Mentalni sklop

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.454
Mentalni sklop označava pretežna razmišljanja i sklopove ponasanja osobe..to kaze wikipedija i uglavnom se provlace teorije o grupama ljudi zaludjenih necim..a mene zanima neizgradjen sklop pojedinca pre i za vreme izgradjivanja svoje licnosti..izgleda da se to provlaci kroz ceo zivot rekao bih..i da sve oko nas utice na razvitak naseg sklopa..naime inspirisan promenljivim ponasanjem kao da osoba zivi u 2 paralelna sveta..da ne kazem vuce je tamna strana..sa ljudima oko nje tesko nalazi zajednicki jezik i ne postavlja se isto prema svakom..pa cesto nailazi na nerazumevanje i oseca se neshvaceno..ne moze proceniti ko joj cini dobro na duze staze..cesto odbacuje lepe stvari kao obicne..bezvredne..jos 1 zanimljiv text sam pronasao..
Ako uzmemo za cinjenicu da svaka osoba ima neki svoj model stvarnosti, neku mapu sveta po kojoj se ravna, kojom tumaci svoje i tudje re-akcije, mozemo zakljuciti da postoje manje i vise korisne mape.
Mape se sastoje od uverenja o sebi i svetu oko sebe i uveliko uticu na ponasanje i emocije, npr. ako neko prosecnog izgleda veruje da je ruzan i drugima neprivlacan, lose ce se osecati u drustvu, manje provoditi vreme s drugima, povlaciti, mozda biti depresivan i tako dalje... neko drugi slicnog izgleda s uverenjem da izgleda zgodno i prekrasno i da je zbog toga privlacan provodice vise vremena medju ljudima, bolje se osecati i mozda postici vise svojih ciljeva i uopsteno biti srecniji..
sta mislite da li treba lako prepustiti slucaju da se sklop gradi sam po sebi..ako ima puno ovakvih primera da li mozemo uticati na pojedinca bar..kako a da ne izgleda nametnuto..da li trebamo svi ici ponekad kod psihologa po ''prave'' smernice ka izgradnji koliko toliko zdrave licnosti..pozitivne..vedre..ka nekoj svetloj tacki u zivotu..stabilnosti?

Procitao sam ceo post .Pa ovako , ja verujem da okolina utice dosta na ljude generalno , napr. ako neko od malena ima poruke od sredine da je privlacan , pa se to nastavi kroz skolovanje i kasnije , svakako da ce navici na odredjen vid paznje i to ce mu postati jedan od prioriteta .Dok neko drugi ko ne dobija takve poruke , nece znacajnije obracati paznju na to (barem ne u toj meri), verujem da se to formira u ranoj mladosti .
Ljudi sebe vide na razne nacine , sto i nema svaki put veze sa onim kako ih okolina dozivljava , mnogi ljudi pate od poremecaja percepcije (ne vide sebe onakvim kakvim jesu ), bez obzira kakve poruke dobijali od okoline , oni ce uvek biti nezadooljni svojim misljenjem i vidjenjem (ovo se leci ).
Verujem da je korisno otici kod psiholioga za svakoga (imao trenutnih problema ili ne ).

и кад би човек био острво море и ваздух би га обликовали, а камоли разни облици живота који настају и нестају. пошто је сложенији од зрна песка и камена, крхкији је а могућност му је бескрајна.
ко не мења себе мењају га други, пише негде.

..uvijek sam govorila da je stanje osobe, bilo fizičko, bilo psihičko rezultat genetičkih, unutrašnjih i spoljašnjih, faktora okoline...
..postoji mnoštvo modernih popularnih psiholoških knjiga koje pokušavaju i daju smjernice ljudima kako da, a to je kognitivno-bihejvioralni pristup, se ljudi uklope u medijsko, potrošačko, očigledno neizbježno današnje ljudsko društvo..kao neka reaktivna psihologija na onu već serviranu ... prvo učine gojaznost bolešću modernog doba, a zatim reklamiraju i prodaju od farmaceutskih, alternativnih preparata do novih vidova rekreacija, razno raznih sprava na ručni ili električni pogon da bi se te kalorije sagorjele ... mislim da veliki dio te popularne psihologije jeste 'prodavačka' psihologija po istom principu..
..kako stoji stanje sa psihologijom na našem području..evo ukratko ..kažem ja - sprovodimo program prevencije porodičnog nasilja, moramo evidentirati sve potencijalne žrtve...a odgovor koji dobijem je - Šta će to nama..ovo je primitivna sredina ...i onda još moram objašnjavati da je važno i da se samo priča o nasilju..
...nesumnjivo je da bilo koja sredina, a patrijahalna prije svega ostavlja od stavova do posljedica na mentalno zdravlje ...te da je neophodno pričati o uslovljenostima ponašanja koje je oblikovano odgojem karakterističnim za neku sredinu ...

Ja sam to radio par x ali ako je nezrela osoba kao da zna bas odbijati to pozitivno od sebe..ne dopusta da joj se udje u paralelni svet koji stvara i ne kapira da on mora nestati kad se sklope kocke

ako neko ne moze sebi pomoci onda okolina moze jos manje. izgled nema veze sa privlacnoscu. neko moze da izgleda extra a da bude prazan i odbojan. a neko moze biti i ruzan a da ima nesto u sebi...

po nekim novim naucnim saznanjima postoje i neki dodatni veoma cudni cinioci koji uticu na nas mentalni sklop za koja nemamo potpuna objasnjenja tako da treba razmatrati malo i van uobicajenih okvira razumevanja nas samih.

ja nešto ne volim tu priču
kako svi treba da budemo opušteni, vedri, stabilni, našminkani, uljuljkani, savršeni...
možemo da se igramo ali život čini mnogo više od toga
emocionalno stanje tj stanje tih nervnih impulsa ili čega
je jako promeljivo u sekundi
reakcije su različite i nepredvidive
uvek može da se pokrne neki kod koji smo ko zna kada, zašto i gde zapisali
i to je super
mislim naravno na svemu tome treba raditi
i treba pronalaziti neki svoj status
ali kao što reče ništa anmenutno i nasilno
nekako organizam će nas uputiti kad treba, kad smo spremni isl, samo treba osluškivati i ne padati u dubioze - imati tu svest da je sve promenjivo

Ja sam to radio par x ali ako je nezrela osoba kao da zna bas odbijati to pozitivno od sebe..ne dopusta da joj se udje u paralelni svet koji stvara i ne kapira da on mora nestati kad se sklope kocke

a to
pa ja stavrno verujem da dok čovek sam ne oseti svoj trenutak za neku promenu ili nadgradnju ili šta već nema ništa
a nije ni zakon da mora bilo šta uradi
milsim treba pričati, ne treba ignorisati jer jednom će da klikne, a motivator može da bude bilo šta, uglavnom nečija priča
ali ljudi bi sve da ide po receptu
pa ne možeš nikome da sipaš u glavu

a to
pa ja stavrno verujem da dok čovek sam ne oseti svoj trenutak za neku promenu ili nadgradnju ili šta već nema ništa
a nije ni zakon da mora bilo šta uradi
milsim treba pričati, ne treba ignorisati jer jednom će da klikne, a motivator može da bude bilo šta, uglavnom nečija priča
ali ljudi bi sve da ide po receptu
pa ne možeš nikome da sipaš u glavu

:ok:bravo imamo svi vise licnosti sigurno ali nesredjenom mentalnom sklopu do mozga dopiru pre negativni uticaji..ne kao subjektivno misljenje da treba sve ubaciti u 1 kalup..nek je droga u pitanju..lose drustvo..pogresni izbori i uzori kojih smo kasnije svesni..svako od nas prolazi to do 20-25e god..ne moze se ignorisati osoba ako ga izgradjuje jer i u njoj trazimo oslonac i balans

Back