Mercedes ili BMW

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
4732288_1544_bmw_x6_drivi_crop.jpg

Mercedes.
Ali naravno, to samo onako teoretski. U nekom drugom životu. Jer i da imam para da kupim neki takav auto, sigurno ne bih imao da ih registrujem, održava itd.
Pa i ako pričamo o starijim modelima, opet Mercedes ima prednost.
Ne kaže se za džabe da se automobili dele u dve grupe - Mercedes i ostali.

Da pokusam da objasnim, pa ako upali:malav:
Mercedes je fabrika koju su osnovali Daimler i Benc. Cerka jednog od te dvojice se zvala Mercedes, i poginula/umrla je jos kao devojka pa su po njoj dobili komercijalno ime Mercedes.
Isprva, to su bili ozbiljni automobili, kvalitetni, i sve do kraja 70-tih bili su vrh automobilske industrije. Npr prvi ko je razvio ABS kocnice i prvi AIRBAG je upravo bio mercedes. Sta se dalje desavalo? Mercedes je iz (ne)osnovanog straha od konkurencije poce da sklapa razne ugovore, sporazume, da bi u 2000-tim godinama usao u koaliciju sa Chrlyserom, americkim proizvodjacem automobila. To je bila fatalna greska, jer su amerikanci krali tehnicka resenja od nemaca, i taj se brak neslavno zavrsio. Mercedes je od tad pokusao da nastavi sam, i u tome je i uspeo ali je opet napravio skolsku gresku- kupio je od Renoa motor 1.5dci za svoje modele.
Iskreno verujem da mu ovaj poslednji potez planeta nece oprostiti, isto kao i Wolksvagenu jer je petljao (citaj lagao) narod da ne zagadjuju uopste nas zivotni prostor.
Moj pokojni otac je dobio ponudu 1984-e da radi u razvnojnom centru mercedesa. Koju je odbio jer je keva htela da bude sa decom:mrgreen:
O mercedesu znam dovoljno, i jedina dva modela koju je moja kuca imala je bio Mercedes 123, 2.3E, a posle oceve smtri ja sam imao Mercedes CLS, ona prva generacija.
Sve sto mogu da napisem je:
A klasa mercedesa-sr.anje,da bi zamenio cetkice na anlaseru moras da vadis motor, auto- blago receno jadan.
B klasa- ima intrument tablu, tapacirunge, prekidace- kao ruska Lada, kad sedis pozadi dok se vozi auto cujes kako se okrecu zadnji tockovi, slicno kao u Golfu 2-ci. Katastrofa...
C klasa, ok auto, cvrst, stabilan, u svim generacijama auto koji po snegu ubrzava sa zadnjom vucom kao da je prednja vuca.
E klasa, pravi Mercedes
CLS prve generacije, top auto, ali je pravi veliki servis oko 1100e.

O Bmw-u cu pisati u sledecem postu

Bmw je prvenstveno bio proizvodjac aviona za Hitlerovu Nemacku, zato i ima plavo_beli znak koji asocira na elisu ratnih aviona. Sto se tice avionskih motora, da li znate da su u komercionalnim avionima ugradjivani motori (bolesne) Englske Rolls Royce?
U svakom slucaju, Bayerische Moroten Werke (Bavarska motorna idustrija) je CISTA Nemacka preciznost.
Bmw je sa borbenim avionima proizvodio i Bokser motocikle, kojima cena jednostavno ne pada i dan danas, i koji su imali ista tehnicka resenja sa Zundapp KS 750,najbolji motocikl svih vremena, bolji i od Harley&Davidson.
A sve to je osmislio Bmw.
Sredinom 60-tih, Bmw pada u ozbiljnu krizu, njihov motor M10 na racun ratne odstete uzima ruska Lada, ljudi ih jednostavno mrzeli zbog Hitlera. Bmw pokusava poslednji potez, konstruise NEUE CLASS. automobile brutalnog kvaliteta, ostre linije, mocni izdrzljivi motori, i od Neue Class iz zezanja napravi seriju 02, Kupe sa dvoja vrata, tehnicki savrseno obican a precizan...i tad nastaje Bmw 2002, auto iz ZikIne dinastije, gde ga je i jugoslavija opljivala jer tad nas Yugo ide na dva tocka a Zika I Milan koce bmw 2002 nekom motkom.
To je bio nas marketing, ali Bmw je upravo sa tim modelom DAO ljudima grom auto, tihu trkacicu 70-tih.
Od tad, Bmw je sam svoj, kupio je Englaski Mini, ali se nikad, ni pod kojim uslovima, ni za sta_nije ujedinio sa bilo kime.
Bmw je Bmw. mozete ga voleti, mrzeti, sta god, ali to je jedinstvena marka automobila sa kojom cete imati vrhunsko savremeni dizajn, motore koji uvek povuku kad treba, i koji god model da imate uvek je to Bmw.
Imam snimak na you tube gde sam uspeo da upalim Bmw 1602 iz 1970-te koji nije bio paljen 23 god.

@Nina

Pitanje postavljaš kao pravo žemsko :lol:... ne može se to porediti dok ne uporediš dva konkretna modela. Na primer Mercedes AMG-GT iz 2018-te sa motorom 6.2 L M159 DOHC V8 ili BMW 320d iz 2004-te. Takvo pitanje već ima smisla. :mrgreen:

Tema nije da se poredi vec je pitanje da ste u situaciji da mozete koju bi marku automobila kupili Mercedes ili BMW

Back