Mešanci ili rasni psi?

Odgajivaci kazu da vrijede kad prodaju stenad po 1500-2000 evra
Ma znam sve, strava i užas. Uzeli da odgajaju pse koje ne mogu da se dišu, kreću (Francuski buldozi, mopsevi etc.) a što je najužasnije je to da su to psi jako lošeg zdravlja, i nega je jako skupa. Neki ih odvajaju i prerano od majke, a majka samo štenca kao fabrika kučiće. To ti je profit. Naravno da nema ništa loše u rasnim psima, ali ako si već spreman da platiš 2000€ za psa koji je podložan srčanom udaru, sa poteškoćom disanja i kretanja, zašto ne bi pružio topao dom nekoj lutalici?

Meni je to stvarno strasno. Kad vidim zatvorenog psa ili psa na lancu zakunem se da vise
nikada necu proci tom ulicom.
Psi inace beze kad nisu kastrirani i kada osete kuju u teranju, onda preskacu i brane na Dunavu,
odlaze bez pomisli na neki povratak kuci. Kad su kastrirani onda su mirni, na pamet im ne pada
beganje.Ne zagovaram nikako kastriranje, pre sam za sterilizaciju zenki, jer bi tek onda bila
"mirna Backa".
Moji šarpaninci su uvek pušteni. Zato sam ih uzela, da čuvaju ne da budu na lancu.

Kojeg psa bi više voleli da imate, mešanca ili rasnog?
Šta vam je važno kod odabira?

5484d9d1eab8ea3017b17e29
rasnog
220px-Jack_Russell_Terrier_1.jpg

Imam mesanca nesto izmadju epanjel bretona i ne znam sta vec, izgleda kao lovacki pas.Imam ga 12 godina kaslje godinu dana, cistio sam ga od parazita i davao anelgetike i malo mu je proslo leti i krajem jeseni opet je krenuo kasalj cesce i kad se uzbudi i kad dolazim odlazim a cujem ga i onako.On se ponasa savrseno normalno, jede trci, hice da izlazi ali kaslje...

Sta bi to moglo da bude? Ja bih ga opet cistio od patazita i opet bi bu dao te lekove, ovde i nema veterinata bas nekih niti imaju opremu za snimanje itd a sve je to bas skupo a 13 godina ga imam vec je i star...

pas je pas.. mesanac ili rasan..
na ulici tesko da ce prosecna osoba razlikovati .. imas papiric u fioci, vecu mogucnost da pobedis na nekom takmicenju i to je to..
psa treba voleti, jer i on voli tebe a da li je ciste krvi ili mesane..potpuno je nebitno
praktino tim forsiranjem mesanaca zbog vlasnika se radi diskriminacija samih pasa.
pas je dosadan
mačke su zakon

obzirom da je kod kerova genetika ista nije čudo što će se bez problema družiti čivava i napuljski mastif

kod mačaka je druga priča

i za kraj bilo da je mešanac ili rasan tek ni jedan ker neće doprineti zajednici (porodici) u kojoj živi kao mačka koja će "otići da zaradi" i to da donese u kuću i da nam olakša prehranu

e sad što miš ili golub nisu baš naš jelovnik... ali jako je važno zahvaliti maci na trudu

ker bi da se rangira u "ljudskom čoporu" pa će tako da bespogovorno sluša "ćaleta" a "kevu" da kulira a ostale "da prepišava"

sa druge strane mačka sebe stavlja na vrh pa onda ostali, a tako je lakše...

pas je dosadan
mačke su zakon

obzirom da je kod kerova genetika ista nije čudo što će se bez problema družiti čivava i napuljski mastif

kod mačaka je druga priča

i za kraj bilo da je mešanac ili rasan tek ni jedan ker neće doprineti zajednici (porodici) u kojoj živi kao mačka koja će "otići da zaradi" i to da donese u kuću i da nam olakša prehranu

e sad što miš ili golub nisu baš naš jelovnik... ali jako je važno zahvaliti maci na trudu

ker bi da se rangira u "ljudskom čoporu" pa će tako da bespogovorno sluša "ćaleta" a "kevu" da kulira a ostale "da prepišava"

sa druge strane mačka sebe stavlja na vrh pa onda ostali, a tako je lakše...
Volim i pse i mačke, ali psi doprinose mnogo toga. Čuvaju posed i porodicu, pruže ljubav prema vlasniku, pomažu u policiji, održavaju nas aktivnima, srećnima, spašavaju ljudske živote, terapeutski psi..Tako da, psi nisu dosadni niti beskorisni.

Imam mesanca nesto izmadju epanjel bretona i ne znam sta vec, izgleda kao lovacki pas.Imam ga 12 godina kaslje godinu dana, cistio sam ga od parazita i davao anelgetike i malo mu je proslo leti i krajem jeseni opet je krenuo kasalj cesce i kad se uzbudi i kad dolazim odlazim a cujem ga i onako.On se ponasa savrseno normalno, jede trci, hice da izlazi ali kaslje...

Sta bi to moglo da bude? Ja bih ga opet cistio od patazita i opet bi bu dao te lekove, ovde i nema veterinata bas nekih niti imaju opremu za snimanje itd a sve je to bas skupo a 13 godina ga imam vec je i star...
Kako bi opisao taj kasalj?

Isti kašalj je imao i moj pas. To se zove laringitis.
Nadam se da nije kod mog nisu nastale komplikacije, prosle jeseni sam primetio da kaslje pa je prestao pa zimi krenuo opet.Onda smo mu dali antibiotike i prestao je smirio sr kasalj da bi sa jeseni opet krenuo i sad opet ima ucestalo kasljanje...Ponasanje mu je kao i uvek normalno sve...

Koje si terapije i lekove davao svom psu?

Kao suv kasalj na kraju ima nekad potez kao da ce da povrati, zvuci onako suv grub kasalj i to traje mozda vec godinu i nesto...
Postoje razni uzroci za taj kasalj, kod tvog psa najverovatnije je u pitanju srce ili opstruktivna bolest
pluca jer je vec duboko zasao u starost pa i nema smisla da ga vodis na neka komplikovana ispitivanja
nego da se pomiris s tim da sve ima svoj kraj. Ti kazes da je on veseo, jede, pije, hoce u setnje, jedini je
problem taj kasalj. Ja bih ti preporucila da mu dajes kortizon, to smiruje kasalj. Kupi Pronison u apoteci
i daj mu po 10 mg dnevno ili procitaj u uputstvu koliko je dnevna doza za njegovu tezinu, mozda je prvih
dana i 20 mg koliko i ima taj pronison. Neces nista pogresno uraditi, psu moze da bude samo bolje.
Ja sam taj pronison godinama davala svom prethodnom psu, ne stalno nego kada mu bukne neka
alergija koja ga je mucila 14 godina, a to uzima i moj muz protiv kaslja jer niko od lekara ne zna
od kud mu taj kasalj i onda tu i tamo uzme turu tog pronizona koji mu je i sam lekar prepisao kao
univerzalno sredstvo protiv kaslja.

Back