Mentalitet,diskriminacija...

gost 333986

Legenda
Poruka
58.056
Zasto se formalno gledano posle 35.godine zivot u Srbiji za zene prakticno zavrsava?
U oglasima za posao vec duze vreme trend je "do 30 godina sa iskustvom",(u najboljem slucaju do 35).
Upisete li u tim ili kasnijim godinama neku Visu skolu jer to iz bilo kog razloga niste obavili na vreme,srescete se sa manjim procentom osoba koji kaze "Bravo!" jer nikada nije kasno za ulaganje u sebe a sa mnogo vecim koji vas smejuljeci se zagleda i pita se sta vas je spopalo.
Osoba iz mog bliskog okruzenja je posle sedam godina lecenja steriliteta zatrudnela u 41.godini i kada je kod doktora geneticara otisla tek da zakaze amniocintezu dobila je otvoren savet da joj je bolje da abortira jer,"sta je cekala do sada i zna li ona uopste sta je ceka u tim godinama".
U drzavnom programu za placenu vantelesnu oplodnju odbijaju se zene preko 37 godina.
Dakle,ako niste do tih godina zavrsili vec sve sto je prototip zivota po protokolu (skola,fakultet,posao,brak,regal,deca) i obavili,sigurno imate neku falinku.
Velika vecina vas ce sigurno reci da vas nije briga sta okolina prica.Balkanski mentalitet ili...?

Па има тога вероватно и ван Балкана.

Уосталом, не бих то звао балканским менталитетом, већ само српским. Ево рецимо, Хрвати су ЕУ, они су цивилизовани, код њих не постоји дискриминација, поштују се људска права, поштује се туђи језик и писмо. Код њих дакле тога нема, то само код нас Срба има, зато бих те замолио да следећи пут обратиш пажњу. Српски, не балкански менталитет.

Nisu samo žene predmet hajke.
Znam muškarca koji se po drugi, treći put oženio i dobio decu oko pedesete godine.( I iz prethodnih brakova ima decu)
Zdušno su bacali drvlje i kamenje na njega.
To je neka potreba da se prerano zakopavaju ljudi jer su se drznuli da budu ono što jesu i što žele da budu.

Na Zapadu se podstiče promena zanimanja, pa se dešava da neka starija službenica završi kurs i postane vozač tramvaja, vaspitačica i sl.
Znam jednog koji je držao kurs slikarstva, a polaznici kursa u proseku imali 60 godina, čudo jedno.
I uopšte, zna Evropa da im je stanovništvo staro (naši toga nisu svesni) pa u skladu sa tim brinu o brojčano većoj populaciji.

generalno, u srbiji se na svaki pokusaj gleda sa cudjenjem. ova nacija je potpuno destruktivna i bez ideja. uvek moras da radis onako kako se radi i ono sto se radi. a to je onako kako ce ti mama, tata, tetka, komsinica i ujak reci, a i tvoji prijatelji su morali tako, pa otkud si se ti usudio da zivis kako ti mislis da je dobro za tebe? zaebano je u zemlji serbskoj. mada..ima toga svuda..samo sto smo mi poslovicno (duse)brizni, pa brinemo da neko slucajno ne pogresi, jer nam je stalo....;)

- - - - - - - - - -

jos...neki ljudi (narodi)...vole da uzivaju, da stvaraju i da im bude lepo. srbi vole da kukaju, jadikuju i pricaju: eh lako je njemu kad.........(dodajte sami). :)

granica rizicne trudnoce se polako pomera...bitno je uraditi neohodne analize, ali u sve vecem broju slucajeva nema problema...znam to igrom slucaja, pricala sam skoro sa zenom koja je rodila dete u 42

sto se svega ostalog tice...da, ima toga, mada sto se posla tice, ni muskarci nisu u boljem polozaju od zena

Zasto se formalno gledano posle 35.godine zivot u Srbiji za zene prakticno zavrsava?
U oglasima za posao vec duze vreme trend je "do 30 godina sa iskustvom",(u najboljem slucaju do 35).
Upisete li u tim ili kasnijim godinama neku Visu skolu jer to iz bilo kog razloga niste obavili na vreme,srescete se sa manjim procentom osoba koji kaze "Bravo!" jer nikada nije kasno za ulaganje u sebe a sa mnogo vecim koji vas smejuljeci se zagleda i pita se sta vas je spopalo.
Osoba iz mog bliskog okruzenja je posle sedam godina lecenja steriliteta zatrudnela u 41.godini i kada je kod doktora geneticara otisla tek da zakaze amniocintezu dobila je otvoren savet da joj je bolje da abortira jer,"sta je cekala do sada i zna li ona uopste sta je ceka u tim godinama".
U drzavnom programu za placenu vantelesnu oplodnju odbijaju se zene preko 37 godina.
Dakle,ako niste do tih godina zavrsili vec sve sto je prototip zivota po protokolu (skola,fakultet,posao,brak,regal,deca) i obavili,sigurno imate neku falinku.
Velika vecina vas ce sigurno reci da vas nije briga sta okolina prica.Balkanski mentalitet ili...?

sta ko radi sa svojim zivotom, dokle god ne ugrozava nikog, je njegova licna stvar
moze da mi se svidja ili ne, da bih i ja ili ne
ali me se apsolutno netice
isto i njih mene
kada mi neko nesto tako kaze, ja ga pitam a ti kako si?

Problem je što ljudi ovde ne rade tj. imaju višak slobodnog vremena te časove dokolice provode vireći preko tarabe u komšijsko dvorište.

Skoro se začudih koliko roditelja džedži pred školom čekajući decu (u pitanju je škola u koju idu deca iz kraje, dakle 90% đaka stanuje iza ćoška) a onda skontah da većina njih ne radi pa im čekanje dece bude razbibriga, dodatna obaveza i sl.

Kada dirinčiš na poslu od ujutru do uveče ne znaš ni kako ti ukućani izgledaju a kamoli da li je komšinica rodila u 42. godine ili ne.

a pa to je zbog balkanskog mentaliteta sto posto, sprska posla najgori smo ae se mažemo gownima i tako ti autošovinizmi. pazi kako sam sad moderan mnogo pametan načitan i video sveta što kakim po svojoj zemlji i narodu zar nisam kul de ste ribe

:)

Ako nam je ista stiglo sa Zapada to je kult mladosti.
Kod nas se uvek postovao stariji, vekovima se znalo ko kosi a ko vodu nosi. A onda su nas naucili da je najbitnije biti lep i mlad jer samo mladi i lepi su uspesni. Od tada operisemo sise, podbratke, topimo salo i sa cetrdeset pet nam je vazniji dekolte nego roditeljski sredom u sest.

Sto se tice visih privatnih skola u nekim zrelim godinama... Ko god zeli da zavrsi primer je drugima ali pod uslovom da je zeljan znanja i hoce da svoj posao obavlja kvalitetnije ali na zalost malo je takvih. Kod nas ljudi zavrsavaju fakultete tamo gde se za prolaz ne trazi znanje, zele samo papir, vecu platu ili bolji polozaj. Otuda i taj podsmeh okoline.
Za oplodnju i lekarske savete sta da kazem, medicina je nauka i valjda znaju zasto je nesto dobro a zasto ne.

generalno, u srbiji se na svaki pokusaj gleda sa cudjenjem. ova nacija je potpuno destruktivna i bez ideja. uvek moras da radis onako kako se radi i ono sto se radi. a to je onako kako ce ti mama, tata, tetka, komsinica i ujak reci, a i tvoji prijatelji su morali tako, pa otkud si se ti usudio da zivis kako ti mislis da je dobro za tebe? zaebano je u zemlji serbskoj. mada..ima toga svuda..samo sto smo mi poslovicno (duse)brizni, pa brinemo da neko slucajno ne pogresi, jer nam je stalo....;)

- - - - - - - - - -

jos...neki ljudi (narodi)...vole da uzivaju, da stvaraju i da im bude lepo. srbi vole da kukaju, jadikuju i pricaju: eh lako je njemu kad.........(dodajte sami). :)

I na forumu :mrgreen: mene uvek kazne kad pokusam napisati neku temu u duhu Evrope i Sveta :aha:

Na igricama su zabranjene strane reci, na ljisu pisanje o Cam i o pravom sexu - sada su malo popustili :malav: ali nije to to :aha:

:)

Ako nam je ista stiglo sa Zapada to je kult mladosti.
Kod nas se uvek postovao stariji, vekovima se znalo ko kosi a ko vodu nosi. A onda su nas naucili da je najbitnije biti lep i mlad jer samo mladi i lepi su uspesni. Od tada operisemo sise, podbratke, topimo salo i sa cetrdeset pet nam je vazniji dekolte nego roditeljski sredom u sest.

Sto se tice visih privatnih skola u nekim zrelim godinama... Ko god zeli da zavrsi primer je drugima ali pod uslovom da je zeljan znanja i hoce da svoj posao obavlja kvalitetnije ali na zalost malo je takvih. Kod nas ljudi zavrsavaju fakultete tamo gde se za prolaz ne trazi znanje, zele samo papir, vecu platu ili bolji polozaj. Otuda i taj podsmeh okoline.
Za oplodnju i lekarske savete sta da kazem, medicina je nauka i valjda znaju zasto je nesto dobro a zasto ne.

Što ja volim one što uče da je najbitnije biti mlad i lep.
Tako dok je onaj Loša iz Plavog orkestra pevao "Bolje biti pijan nego star" osetila sam da tu nešto nije kako treba. Skače omladina i pada u trans dok se na žurkama veseli uz ovu pesmu, a moj malo stariji drugar Cuker filozofira uz flašu vinjaka :
" Slušaj ovog, majke ti. Pa oca mu njegovog, kao da on nikada neće biti star."
Ali, mladost je egoistična i nesvesna sveta oko sebe, pa otuda to padanje u trans uz Himnu mladosti.
A kad je pre par godina gostovao Loša u Bg. daje neki intervju, a ja se svađam sa njim preko ekrana: "Pevaj sad bolje biti pijan, nego star, pevaj sad!"
Nažalost, moj drugar Cuker nije mogao da čuje šta je ovaj mladio prilikom intervjua, Cuker nikad nije postao star, pokoj mu duši.

Covek...a ako je zena covek..onda zena..u svakom svom zivotnom dobu ima sta da pruzi,ako je dovoljno svesna da prihvati sebe.
Mnogo su tuzni pokusaji,vecne mladosti...to nam priroda nije namenila.Smesna je zena koja pokusava, da se takmici sa cerkom.
Za koga se podvrgavamo uzasnim zahvatima, zbog koga nosimo carape u sred leta da se ne vide vene i ispucali kapilari...verujte to sa svojim ocima videla,.
Divno je kada zena uhvati zadnji voz i rodi dete,ali da bi se u nasim uslovima podiglo dete, potrebno je da roditelj bude dovoljno mlad , da u narednih 25 godina ne
posustane ,i ostane oslonac svome detetu.E sad zamislite kada ta vremesna majka krene u podmladjivanje, i...nadje sebi decka...????

Ja sam od najmladjih mama u nasem razredu (i jednom i drugom), sve negde imaju 45+, dakle decu su radjale oko cetrdesete, a pre toga su gradile karijeru. I sad su karijeristi i bla bla, a meni nesto bezze sama pomisao da imam 50 godina kad moje dete bude imalo 10. Ono kao, dosla baka po tebe u skolu... Mada, svako ima pravo na odluku o potomstvu kada je u mogucnosti. Ko sam ja sad tu nekom da sudim :)
I ne mislim da je ovo pitanje naseg mentaliteta, prosto, zaposli se na zapadu negde sa 46 godina...

Back