Mendelin Efekat - Mandela Effect

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.440
Mendelin efekat je teorija koja je skoro počela da dobija na popularnosti.
Nazvana je po osobi,po imenu Nelson Mandela koji je umro 2013. Bio je političar, revolucionarni vođa i državnik čijim naporima je okončan režim apartheida u Južnoj Africi. Naime,postoje osobe na ovome svetu koji imaju sećanje njega da je umro u zatvoru negde 80-ih,i tvrde da su to čitali u novinama. To je bio početak teorije.. Postoji priča iz 1989. o momku koji je izašao pred tenkove kao znak protesta,u Kini..neki tvrde da se sećaju da je taj momak zgažen tenkovima,i da je to bilo na vestima,postojao je i snimak i krv na zemlji preko kojeg prelaze tenkovi,čak i da su medjusobno razgovarali o tome..naime taj momak nikad nije zgažen tenkovima,po istoriji.
Postoje i sitni detalji..na primer iz filma Star Wars,čuvena rečenica je "LUK I AM YOUR FATHER"..izgleda da to nikad nije bilo,već.."NO,I AM YOUR FATHER"...ili crtaći LOONEY TOONES se nikada nije pisalo,već LOONEY TUNES..itd itd.
Drugim rečima,Mendelin Efekat je kad se osobe sećaju nečega iz prošlosti,što u stvari se nije desilo,i nigde nećeš naći dokaz da se desilo onako kako se sećaš..ali jedna nekolicina deli mišljenje kao i sećanje da se ipak desilo.
Postoji teorija da se neko za#ebavao sa vremenskim tokom,putovanje kroz vreme,efekat leptira,ako nešto promeniš,to se menja lančano na neke odredjene situacije..ILI..sve je samo loše zapamćeno sećanje na većem nivou. Staviću jedan video ispod,čisto zbog audio vizuelnog iskustva teme.

Poslednja izmena:
Рекао бих да је то ипак аутосугестија.:ok:

Jako moguće. Ako ne,i sasvim sigurno.
Takodje smrt Nelsona Mandele u zatvoru 80-ih može da se objasni,laganjem novina,zbog većeg tiraža. Ista stvar i sa momkom koji je zgažen tenkom 1989.. Na taj način ne mogu da se objasne tvrdnje da su neki gledali to na tv-u,ali to može da se objasni i kao lažna tvrdnja radi popularnosti teorije..

U Anatomiji ljudske destruktivnosti pisac je ponudio objasnjenje mehanizma podsecanja.
-Covek ima negde uskladisteno secanje, onakvo kakvo je izvorno bilo.
-Da bi se setio, mora ga izvaditi iz secanja, "skinuti sa police". Tada se secanje meša i zagadjuje trenutnim mislima i osecajima.
-Kada vise nije potrebno, secanje se vraca na policu.
Ali je izmenjeno!
I svaki put kada se necega setimo, mi menjamo sadrzaj tog secanja.
Posle vise ponovljenih ciklusa secanje je jako razlicito od prvobitnog, ali mozak to ne primecuje, smatra ga autenticnim.

U Anatomiji ljudske destruktivnosti pisac je ponudio objasnjenje mehanizma podsecanja.
-Covek ima negde uskladisteno secanje, onakvo kakvo je izvorno bilo.
-Da bi se setio, mora ga izvaditi iz secanja, "skinuti sa police". Tada se secanje meša i zagadjuje trenutnim mislima i osecajima.
-Kada vise nije potrebno, secanje se vraca na policu.
Ali je izmenjeno!
I svaki put kada se necega setimo, mi menjamo sadrzaj tog secanja.
Posle vise ponovljenih ciklusa secanje je jako razlicito od prvobitnog, ali mozak to ne primecuje, smatra ga autenticnim.

Čitao sam ga, stalno se vadi na sexualnu destruktivnost. Mendela jje živ, dok ga stavno dižu iz mrtvih i opet tamo vračaju, jer niko nije stvarno mrtav :think::cepanje::rostilj: to je sve nekako kozmički :ajmo:

Moje prvo misljenje je da se ljudi tripuju, da su zaboravni i slicno. da je u pitanju trik-pamcenje,tzv.falsifikat,ili psiholoski transfer u podsvest,gde ona dalje nastavlja igru,iako u stvarnosti postoje jasne linije demarkacije odredjenih zbivanja koje su ljudi inace skloni da izmesaju...

ipak,premda mi je tesko da to priznam, ako je to ikome za polzu,a za prijatnost svakako nije,...jasno se secam da su ove moje oci iste te 1989.godine na 1. kanalu tadasnjeg RTB. videle nesto sto niko nikad ne bi trebalo da vidi,pogotovu ne tako mlad,sto me je zgrozilo od sivoga uzasa.

siva boja je i bila prisutna..video sam tenk u Pekingu kako uzduz gazi telo coveka koje lezi na putu!...znaci,znam sta sam video,jer ste me - bas vam hvala - na to sto sam zeleo da zaboravim podsetili....a video sam. to je bilo nesto najuzasnije i najodvratnije,nesto sa cim se nijedan horor film sa

svim tadasnjim i potonjim efektima nije mogao meriti...pred ocima mi se odvijala scena bukvalno nestajanja zivog coveka u sekundi,u groznoj kasi koja se razlila sa obe strane gusenica...i boja te sada nezive kase je bila sivo-zuta..to je mozda trenutak kad mi se srusila sva zamisao o humanizmu u

svetu. bukvalno taj momenat i taj prizor. Da, to se desilo. Neko je zaista stradao.... ALI...... ne secam se da je to bilo vezano za coveka koji je stajao sam pred tenkovima. Ne znam. Mozda sam bio mlad, danas u okviru teorije iz naziva teme svi sa mreze (oni valjda malo stariji) govore da se radi bas

o tom coveku. Mozda....ali ne secam se da je stradao bas on. Mislim da je to bio neko drugi,koji je lezao pred tenkom. Ovaj je samo stajao....mislim......Tako da je mozda tu nastala zbrka i konstrukcija pod nazivom `mendelin efekat`....spajanje dvoje razlicitih protagonista u jednog,gde je jedan

stvarno stradao (kao sto rekoh i videh) i drugog koji se izvukao...Sasvim racionalno objasnjenje.

Medjutim,malo sam se zezao,cackao po netu i evo ima razlicitih tvrdnji glede doticnog efekta vezanih za neke druge situacije....jedini zanimljiv klip je ovaj.. Covek,ima vec pet banki, kopao je po stvarima i nasao svoju staru VHS traku sa James Bondom, film Moonraker. I sad, u filmu , i ja se toga

secam, pomocnik negativca se (s metalom umesto zuba) zaljubi se na prvi pogled u curu plavusu koja takodje ima ajd nesto slicno u ustima,kao protezu neku...i to je klik za njih.:roll::D duhovito,efektno.... medjutim, covek pusti tu staru traku u plejeru, kad ono cura nema nikakvu protezu u ustima!

Nista. Ne samo da je obesmisljena scena, vec i secanje mnogih na istu, a evo, za teoreticare mendele, izgleda i zakoni fizike, vremena i prostora! Jos postoji neki bljesak na tren preko njenih sad savrsenih zuba bez proteze.....dokaz da neko stvarno cini da nesto s vaskolikom danskom ne stima!

Evo klip:

Poslednja izmena:
Ma nije to, to ne mora biti. Čovjek želi vjerovati u nešto pa sebe uvjerava u mendelu koji ima efekat. Filmovi su možda neki revidirani, mjenjane neke scene, imaju oni scena
koje nisu ubacili u orginal pa mogu dodati. Izbačene scene. A oslanjati se na to što smo mi nekad zapamtili pa mislimo bilo je tako,uvjeren sam, to je pogrešno.
Nekad čovjek je uvjeren da zna gdje je izgubio ključeve i traži ih a svo vrijeme mu budu u ruci ili u đepu, to se može zvati mendela salmonela memori crash efekat :rotf:

Ali eto ostavimo prostora za maštu da putovanje u prošlost i budučnost je navodno moguče, barem zasad samo u filmovima. Mendela još nije napustio zgradu :super:

Ne znam........Ja sam godinama živeo u dilemi da li Taško Načić stvarno umro ili nije.
Čas pročitam da jeste, pa ga onda vidim na TV u nekom kulturnom odeljku dnevnika.
Takodje mi se nekoliko puta dogadjalo da sretnem na ulici osobe za koje sam se mogao zakleti da sam čuo da nisu više medju živima.

I ja sam ubedjen da scena gaženja tenkom postoji
Sećam se da sam bio zgrožen kako je moguće da to prikazuju na TV, tako eksplicitno.

Mada, kada sednete sa drugarima, i počnete da evocirate neke uspomene, videćete da se njihova verzija može toliko razlikovati od vaše da bude skroz neprepoznatljiva, iako se radi o istom dogadjaju.

Mendelin efekt ponovo na delu,Star Wars izreka je izmenjena...ponovo.
Umesto "No,i am your father" sada je YO,I AM YOUR FATHER!

Star_Wars_Vader_Medallion_Black_Tank_POP.jpg

Dešava mi se da se sećam nekog dela filma, inserta, nešto slično, a da se ispostavi da nije po mom pamćenju. Ili da sam nešto uradio, odnosno da je nešto bilo drugačije od onoga čega se sećam. Dešava mi se i da me ukućani ubeđuju da se nešto dogodilo, da sam nešto rekao za muziku što po sebi znam da nikada ne bih rekao. I to je skoro počelo da se dešava, možda 3-4 godine...

Recimo, gore primer za Darth Vader-a je, svi se sećaju da Vader kaže ''Luke, I am your father''. To se vidi po komentarima.

Poslednja izmena:
Mandelin efekat je postao veoma rasprostranjen fenomen svuda u svetu.

0. COOLINARKA (kulinarka) JE U OVOJ REALNOSTI COOLINARIKA (kuliNARIka)

Mandela efekat koji će da zbuni sve kuvare, uključujući i mene, po pitanju hrvatskog web portala imena ''COOLINARKA''. Naime, sada se pojavilo dodatno slovo ''I'' na samom kraju reči, što izgleda fantastično čudno! Kao neko ko je istraživao recepte za ćevape po celom portalu mogu da stavim ruku na srce i kažem da je uvek bilo COOLINARKA, a ne COOLINARIKA.

1. BUBREG, ANATOMIJA SE PROMENILA IZMEĐU DVE REALNOSTI

Ljudi se sećaju bubrega bliže karlici, odnosno pri dnu tela. Razni ljudi koji voze motore znaju za takozvani bubrežni pojas. Ako se sećate bubrega pri dnu tela, velika je verovatnoća da se nalazite u PARALELNOJ REALNOSTI jer su bubrezi sada zaštićeni REBRIMA.
Naime, osim mnogih slova, naziva i drugih stvari koje mogu da se lako otklone kao ljudska greška, postoje i stvari u sklopu medicine koje su se odjednom pojavile, a nikada nisu zaista bile prominentne u udžbenicima. Jedna od njih je i položaj bubrega.

Kako se ljudi sećaju:

Kidney-Location.jpg

Kako je sada:

maxresdefault.jpg

U boksu i generalno borilačkim sportovima udarac u bubreg je strogo zabranjen. To NIKADA nije bio udarac u rebra! Naime, sada je to udarac u rebra koja štite bubreg...

images.jpg

Video na eng.

2. STEVE, ATMOSFERSKI FENOMEN NALIK AURORI BOREALIS SE ODJEDNOM POJAVIO

Na nebu pored aurore borealis se pojavila naočigled potpuno nova svetlosna pojava koja ima ime ''STEVE'' (Steva). Ako pogledate u nebo i vidite ovaj famozni show, on neće imati latinsko ime već će se jednostavno nazivati - STEVE. Da li ste vi ikad, bilo kad tokom svog života, čuli za svetlosnu pojavu ''STEVE'' koji se samo odjednom pojavio tokom 2015. godine?

KAKO IZGLEDA STIV (STEVA)
Optical-Steve.jpg

3. VW LOGO, U NOVOJ REALNOSTI IMA PROCEP NA SREDINI

volkswagen-logo-827x510-41524124717.png

Kako se vi sećate ovog LOGO-a?

4. STRAŠILO U FILMU ČAROBNJAK IZ OZA DRŽI PIŠTOLJ!!!

Ovo je jedan od velikih preokreta za sve koji su veoma skeptični prema ovome jer mogu da sa sigurnošću kažu da strašilo nikada nije držao pištolj!

Scarecrow-with-gun.jpg

5. JOHNY WALKER (DŽONI) JE SADA JOHNNIE WALKER (ĐONI)

JWalker-2015-logo.png

6. COCA-COLA se piše sa APOSTROFOM! COCA'COLA je pravilno u ovoj realnosti.

ulcvdak33zt21.jpg

7. CORNUCOPIA SE VIŠE NE POJAVLJUJE NA LOGO ''FRUIT OF THE LOOM'' (ROG IZOBILJA)

ce37a00fa66a27f8c8c5bb0baebe5e3f.jpg

8. C3PO SADA IMA RAZLIČITE NOGE UPRKOS IGRAČKAMA I ORIGINALNIM POSTERIMA GDE SU OBE ZLATNE

r2wemgol1it21.jpg

hello-i-am-c-3po-human-cyborg-relations-you-probably-didnt-recog.png

9. JAPANCI SU BOMBARDOVALI AMERICKI OREGON 9. SEPTEMBRA 1942. GODINE???

Mislim da svi koji se makar površno bavimo istorijom WW2 znamo da JAPAN NIKADA NIJE BIO NI BLIZU američke obale i da se radilo isključivo o balonima koji su dolazili da šalju propagandu, ali odjednom postoje podaci da su japanci ubili šestoro amerikanaca u bombardovanju Oregona! Apsolutno zastrašujuća informacija!

10. INCIDENT ''CRNI TOM'' GDE SU NEMCI TRAJNO POREMETILI STATUU SLOBODE!

MTU3-ODc4-Njg1-MTIy-ODk3-Mj-I1.png

Ovo je veoma jak efekatkoji naglašava da su nemački teroristi napali američko tlogodine 1916. gde su ozbiljno poremetili statuu slobode nakon čega više niko nikada nije mogao niti smeo da se popne na sam vrh, odnosno baklju. OD tada pa nadalje baklja je bila potpuno zatvorena za sve turiste ili ljude koji su želeli da se popnu na istu. ZABRANJEN ODLAZAK NA BAKLJU!

11. NEKADA NAPUŠTENO USKRŠNJE OSTRVO SADA IMA PREKO 1.500 LJUDI NA NJEMU

Statue na Uskršnjem ostrvu sada imaju kape?

Chile-Ahu-Tahai-Easter-Island-720x480.jpg

12. MICHAEL JACKSON U JACKSON 5 NIJE BIO NAJMLAĐI ČLAN GRUPE, VEĆ JE TO BIO STEVEN RANDY JACKSON? I SADA IH JE ŠESTORO, A NE PETORO?

Cela poenta JACKSON 5 grupe jeste da ih je bilo PETORO! Sada ih je ŠESTORO!

maxresdefault-1.jpg

Poslednja izmena:

Back