Месечна тема - обрада

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
aaa to ona pita
ja tupava nista je nisam skapirala :lol:

jes i mene to muci kod strit fotkanja, al se nesto preterano ne opterecujem jer mi nije medju omiljenim stilovima, ja to radim vise iz turistickih pobuda kad sam negde u novom mestu i tako....
pa mi nije neka drama i ako mi ne valja perpektiva, skrolujem dalje do sledece slike :lol:
ali razumem da je nekokme koga taj pravac vise zanima bogami to poveci problem

ja licno taj problem ne osecam kod sirokih uglova, od 35 pa na dole
ali cim udarim neki uzi kadar, recimo od 50 pa na vise, e onda imam frku mnogo vecu sa tim linijama zgrada proporcijama perpektivama i sl (pricam za strit foto)
pa se trudim kad slikam po gradu da furam sistem teraj ga na sire pa ce manje da se vidi problem :lol:

vuce prvi put cujem da se to zove zuher, e svasta :lol: zvuci mi kao strana rec... ?
prozorce vec vecina zove, meni se taj naziv ne dopada i kontam da nije profi naziv....ja zovem na eng, pa u srb me vecina belo gleda na sta mislim, dok se mi sporazumemo masala :lol:

evo moje muke, meni je ovo neuspela fotka recimo, pokusavala sam ovako onako mrdaj se i ti i aparat, al svaki put ko u filmu lepa sela: "jel bolan da vam ova tabla nije malo nakriva?" :rotf:

neobradjene fotke

boje senke balans krop sve je katastroficno, mojne mi se neko javlja za to smazacu ga, taj dan je bila i magla i sunce u pola sata sve se izmenjalo, svo to vreme sam se svadjala i sa vremenom i sa distorzijama, ma bre dan je bio totalni promasaj za fotkanje
eto imaju neku korist ovi promasaji, da vidite kako ne treba :malav:

Poslednja izmena:
uh, od silnih obaveza i jos silnijih lunjanja, vec danima ne stizem da okacim konkretan primer mog problema
evo jedna fotkica, nista nisam dirala obradom, cak ni distorziju, samo sam umanjila fotku, koja je primer kad mi ravan pobegne
nije mi problem da zid preslikam, jer je statican objekt, ali kako da izbegnem ovo bezanje perspektive?
po cemu poravnati, da mi je povrsina uslikanog paralelna povrsini senzora aparata?
znam da svaki ugao fotkanja nudi ravnjanje po razlicitoj liniji, ali eto, i dalje imam ovaj problem

pa, drugari, kako vi ovo nadilazite? savet? :ceka:

Ua1UZUY.jpg

sad kad mi je mogi nacrto bukvalno sta si ti htel, ja cu da reknem sta ja ovde vidim
meni je ovo dvodimenzionalna fotka, ne muci me distorzija ni dal ravne linije i to
muci me sto je ko da je neko seo i spljostio kadar, dubine i kontrasta nema
sad ako bi je obradila tako da pojacas malko boje, da udaris jaci kontrast, crnu boju da pojacas, mozda bi izvukla stvar, ne znam, valja probati

aaa to ona pita
ja tupava nista je nisam skapirala :lol:

jes i mene to muci kod strit fotkanja, al se nesto preterano ne opterecujem jer mi nije medju omiljenim stilovima, ja to radim vise iz turistickih pobuda kad sam negde u novom mestu i tako....
pa mi nije neka drama i ako mi ne valja perpektiva, skrolujem dalje do sledece slike :lol:
ali razumem da je nekokme koga taj pravac vise zanima bogami to poveci problem

ja licno taj problem ne osecam kod sirokih uglova, od 35 pa na dole
ali cim udarim neki uzi kadar, recimo od 50 pa na vise, e onda imam frku mnogo vecu sa tim linijama zgrada proporcijama perpektivama i sl (pricam za strit foto)
pa se trudim kad slikam po gradu da furam sistem teraj ga na sire pa ce manje da se vidi problem :lol:

vuce prvi put cujem da se to zove zuher, e svasta :lol: zvuci mi kao strana rec... ?
prozorce vec vecina zove, meni se taj naziv ne dopada i kontam da nije profi naziv....ja zovem na eng, pa u srb me vecina belo gleda na sta mislim, dok se mi sporazumemo masala :lol:

Зухер је Метлице преузет из немачког као и толики технички називи и значи исто што и тражило,тј. тражило је буквални превод немачког термина.

a znala sam ja da nije lako slikati ulicu, nego tako se kalio celik - bacim sebe u vatru, pa haj rekoh da malo jaucem od plamena, dok me neko ne ohladi savetom :lol:

hvala, Vuce, tebi za trik levim okom, to sam i sama radila, a da nisam ovo znala -kad poravnjavam horizont, recimo, mada me onda nekada cimne trzaj okidanja, pa onda je krivo more, nisam ja, naravno :mrgreen:
Metlo, hvala i tebi za savete oko fokusa (navela si me na to da jos jednom odgledam neke YT linkove), a ono tamo je kompletno neobradjena fotka, skinuta sa aparata, trazi ona i sredjivanje distorzije, a i perspektive, ne samo doterivanje boja i kontrasta, nazalost :rumenko:
a tebi, Moghrione, posebno hvala za sav ulozeni trud oko mog fotoamaterstva, i ono cimkanje svakakvim pitanjima, ne samo ovde, nego i u pp, pa cu kasnije da ti posaljem i hrpu tamnih cokolada u pp, pa ti deli sa Metlom i Vucjim :srecna:

zahebana ta ulica, nisam ni sama znala koliko, ali vuce me, ne da^ mi mira, odavno me nije sramota da okrenem ka nekome objektiv, pa i da se, maltene, valjam po ulici, da bi navatala neki donji rakurs, ili fokusnu razinu
a ta ulica prebogata svime i svacime - puno su tamo linija, ravni, ivica i sve to treba da se uskladi, i jos kad u to upadne i neka ulicna prica - desavanje koje traje sekund-dva - taman da sve oteram u persun, kad me zezne geometrija
pre neki dan sam sela i satima listala kroz YT arhitekturnu fotografiju i, iskreno, pogubila sam se od informacija i straha kad cu ja to sve da povatam (sad sam se setila toga, kada sam videla sta muci Metlu)

sta da vam kazem, drugari, sem hvala svima, ucim od vas, i obozavam vas! :obozavam:

p.s. i jos cu ja da vas cimkam oko obrade, cak i kada prodje rok trajanja ove mesecne teme :malav:

Poslednja izmena:
Што се тиче цимања приликом окидања Луњо то се дешава само ако не држиш камеру правилно.Ове нове камере су тако обликоване да се на десној страни налази практично рукохват , и њиме стабилизујеш камеру тако да имаш чврстину ,а левом руком правиш оне ситне корекције које те муче,па те неће цимнути окидање.

imas fazone za to cimanje
ja recimo kad radim dugacku shutter speed onda stavim kais oko vrata i zategnem, tj vucem obema rukama aparat od sebe, na taj nacin zatezem kais, ucvrscujem drzanje kamere i kad okidam nema da cima... i uspem da skljocnem bez blura
pa imas drugu foru da obmotas oko lakta i podlaktice kais i da na taj nacin zatezes i sprecis cimanje kad okidas
imas razne fazone, naci ces na netu, guglaj kako dobiti sto bistrije slike pri sporom shutter speed-u bez tripoda, pa ces videti savete, a ti ih primeni i kod neke normalne brzine shutter-a da se izvezbas

- - - - - - - - - -

Зухер је Метлице преузет из немачког као и толики технички називи и значи исто што и тражило,тј. тражило је буквални превод немачког термина.

aha nemacki, da zvuci, hvala
ne znam ti ja vuce ni nase a ni nemacke tehnicke nazive u fotkanju, sve sam ja na eng ucila oko fotografije, pa zato....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back