Memorijalni centar u Vukovaru

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Orion ST

Elita
Banovan
Poruka
15.156
02. 05. 2013. 18:09h

Ratni turizam u Vukovaru

Dva meseca do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, Vlada u Zagrebu pokrenula je osnivanje Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovara, koji treba da da značajan doprinos razvoju turizma u Podunavlju.

194309_vukovar-beta1_f.jpg

Ratne slike Vukovara

Novi Memorijalni centar, tvrdi Predrag Fred Matić, ministar branitelja, treba da počne da radi od Nove godine. U centru rada Memorijalnog centra biće učenički izleti, koji treba da krenu na leto sledeće godine.

Učenici osmog razreda onovne škole tokom dva dana nastave u Vukovaru učiće o bici za Vukovar, ali i o drugim bitkama u Domovinskom ratu“, rekao je je Matić.

On je rekao da će učenici posećivati vukovarsku bolnicu, centralni krst, Trpinjsku cestu, Memorijalno groblje, Vodotoranj i Ovčaru. Poslednjeg časa dvodnevne nastave imaće školu mira, na kojoj će učiti da se ono što se dogodilo u Vukovaru 1991. više nikada i nigde ne sme dogoditi.

U Vladi računaju da će Vukovar na taj način dnevno posetiti 300 učenika, 1.500 sedmično ili oko 50.000 godišnje, a Memorijalni centar biće otvoren i za odrasle.

“Mi želimo da i u Vukovaru stoje table s oznakom 'cimer fraj", kao na obali“, rekao je ministar branitelja objašnjavajući suštinu “ratnog“ turizma.

Turistima će biti prodavani i suveniri vezani za vukovarsku bitku, poput tenka, vodotornja i vučedolske golubice.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/310598/Ratni-turizam-u-Vukovaru

Tako i treba. Sva djeca u Hrvatskoj moraju obavezno ići na taj izlet i učiti o strahotama rata u Vukovaru koji je teško stradao 90-ih, zna se od čije ruke.

Tako i treba. Sva djeca u Hrvatskoj moraju obavezno ići na taj izlet i učiti o strahotama rata u Vukovaru koji je teško stradao 90-ih, zna se od čije ruke.

Tačno tako, tada se najbolje videlo kako JNA može ako hoće da uništi sve, šteta što su Hrvati iz JNA sami uništili svoj grad.
To je nešto što nije uspešno objašnjeno ni danas, da sami Hrvati ruše svoj grad, neverovatno, ali istinito i dokumentovano.

Verovatno su Hrvati poubijali Hrvate i na Ovcari.

Da, zna se da je deo Hrvata koji su bili komponenta JNA počeli da vrše ratne zločine protiv svoga naroda, generalštab JNA je doneo odluku nakon toga da se svi Hrvati izbace iz aktivne službe u JNA, što je i učinjeno.
U Vukovaru konkretno sama JNA je pokušala da pomogne civilnom stanovništvu na trpinjskoj cesti, pozivala ih da izađu iz kuća, pripremila humanitarnu i medicinsku pomoć, ali su toliko bili uplašeni od Hrvatske komponente pobunjene JNA da je to bilo jako teško izvodljivo.
Srećom po civile, na kraju su uspeli da im pomognu i da ih prebace u medicinske centre u Srbiji, gde im je pružena sva neophodna lečnička pomoć.
Pojedini civili iz Hrvatske odlučili su da ostanu trajno u Srbiji, odbijajući povratak u lijepu njihovu, jer se tamo više nisu osećali sigurno.

Da, zna se da je deo Hrvata koji su bili komponenta JNA počeli da vrše ratne zločine protiv svoga naroda, generalštab JNA je doneo odluku nakon toga da se svi Hrvati izbace iz aktivne službe u JNA, što je i učinjeno.
U Vukovaru konkretno sama JNA je pokušala da pomogne civilnom stanovništvu na trpinjskoj cesti, pozivala ih da izađu iz kuća, pripremila humanitarnu i medicinsku pomoć, ali su toliko bili uplašeni od Hrvatske komponente pobunjene JNA da je to bilo jako teško izvodljivo.
Srećom po civile, na kraju su uspeli da im pomognu i da ih prebace u medicinske centre u Srbiji, gde im je pružena sva neophodna lečnička pomoć.
Pojedini civili iz Hrvatske odlučili su da ostanu trajno u Srbiji, odbijajući povratak u lijepu njihovu, jer se tamo više nisu osećali sigurno.

Zna se sta je istina !
Dugogodišnje kazne za zločin na Ovčari

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je juče 13 osoba na dugogodišnje kazne zatvora za ubistvo 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, novembra 1991. godine, a pet optuženih za taj zločin je oslobođeno optužbe. Optuženi su osuđeni na ukupno 193 godine zatvora

http://www.pressonline.rs/info/hronika/60545/dugogodisnje-kazne-za-zlocin-na-ovcari.html

Jedina legalna vojna formacija je bila JNA koja je radila na ocuvanju SFRJ, dok su Hrvati hteli da je razbiju i uniste njene granice..
Tačno tako, osim toga koristili su resurse TO koja im je bila dostupna da bi počinili zločine nad vlastitim narodom, a kasnije to pokušali prikazati kao zločin JNA i vlasti tadašnje SFRJ.
Loš pokušaj manipulacije, koji im je propao.

Zna se sta je istina !

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je juče 13 osoba na dugogodišnje kazne zatvora za ubistvo 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, novembra 1991. godine, a pet optuženih za taj zločin je oslobođeno optužbe. Optuženi su osuđeni na ukupno 193 godine zatvora

http://www.pressonline.rs/info/hronika/60545/dugogodisnje-kazne-za-zlocin-na-ovcari.html

Upravo o tome ti i pričam celo vreme, kako tada tako i sada u Srbiji se vode procesi protiv Hrvata koji su počinili zločine nad vlastitim narodom, pokušavajući to predstaviti kao zločin tadašnje vlasti. Svi nabrojani osuđeni su Hrvatske nacionalnosti koji su procesuirani u Srbiji za zločine nad vlastitim narodom.
Zaslužena pravda ih je konačno stigla.
God bless USA and their (muslim) president Barack Hussein Obama.

Poslednja izmena:
Upravo o tome ti i pričam celo vreme, kako tada tako i sada u Srbiji se vode procesi protiv Hrvata koji su počinili zločine nad vlastitim narodom, pokušavajući to predstaviti kao zločin tadašnje vlasti. Svi nabrojani osuđeni su Hrvatske nacionalnosti koji su procesuirani u Srbiji za zločine nad vlastitim narodom.
Zaslužena pravda ih je konačno stigla.
God bless USA and their (muslim) president Barack Hussein Obama.

Od kada su :Miroljub Vujović,Stanko Vujanović, ,Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak su Hrvati ????
Inace pripadnici srpeke teritorijalne odbrane.
Stigla ih je zasluzena kazna zbog ubijanje Hrvata.

Od kada su :Miroljub Vujović,Stanko Vujanović, ,Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak su Hrvati ????
Inace pripadnici srpeke teritorijalne odbrane.
Stigla ih je zasluzena kazna zbog ubijanje Hrvata.
Zaista se ne razumeš u strukturu JNA i TO, to se vidi.
JNA = Jugoslavenska Narodna Armija
Samim tim što je narodna armija, to je podrazumevalo učešće svih naroda bivše SFRJ u njenom sastavu, tako i Hrvata.
Svi ljudi koje si nabrojala su čisti Hrvati osuđeni za zločine nad vlastitim narodom.
Nije postojala Srpska TO, malo bolje trebaš da proučiš neke stvari pre ovakvog pisanja.

Po tebi nije kriv Pavelic nego Srbi sto se nisu evakuisali iz NDH,jeli to zelis da mi kazes?

Ne zamjenjuj teze,ne lupaj gluposti.

Nitko nikoga nije zrtvovao,nego ste krenuli da osvajate Veliku Srbiju i pri tome gazili sve sto vam je stalo na put,a tako bi i danas napravili koliko ste tuknuti.
Ja sam ti lepo dao prilog u kojem je snimljen razgovor između Franje Tuđmana i Jastreba, gde predsednik Franjo Tuđman odbija da se izvrši evakuacija civila iz Vukovara.
Ne zamenjuje niko teze nego te boli istina, a to je da su Hrvati iz Zagreba doslovno žrtvovali vlastiti narod iz Vukovara i ostavili ih pred naletom JNA samo da bi dobili podršku međunarodne zajednice, to je činjenica.
Da se ne lažemo, Velika Srbija, da je to bilo u nekom ozbiljnom planu tada, sa resursima tadašnje JNA koji obuhvataju u redovnom sastavu 250 000 vojnika, 1000 tenkova, ogromnu namensku industriju koja je tada imala zalihe streljiva za 50 godina ratovanja, mogla da bude postignuta u roku maksimum mesec dana, ali to nikada nije bilo u ozbiljnom planu u vojnom smislu.
Ne, danas mi nikoga ne bi dirali na taj način, danas postoje drugačije metode, čak efikasnije nego tada.

- - - - - - - - - -

Vukovar je razrusen vise nego Dresden,a potom masakriran.
Nije tačno, ja sam pre godinu dana prolazio kroz Vukovar, sve je lepo obnovljeno osim vodotornja i još par zgradica tu i tamo, nigde ni traga tako užasnom razaranju koje spominješ, a kamoli nekom masakru. Sve je to samo zapadnjačka propaganda.

Zna se sta je istina !

Posetila si spomenik zrtvama Jasenovackog logora?....
193 godine zatvora za 200 mrtvih na Ovcari....mislis da je to malo ili mnogo?....A kolika bi trebala da bude kazna za preko 500 000 hiljada pobijenih?....zamolio bih te da mi odgovoris na ovo pitanje....

Kakvo je ovo june, ovaj "dobrovoljac" u crvenoj majici. A ovi hrvati napravise "Ausvic" od Ovcare. Kao da ih je ubijeno milion. Mnogo su osetljivi "bre":) Sta bi da ih pogine npr. dva i po miliona u ratu.

A mozes li tek da samo zamislis sta bi sada oni(Rvati) pisali ovde da smo slucajno bili u obrnutim ulogama u WWII?....da smo mi radili ono sta su oni radili nasem narodu?...

Ja nikada nisam dobro razumeo ZASTO je rusen Vukovar?

A nisu ruseni recimo Vinkovci koji su bili mnogo "ustaskiji" grad?

Ili Zagreb, recimo, kada je JNA bila na samo 30-ak km od njega? (Secam se da su se izvinjavali kada je jedna granata pala na Zagreb?)

Iako je ovo JOS JEDNA istorijska tema, voleo bih da mi "strucnjaci" objasne?

I sta dobijas tako odgajajuci male ustase? Gde si ti tu dobar?

Srpaka djeca koja žive u Hrvatskoj će isto morati da idu u Memorijalni centar. :kafa:

- - - - - - - - - -

Ma oni bi prestali da ratuju jos '91 da si im negde "sjezio" glavninu snaga, npr. da ih ubijes negde 20-30 000.

Pa što niste. Trt,mrc,prc. :hahaha: :rotf:

- - - - - - - - - -

Neka slobodne prave ekskurzije do Vukovarskog memorijalnog centra , ali obavezno pre njega da svrate u memorijalni centar "Jasenovac" , da uče malo o istoriji svojih predaka...

Ja sam bio u Jasenovcu tri puta. Koliko si ti puta bio?? :kafa:

Srpaka djeca koja žive u Hrvatskoj će isto morati da idu u Memorijalni centar. :kafa:

- - - - - - - - - -

Pa što niste. Trt,mrc,prc. :hahaha: :rotf:

- - - - - - - - - -

Ja sam bio u Jasenovcu tri puta. Koliko si ti puta bio?? :kafa:

Pitanje je bilo jasno sta dobija gospodin time sto ce detetu puniti glavu o zlim Srbima? Pazi ulazite u EU izborili neovisnost tece med i mleko a potrebno i dalje uciti o zlim Srbima. Cemu, kakav strah i frustracije tu leze?

Ja nikada nisam dobro razumeo ZASTO je rusen Vukovar?

A nisu ruseni recimo Vinkovci koji su bili mnogo "ustaskiji" grad?

Ili Zagreb, recimo, kada je JNA bila na samo 30-ak km od njega? (Secam se da su se izvinjavali kada je jedna granata pala na Zagreb?)

Iako je ovo JOS JEDNA istorijska tema, voleo bih da mi "strucnjaci" objasne?

Nije JNA ispalila te granate nego SVK kao odgovor na "Oslobodilačku" akciju Bljesak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back