Hajmo malo o zastiti zena gledano sa zenske strane jer od muskih aktivista na tom polju,slaba vajda...
Ja verujem da je svo nasilje nad ženama, nasilje sa pozicije moci. Govorim o zlostavljanju zena a ne o prebijenim zenama zato što znamo da zlostavljanje moze biti mentalno, emotivno i seksualno. Moze postojati i fizicko nasilje ali i ne mora. Sve vrste zlostavljanja su podjednako opasne i ostecuju zenino fizicko i psihicko zdravlje.
Zlostavljanje zena u kuci je kontinualno. Ono moze da ide od uvreda, zavitlavanja, seksualnih zahteva, zabranjivanja kontracepcije, nasilnog izolovanja od njene familije i prijatelja, ponizavanja pred decom, silovanja, prebijanja pa do bezbroj drugih primera.
Ovo se moze dogoditi jednom ili se može dogadjati godinama. Na kraju ovog kontinuuma je smrt zena. Mnogo zena umire svake godine zbog direktnih ili indirektnih posledica zlostavljanja.
Neke ce biti obelezene kao mentalno bolesne, bice smestene u bolnicu, ili ce patiti od trajnih fizickih povreda, dok druge mogu postati zavisne od alkohola ili droga.
Sve zene ce izgubiti poverenje u sebe i samopostovanje, neke ce izgubiti svoju familiju, prijatelje, posao, cak i decu kao rezultat zlostavljanja u kuci.
Ja mislim da ovo niko ne moze ali i ne sme da negira jer je na nasim prostorima ova vrsta zlostavljanja davno ukorenjena kao vid normalnog bracnog zivota...ako zelite povezite to sa mentalitetom ili sa bilo cim drugim ali borba protiv takvog ponasanja mora da postoji...e sad,neko ce se boriti ovako ili onako ali najgore je cutati ili biti ravnodusan...