Melanholija

" Melanholija je trajno, intenzivno stanje osećaja tuge koje nema jasan uzrok i često zahteva lečenje, budući da je često povezana sa poremećajima mentalnog zdravlja. "

Nastavak na https://eklinika.telegraf.rs/psihol...a-zasto-je-vazno-spoznati-slicnosti-i-razlike

@Urwald biću iskrena..možda nisam dovoljno skoncentrisana, jer ne znam kako zapravo glasi tvoje pitanje.

Melanolija traje duže od obične tuge, povezana je sa depresijom. Ne znam čemu služi melanholija..

Nisam siguran da li je tacna moja pretpostavka, ali moje vidjenje je da su i melanholija, anhedonija, distimija u principu podvrste depresije, tj dio sirokog spektruma, mislim da ih kontrolisu isti centri u mozgu,
sama depresija je deo mehanizma za ocuvanje energije u situacijama koje se cine potpuno beznadezne tj flight-fight-freeze and depression (borba, bekstvo, zamrzavanje i depresija.
Borba je kad um proceni da je najbolje resenje da se suprotsavimo, bekstvo kad je najbolje obeci od opasnosti, zamrzavanje je kad se ukocimo jer onda ce nas neke zivotinje ostaviti na miru, a depresija je vezana sa sklupcavanjem kod nekih zivotinja, kod ljudi depresija je koristan mehanizam kod nekih bolesti kad je bolje da mirujemo da ne pogorsavamo stvari, ili kad je situacija beznadezna pa jedino mozemo cuvati energiju do neke povoljnije situacije ili dok ne naidje pomoc- npr ako padnemo s broda tokom noci u more i niko nemoze da nas vidi i cuje i ne mozemo da "stignemo" brod, onda je najbolje da sacuvamo energiju u nadi da ce neko naici da nas pokupi.

Čemu služi znak pitanja u naslovu?

Hvala ti što si primetila, izmenila sam.

Nisam siguran da li je tacna moja pretpostavka, ali moje vidjenje je da su i melanholija, anhedonija, distimija u principu podvrste depresije, tj dio sirokog spektruma, mislim da ih kontrolisu isti centri u mozgu,

U pravu si. Melanholija je često povezana sa psihičkim poremećajima, sa depresijom.

Tema o sreći me je navela na ovu temu o melanholiji.
Melanholiju iz svog ličnog iskustva doživljavam kao neku mešavinu sreće i tuge.
Sama po sebi mi nije negativna pojava, već više neko stanje koje služi da nasamo procesuriam stvari iz prošlosti.
U nekoj ruci je slično i osoćaju nostalgije - sećam se nekih srećnih vremena i istovremeno imam taj osećaj tuge da što su ona prošla.

U pravu si. Melanholija je često povezana sa psihičkim poremećajima, sa depresijom.
Ovo su teska pitanja, koje vec zahteva nekog ko je zaista strucan i moze dobro razlikovati razne vrste depresije, simptome itd, pogotovo jer tu ima mnogo preklapanja.
Melanholiju iz svog ličnog iskustva doživljavam kao neku mešavinu sreće i tuge.
Problem je sto mozemo osecati vise razlicitih osecaja u isto vreme ili imati raznih dijagnoza, pa je onda tesko reci sta je sta i sta odakle dolazi, nisam siguran ali mislim da sama nostalgija moze biti dio depresije, a moze i biti i posebno osecanje,
mi o sebi, tj sama ljudska svest je kombinacija raznih procesa koje se odvijaju van naseg znanja, i u principu je neka vrsta glavnog zeleznickog kolodvora gde se "srecu" razni vozovi,
kako je neki od neuronaucnika rekao: zamisli mravinjak- hiljade mrava rade svako svoj posao ali kad bi svi bili povezani i imali zajednicku svest- to bi otprilike bio ekvivalent nase svesti.

Pa i meni ono što doživljavam kao malanholično stanje prati ta neka smirenost, nema anksioznosti, idem više u sebe i radim neku vrstu introspekcije
Tesko je govoriti o ovakvim apstraktnim i vrlo subjektivnim stvarima- ali mi se cini da u tvom slucaju to sto nazivas melanholijom zapravo nije melanholija vec nesto drugo-
mozda je jednostavno introspekcija koju ti dozivljavas na neki svoj nacin, mozda udjes u tzv “flow state” (ne znam kako se kaze na srpskom), a to zna biti jako prijatno osecanje.

Vec dugo vremena razmisljam o meditaciji tj vise o tzv “mindfulness” (svesnoj paznji?), no kao i obicno- prokrastiniram, nadam se da imas jaci karakter- pa da mozda oprobas tako nesto? Posto mi se cini da bi to mogla biti karika koja nedostaje.
Kod mene je ta emotivna otuđenost selektivna.
Kao neka vrsta zida od loših ljudi i situacija. Verovatno da to ne rešava problem ali manje je stresa.
Meditaciju nisam probala, priznajem.

Kod mene je ta emotivna otuđenost selektivna.
Kao neka vrsta zida od loših ljudi i situacija. Verovatno da to ne rešava problem ali manje je stresa.
Meditaciju nisam probala, priznajem.
Nagadjam, ali cini mi se da malom promenom percepcije/perspektive, u cemu bi meditacija/ svesna paznja definitivno pomogla i onda bi to dovelo do daljnjih pozitivnih promena,

posto kod tebe je rezonovanje “normalno”, ali se oseti melanholija i imam osecaj da je to povezano s “egom” a meditacija/svesna paznja upravo cilja ego, da se tako izrazim.
Moguce da gresim u svemu ovome, ni nije lose uzeti sve ovo u obzir kao ideju.

" Melanholija je trajno, intenzivno stanje osećaja tuge koje nema jasan uzrok i često zahteva lečenje, budući da je često povezana sa poremećajima mentalnog zdravlja. "

Nastavak na https://eklinika.telegraf.rs/psihol...a-zasto-je-vazno-spoznati-slicnosti-i-razlike

@Urwald biću iskrena..možda nisam dovoljno skoncentrisana, jer ne znam kako zapravo glasi tvoje pitanje.

Melanolija traje duže od obične tuge, povezana je sa depresijom. Ne znam čemu služi melanholija..
Pa ničemu ne služi. Za druge a i za sebe neupotrebljiv, u bilo kom smislu

Back