Месечна тема - обрада

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Moghrion

Veoma poznat
Poruka
13.010
Па, како је она, пилот тема са кафом била интересантна, могли би да почнемо и ову, целомесечну са истим циљем...
Ако се покаже као добро, један месец би био посвећен некој теми где би се дискутовало о одговору на тему, као о фотографији која је коначни резултат, а наредни месец о техникама које нас воде до тог крајњег резултата...

Овог пута и за почетак у неку руку, коцка је пала на обраду генерално, јер је она у свету дигиталне фотографије скоро па еквивалент аналогном развијању филма. Скоро па неопходна, а од ње резултат зависи колико и од процеса који се одвија у апарату и оку пре тога...

Са њом се и у неком програму и у мрачној комориу могу добити сјајни резултати који прикирвају недостатке и истичу главу поруку фотографије, а могу да се направе разне брљотине, било са прегрејаном хемијом, било с неумереном обрадом...

Како овде и нема много активних корисинка филма, прича ће да буде центрирана на дигиталну обраду, а имамо цео месец да поразговарамо о много чему, од избора програма и алата до неких техника и уопште приступа обради...
Тема је, дакле, слободна, а циљ је разговор о обради...
у форми критике или питања, сугестије, предлога...

Можда не би било лоше паралелно ставити оригинал и обраћену верзију, па тако показати шта је и због чега учињено...или оставити нешто другима, да покажу како би они обрадили одрећену фотографију, па онда повести разговор о томе, како и зашто...
и тако...

'зволте...

Око обраде смо имали доста неспоразума и недоумица. Правилник нам много не помаже због онога " у разумним границама" , па оставља нама на процену шта је разумна граница.
Моје је мишљење да свака обрада фотографије која не не рашува или не мења основне параметре и идеју која стоји иза фотографија, као и њену структуру може да се подведе у те разумне границе.
Да видимо да ли сам у праву или има и другачијих мишљења.
Ово је пример за оно што мислим. Прва фотка је оргинал, а друга је обрађена.

ziNc3Dh.jpg

m8MeqlH.jpg

Ево ои од мене један комад... оригинал и пар варијација...

NpKYYWN.jpg

CkjsD2N.jpg

TIRAOCD.jpg

KXfxG57.jpg

Што се мене тиче, разумна граница је оно што, како си написао, не нарушава структуру фотографије...
Мада све то зависи од материјала... Опет, ту ваља имати меру јер нешто што суштински није инвазивно и не ремети тај почетни изглед у многоме, може да поквари фотографију...
Мени се ова твоја обрада не свиђа, иако сам, како сад видим слично и ја урадио...
доста је тамније, боје су... некако, смуљане, омашене... неприродне...
и на ова два моја примера се слично десило... пренагласио сам их и некако... раскувао, па ми се није ни мало свидело и онда сам одустао од боје и шибнуо у црно белу... а видиш како је оригинал слаб, тако, таман и без неке динамике, иако је имало доста потенцијала с овим контра светлом...

- - - - - - - - - -

мад,а видиш, ако се упореде овај оригинал и ова црно бела... то је масивно измењена фотографија... ништа структурно, али много детаља је одувано овом белином, контраст је цепнут овде где је фокус... и тако, иако је то доста измењено, много боље изглед аод овог шарениша с којим сам кренуо...у том смислу, рачунам да су разумни оквири растегљива категорија и да зависе од случаја и материјала...

Ja volim crno bele fotke ali primetih kod mogija nesto, malko pojacanu tu belinu, skoro pa da ides ka spaljivanju, iako tehnicki to nije spaljena fotka, vidi se po originalu, ali volis tu jaku belinu da ubacis koja meni licno malo smeta, predominira, ja teram na drugu stranu kad je crno-beli stil, jak kontrast i jaca crna a belu smanjujem, a ti kontra teras :lol: slabe kontraste i belinu sa sivilom, jako malo crne
Stvar ukusa....
Ali je potpuno ok ako je to tvoj stil i tvoj "pecat" nije nista pogresno u tehnickom smislu, nego eto umetnicki dojam sto bi rekli

Ja cu kad se domignem lapa i aparata za neki dan da kacim, da ne kazete ova samo laprda, nemam opremu sa sobom danima vec...

- - - - - - - - - -

I da od svih okacenih primera kod mogija meni je original najlepsi, jedino treba malkice expoziciju dici, barem sa moba kad gledam deluje mi tako, mozda bi na kompu bilo bolje....

- - - - - - - - - -

Око обраде смо имали доста неспоразума и недоумица. Правилник нам много не помаже због онога " у разумним границама" , па оставља нама на процену шта је разумна граница.
Моје је мишљење да свака обрада фотографије која не не рашува или не мења основне параметре и идеју која стоји иза фотографија, као и њену структуру може да се подведе у те разумне границе.
Да видимо да ли сам у праву или има и другачијих мишљења.
Ово је пример за оно што мислим. Прва фотка је оргинал, а друга је обрађена.

ziNc3Dh.jpg

m8MeqlH.jpg

I ovde mi je lepsi original
Mnogo si potamnio sliku u obradi
U izbor boja necu da ulazim, stvar ukusa, meni, kao nekome kome je zelena najomiljenija boja, ume itekako da se ne svidi kad se ona istakne na ovako neprirodan nacin, tamo gde joj mesto nije....al nema vezs to je stvar ukusa kako rekoh, mozes ti i u tuturundzasto da ofarbas :lol: Cak bi mi vise leglo to na ovoj slici :lol:

Драги моји ни мени се не допада а нисам је ни радио да се допадне , него да покажем шта и како функционише и како се и не мењајући структуру фотографије добија сасвим различита слика.Ја код фотографија волим оргинал који може да се коригује на онај начин као што се код аналогне фотографије то ради при изради позитива. Овакве обраде какве смо овде показали сматрам експериментом, али не више од тога.
Сада желим да покажем на два примера како се методом обраде удаљавамо више или мање не само од оргинала, него од форографије и прелазимо у потпуно друго поље визуелни радова.

7rFSG7g.jpg

B8lidNP.jpg

На ово, путу фотографија престаје да буде примарни интерес и служи само као сировина за потпуно другачији резултат на пољу визуелног.

Poslednja izmena:
Ja volim crno bele fotke ali primetih kod mogija nesto, malko pojacanu tu belinu, skoro pa da ides ka spaljivanju, iako tehnicki to nije spaljena fotka, vidi se po originalu, ali volis tu jaku belinu da ubacis koja meni licno malo smeta, predominira, ja teram na drugu stranu kad je crno-beli stil, jak kontrast i jaca crna a belu smanjujem, a ti kontra teras :lol: slabe kontraste i belinu sa sivilom, jako malo crne
Stvar ukusa....
Ali je potpuno ok ako je to tvoj stil i tvoj "pecat" nije nista pogresno u tehnickom smislu, nego eto umetnicki dojam sto bi rekli

Ja cu kad se domignem lapa i aparata za neki dan da kacim, da ne kazete ova samo laprda, nemam opremu sa sobom danima vec...

- - - - - - - - - -

I da od svih okacenih primera kod mogija meni je original najlepsi, jedino treba malkice expoziciju dici, barem sa moba kad gledam deluje mi tako, mozda bi na kompu bilo bolje....

- - - - - - - - - -

I ovde mi je lepsi original
Mnogo si potamnio sliku u obradi
U izbor boja necu da ulazim, stvar ukusa, meni, kao nekome kome je zelena najomiljenija boja, ume itekako da se ne svidi kad se ona istakne na ovako neprirodan nacin, tamo gde joj mesto nije....al nema vezs to je stvar ukusa kako rekoh, mozes ti i u tuturundzasto da ofarbas :lol: Cak bi mi vise leglo to na ovoj slici :lol:

Еј, тачно!
нисам ја до сад то приметио... али кад тако сумираш... тачно је тако...
Волим ја и да изгорим...
Код мене је то углавном импулсивно...
а јес и то што кажеш... оригинал је бољи од овог што сам дао испод... и сад гледам и премишљам како сам до тога дошао...
баланс белог је био млао омашен, па сам хтео на неки топлији тон да извучем, али... ту је нешто пошло наопако... а јес... само је требала експозиција мало да се извуче, мало контрастом да се повади динамика... и било би доста боље...

Драги моји ни мени се не допада а нисам је ни радио да се допадне , него да покажем шта и како функционише и како се и не мењајући структуру фотографије добија сасвим различита слика.Ја код фотографија волим оргинал који може да се коригује на онај начин као што се код аналогне фотографије то ради при изради позитива. Овакве обраде какве смо овде показали сматрам експериментом, али не више од тога.
Сада желим да покажем на два примера како се методом обраде удаљавамо више или мање не само од оргинала, него од форографије и прелазимо у потпуно друго поље визуелни радова.

На ово, путу фотографија престаје да буде примарни интерес и служи само као сировина за потпуно другачији резултат на пољу визуелног.

Има ту много широк спектар многућности и тих прелазних поља, где фотографија престаје да буде фотографија...

има нека... Ewa Cwikla... пољакиња, чини ми се, родом, али живи и ради у Недерланду:mrgreen:

дуго је пратим и оно што она прави је ...чудо...

JxIDbysBg8v23DX1K71JLA0aHLuJUd-V1VbmCwRFJuRizWk1CDBa11cRZgIZiixcI3_KZcs7N_C0QYOrQ9smiIk=s285-c

gGeIwSgxm-AQpiEVgpAa11693p-IZIqa58pCKtVf88OCzEPmk36UcR8A0-LD4tck1DfBa_vwPHvU0WkV49__LwU=s285-c

bWLJbuZpcIDyT-pBX-ftjUcidHNBb_gDl5VyYPWVhJTRE5Zf1Zk7ObVYXwSxWFhufUmRa5JLTd8wv5sWqrSudQ=s285-c

8c160c0ecdb09f65c7aadf45f2d7480b.jpg

13925623_1343614088999858_4047405096598569817_o.jpg

причао сам с њом о тим радовима, о светлу које користи, о приступу обради... и био убеђен да је то тако, пажљиво одмерено светло, прави приступ одабиру модела, амбијенту, онако, акценат на детаљима... док једном приликом нисам видео неки њен рад, у процесу обраде... неки корак између оригинала и готове слике...
Иако ти што она ради даје тако, природан изглед, обрада може да направи невероватну разлику и да од једне направи скроз другачију сцену, без да се ишта од оригинала поременети...
па је у том смислу и та обрада велика ствар...али је треба знати и умети...
иначе не личи ни на шта...

Управо је у томе поента Могрионе. То је уметнички занат и то се учи и мора да се има дара.Зато и кажем да су ове обраде које ми радимо само експериментименти и забава, чак и ако смо задовољни,по некад резултатом.
На томе већина аматера пада.
Дигитална фотографија је омогућила ту врсту " демократизације" да без учења заната можеш да направиш више него пристојну фотографију, а да је и унапредиш кроз обраду, под условом да имаш скромности и мере.
Али ако хоћеш да се играш и да користиш све могућности које ти различити прогами пружају - небо је граница. Свезависи само од тебе и твог осећаја за визуелно.

Зависи Френки чиме радиш обраду. У фотошопу је то врло једноставно , шарактично у два лејера завршиш посао, за ову фотографију коју си дала као пример.
Дуплираш фотографију у два лејера и један обрађујеш као позадину не обраћајући пажњу на први план (птицу).
На другом дотераш птицу онако како желиш , а све остало обришеш.
Када их слепиш ( а поклапају се идеално јер су један те исти лејер само дуплиран, добијеш своју птицу на позадини која веше не дави.
Сигурно неко има ко ће да каже како се то ради у неким другим програмима.

Mogi - ovo su sjajno obradjene fotke, deluje mi da je lr, maestralno odradjeno u programu, ali takodje i u toku fotkanja je znala sta radi sa svetlom, sve u svemu alal joj flomaster, padanje na dupe su fotke :D

Sto se tvoje beline tice nije nikakva greska, vidi se da ti je to neki pecat takoreci u obradi, i to je ok....nego ja rekoh onako moj licni utisak, ne volim kad bljesti belina, ali dosta je to popularno sad, pogotovo u modnoj fotografiji, tamo cak idu ka spaljivanju fotki i u origunalu i plus obrada, preterali su...tvoje nisu bukvalno spaljene tj u originalu, to je najbitnije,a sad kako ces obraditi a to je vec tvoj licni izbor

Poslednja izmena:
када говоримо о обради мислим да не треба да прескочино ни једну стару ликовну дисциплину, а то је колаж, који захваљујући средствима којима данас располажемо добија једну сасвим нову димензију

Ld1NoYK.jpg

r9IeHTU.jpg

Sto se meni to ne dopada :lol:
Nista licno vucko nego imam traume od silnih kic kolaza koje sam radila mladencima, te mlada u casi vina, te burme u zalasku sunca.... maske i gradijent....pa da povracas od kica :roll:
Tako da ne gajim simpatije prema kolazu u fotografiji

Слажем се да су ти разлози за такав став више него добри и јаки Метлице:ok:
Као и код свих других модела ообраде се ради о питањима укуса и мере, а недостатак мере води у кичерај и неукус Ја мислим да и о томе треба овде да разговарамо зато и постављам све ове примере.:bye:

ja nemam neke primere jakih obrada, jer ni ne radim to kad je slikanje za svoju dusu u pitanju, za neke poslove imam al to ne mogu da kacim
evo cisto sta ja radim kad je za moju dusu, u lr, jedva da palim ps, prosto mi je mojoj dusu draze samo igranje sa svetlima i bojama koje daje lr
nista spec.... ako nadjem neke istaknutije primere okacicu, za sad mi ne pada na pamet tako sto dal imam

https://postimg.org/image/oewhznb41/

Evo i mojih pitanja :D. Sta uraditi, kako i zasto kada su boje pozadine i boje prvog plana slicne ? Prva je orginal, druga je jedna od neuspjelih pokusaja obrade.............

UfThv2v.jpg

Re4OMpM.jpg

ja bih ovo u lr
cetkom pojacala ostrinu, kontrast, cistocu, expoziciju pticici
a pozadini, isto cetkom, smanjila saturaciju malo
i tako je istakla

za ps je vucko vec reko...

inace fali prostora ispred ptice, imas onu univerzalnu foru da pratis pogled modela i da u skladu sa time ostavljas prostor vise u pravcu pogleda, a iza smanjis, mnogo ce vizuelno da izgleda bolje slika nego ovako, ovo gusi sliku
druga fora je zlatni presek, tamo gde se zamisljene ose seku da su ti fokusne tacke, posto se kod zivih bica uglavnom fokusira na facu, tj oci, onda gledas gde su te tacke u odnosu na zamisljene ose na slici..... to vremenom fotkajuci steknes osecaj da vidis odmah i da zamislis na koliko osa delis kadar i gde se seku....
na ovo mislim

free adult image hosting

Evo i mojih pitanja :D. Sta uraditi, kako i zasto kada su boje pozadine i boje prvog plana slicne ? Prva je orginal, druga je jedna od neuspjelih pokusaja obrade.............

Мало касним, а?
него, морао сам да се јавим по питању овога... кад се тонови тако подударају, мора да се ради селективно, са маском или како су другари изнад радили... ја сам за то и неук и лењ али сам имао неки приступ томе у неким ранијим ситуацијама...

Како је Метла рекла,ово за правило трећине је прва ствар... ако се омаши при фотографији, онда се крпи..
Кад је позадина овако хомогена, она и није неки проблем...
ту се селектује, у овом случају празан простор, па десни клик и fill/content aware
1.jpg

то чини чуда у 90% случајева... а оних 10% мора мало да ради clone/heal
ево како сам ја ово...
прво сам мало појачао све
2.jpg

па сам са history brush обрисао зид, да га врати на предходно стање
онда сам са sponge-om још мало срзозао боју цигли
а на 'тици мало изгорео сенке
3.JPG

то је сад много шарено и гласно, па сам напрваио нов слој црно беле, а онда њега свео на 30%
4.jpg

, онда све то покупио у један слој, направио његову копију, наоштрио мало, па обрисао зид, а оставио птицу и тако дошао до овога...
Untitled-1.jpg

А ево од чега сам кренуо
6VJkKRm.jpg

И тако...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back