћи дуга,хахаха

Светло са стране или како га неки зову " упадноп светло" се често користи и у сликарству и у фотографији као средство за постизање атмосфере и осећања
Како у екстеријерној фотографији , тако и у ентеријеру.

463SmPN.jpg

e vis dobar primer gde je mogo blic na minimumu da bude, samo malo da izvuce ovu prejaku senku

Наравно, Метлице, али то опет зависиод тога шта желиш да добијеш.Мени је било важно да ми освељени део лица не гори, а да позадина остане стварно густо тамна.

Наравно, Метлице, али то опет зависиод тога шта желиш да добијеш.Мени је било важно да ми освељени део лица не гори, а да позадина остане стварно густо тамна.

naravno, ako si ovo zeleo onda je to to ;)

- - - - - - - - - -

e vidis za slikanje neba dusu je dao polarizacioni filter :worth:
ako imas tehnickih mogucnosti probaj ga, sjajna stvar

Кад сам, пре десетак година први пут дошао у контакт с поларизационим филтером, појма нисам имао шта је то...
налетео сам, учинило ми се интересантно, узео, интензивно га тестирао на оним очигледним рефлексијама, а у процесу схватио колико је то моћна ствар за буквално све, сем мале скупине услова у којима је боље без њега...и годинама га нсиам скидао...
А интересантна ствар, варијабилни НД филтер је само дупли поларизациони...мангупарија шта се сетила...
мад аје и логично и најелегантније решење, али... док нисам узео у руке, живо ме занимало како бре, од нд2 до нд400...

a kod mene je prica dok sam jos bila u fazi nabavke opreme zacrtala sam da cu kupiti to cudo, jer sam citala i gledala na tubu o njemu
niko od ljudi oko mene nije imao to cudo da pozajmim da vidim jel istina ono sto sam citala
ma reko hebes ga ja cu kupiti pa ako je lagarija a u pm
i kupila
ijaooo nesto najbolje sto su smislili od tih, nazvacu ih, asesoriza za fototkanje :heart:

e vidis tu caku za ND ne znam, on mi nije nikad bio nesto senzacionalan....

- - - - - - - - - -

a dodjoh da kazem, da me inspirisalo ovde jako oblacno vreme, pa da se nadovoezem na onu pricu o vremenu kad je zgodno a kad ne slikati
sumrak, sumrak je u ravni sa onim podnevom za fotkanje
cak i jaci aparata, tipa dslr, ne mogu bas da se izbore sa njim kako valja
boje, to zeza, jako lose se boje u to doba dana prenose na senzor, wb, svetlina, intenzitet boja i nijanse, ma uzas
drugo senke i samim tim neka dubina tj perspektiva se gubi, oce da ispadnu stvari malko dvodimenzionalno

ovako jako oblacno vreme, kako je meni sad ovde, sa sve onim sivim i crnim oblacima je isti effekat ko i taj prokleti sumrak

a kod mene je prica dok sam jos bila u fazi nabavke opreme zacrtala sam da cu kupiti to cudo, jer sam citala i gledala na tubu o njemu
niko od ljudi oko mene nije imao to cudo da pozajmim da vidim jel istina ono sto sam citala
ma reko hebes ga ja cu kupiti pa ako je lagarija a u pm
i kupila
ijaooo nesto najbolje sto su smislili od tih, nazvacu ih, asesoriza za fototkanje :heart:

e vidis tu caku za ND ne znam, on mi nije nikad bio nesto senzacionalan....

- - - - - - - - - -

a dodjoh da kazem, da me inspirisalo ovde jako oblacno vreme, pa da se nadovoezem na onu pricu o vremenu kad je zgodno a kad ne slikati
sumrak, sumrak je u ravni sa onim podnevom za fotkanje
cak i jaci aparata, tipa dslr, ne mogu bas da se izbore sa njim kako valja
boje, to zeza, jako lose se boje u to doba dana prenose na senzor, wb, svetlina, intenzitet boja i nijanse, ma uzas
drugo senke i samim tim neka dubina tj perspektiva se gubi, oce da ispadnu stvari malko dvodimenzionalno

ovako jako oblacno vreme, kako je meni sad ovde, sa sve onim sivim i crnim oblacima je isti effekat ko i taj prokleti sumrak

Е, мени је облачно време сјајно... а и сумрак може да има своје... чари...
Истина, боје и блаанс белог брљаве сензор кад је такво светло, али пази...
мени су ове скоро рпед сами мрак...

Ја додуше волим и те дуже експозиције (отуд и та прича за варијабилни нд... ломатао сам се с неким кокин плочицама, комбиновао с статиним нд, гаравио свим и свачим...) па тад може да се и извуче та дубина...

А све ове градске што волим су ми, управо по облачном... сад се баш оштрим да одем го рада мало на скиутњу и нешто да обавим, па ћу и апарат да понесем... време је... по мојој мери..

Quv1jgj.jpg

Kuhinja je na zapadnoj strani, tako da je u vecini slucajeva bas fino prirodno svjetlo, za fotkanje a i da primjetis prljave prozore :zcepanje:

Е, то је оно... светло које није директно даје те меке сенке, као облачно кад је... расуто и дифузно, а прозор... најбоље светло које памтим да сам за мој век видео, је било по кишном дану у неком светларнику/стакленику, који није опран од... од кад је направљен, како ми се чинило...
ту су били метални рамови малих четвртастх стаклића, 20*20цм од прилике, али је то било толико забагрело с обе стране да се није видео ни рам ни четвртка, него само овали стакла у маховини и каменцу... и киша и облачан јесењи дан с горње стране и успара и замагљеност с доње... био сам клинац, нисам имао појма ни о чему (сад само више нисам клинац :hahaha:) али сам упамтио то место и тај дан и то светло...сенке по тој... просторији... то је било у Јагодини, пре добрих...20'ак година... то је одавно срушено али је остало као обавезни елемент неког атељеа који ћу некад... негде да напрваим...

Е, мени је облачно време сјајно... а и сумрак може да има своје... чари...
Истина, боје и блаанс белог брљаве сензор кад је такво светло, али пази...
мени су ове скоро рпед сами мрак...

Ја додуше волим и те дуже експозиције (отуд и та прича за варијабилни нд... ломатао сам се с неким кокин плочицама, комбиновао с статиним нд, гаравио свим и свачим...) па тад може да се и извуче та дубина...

А све ове градске што волим су ми, управо по облачном... сад се баш оштрим да одем го рада мало на скиутњу и нешто да обавим, па ћу и апарат да понесем... време је... по мојој мери..

ok je za ovako apstraktno zajebavanje, igrarije ove tvoje, sto da ne
al za vecinu drugih stvari je ne daj boze uzas, pogotovo ako je neka figuracija da se tako izrazim slikarski

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back